banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 22:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6401 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261 ... 321  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: ADSL
PostPoslato: 29 Avg 2017, 14:04 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Nov 2016, 17:02
Sta bi se desilo kad bi mi pustili vdsl na razdaljini od 1600m?
I da li ima negde mapa plana kad i gde su postavljene minicetrale?
Nema logike da neko ima za istu cijenu duplo brzi download i 4x veci upload na vdsl. Neka onda bar nama pojacaju adsl2+ na max ili neka donesu novu opremu barem ili neka spuste cijene.

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2017, 14:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Moraš prvo da promjeniš nik u vdslkorisnik. Pravili su probleme onima koji su preko 700 m, a tek za 1700 m za VDSL. Jedino ako se neko smiluje pa provuče optiku. Onda opet nik u gponkorisnik :)

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2017, 16:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Apr 2011, 20:33
Znači ti bi da ti umanje račun jer živiš daleko od centrale? Što ne probaš sa nekim većim paketom, možda i nemaš potrebu za tolikom brzinom... Msm ja imam negdje 100/60 i mogu ti reći da ni ne osjetim tu brzinu osim kad strimujem nešto ili šaljem slike ili video... Hoću reći, za everyday use i nema neke razlike.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2017, 17:12 
Početnik
Početnik

Pa neka onda povecaju adsl brzinu. Ja mogu izvuci 19mbps na ovoj daljini. Isto tako i sa VDSL, a kontam da je VDSL bolji, mozda je i ping(trebalo) bi biti bolji nego na adsl2+.A i kad bi pustili vdsl mogao bi isto 19mbps izvuci. Zato ne znam koji je razlog da ne puste. Ako nece da smanje cijenu nek onda razvedu kablove i centrale te. Sta mene briga sto njima centrala jedna u malom gradu? Nek i oni naprave jos pa onda ne moraju obarati cijenu.
Treba mi ping dobar za igrice a ovamo tv, 5-6 telefona u kuci pa nekad zalaguje dok igram igricu. I kad nas nekoliko koristimo internet, ako hocu da pustim na tv(on pusta 1080p i ne mogu birati manje). Skidam filmove. Mozda hoce neko na tv da gledam film i ja ovamo da skidam nesto i sto vise bolje. Mozda mu prekine

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2017, 19:18 
Početnik
Početnik

A upload je najvazniji. Sta god neko postavlja slike ili nesto tad najvise ping optereti a spor je tako da najvise zbog uploada.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2017, 20:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2012, 12:39
adslkorisnik je napisao:
Pa neka onda povecaju adsl brzinu. Ja mogu izvuci 19mbps na ovoj daljini. Isto tako i sa VDSL, a kontam da je VDSL bolji, mozda je i ping(trebalo) bi biti bolji nego na adsl2+.A i kad bi pustili vdsl mogao bi isto 19mbps izvuci. Zato ne znam koji je razlog da ne puste. Ako nece da smanje cijenu nek onda razvedu kablove i centrale te. Sta mene briga sto njima centrala jedna u malom gradu? Nek i oni naprave jos pa onda ne moraju obarati cijenu.
Treba mi ping dobar za igrice a ovamo tv, 5-6 telefona u kuci pa nekad zalaguje dok igram igricu. I kad nas nekoliko koristimo internet, ako hocu da pustim na tv(on pusta 1080p i ne mogu birati manje). Skidam filmove. Mozda hoce neko na tv da gledam film i ja ovamo da skidam nesto i sto vise bolje. Mozda mu prekine

Pa ovo je fantasticno :lol:

Na skoro 2 km a hoce 5-6 uredjaja na wifi, strimuje film na tvu i igra igrice bez povremenog lagovanja, istovremeno.
Samo daj balkancu tehnologiju i dobijes nesto ovako...

Poslednji put menjao AndiamoBL dana 02 Sep 2017, 20:41, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2017, 20:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Sep 2012, 23:07
Eh... kad se prije 10 godina igralo sa netom 5Mbps i uploadom ne vecim od 512, to su bili dani. Hahah

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2017, 21:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:42
adslkorisnik je napisao:

Kupi ruter (ili malo bolji kućni ruter) i podesi QoS na njemu pa nećeš imati problema sa lagom.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2017, 02:11 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Apr 2017, 10:00
Ja takodje smatram da mtel ne bi smio da radi na ovaj nacin tj. da su iste cijene za pakete od 10Mbps i 100Mbps i to samo zato jer na nasoj lokaciji nije moguce koristiti vdsl ili optiku, da li smo mi krivi za to??? Koliko ja znam mi redovno placamo nase racune i to po cijenama koje su uvijek bile puno vise od cijena u drzavama oko nas za iste pakete, samim tim imaju i extra profit, da li su bar od tog profita mogli da porade na svojoj mrezi u glavnom gradu RS ako ne u ostalim gradovima???!!!
Nisu! Pa dobro, nije problem ni to, ali onda lijepo nama koji ostajemo na zastarjeloj tehnologiji spustiti cijene jer nema nikakvog opravdanja za ovo sto oni rade...i ne radi se samo o brzinama vec i o kvalitetu konekcije, ne moze se porediti optika i adsl....

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2017, 11:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:42
tisina je napisao:
Ja takodje smatram da mtel ne bi smio da radi na ovaj nacin tj. da su iste cijene za pakete od 10Mbps i 100Mbps i to samo zato jer na nasoj lokaciji nije moguce koristiti vdsl ili optiku, da li smo mi krivi za to??? Koliko ja znam mi redovno placamo nase racune i to po cijenama koje su uvijek bile puno vise od cijena u drzavama oko nas za iste pakete, samim tim imaju i extra profit, da li su bar od tog profita mogli da porade na svojoj mrezi u glavnom gradu RS ako ne u ostalim gradovima???!!!
Nisu! Pa dobro, nije problem ni to, ali onda lijepo nama koji ostajemo na zastarjeloj tehnologiji spustiti cijene jer nema nikakvog opravdanja za ovo sto oni rade...i ne radi se samo o brzinama vec i o kvalitetu konekcije, ne moze se porediti optika i adsl....

Ako si u mogućnosti, promijeni ISP-a pa kad krenu da gube koirsnike zbog preskupe pretplate onda možda i razmisle o uvođenju optike kod vas.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2017, 20:51 
Početnik
Početnik

Problem je i to sto su sada svi oni pametni pa su tu vecinom obavezni ugovori od 24 mjeseca i eto zbog toga i dalje se borim sa mtel ekipom, ali oni imaju previse korisnika i love da bi se lako nesto postiglo, malo trziste da neko novi stvarno konkurentan ulazi, konkurenciju nacionalni operateri bukvalno nemaju, sve se oni dogovaraju i to je to, RAK i ostala ekipa je tu cisto da postoje i to je to...

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2017, 22:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

tisina je napisao:

Ako uzmemo u obzir da se cijene ne mogu spuštati (možeš samo nuditi akcije, hardver sa popustom i cash back - a to se sve i radi jebemliga) - znači trebalo bi da ovi sa vdsl-om plaćaju skuplje od ovih sa adsl-om? Isto tako i za optiku, da plaćaju još više? Ako idemo tom logikom, jesu li oni u Starog Vujadina (čitava ulica ima optiku) krivi što ti nemaš optiku u naselju pa treba da plaćaju skuplje da bi bilo fer? Šta ti imaš sa njima? Hoćeš li ti onda plaćati više ako ti neko ponudi optiku sutra? Hmm... Da je to tvoje naselje rentabilno do sad bi se pojavila elta sa optikom ili neki drugi provajder. Jbg, tako je.

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2017, 23:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Brzinski ću copy paste neke pakete ostalih provajdera, čisto da imamo za buduću raspravu.

mtel
Optima 10/0,768 20/4 Mbps 20/10 Mbps 30,90 KM
Expert 15/0,768 30/6 Mbps 30/15 Mbps 39,90 KM
Max 40/8 Mbps 60/30 Mbps 59,90 KM

Eronet
FLAT pro 15360/768 115,83KM
FLAT elite 8192/512 80,73KM
FLAT extra 6144/384 40,95

Elta
NET 14 14 / 1 Mbps 25,00 KM
NET 30 30 / 1 Mbps 28,00 KM
NET 50 50 / 3 Mbps 31,90 KM
OPTIKA 400 400 / 200 Mbps 102,90 KM (lol)

Blic
Primo 10240/512 29,25 KM
Primo W 2048/192 29,25 KM

Telemach
15/2 Mb/s 22KM
35/3 Mb/s 45KM
90/4 Mb/s 140KM

Logosoft?

16 Mbps / 2 Mbps 23,40 KM
120 Mbps / 10 Mbps 70,20 KM

Europro net (ovi su najjači)
Brzina pristupa download 6144 kbps
Brzina pristupa upload 512 kbps
Mjesečna pretplata 49,99 KM

Sitna slova: ako nije na 12mj i više
Priključna taksa, jednokratno: 108,00 KM
Naknada za povlačenje zahtjeva u roku od 5 dana, jednokratno: 60,00 KM
Naknada za prijevremeni raskid ugovora, jednokratno: 158,00 KM
Naknada za najam opreme, mjesečno: 6,00 KM

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2017, 23:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
GTK_Marko je napisao:
Ako idemo tom logikom, jesu li oni u Starog Vujadina (čitava ulica ima optiku) krivi što ti nemaš optiku u naselju

Nisu ni on ni oni u Starog Vujadina krivi.
Kriv je mtel i samo mtel. Zbog toga što optika nije "razvučena" na više lokacija.

BTW Kad već kopiraš cijene drugih, mogao bi lijepiti sve pakete. Kod nekih si preskočio pojedine pakete. Slučajno ili ne.

Poslednji put menjao Choban dana 04 Sep 2017, 23:23, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2017, 23:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Kod ovih zadnjih kablovski je povoljniji i ako potpišeš ugovor na 12 mjeseci ne plaćaš najam, pa ispada bolje nego mtel-ov Expert ADSL :)

CABLE Extreme
Brzina pristupa download 15 Mb
Brzina pristupa upload 1 Mb
Transfer limit - download Neograničeno
Transfer limit - upload Neograničeno
2 e-mail adrese 200MB Uključeno u cijenu
Web hosting 10MB Uključeno u cijenu
Mjesečna pretplata 39 KM
Mjesečni najam modema 7,02 KM

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2017, 23:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako ćemo porediti ponude, onda je ova mtelova, ponuda i po :iconbiggrin:
LINK

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2017, 23:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Choban je napisao:
BTW Kad već kopiraš cijene drugih, mogao bi lijepiti sve pakete. Kod nekih si preskočio pojedine pakete. Slučajno ili ne.

Eto, sad ne valja što je nešto preskočeno :D Napisao sam brzinski i gledao sam da budu okrugle cifre. BTW Slobodno dopuni taj post sa svim što sam preskočio.

Choban je napisao:
Kriv je mtel i samo mtel. Zbog toga što optika nije "razvučena" na više lokacija.

1. Kad je počelo ulaganje u optičku mrežu u bl? Koji je realni očekivani tempo izgradnje, komplet opština za 300 dana?
2. Dokle su ostali operateri došli sa optikom? Ako je tako jednostavno, kako do sad svi nemamo optiku i BAR 100/50?
3. Koji operateri rade na lokaciji na koju se Tišina žali (Tišina samo kao primjer sada) i koje brzine ostali nude na toj lokaciji?

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2017, 00:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

GTK_Marko je napisao:
1. Kad je počelo ulaganje u optičku mrežu u bl? Koji je realni očekivani tempo izgradnje, komplet opština za 300 dana?
2. Dokle su ostali operateri došli sa optikom? Ako je tako jednostavno, kako do sad svi nemamo optiku i BAR 100/50?

Kad pominješ rokove sjetim se Telrada u Bijeljini.
Razvukoše brzo optiku, došla do oboda romskog naselja ;)
Kačio sam skrinšotove njihove optike svojevremeno sa par lokacija u BN, dok mtel nije imao ponudu za optiku ni u najavi.
JBT, nisu imali kanalizaciju u nekim ulicama u centru do nedavno. A i to su brzo izgradili. Al baš brzo.
Mtel u BL stvarno ima čudnu putanju za optiku. Već sam komentarisao stanje prije par mjeseci, ne da mi se pisati ponovo.

BTW, Ne da mi se kopirati tvoj post, ali oko onih cijena neta, u mom prethodnom postu je link za jednu jaaako dobru ponudu mtela, pa eto ubaci je u onaj svoj post sa cijenama, šteta da propadne reklama za taj paket :iconbiggrin:

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2017, 08:58 
Početnik
Početnik

GTK_Marko je napisao:
Ako uzmemo u obzir da se cijene ne mogu spuštati (možeš samo nuditi akcije, hardver sa popustom i cash back - a to se sve i radi jebemliga) - znači trebalo bi da ovi sa vdsl-om plaćaju skuplje od ovih sa adsl-om? Isto tako i za optiku, da plaćaju još više? Ako idemo tom logikom, jesu li oni u Starog Vujadina (čitava ulica ima optiku) krivi što ti nemaš optiku u naselju pa treba da plaćaju skuplje da bi bilo fer? Šta ti imaš sa njima? Hoćeš li ti onda plaćati više ako ti neko ponudi optiku sutra? Hmm... Da je to tvoje naselje rentabilno do sad bi se pojavila elta sa optikom ili neki drugi provajder. Jbg, tako je.

A zasto bi mi uzeli u obzir da se cijene ne mogu spustati? U ovom slucaju o kojem mi pisemo to bi i i bilo jedino realno, tehnicki nije moguce da nas prebace na vdsl ili optiku, ne mogu nam nista drugo ponuditi, vec godinama placam tu istu cijenu za ovaj paket, sta drugo ostaje nego da nam spuste cijene ako vec po tim istim cijenama drugima prodaju 10x brzu i stabilniju konekciju!!??

Nista ja nisam rekao za korisnike iz drugih ulica koji imaju srecu da imaju optiku, meni je drago da mtel sada ima takve pakete po veoma dobrim cijenama, ali nije realno i normalno da mi ostali placamo isto koliko i ti korisnici, mora da postoji razlika u cijeni jer nije fer...ne moze kilogram jabuka i deset kilograma jabuka da se prodaje po istoj cijeni i to samo zato sto je neko dosao sa vecim cekerom tj. samo zato sto je prodavac dao jednom kupcu veci ceker!

A kada smo kod cijena i drugih provajdera, vjerovatno si se potrudio oko toga jer sam ja pisao o cijenama, ali ja nisam nigdje pisao o BH telekomu i slicnim provajderima u BiH koji rade na istu foru kao i mtel i u dogovoru jer nisu jedni drugima konkurencija, a elta, blic i ostali i nisu konkurencija nikome od njih i vecinom placaju ovima za linkove, mobilne mreze i sl., ja sam spomenuo cijene oko nas, a mislio sam na HR, Srbiju....sa ovim novim paketima vdsl/optika stanje se puno popravilo, ali koliko nas moze da dobije te pakete, koliko % u RS koliko % i u narednih 10 godina? Neka oni spuste cijene za pakete koje ima 99% njihovih korisnika pa da onda kazemo da su nesto uradili...

Sto se tice moje lokacije, ovu brzinu koju sada imam ja mogu da dobijem i od elte i od blica, ali jos uvijek pokusavam da izvucem nesto bolje jer isto mi ne treba ili slicno...

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2017, 16:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 13 Maj 2007, 20:17
Mogu da daju maximalnu brzinu ADSL-a na lokaciji korisnika za odredjenu cijenu. Ako mi parica dozvoljava 20Mbit ADSL-a stabilno, sto mi prodajes 10Mbita po cijeni istoj za koju neko dobije 20Mbita ako ima VDSL?! Ako mi parica maxmimalno podrzava npr.13Mbita, daj mi to u cijeni 20Mbita VDSL-a,..TO im nije palo na pamet da koliko toliko ispostuju koisnike i trziste-platis koliko ti robe/usluga isporucim,..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6401 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261 ... 321  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]