Pa, evo, pošto je prošlo punih pet godina – i kusur – tekuće decenije, mogli bismo se pokusati odluciti za 10 najboljih filmova u tom periodu... Dakle od 2000. do 2004. Evo, ja prvi dajem svoj prilog...
1. Mulholland Drive (David Lynch, 2001) – zbog najljepse nocne more i zavodljivog putovanja kroz blistavi um Diane Selwyn. I zbog filma koji sam najvise puta gledao u kinu u zivotu. Ikad. I zbog svih tih segmenata i osam milona nacina da dozivis umjetnicko djelo i nikad se na zasitis. Zbog muzike Angela Badalamentija.
2. Rekvijem za snove (Darren Aronofsky, 2000) – zbog iskrenosti i beskompromisnosti i hrabrosti i posebnosti. Zbog toga sto nas podjeca da ‘beyond all the good there’s a terror’. Zbog glume Ellen Burstyn.
3. In the Mood for Love (Wong Kar-Wai, 2000) – zbog beskrajne suptilnosti i culne opipljivosri. Zbog ljubavi koja ce trajti vjecno i vjecno i vjecnooooooooo.....
4. Dogville (Lars von Trier, 2003) – zbog stanja soka i ekstazicne euforije koje dozivite kad Grace konacno sretne svoga oca. Zbog toga sto niko nema dovoljno velika m... kao Lars von Trier, da nas pogleda u oci i pljune nas istinu u lice. I, ne, ne mislim da je ovo anti-americki film.
5. Daleko od raja (Todd Haynes, 2003) – Hommage Douglasu Sirku? OK, whatever. Zbog divnog savrsenstva i potisnte boli s kojom zivite zajedno sa junacima filma... What imprisons desires of the Heart?
6. Uciteljica klavira (Michael Haneke, 2000) – Istina, trebalo mi je vremena. Zbog pokusaja da se u ruznom i sterilnom pronadje zivot. Uspjesno? Ne bas, ali bar smo pokusali... Zbog humanosti.
7. Moulin Rouge! (Bazz Luhrman, 2001) – Truth! Beauty! Freedom! And above all else... Love!!!
8. Elephant (Gus Van Sant, 2003) – zbog ciste filmske ljepote. I reditelja koji poput duha prati svoje junake u njihovim besciljnim zivotima. Ma, ja bas nisam pesimista, ali Van Sant je ubjedljiv do bola.
9. Los Muertos ( Lisandro Alonso, 2004) – zbog tisine i nevjerovatnog ritma. I zbog scene sa zaklanom kozom, naravno. BTW, da li je iko gledao ovo argentisko cudo???
10. Bad Education (Pedro Almodovar, 2004.) – zbog intrigantne strukture i nevjerovatnih likova. Ali, Pedro je zvijezda... zbog S T R A S T I (svi koji su gledali, shvatice...)
Eh, a evo i par naslova koje uzasno volim i bez kojih bi svijet bio vrlo tuzan i prakticno besmislen (abecedno):
Dancer in the Dark (Lars von Trier, 2000)
Finding Nemo (A. Stanton, 2003)
The Man Who Wasn’t There (Joel Coen, 2001)
The Others (Alejandro Amenabar, 2001)
The Royal Tennenbaums (Wes Anderson, 2001)
A evo i pet najprecijenjenijih filmova od 2000-2004:
1. LOTR: Return of the King (2003)
2. Blistavi um (2001)
3. Izgubljeni u prevodu (2003)
4. LOTR: The Fellowship of the Ring (2003)
5. Amelie (2001)
A evo i pet najgorih:
1. Isusuovo stradanje (2004)
2. Serendipity (2001), uf, bljak!
3. Evolucija (2001), jeste li i vi dobili samponcic?
4. El Abrazo Partido aka Izgubljeni zagrljaj, pobjednik Berlina !!! (2004)
5. Tomb Raider (2001)
_________________ Loveless
|