banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 23:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 60  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Egzodus
PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:07 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Pa to ti kazem, njegov primjer iz prve ruke vazi samo za studente koji se ne drogiraju i ne kurvaju :)
Jedan moj jaran ima 4 djeteta u Becu, kaze jos jedno i ide zena u penziju, on ne radi nista a zaradi vise od Sargasa :)

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Ljudi, ja vam govorim da mi je plata bez diplome, na prvom poslu bez iskustva 600€ neto. Nemojte zaboraviti da imam 14 takvih plata, a ne samo 12.
Čak i ako jeste taj famozni prevoz problem, godišnja karta košta malo manje od 250€. I ovako plaćam u zimskom semestru nekih 80€.

Moja plata za puno radno vrijeme iznosi 1800€ bruto. Mislim da u Austriji ne postoji legalna plata koja iznosi manje od 1500€ bruto.

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:16 
Stara kuka
Stara kuka

Ma razumijemo te al ti si slab primjer, vise bi nam znacilo da si na bausteli sa dvoje djece pa da nam onda bacis prihode i rashode

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ne Veljo, nisi u pravu. Moj primjer pokazuje da i kao student sa realno niskom platom možeš ugodno da živiš.
Ja računam da mi je plata na sledećem poslu minimalno 2300€ bruto za puno radno vrijeme, što je oko 1650€ neto.
Ako si iole dobar programer sa 3 do 5 godina iskustva možeš bez ikakvih problema da imaš 2000€ neto, znači poslije poreza. I takvih 14 plata.

Eto, sa ženom ili curom, da računam da imamo 3500€ neto mjesečnih primanja, možemo bez problema izdvojiti nekih 800€ na malo veći stan. Tu te kirija izađe oko 23% primanja, što je značajno ispod neke standardne cifre od 30%. Sa ovakvim prihodima se i stambeni kradit lako može priuštiti. To je dobar pokazatelj koliko ti novca ostane za sve ostalo...

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:26 
Stara kuka
Stara kuka

S 300 evra u Bosni ne mozes ugodno da zivis, doduse sta je nekom ugodno to je subjektivno
Nema veze, okrecemo temu na nebitno, ti si tamo, tamo studiras i ostaces tamo i bice ti bokje nego ovde, za tebe mi je lako
Sta s onima koji odu raditi za manje, jos kod brata Srbina koji te handri na sve moguce fore, koliko njima ostane, ipak je takvih vise od studenata i programera

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Jebi ga, kasno sam vidio da te bauštela interesuje. Govorimo o minimalcu.
Ajde računaj da ti je plata tebi na baušteli minimalno 1500€ bruto, ili ti 1200€ neto. To je najniža plata moguća. Znači ne da budeš majstor, nego da zalijevaš ploču ili šta već.
Ako ti i žena radi neki sličan posao, imate ukupno prihod od 2400€ neto. To je bez da radite nešto sa strane, što bidim da svi u BiH računaju...
Platite stan 800€, što je 33% posto ukupnih prihoda. Namirnice i te stvari ne bi trebale izaći više od 400-500€. Računaj da te tvoj vlastiti auto košta 100€ mjesečno + gorivo.
Eto kad to sve sračunam ode već 1300-1400€ i ostane ti oko 1000€ za ostale stvari.

TNS, koliko sam fulao u procjenama?

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:34 
Stara kuka
Stara kuka

Jel to ostaje milja s djecom il bez djece?

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Sargas, puno si fulao jer baustelci sasvim normalno zaradjuju. Za minimalac rade kasirke i tome slicno.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
U Austriji ko zeli fizikalisati citav zivot, uopste nije problem, nikakve ksenofobije nema. :) Ni jezik ne moras dobro znati, plate te, kuca blizu, mozes komotno preko vikenda ici dole, srpske kafane blizu, total od 150 srpskih kanala radi... jako lako covjek moze sebi stvoriti atmosferu kuce. Dobar spoj zivota za takve ljude.

Ko zeli nesto vise, tu nastaju problemi. Meni se kazalo ljetos, kada sam odradio prvu studentsku praksu.
U mojoj struci su vecinom etnicki Austrijanci, a u buducoj specijalizaciji naletiti na bilo kakvog stranca je pravo cudo. Cak i "light stranci" poput Ceha, Slovaka i Madjara su rijetki, a o onima koji su rangirani ispod, ex yu nacije i Turci, da ne govorim...

Da sumiramo:
AT, DE, CH - nasi ljudi vecinom dobro zive, dolazak na standard zivota domacih kroz godine skroz ostvariv, govorim o vecini koja se bavi fizickim poslovima i obrazovanoj manjini. Ali kada pozelis nesto vise od toga... ali posto vecina ni ne cilja na nesto vise, zadovoljni su. Vecina nasih ljudi nikad nije ni osjetila ksenofobiju. Em sto je dobrom dijelu kontakt sa Austrijancima na minimumu, em sto rade poslove gdje domacih nema mnogo...

Uspinjanje u poslovnoj hijerarhiji jednog covjeka sa Balkana je mnogo lakse u Americi, Australiji, Kanadi nego u AT,CH,DE - to je cinjenica.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Računao sam stan, hranu i auto za 4 osobe. Za sve ostalo imaš još 1000€. Dakle, odjeća, obuća, knjige, vrtići, kafane, izlasci...

Obrati pažnju da su i hrana i roba tu negdje kao i stvari kod nas. Hrana je, izuzev mesa, jeftinija ili isto skupa kao kod nas. Roba je obično nešto jeftinija, mada su neke stvari malo skuplje.
Ono što je značajno skuplje su izlasci i usluge. Malo sutra ćeš popiti pivo za 1.50KM. Bez 3.50€ nema pogovora...

TNS, koliko sam fulao u troškovima? Znam da sam fulao za prihode, napisao sam da je to minimalac za nekog pomoćnog radnika.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U biti Austrijanci su manji sovinisti od nas Srba. Da vidimo kada ste zadnji put vidjeli Cigu direktora, policajca ili bilo sta slicno ;-) M?
A oni na Balkanu jednako dugo kao i mi :-)

Becka, ne mozes uspijeti (ma mozes) u austrijskim firmama, ali zato nas ima mali milion sa vlastitim firmama veoma sirokog spektra. Od advokata, zubara, industrijalaca, posrednika, pa do gradjevinara (najvise) i firmi za ciscenje.

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 22 Sep 2017, 11:45, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Nije to baš mnogo tačna dijagnoza.

Ksenofobija je obrnuto proporcionalna sa akademskim, intelektualnim ili nekim sličnim nivoom.

A obzirom da naši ljudi u ogromnom broju slučajeva u dodir dolaze sa onima sa dna te kategorije... Pričamo o kontaktu sa npr Austrijancima.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Sargas je napisao:
Jebi ga, kasno sam vidio da te bauštela interesuje. Govorimo o minimalcu.
Ajde računaj da ti je plata tebi na baušteli minimalno 1500€ bruto, ili ti 1200€ neto. To je najniža plata moguća. Znači ne da budeš majstor, nego da zalijevaš ploču ili šta već.
Ako ti i žena radi neki sličan posao, imate ukupno prihod od 2400€ neto. To je bez da radite nešto sa strane, što bidim da svi u BiH računaju...
Platite stan 800€, što je 33% posto ukupnih prihoda. Namirnice i te stvari ne bi trebale izaći više od 400-500€. Računaj da te tvoj vlastiti auto košta 100€ mjesečno + gorivo.
Eto kad to sve sračunam ode već 1300-1400€ i ostane ti oko 1000€ za ostale stvari.

TNS, koliko sam fulao u procjenama?

Legalni rad na bausteli je placeniji. 1400-1500 neto sigurno.

Ono najnize, znaci da nema nize za 40 sati sedmicno u Becu ti je plata kasirke ili u tako nekom fast food restoranu, 1200 eura...

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Dobro, ja i jesam računao dvije plate po 1200€ neto. Eto, šta god da radiš imaćeš bolju platu od toga...

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Nije to baš mnogo tačna dijagnoza.

Ksenofobija je obrnuto proporcionalna sa akademskim, intelektualnim ili nekim sličnim nivoom.

A obzirom da naši ljudi u ogromnom broju slučajeva u dodir dolaze sa onima sa dna te kategorije... Pričamo o kontaktu sa npr Austrijancima.

Istina. Sto neobrazovaniji, to su u pravilu ksenofobicniji. Ako preskocis taj prvi zid, onda upadas u firme po cijim se hodnicima uz kafu prica na engleskom.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sargas je napisao:
Dobro, ja i jesam računao dvije plate po 1200€ neto. Eto, šta god da radiš imaćeš bolju platu od toga...

Baustela je 1700+ pa puta 14.
I to je zadnja donja, vecina ih zaradjuje vise.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Bruto ili neto?

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:59 
Stara kuka
Stara kuka

Ma ovo je vise teoreticki, da malo skontam kako je ovima sto odu, nije ni sile da radim gradjevinu al da vozim jos se razmisljam, em je placenije em nisi kuci a ja sam navikao da sam bar jednom dnevno u kafani i toga se najvise bojim, dospijeti u neku situaciju da imas siguran posao i nesto para a da ludis od dosade, ono kuca posao

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 12:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sargas je napisao:
Bruto ili neto?

Ama neto.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 12:21 
Stara kuka
Stara kuka

A jes zakomplikujete vas pola raje ne bi razumjelo, to se objasni ovako npr, 10 evra sat puta 8 sati 80 evra puta 20 dana 1600 evra i sve jasno

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 60  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]