BSE je napisao:
ne svidja mi se rad dj-a
bolje bi ispalo da su pustili cd da se vrti nego da se ovako blamiraju
Jbg, jasno mi je da nije ispalo najbolje, ipak nemamo neko pretjerano iskustvo iza sebe, niti imamo opremu (sve sto za sad imamo je mixeta i kompjuter, a ostalo iznajmljujemo...) ali ovo je tek pocetak, nove zurke ce uslijediti i bice sve bolje i bolje u svakom pogledu. Ipak smo mi oni koji trebaju da donesu Psytrance u ovaj grad i da ga prezentuju ljudima - onako kako treba s jedne strane, a onoliko koliko nam uslovi dopustaju s druge strane.
Od pocetka smo svi bili svjesni da cemo se susresti sa ovakvim komentarima i da ce misljenja biti podjeljena. Prosjecni ljudi vrlo tesko prihvataju nove stvari, a ovdje je novih stvari i previse: kao prvo sama muzika - vrlo ce tesko proci psytrance kao potpuno drugaciji dozivljaj elektronske muzike u gradu u kojem suvereno vladaju house i tech house. Kao drugo-rad sa CD playera - neki ljudi ovdje ne shvataju da se muzika na partyjima moze i smije pustati sa playera, a cinjenica je poznata dobro nama koji pratimo psy scenu da su gramofoni u ovoj muzici odavno prevazidjena stvar - na svim psy zurkama zvuk ima digitalni izvor, bio to CD, softver, sekvencer ili synth, a nikako ili jako rijetko analogni kao sto je vinil. Kao trece, nacin rada ili "miksanje" ako tako hoces... postoje dj-evi u tranceu koji rade "beatmatching" (poklapanje ritmova) a isto tako postoje oni koji ga potpuno izbjegavaju i miksaju trackove na osnovu produkcije i po sistemu "fade out-fade in". Ja licno smatram da je beatmatching u psytranceu skoro potpuno nepotrebna stvar, i ja u svojim setovima radim to samo ponekad. Razlog za ovo je sto trance nije muzika koja je stvorena za miksanje, kao sto su to techno i tech-house, nego je stvorena za slusanje i uzivanje; psytrance trackovi su kompleksne kompozicije, sa svojim uvodom, zapletom, vrhuncem itd i zasluzuju da budu preslusani ako ne u cjelini onda bar sto je vise moguce. Na psy zurke se dakle dolazi kako bi se slusala sama muzika, a ne mix ili rad DJ-a... Uloga coveka koji pusta muziku ovdje je bas to da pusta muziku, muziku koja ce prenijeti vizije i emocije svog kompozitora, i to da je pusta na takav nacin na koji ce upravo to najbolje doci di izrazaja.
Ove zurke su nam takodje vrlo znacajne jer mozemo da prezentujemo na njima i trackove iz vlastite produkcije i da tako vidimo kakva ce biti reakcija publike na nashe radove.
Znam da su sve ovo nove stvari u ovoj sredini i da ce proci dosta vremena i biti ulozeno dosta truda dok one ne budu prihvacene. Ono sto nam je sad najbitnije je sto imamo podrsku i sto ljudi pozitivno reaguju na ovu muziku (pogledaj slike na
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=13471 i
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=12921&start=0).
Citiraj:
stvarno je jadno da bez trave ili nekih sintetickih opijata ne mogu da dozive trance
Stvarno je to jadno... Kao sto rekoh ljudi tesko prihvataju nove stvari a isto tako tesko se odricu vec ustaljenih navika i pravila. A "pravilo" koga ce se takodje tesko odreci je konzumiranje droge na elektronskim zabavama.
Poz
PLUR