banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 11:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 60  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Egzodus
PostPoslato: 22 Sep 2017, 09:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
To nam govori da cemo nestati ako budemo opet dozvoljavali Englezima da iskoristavaju nasu glupu sklonost ka busanju u prsa.
Imali smo 1914. Imali smo 1941. A bome i 1991.

Busali smo se za tudji racun, a nismo imali ni u lijevoj, ni u desnoj.

I kakve sve to veze ima Dilan Dogom?

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 09:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Ja pričam samo o tvojoj hipotezi. Ako je nešto nekome obezbjedjeno, to ne znači APRIORI da je to ok, ispravno i za poštovanje.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 09:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Iz kog mog slova si zakljucio da pisem o kosmickoj pravdi?

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 09:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Владимир je napisao:
Из архиве.
Forty Two je napisao:
Svaka čast svima vama koji ste otišli vani i organizovali normalno svoj život, skidam vam svima kapu. Ali nemojte nama koji smo ostali ovdje soliti konstantno pamet i nabijati nam na nos kako je ovdje loše i šta treba mi da uradimo, to ste pravo, ipak, izgubili odlaskom.

Kako je krenulo, izgleda da neće biti kome soliti pamet...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 09:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2010, 00:48
U posljednje vrijeme, gdje god se okrenem šta god čitam tema je "gdje vani". Moja generacija je ta koja sad treba da stiče,da stvara odnosno 86/87 godište. Iskreno, kad krenem od sebe nikad nisam razmišljao o odlasku iz RS-a, sad mi je dobro, radimo oboje, uskoro će nas biti više, priuštimo sebi normala život... ali ne kažem da u nekoj budućnosti neću razmišljati o nekoj drugoj zemlji.

Po meni razlog za bijeg i za sve je nesigurnost ! Obe firme (supruge i moja) su trenutno OK, i firme su takve da se zasnuju na kupovnoj moći BiH, tako da sam odlazak stanovništva BiH utiče i na poslovanje naših firmih. Samim tim ja ne mogu reci šta će biti za 3-4 ili 5 godina, jer odlaskom ovih ljudi, smanjuje se posao u firmi, ljudi gube poslove i nažalost se ta informacija već provlači kroz redove.

Ono što ljudi vani dobiju i što mislim da je bitno je ta sigurnost za poslom, sigurnost da će ga lako pronaći i napredovati usavršavanjem jezika. Pare ko pare, zaradim ih ovde kao i tamo i koliko god da se zaradi uvijek se potroše ovako ili onako i njih nikad dovoljno...

Ne zna da li je bitno pisati, od 7 dobrih drugara, drugara sa kojima se družiš od malih nogu dovojica su vani, dvojica još ganjaju... Nekako se gubi čovijek u svemu tome, a svi su VSS ako je bitno. Dakle nije ono bauštela, pa samo bježi.

A pošto prvi put pišem na ovoj temi, evo šarnuću da sam čuo info o pre neki dan: Kaže neki iz opozicije da je u jednom danu iz Kneževa otišlo 39 momaka u životnoj dobi od 20 do 35 god. Demant ove info, nisam čuo još.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 09:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ima jedna firma iz Slovenije (znam koja) koja je u BL narucila obuku 50 (mislim) varilaca.

Vidi, to je jedan fin pogon. Fina firmica koju su mogli pokrenuti u BL ili okolini, a nisu. Vode ih u Sloveniju.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 09:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Prosle god u jednom danu je 60 med sestara/tehnicara potpisalo ugovor Sa Njemackim poslodavcem i napustilo BiH.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 09:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Klinac iz mog naselja prošle godine završio srednju. Kaže da ih je 19 od 28 u odjeljenju otišlo da studira vani. Mislim da se ne trebamo lagati, pa reći da će se oni poslije studija vratiti. Ili barem da se planiraju vratiti.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 10:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
The_new_Statesman je napisao:
Ima jedna firma iz Slovenije (znam koja) koja je u BL narucila obuku 50 (mislim) varilaca.

Vidi, to je jedan fin pogon. Fina firmica koju su mogli pokrenuti u BL ili okolini, a nisu. Vode ih u Sloveniju.

Drug je otišao za tim poslom... Istina, ovde nije imao nikog niti išta... Rano ostao bez roditelja, podstanar preko 15 godina, krpljenje kraj s krajem... Nakon godinu i po kaže, nema nigdje života kao kući... Ljubljana je prelijep grad, ali radno vrijeme mi je od 6-14h obavezno, prekovremeno moram ostati jel je standard puno viši, ne mogu sa 8 sati rada ništa... Svaka mašina u toj fabrici hoće da te ubije, konstantno na oprezu, pod punom opremom, bilo -10 ili +40... Nakon posla tuširanje, blato spada sa mene... Dođem kući, ponovo tuš, peškir bukvalno crn... U 9 naveče nemam snage da operem zube, samo zaspim, jer alarm u 5 ujutru zvoni, 40min do posla pješke, početnik sam, još uvijek mi je preskup bilo kakav vid prevoza... Kad podvučem crtu u ovom ternutku, da imam bilo šta u BL, vratio bi se... Radim samo sa Bugarima, Rumunima i Šiptarima... Mi smo s njima taj najniži stalež, bez prava glasa... 37 godina sam živio u BL, možda sam previše vezan za taj grad i te ljude s kojima sam prošao sve u životu... Ne znam, ovo je robija... Beba je na putu, nemam drugi izbor...

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 10:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sve to stoji. Nemoj me pogresno razumjeti, ja uopste ne propagiram odlazak jer znam koliko je tesko sve to preturiti preko glave. Covjek se u najboljem slucaju treba odredji najmanje godinu dana svog zivota. I to pod uslovom da je ekspert u svom poslu. Drugima treba mnogo vise. I tek onda mozda moze da uziva plodovima svog rada.

I pored svih tih negativnih cinjenica, odlazak je i dalje masovan. A to je porazavajuce. Kao i cinjenica da skrti Slovenci nemaju jebenog racuna da uloze u pogon od 50-100 radnika jer nece da se zajebavaju sa gamadi koja glumi vlast.

Ko je budala?

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 10:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Овај одлазак већ поприма огромне размјере и бојим се да је ситуација већ одавно непоправљива. Поготово што сад родитељи већ од малих ногу припремају дјецу за одлазак вани. Ово сад само представља увод у оно најгоре што долази у наредним годинама.
Ове године је на неким факултетима први пут послије дуго времена био и други уписни рок. И опет нису попуњена сва мјеста. А на тим факултетима је годинама уназад све већ било пуно у првом уписном року.
Још увијек нико не располаже са тачним подацима овог егзодуса. Плус на ово треба додати и оне који повремено иду вани да раде па се врате, а који се не рачунају у ову категорију што иде. А који ће, чим уграбе прилику, отићи.
Ма ко нас јебе, сами смо криви. Мало нас је, ал смо говна. А биће нас још мање.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 10:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2010, 00:48
Sondri i njegov tekst me povuče da još neššto šarnem baš na konto te priče.

Prije 3 godine, drugar radio u Opštini, al minimalac 450 KM (Nekom kad kaže opština,ljudi kontaju milja al nidje veze). Lik opet u tridesetim, veza od 7 godina i mor anešto konkretno napraviti al sa tim kešom šta ?

I jedne prilike ga pitam, brate gdje kontaš,reko jel Austrija, Njemačka, Slovenija ? Kaže brat, daleko buraz što dalje.

Nakon par mjeseci mu se poklope neke kockice, zapuca u Sidnej Australiju. Kao is vkao, ustartu usavršava jezik, radi 2 poslića i lafo neka škola smijer Eng.jezik i to...

Čuli se prije par dana i kaže mi, brate nakon 2 god ovde postao sam neki šefić u ovoj firmi, nadgledam ove Vijatnamce fino mi je stao sam na noge. Poenta posta je ta, da smo mi u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj jeftina radna snaga, ali npr. u Australiji kao bijelac, visok, šarmantan možeš biti neki boss jebeni, jer valjda ni oni ne vole te male srne vijetnamce, Indonežane i koga li već...

A što kaže jedan moj saradnik, išao u Njemačku nedavno, kad vidiš da rilja ko crnac samo ga pitaj " Hoće li ljudino ? " svi će odgovoriti potvrdno. Tako i ovaj napaćeni brat u Sloveniji, da se može kako dokopati neke druge zemlje vjerujem da bi uspio, naši ljudi su vrijedni/radni.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 10:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To je sasvim druga tema, ali ima istine. U AT i DE trebas daleko vise poturiti ledja ako zelis nesto vise. Ali i ono manje je prilicno dobro.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 10:31 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Znao sam da ce nesto biti od visine ako ne nba onda australija :)

Salu na stranu ja lomim bil za volan u Sloveniji, Svedi su me izdali

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 10:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ma joj, i ti naši ljudi seri ponekad da prostiš.
Ja ne znam kolika mu je plata, ali ispade da je toliko mala da sebi i sa prekovremenim radom ne može obezbijediti ni bicikl, ni javni prevoz.
Ajde molim te... Koliko je to standard u Sloveniji viši?

Evo, od mene informacije iz prve ruke, da ne bude stalno priča rekla-kazala.
Student informatike, upravo završavam Bachelor.
Od marta prošle godine radim kao programer u jednom istraživačkom centru pri fakultetu. Prethodnog radnog iskustva nisam imao.
Početna plata je oko 1800€ bruto za 40 sati sedmično.
Pošto ja radim svega 15 sati, moja plata je 600€ neto. Ovdje dodajte još i 13. i 14. platu od isto nekih 600€.
Čim dobijem diplomu, dobiću i ekvivalent plati od 2000€ bruto.
Trebate imati na umu da je početna plata za programera sa Bachelor diplomom od 2000€ do 2500€ bruto, tako da sam ja relativno loše plaćen.
To je zato što je istraživački centar pri fakultetu i nije im problem ako ih radnici napuste zbog nekog drugog, boljeg radnog mjesta.

Živim kao podstanar u dvosobnom stanu od 40 kvadrata, novogradnja je i ja sam prvi stanar. Kirija sa svim izađe nekih 550€. Dakle moj dio je 300€.
Eto, ostane mi 300€ za sve ostalo. Nije bog zna nešto puno, ali meni je dovoljno da priuštim sve što mi treba.
Ljeti vozim bicikl, zimi uzmem semestralnu kartu za javni prevoz. Uživam i putujem. Ama baš ništa mi ne fali.
I sve to sa poslom od 3 sata dnevno...

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 10:55 
Stara kuka
Stara kuka

Ti mos gledati tih 300 evra jedino na foru nisam ni radio :) I normalno kad legne diploma doce sve na svoje

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 10:56 
Dobro, jedno je programer biti, a drugo baustelac.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 10:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2010, 09:21
jellyfish je napisao:

Ovi sto odlaze u apsolutnom broju to je velik broj, ali u relativnom, ako poredimo sa brojem stanovnika to je vrlo mali broj.

Ja se uopste ne brinem da ce se ljudi iseliti. Naime, jednostavnim proracunom dolazimo do zakljucka da sa maksimalnom stopom koja je do sada bila od oko 30000 iseljenih ljudi iz BiH godisnje, treba oko 130 godina da bi se svi iselili.

Pod uslovom da u narednih 130 godina niko u BiH ne umre :)

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:02 
Stara kuka
Stara kuka

Milan je napisao:
Ma on je sam i mlad i pjesak pa moze tako, pitao bih ga da nije

Ja u Bosni navucem plata plus dodatno 1500-2000 km, u svojoj kuci i bez kredita i plus ponekad uleti nesto donacija pa ti mnogo toga nedostaje, s 300 evra mogao bih samo metaka kupiti da nam prekratim muke :)

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 11:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Milan je napisao:

Zasto? I na bausteli moze da se zaradi bez da se crkne od posla.

I nemaju svi programeri vrhunske plate.

Veljo, Sargas je student. Kada diplomir i nadje neku mladu njegovog profila to im je minimalno 4000€ svakog mjeseca. I to na pocetku.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 60  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]