banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 19:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Da li je nauka zver?
PostPoslato: 22 Maj 2005, 12:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Evo i ja da postavim ovde jednu temu. Naime, dok sam prelistavao neke knjige koje sam procitao u skorije vreme definitivno sam odlucio d apostavim nekoliko tema o nekim zanimljivim stvarima.

Evo sta me zanima, da li se slazete sa sledecom tvrdnjom, zasto da, zasto ne?

"Nauka se nikad ne zrtvuje, one je uvek ubistvena."
"U svakom slucaju, logicna je evolucija jedne nauke da se sve vize udaljava od svog objekta, sve dok ga se ne odrekne: usled toga njena autonomija postaje samo jos fantasticnij, ona dostize svoj cisti oblik"

Ovo je citat iz knjige "Simulakrum i simulacija" Jean Baudrilliard-a. Pa eto, da li smatrate da je nauka ovakava kakvom je vidi ovaj autor? Ako moderator misli da je tema glupa, neka je slobodno brise. hehe poz

:oops: :oops: :oops: 8) :D

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2005, 16:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Utopija je napisao:
"Nauka se nikad ne zrtvuje, one je uvek ubistvena."
"U svakom slucaju, logicna je evolucija jedne nauke da se sve vize udaljava od svog objekta, sve dok ga se ne odrekne: usled toga njena autonomija postaje samo jos fantasticnij, ona dostize svoj cisti oblik"

Malo mi je ova izjava 'filozofska' pa je ne kontam skroz. Ako si ti skontao/la mozes li malo pojasniti?

A da li se nauka udaljava od svog objekta, ne bih rekla, bar ne ova kojom se ja bavim, cak mislim da se sve vise i vise priblizava svom objektu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 20:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2003, 22:23
E ovako citiracu svoju asistenticu biologije : "kod nauke uvijek postoji lice i nalicje" , znaci ljudi su izmislili kloniranje, sto je super kad pricamo o humanoj genetice (tipa kloniranje dijelova tijela, kao jetra, bubreg bla bla bla, jos uvijek nisu usavrsili ali bice i to, tako da kad ti treba presada organa tvoj organizam nece odbaciti taj organ jer je u stvari kloniran po tvojoj celiji), ali opet ljudi se izivljavaju pa toliko vole sebe da hoce da prave svog klona (sto opet moze da povuce neke katastrofalne posledice)...isto se desavalo sa nuklearnom energijom ( znaci ona moze da sluzi za mnoge stvari osim za nuklearnu bombu), ista stvar je i sa strujom ( i ona nam koristi,ali opet i ona zna da ubije itd..), ma sve i jedno naucno otkrice moze da posluzi i u humane svrhe ali isto tako moze se iskoristiti protiv ljudi. Tako da nauka se u principu uvijek zrtvuje, ona nije hladna i nije samo u njoj stvar iskoristavanja zivotinja, oduzimanje zivota i blablabla, znaci bez nauke ne bi bili ovi standardi za zivot (vjerovatno ne bi znali za pencilin, pa nam ne bi trebali ratovi da ocistimo zemlju od viska ljudi,vec bi nas neka obicna gripa odavno vec zbrisala). Naravno nauka moze biti i ubistvena, kako po jednog covijeka (recimo covijeka koji posveti svoj zivot nauci, negdje sam citala da je Marija Kiri izgubila svoju ruku zato sto nije znala kako radijacija utice), tako i po cijelo covjecanstvo, ali to ti je sve onaj fazon moras prvo nesto da proucis i upoznas da bi mogao da izvuces ono najbolje iz toga.

Za udaljavanje objekta isto nisam sigurna sta si mislio, ali isto tako : sve i jedna nauka sluzi jednom te istom cilju, da otkrije kako je nastao zivot i da prouci njegove zakonitosti. Mislim tako je pocelo, od starih filozofa koji su je dalje razvili u mnoge druge grane. :D

Ajd sad ti malo preformulisi pitanja i prokomentarisi odgovor...poz utopijo

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 08:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa lepo da ste komentarisale.
Koliko sam ja shvatio govori se o tome, da neka grana nauke posveti paznju odredjenom problemu i uskoro prelazi na nesto drugo, time potvrdjujuci svoju neovisnost. To radi zato sto isimulira stvarnost tj. replicira karakteristike odredjene stvarnosti zapostavljajuci stvarnost tj. objekt.
Eto tako nekako, valjda sam sad bolje objasnio.

Anonima, dobro ti to rece, samo steta sto ljudi kad izvuku najbolje iz necega ostaju radoznali i zeljni moci pa onda iskoriste negativne strane tog pronalaska.

8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 14:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Utopija je napisao:
Pa lepo da ste komentarisale.
Koliko sam ja shvatio govori se o tome, da neka grana nauke posveti paznju odredjenom problemu i uskoro prelazi na nesto drugo, time potvrdjujuci svoju neovisnost. To radi zato sto isimulira stvarnost tj. replicira karakteristike odredjene stvarnosti zapostavljajuci stvarnost tj. objekt.
Eto tako nekako, valjda sam sad bolje objasnio.

Anonima, dobro ti to rece, samo steta sto ljudi kad izvuku najbolje iz necega ostaju radoznali i zeljni moci pa onda iskoriste negativne strane tog pronalaska.

8)

pa mislim sve i jedna nauka proizilazi od filozofije ( prosto ne mogu da vjerujem, fuj bljak), i onda se dalje siri i grana bas sto si ti rekao "prelazi na nesto drugo". Open ne mogu da shvatim sta mislis pod tim isimulira stvarnost, mislim normalno da ce to raditi ako je to nacin da dodje brze do cilja (tipa sto je Miler isimulirao praistorijske uslove na zemlji time otkrivsi kako je nasto zivot, tj od kojih elemenata i pod kojim uslovima), ako pokusavas reci da nauka uopste nije prirodna i da se ne bavi prirodom vec pokusava sve da izvjestaci mislim da nisi upravu, de jos malo pojasno pa cu da prokomentarisem... :D
A ovo sto se tice moci, nije samo vezano za nauku, mislim da ljudi isto tako mogu da iskoriste (pazi sad ovo :D ) i sposobnost komunikacije da navedu sire mase da rade loshe stvari sve u korist svoje zelje za moci, tipa Hitlera, a opet postoje ljudi koji uticu pozitivno na kolektivnu svjest (tipa Gandija...)...ehehehe bas me zanima kako ces prokomentarisati ovo zadnje :D

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 15:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Svaka cast za komentar Anonimna (bice dobar naucnik jednog dana od tebe :)). Da li si pod ovim 'filozofija' mislila na hipoteze i predpostavke ili sta? I ovo da se grana u nesto drugo, zasto mislis da je to tako?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2005, 07:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ok, ovako
nisam ovim hteo reci da je nauka izvestacena i neprirodna, nego da "simulira stvarnost" tj. stavra nestvarne stvari. Kopiranjem prirode nauka je obezvredjuje. E sad to kaze ovaj teoreticar, ja se bas ne bih slozio sa svim njegovim komentarom, jer, ipak, pojam stvarnosti je prilicno diskutabilan i individualisticki definisan od strane mnogih. Npr. jedan teoreticar (ne mogu se setiti imena, a len sam da potrazim hehe) govori da je stvarnost sastavljena od teksta, da je sve tekst, ne bukvalno, nego neka vrsta metateksta koja definise svaku stvar u stvarnosti a time i stvarnost.
No da se vratimo na nauku, mislim da je kopiranje prirode potrebno, jer naposletku, priroda je nasavrsenija.

Joj aninima, sta cu s tobom. Uh, provokatorko hehehe
Znaci, pricas o manipulaciji putem propagande. Pa sad, naravno postoji regresivna, progresivna i kontrapropaganda. Svako komuniciranje sa javnoscu koja za cilj ima prihvatanje odredjene ideje ili idelogije od strane sto veceg broja ljudi. Namerno nisam upotrebio izraz "kolektivna svest" jer nisam bas siguran da je taj pojam srecno definisan.

:D :D :D :lol: 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2005, 11:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Dove : iz tvojih usta u Bozje ushi. A pod filozofijom sam mislila na doba Aristotela i Erastotena i slicnih, jer je sve pocelo od filozofije ili kako si vec rekla hipoteza i predpostavki, a kasnije kad su otkrili jednu nauku pocelo se vishe nauka granati iz jedne isto kao kad ja odem na fakultet pa moj fakultet ima vishe smijerova, jer jednostavno nauka je takva da ne mozes znati sve o jednoj naucnoj disciplini ( a da ne govoirm o nauci), a kako je pocela sa dokazivanjem i otkrivanjem novih cinjenica tako je postala obimnija. Valjda. :D
Utopijo : kad sam procitala tvoj tekst, prenerazila sam se, zar covijek sa tvojim talentom i sposobnostima da napravi toliko gramatickih gresaka :D Oprosticu ti samo zato sto si pisao iz rana jutra i vjerovatno bio toliko uzbudjen da das odgovor sto brze da ne bi izgubio nit... :D Naravno da nauka simulira stvarnost, bas kao sto ti kazes priroda je najsavrsenija i ne moze se postci to savrsenstvo iz prostog razloga sto smo mi ljudi i nismo savrseni tako da sve sto proistekne iz nas nije savrseno ( eto bacih se i ja u filozofiju), a opet ja valjda nekako razlikujem stvarnost i prirodu, cini mi se da si ih ti izjednacio u svom tekstu. Znaci poenta komuniciranja je da neko prihvati tvoju ideologiju i ideju...xexexe...znam jednog takvog :wink:

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2005, 13:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Uh, vidi stvarno sam naredao gresaka u prethodnom postu, bice da je ono sto si rekla.
Ne bih rekao da sam poistovetio stvarnost i prirodu, o pojmu stvarnosti malo znam i mislim da vecina ljudi (ako ne i svi) ne znaju sta je zapravo stvarno.
Eto toliko i btw blago tebi kad znas samo jednog takvog. Mislim da znam o kome je rec njaoooooooooo
:P :D 8) :D :lol: :wink: :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2005, 18:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

kme kme kme :lol: Mislim da bi ovaj i Hitlera ubijedio da ima pogresnu ideologiju :D Ma naravno stvarnost je relativna, dok priroda nije :D

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2005, 18:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nauka se i danas zasniva na hipotezama i predpostavkama, hocu reci onaj ne(dokazani) istarzeni dio. Malo ga vas dvoje to izfilozofiraste :), jos malo pa necu moci da vas pratim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2005, 18:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ma samo lupaj, i ja ne volim filozofiju al sa ovim utopljenim ne mos drugacije vis da je sav zaronio u filozofiju :D pa ti nedokazani dijelovi se zasnivaju na hipotezama, ali ipak kod nauke je najbitniji taj dokazani dio, jer hipoteze su labilne i tu su dok se ne dokazu ili opovrgnu :D

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2005, 12:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2005, 11:27
Nauka svakako jeste zvijer koju treba ukrotiti, misao koju je rekao nas veliki naucnik...
Dokaz za to je ogroman broj slucajeva koji su posli po zlu jer nije bilo volje da se odradi posao kako treba vec je cilj bio u planu, ocigledno i po cijenu zivota... Nuklearna fizika je dio nauke koji nas je naucio tome pameti...

Ociti primjeri: Cernobil, Atomske probe pa cak i svjesno unistavnje zivota, Hirosima!!!

Problem nije u zvijeri nego u nama, i zvijer ne treba ukrotiti, nego nas, samim tim ce se i zvijer pripitomiti!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]