banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 20:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2005, 08:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
U nedelju na HRT1 u 23:20 se prikazuje film "Oči širom zatvorene", (traje do 02:00) ja sam prije gledao samo dio i djelovao je zanimljivo. Režiser Kjubrik je umro pet dana nakon prvog prikazivanja filma od srčanog udara, neki smatraju da je ubijen zbog nekih stvari koje su tu prikazane jer je prikazivao i nekakva tajna društva.

Evo malo o filmu sa HRT sajta:

Drama s elementima trilera. Bogati liječnik Bill Harford (T. Cruise) sa svojom ženom Alice (N. Kidman) odlazi na božićnu zabavu k pacijentu i prijatelju Victoru Ziegleru (S. Pollack). Nakon zabave na kojoj su se oboje upustili u flert, Alice otkriva Billu da ju je nedavno snažno privukao nepoznati muškarac i da je zbog njega bila spremna riskirati brak. Šokiran i ljubomoran, Bill se pokušava zbog ženine zamišljene nevjere osvetiti stvarnom pustolovinom i u svome lutanju New Yorkom nailazi na društvo koja tajno organizira orgije...
Drama s elementima trilera "Oči širom zatvorene" posljednji je film slavnoga Stanleya Kubricka (Doktor Strangelove, 2001.: Odiseja u svemiru, Paklena naranča). Scenarij su napisali Kubrick i Frederic Raphael, prema priči Arthura Schnitzlera "Traumnovelle", koja je nastala pod utjecajem Freudove teorije o nesvjesnom. Umjesto u Beču početkom 20. stoljeća, kako je to bilo u noveli, radnja filma događa se u New Yorku 1990-ih, a glavne uloge povjerenu su holivudskim zvijezdama Tomu Cruiseu i Nicole Kidman. Film je izazvao mnogo pozornosti još u vrijeme dok je bio sniman, a sam Kubrick smatrao ga je svojim najboljim filmom. Uz pohvale američkih kritičara, koji su posebno isticali vizualnu savršenost filma, Kubrick je osvojio nagradu filmske kritike na festivalu u Veneciji te nagradu francuskih filmskih kritičara za najbolji strani film.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2005, 10:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2003, 22:48
vader, nije ubijen. i nije dozivio prikazivanje svog filma. umro je nakon montaze nekoliko dana. stop paranoji koja nije fikcija. rezisere ne ubijaju tako lako zbog filmova. pazolini i van gog su najpoznatiji slucajevi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2005, 13:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Kid_A je napisao:
vader, nije ubijen. i nije dozivio prikazivanje svog filma.

Jutros sam pročitao na internetu da je umro pet dana nakon prikazivanja filma određenom krugu ljudi, ne nakon javnog zvaničnog prikazivanja.

Što se tiče toga da nije ubijen, moguće je.

Ako je i ubijen to ne mora biti povod za paranoju, ljudi svaki dan umiru i svaki dan bivaju ubijeni. To je (postalo) normalno.

Što se tiče toga da ljude ne ubijaju tako lako zbog filmova...ljude (lako) ubijaju zbog mnogo manjih stvari.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2005, 14:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Kid_A je napisao:
vader, nije ubijen. i nije dozivio prikazivanje svog filma. umro je nakon montaze nekoliko dana. stop paranoji koja nije fikcija. rezisere ne ubijaju tako lako zbog filmova. pazolini i van gog su najpoznatiji slucajevi.

Ako skontas sta je prikazao u tom filmu i cega se jednim svojim dijelom dotakao onda ce ti itekako biti moguca varijanta da je ubijen...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2005, 23:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ako treba da shvatas sta je neko rekao, jer je to nesto kao prikrio tipa moc onog drustva, onda ga nece ni i ubiti. pazolini je ubijen zbog salo ili 120 sodome koji je film toliko direktan u svom prikazivanju odurnog i izjednacavanju fasista i sadista da to shvati svako ko ga pogleda. ne vjerujem da je iko ikada htio ubiti tarkovskog osim mozda nekih kriticara :) s druge strane, pazolini je napravio komunisticku ekranizaciju jednog jevandjelja. takve stvari se ne oprastaju. ovo s kjubrikom je smjesno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2005, 23:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

i jos nesto. po istoj logici po kojoj su mogli ubiti kjubrika zbog onga sto je rekao, mogli su ubiti rezisera i ong bezveze filma tajno drustvo ili skuls s polom velerom i dzosuom dzeksonom. a taj film je cini mi se imao vise gledalaca od kjubrikovog filma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2005, 14:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kid_A je napisao:
ako treba da shvatas sta je neko rekao, jer je to nesto kao prikrio tipa moc onog drustva, onda ga nece ni i ubiti.

Ajd skontaj sta si napisao, pa mi javi... Zar bi ja ili bilo ko trebao da razumijem sta ovdje pise, recenica je nepovezana...

Kid_A je napisao:
ovo s kjubrikom je smjesno.

...smijesno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2005, 14:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kid_A je napisao:
i jos nesto. po istoj logici po kojoj su mogli ubiti kjubrika zbog onga sto je rekao, mogli su ubiti rezisera i ong bezveze filma tajno drustvo ili skuls s polom velerom i dzosuom dzeksonom. a taj film je cini mi se imao vise gledalaca od kjubrikovog filma.

Da, ali cini mi se da je "Oci sirom zatvorene" rekao mnogo vise... Uostalom, to je umjetnicko ostvarenje i nije isto kada snime film o tajnim drustvima Stenli Kjubrik i tamo neki "dz" reditelj...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2005, 17:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2003, 22:23
uuu daljac mozes ti i malo bolje sakriti tu ogorcenost prema Kid_A...mislim ajde sve ali citiranje i ispravljanje ijekavice...mislim da se niko ne kaci za svaku tvoju malu gresku ili recimo kad napises recenicu u afektu pa i nije bash najpovezanija.

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2005, 10:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

anonima je napisao:
uuu daljac mozes ti i malo bolje sakriti tu ogorcenost prema Kid_A...mislim ajde sve ali citiranje i ispravljanje ijekavice...mislim da se niko ne kaci za svaku tvoju malu gresku ili recimo kad napises recenicu u afektu pa i nije bash najpovezanija.

Ne. Ja ukazujem na gramaticke greske svima, provjeri po forumu, ali isto tako priznajem da sam malo zadrt po tom pitanju, ali sta ces - profesionalna deformacija... :-?
Nisam ogorcen prema Kid_A-u, samo se ne slazem s njegovim misljenjem... A onu recenicu zaista nisam razumio, zato sam trazio da je rastumaci... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2005, 13:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ne bih volio da ovu temu pretvorimo u priču o filmovima, već da ostane za preporuku filmova na TV-u, ali bih postavio kratko pitanje pa ako neko može da odgovori. U nedelju je bio prikazan "Oči širom zatvorene", intesuje me u onoj sceni kad je Bill (Tom Kruz) došao u onu vilu na onaj ritual i orgije, pa kad mu prilazi ona gola djevojka koja ga je kao "izabrala" nakon što je učestvovala u onom ritualu na centru, kako ga je prepoznala jer mu je rekla da on tu ne pripada, da treba što prije da ode, da je tu za njega opasno? Kako je uopšte prepoznala da on tu ne pripada makar i ne znala ko je on? Ostali su ga skontali jer je došao taksijem i imao papir o iznajmljivanju odijela u džepu kaputa, ali kako ga je ona prepoznala?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2005, 13:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
kako ga je prepoznala jer mu je rekla da on tu ne pripada, da treba što prije da ode...

To je ona djevojka koja se predozirala na pocetku filma i koju je on spasio na prijemu kod svog prijatelja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2005, 14:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Znam to, ali kako ga je prepoznala? Nakon svog "rituala" odmah mu je prišla i počela ga upozoravati. Podsjećam da je on nosio masku na licu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2005, 19:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Koliko se ja sjećam on je odmah došao u veliku dvoranu sa ritualom, i ona kao jedna od učesnica rituala mu je odmah prišla i počela ga upozoravati. Tada im je neko prišao i nju odveo a onda je Bill sam šetao i razgledao. A u toku rituala su ga neki sa balkona pogledali i klimnuli mu, samo njemu, šta sad to znači? Kao da su oni olako, odmah na počektu znali. Sve i da znaju da je neko došao sa taksijem i da je sumnjiv, ako su svi u odijelima i maskama kako među svima njima unutra nađu ko je taj koji je došao taksijem?

I u filmu je ostalo dosta neodgovorenih pitanja, npr. da li je onaj bogataš rekao istinu da je onaj pianista koji je Bilu dao šifru za ulaz zaista bezbjedno deportovan u svoj grad a ne ubijen, kao i da li se ona djevojka koja ga je upozorila zaista sama predozirala a nije ubijena, kao i uloga Rade Šerbedžije, da li su "oni" dolazili i kod njega jer su valjda vidjeli njegovu adresu u Bilovom kaputu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2005, 09:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
... da li je onaj bogataš rekao istinu da je onaj pianista koji je Bilu dao šifru za ulaz zaista bezbjedno deportovan u svoj grad a ne ubijen, kao i da li se ona djevojka koja ga je upozorila zaista sama predozirala a nije ubijena, kao i uloga Rade Šerbedžije, da li su "oni" dolazili i kod njega jer su valjda vidjeli njegovu adresu u Bilovom kaputu.

Pa. i ne mora bas na sve da ti odgovori... :-?
Pijanista je definitino ubijen, tu diskusije nema ako znas sta su uradili sa djevojkom koja se zrtvovala za Bila. Ne vidim zasto bi pijanista drugacije prosao, pogotovu zato sto se tretira kao izdajica, a one prolaze znamo kako...
Djevojka se nije sama predozirala, jer onda njen poziv za samostalno zrtvovanje ne bi imao smisla... Ona bi, onda, rekla:"Nemojte ga povrijediti, ja cu platiti novcem za njega" ili nesto slicno. Ovako je ona, rijecima da se zrtvuje za njega, stavila do znanja da njegov zivot kupuje svojim....
Za Radu Serbedziju je moguce to sto tvrdis, mada su oni mogli znati da novi koji ulaze u taj krug uzimaju maske kod njega... Doduse, i sam si vidio da je i Serbedzija i njegova porodica, iscasen kao i to tajno drustvo... Moguce da je Bila njegovo nesvjesno odvelo tamo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2005, 20:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

daljac je napisao:
Pijanista je definitino ubijen, tu diskusije nema ako znas sta su uradili sa djevojkom koja se zrtvovala za Bila

Stvar je u tome da ne znam šta su uradili sa djevojkom, a ni sa pijanistom. Moglo bi biti da su ih oboje ubili, ne tvrdim da nisu, ali...

Onaj bogataš je rekao Bilu da su pijanistu samo deportovali. On zna da Bil zna pijanistu. Zbog toga je morao pretpostaviti da je moguće da Bill nazove pijanistu, ili na neki način pokuša da stupi u kontakt sa njim, da čuje kako je, možda da mu se izvini što je ovaj stradao zbog njega. Tada bi prije ili kasnije ako je ovaj ubijen saznao da ga je bogataš lagao. Zbog toga mislim da on nije imao razloga da ga laže, ukoliko su ga ubili bolje bi mu bilo da mu je otvoreno rekao: "mi smo ga ubili, a i ti drži jezik za zubima".

Ovo je samo jedna mogućnost.

Što se tiče narkomanke, moguće je da se namjerno ubila ovrdozom, jer nije bila sretna sa onim orgijama i ritualima ali iz straha nije smjela da odstupi. Mogla je preuzeti žrtvu (ne vidim nikakvu svrhu te žrtve, šta to tajno društvo dobija sa tim pravilom da se neko žrtvuje za nekoga?) a ako je to značilo da je ubiju i ako je to znala mogla se ubiti na način koji je voljela a to je droga, već je jednom u filmu bila blizu toga.

Ovo su samo mogućnosti.

Scenarista namjerno nije prikazao šta se zapravo dešava.

Naravno da postojanje tajnog društva bogataša i moćnika koji učestvuju u onako nečemu povlači da je nalogičnije da po kratkom postuku završe sa svima koji ih ugrožavaju. S te strane možemo reći da su ih ubili.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2005, 08:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
kjubrik nije ga zavrsio do kraja http://www.dvdtalk.com/janharlaninterview.html

p.s. manekenka je nadjena u hotelu overdose :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2006, 22:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 02:50
Kid_A je napisao:

Stenli se upokojio dobro prije prikazivanja filma...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2006, 10:20 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Okt 2005, 20:05
Koliko me moje skromno znanje sluzi: Qbrick umro pre zavrsetka filma i neka trojica zavrsise i uzese oskara. Q-k ostade sa jednim ili dva oskara sto je dobio za specijalne efekte u Odiseji

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2006, 19:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Maj 2003, 19:01
Nije mi taj film nesto, clockwork orange je puno bolji...

Imao je kubrik i boljih filmova, ali ovdje tomić i njegova treba glume, pa se proslavio...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]