banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Maj 2025, 05:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Maj 2005, 16:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2003, 09:00
Jel gledo neko..Ja gledo zadnjih Dvaes krugova i mogu reci da je bila jedna od najuzbudljivih ove sezone!!
Kako se kimiju RASHI guma mislim smijurija, gledo sam trku sa jedno Deset likova nalozenih na F1 nemoguce tako da mozete misliti koje su to bile prozivke,
Rashila se guma haha...
Kuva se ove sezone opasno u najbrzem cirkusu...komentari pliZ

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2005, 19:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
shteta, shteta...poshto navijam za mclaren, ovo mi je bash teshko palo. vidjeli ste i sami...kimi je dominirao tokom chitave trke, pa onda ovo sa gumom. bilo je samo pitanje vremena kad ce sve to otici u kurac, zadnjih 7-8 krugova bolid se uzashno tresao zbog kvrge na gumi. svaka cast alonsu i renou, ali raikonen je ipak zasluzio trijumf. a i konstantne promjene pravila mi pocinju ubijati volju za daljim pracenjem sezone, za svaku trku nesto drugo izmisle...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2005, 20:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Zasluzio je da pobjedi ali drago mi je sto nije:) ne volim mclaren nikako:) a glupa su pravila puno, ne moze jedan set guma da izdrzi citav vikend nema sanse, pogotovo ako je velika temperatura (sto ce biti na vecini sledecih trka). Inace ovo je vjerovatno najuzbudljivija sezona zadnjih 5-6 godina, samo da nema nekih glupih pravila bilo bi jos bolje ali sta da radis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2005, 23:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Mislim da su ova nova pravila (ma koliko djelovala glupo) upravo glavni faktor za dinamicnost ove sezone. Za razliku od proslih nekoliko se zona stvarno se radujem svakoj sledecoj trci ..

Sto se tice Kimija, stvarno mi je zao, definitivno je zasluzio da pobjedi .. pehovi ga prate od pocetka sezone, a ogroman je vozacki potencijal.

Inace, prijatno su me iznenadili vozaci RBR-a .. Onaj Kultard magarac kad je imao jedan od najboljih bolida u F1 serijalu nije nista radio kako treba, sad kad je u debitantskom/manje - vise nekonkurentnom bolidu skoro svaku trku uzima poene ;) Takodje mi je drago sto je se i BMW malo "trznuo"

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2005, 12:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2005, 17:55
Ma nek je samo Shumi down :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2005, 15:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jesu pravila zasluzna za ovako dobru sezonu, ali sa ovim pravilom o gumama nisu nista pametno postigli .. jedino su postigli da vozaci drugu polovinu trke ne smiju voziti najbrze sto mogu nego moraju paziti da nebi izletili zbog "celavih" guma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2005, 17:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa upravo zbog "celavosti" guma oni moraju taktizirati/razmisljati kad i u kojem segmentu trke da bolid forsiraju do maksimuma, da naglo koce isl. .. jer sve te radnje opasno uticu na gume. Npr za VN Monaka Alonso je forsirao bolid od samog pocetka tako da je pri kraju ostecenje njegovih guma bilo vidno, dok to nije uopste bio slucaj u prethodnim trkama ...

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2005, 15:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da, upravo tako i sta su sad postigli? Da vozaci ne mogu voziti citavu trku najbolje sto mogu nego, drugu polovinu trke moraju paziti da ne izlete.. da gube dobijenu trku, da gume pucaju (ne zato sto su ih previse preopteretili nego zato sto je temperatura orgomna a gume nisu mjenjane) itd ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2005, 18:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2003, 09:00
Ma to su sve uradili u namjeri da sjebu Ferari shto su i uspjeli nakon nekih 5-6 godina, svaka im chast!!! :mad:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2005, 20:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma kakav nije ferrari zbog toga sjeban, sjeban je zato sto je bridgestone puno losiji nego zadnjih godina .. evo ferrari nema sanse na kvalifikacijama zato sto ebenom bridgestonu treba 1000 krugova da se zagrije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2005, 21:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2005, 00:07
Pazite ljudi,
sa ovim pravilima se uopste neslazem. Aj' to sto se tice motora i u redu je, ALI ako su mislili povecati sigurnost nisu smjeli uvesti ovo pravilo sa gumama (zbog svoje sigurnosti vozi 310 km/h sa istrosenim gumama) - ovim mogu uciniti samo kontraproduktivnu stvar. To pravilo je bas u nedelju nako trke zestoko osudjeno od mnogih strucnjaka iz oblasit F1. Ja procjenjujem da ce se za 5-6 trka najvise to pravilo promjeniti (jer tesko je da ce proizvodjaci guma napraviti takvu cvrstu, a mekanu smjesu koja ce na temperaturama koje slijede da izdrzi 300 km pri prosjecnoj brzini od 220 km/h) i da ce se moci raditi barem jedna normalna izmjena guma

F1 ima nadimak "najbrzi cirkus na svijetu" i zadatak svakog vozaca je stici prvi na cilj pa tako NIKO, NIKO i jos jednom NIKO od njih nece usporiti ma po bilo koju cijenu - cisti dokaz toga jeste Raikonen i nedeljna trka (iako je trebao usporiti malo i pustiti da ga Alonso u zdanjem krugu presitgne te tako osovji drugo mjesto; a on je jos ubrzao).

V@nja je napisao:
Mislim da su ova nova pravila (ma koliko djelovala glupo) upravo glavni faktor za dinamicnost ove sezone. Za razliku od proslih nekoliko se zona stvarno se radujem svakoj sledecoj trci ..

To ti se cini. Sezona jeste dinamicna, daleko od toga da nije, ali i prosle sezone su bile dinamicne ako se izuzme Ferari (koji je zestoko dominirao)
tj. ako gledas borbe za 3,4,5... mjesto. Ja navijam za Ferari pa mi je zanimnjivo bilo gledati kad ce obici onog drugog ili treceg za citav krug :)

V@nja je napisao:
Inace, prijatno su me iznenadili vozaci RBR-a ..

Takodje. Svaka im cast.

V@anja je napisao:
Onaj Kultard magarac kad je imao jedan od najboljih bolida u F1 serijalu nije nista radio kako treba, sad kad je u debitantskom/manje - vise nekonkurentnom bolidu skoro svaku trku uzima poene ;) Takodje mi je drago sto je se i BMW malo "trznuo"

Ni sa ovim se nebih bas slozio. Kad je imao jedan od najboljih bolida to je bilo dok je Hkinen vozio, i tada je on bio drugi vozac i nista znacajnije i nije mogao uraditi od onoga sto jeste (iako ja mislim da je vrlo dobro vozio i dobra mjesta osvajao). Kad je Hkinen otisao imali su jos kao konkurentan bolid ali daleko od onog dok je on bio, tako da tek ove sezone imaju dobar bolid.

V@nja je napisao:
Pa upravo zbog "celavosti" guma oni moraju taktizirati/razmisljati kad i u kojem segmentu trke da bolid forsiraju do maksimuma, da naglo koce isl. .. jer sve te radnje opasno uticu na gume.

To (taktizirati) oni nikad nece raditi. Njihovo je da voze a za taktiku je zaduzena logistika. Dovoljna taktika jest kad ce ko ulaziti u box, a jos kad bi taktizirali i rekli: "Od 5 do 25 kruga vozi maksimalno 250 km/h od tog do tog toliko..." to se nebi trebalo zvati formula 1 nego matematika.

V@nja je napisao:
Npr za VN Monaka Alonso je forsirao bolid od samog pocetka tako da je pri kraju ostecenje njegovih guma bilo vidno, dok to nije uopste bio slucaj u prethodnim trkama ...

NE. Konfiguracija staze je takva da ne odgovara renoovim bolidima jer imaju drugacije odradjen zadnji ovjes i prije trke (ako si gledao treninge i "uvode" u trku) se smatralo da ce to biti glavni problem renoa i to su ostali timovi vidjeli kao svoju sansu.

kobas je napisao:
Ma to su sve uradili u namjeri da sjebu Ferari shto su i uspjeli nakon nekih 5-6 godina, svaka im chast!!!

To je ocigledno.

zerocool je napisao:
Ma kakav nije ferrari zbog toga sjeban, sjeban je zato sto je bridgestone puno losiji nego zadnjih godina .. evo ferrari nema sanse na kvalifikacijama zato sto ebenom bridgestonu treba 1000 krugova da se zagrije.

Djelimicno je i to uticalo, ali ne presudno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2005, 22:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slash, meni licno je dominacija Ferarija posljednjih nekoliko sezona ucinila F1 serijal potpuno neinteresantnim, bez obzira za koga navijao .. ali je to ipak moj licni stav.

Sto se Kultarda tice .. mislio sam reci da je odnos kvalitet bolida/rezultati koje je postizao puno veci sada nego sto je bio kada je bio u McLarenu .. bez obzira da li je bio 1 ili 2 vozac. Po meni on jednostavno nije pokazivao dovoljno .. mada mi je drago da se sada "trznuo"

I dalje ostajem pri tome da tu ima vise taktiziranja od samog slanja u Box ..

Moze biti da grijesim po pitanju Monaka jer tu stvarno nisam gledao trening ..

U zdravlje :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2005, 16:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2005, 00:07
V@nja je napisao:
Slash, meni licno je dominacija Ferarija posljednjih nekoliko sezona ucinila F1 serijal potpuno neinteresantnim, bez obzira za koga navijao .. ali je to ipak moj licni stav.

Ma OK. To je subjektivni stav svakog posmatraca. Mozda sam u prethodnom postu malo nerazumljivo napisao ono sto sam mislio. Evo objasnjenja :) Ova sezona jeste mnogo dinamicnija od prethodne/ih samim tim sto je vise timova podjednakih mogucnosti i vise vozaca konkurise za prvo mjesto. Sto se tice prosle sezone rekao sam da ona jeste bila isto zanimljiva (opet kazem to je subjektivni stav svakog posmatraca) ako se izuzme ferari tj. ako gledas borbu za ostalih vozaca.

V@anja je napisao:
Sto se Kultarda tice .. mislio sam reci da je odnos kvalitet bolida/rezultati koje je postizao puno veci sada nego sto je bio kada je bio u McLarenu .. bez obzira da li je bio 1 ili 2 vozac. Po meni on jednostavno nije pokazivao dovoljno .. mada mi je drago da se sada "trznuo"

I to je u redu, samo moras da uzmes u obzir da je u vrijeme kada je on imao konkurentan bolid (dok je Hakinen vozio) bilo jos mnogo dobrih i iskusnih vozaca sa podjednakim bolidima (mozda malo losijim od Meklarena i Ferarija ali tkodje veoma konurentnih) tako da bas i nije bilo lako osvojiti dobre pozicije, iako je on ipak imao dobre rezultate.
On je dobar vozac (sto je dokazao i na ovoj trci) i moje misljenje je da je on u Meklarenu uvjek bio potcjenjen i marginalizovan tako da je bilo najbolje za njega da promjeni tim.

V@nja je napisao:
I dalje ostajem pri tome da tu ima vise taktiziranja od samog slanja u Box ..

:) Ma nemoj bas bukvalno shvatiti ono sto sam napisao (pisao sam na brzinu i malo zaneseno). Naravno da ima vise od samog slanja u box. Gledao sam detaljan prilog (prije godinu-dvije) o timu ferarija, a i intezivnije sam pratio emisije vezane za F1 i tek kad vidis koliko njih ima "sa druge strane", vidis ustvari sta je F1. Samo jedan vozac ima oko 30 svojih inzenjera (nemojte ovo shvatiti bas kao tacan broj jer sam podavno gledao ali broj je tu negdje blizak) sa kojim vrsi podesavanje bolida za trku. Vrsi se veliki broj racunarskih simulacija itd. Puno se tu taktizira, ali sam htio reci da nevjerujem da ce doci do toga da ce on voziti 20% sporije da bi ocuvao gume (iako za to postoji elektronika koja sprjecava proklizavanje i sl.), te da bi to bilo previse.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2005, 07:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Prethodne sezone su mogle biti zanimljive samo i jedino onima koji navijaju za Ferari, mada ne znam kako su i njima mogle biti zanimljive. Prethodne sezone su bile katastrofa za Formulu 1 što je uticalo na opšti pad gledanosti i zainteresovanosti u svijetu. Zato se moralo nešto uraditi. I ja sam prestao gledati.

I ja smatram da su nova pravila najviše zaslužna za povećanu zanimljivost i uzbudljivost.

U Formuli 1 ima jako mnogo taktiziranja. Na konto toga je Ferari u prošlosti dobio mnogo trka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2005, 09:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slash, slazemo se u vecini stvari samo ih objasnjavamo na razlicite nacine pa to ispada potpuno suprotno .. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2005, 17:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Meni se nova pravila ne svidjaju. Ne zato sto sam Ferrarijev fan, vec i zbog toga sto mislim da je ovim bezbjednost vozaca ugrozeno. E sad, znam da ce neko reci das je Ferrari s.eban i tako to, ali ne zaboravite da je shumi imao 50 trka koje je zavrsio.
50 trka bez kvarova, ej...
Drago mi je za Barichella sto se popeo na pobjednicko postolje. Recite vi sta hocete, ali F1 nece bit i ono sto je bila kad Shumi ode... Kao i kad je i "kisni covjek" tragicno zavrsio.

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]