banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 12:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 60  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Egzodus
PostPoslato: 02 Mar 2017, 22:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
Da, socijala od 800 evra nije džabe u tom iznosu određena. To je neki minimum za pristojan život - pristojan u tom smislu da živiš život dostojan građanina Beča dok ne nađeš stalno zaposlenje. Ja sam gurao sa 500 evra, od toga mi je sobičak u Neubau bio više od 300 evra.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 22:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
laoce je napisao:
...i da platite skolarinu i osiguranje i put kuci?
I ja sam na pocetku prezivljavao sa 400€ , ali bas prezivljavao,u dvokrevetnoj sobi D kategorije, podrigusa, tost, Doppelkeks... I to prije desetak godina kad je sve bilo mnogo jeftinije.

Studentski dom placam 235 eura, soba koju dijelim sa jos jednim momkom. Ukljuceni struja, voda grijanje, internet u cijenu... 9 bezirk, malo stranaca, mirno okruzenje.

Da se uvjeris da nije neka rupa, evo ti link pa gledaj slike u galeriji
http://www.wihast.at/studentenwohnheime ... dlergasse/
Zdravstveno osiguranje ne placam, koristim preneseno osiguranje iz Banja Luke, tako da od fiksnih rezija mjesecno imam samo dom.
Roditelji mi plate skolarinu (720 eura) i posalju mi ponekad hrane odozdo.
Radim cijele godine, a preko ljeta radio 2 mjeseca puno radno vrijeme.

O cemu vi uopste pricate ljudi, anketa sprovedena na 400 nasih studenata u Becu, koliko mjesecno trosite, daleko najvise ljudi oznacilo opciju 400-500 eura. Imate rezultate na studiraj eu stranici.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 22:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
U kolikoj vrijednosti je ta hrana? Koliko je osiguranje dole u BL? Imas li mobilni ovdje i koliko placas mjesecno? Izlazis li i koliko trosis u izlasku? Koliko placas godisnju kartu za prevoz? Koliko su troskovi potrosnog materijala za studiranje? Ko ti kupuje odjecu?

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 23:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Mislim da je jako teško dobiti danas smještaj u domu ali eto i taj tvoj stan je 470 kombinovano što je otprilike prosječna kirija za garsonjeru. Što kaže digresija, gdje su tu slobodne aktivnosti, sve je to nategnuto do pucanja. Starci ti šalju ajvar pa nekako ide inače ne bi ni evra uštedio :)

U Beču postaje sve teže početi život od nule, pa i kao student. Teško je naći studentski posao, svake godine dolaze kolonije gladnih imigranata i studenata. Poljaci spavaju po parkovima. Uslovi se pooštravaju za integraciju, traže se viši nivoi jezika a istovremeno kursevi jezika poskupili 10 puta. Jednostavno nije realno više u Beč doći sa rukama u džepovima (metaforički govoreći) .

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 23:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Normalno osiguranje na osnovu roditelja, kao sto svako dole ima. BIH i Austrija potpisale ugovor, tako da ono sto bih imao dole, sada imam ovdje i vazi mi za sve osnovne intervencije. Nista se dodatno ne placa i mnogi to koriste.
Pretplatu za telefon nemam, jer mi ne treba, treba mi samo internet, a njega imam na svim mjestima gdje provodim 99% vremena. Da koristim internet, to nije nikakav pretjeran izdatak, 3 gigabajta 7 eura mjesecno.
Jednom mjesecno mi posalju hrane, preracunato u dane bude mi nekih sedmicu i kusur dana 3 obroka dnevno da nista ne moram kupovati sa strane.
Karta za prevoz 15 eura mjesecno, pa skuplje bi me prevoz u Banja Luci izasao. :D
Odjecu kupujem u par navrata godisnje na rasprodajama. Poranis, stanes ispred prodavnice malo se guras sa narodom i moze se povoljno proci. Kupujem polovne knjige, to je marginalan trosak.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 23:29 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Last December je napisao:
Nisi ti bio student moj Veljo :) Nema muke bez nauke ni bijednika do studenata

Kako nisam, 2000-te dosao u BL, trebalo mi je sad otprilike kad preracunam u vrijednosti 300 evra da prezivim mjesec ko papak, 200 km djacki dom, kutija cigareta i mob sigurno 5km dnevno. Malo zene, malo zurke, malo Indeks, malo kafane...u BL prije 17 god je 300 evra bilo malo pa ne kontam kako u Becu sad 500 dovoljno al ok, mozda malo jedbu :)

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2017, 00:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pa upravu si al bijeda je danas dobila neke nove ekstreme, a narod ko narod, pravo voli da ga se jaše i daje zadnji dinar da bude jahan. :)

Podjseti me na onu Andrićevu - “Dugotrajno robovanje i rdjava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete.”

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2017, 02:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Jebi ga, nisam baš računao prije koliko mi je novca na šta odlazilo. Dom sam plaćao 250 evra (dvokrevetna soba) sa internetom. Telefon me košta 10 evra mjesečno. Javni prevoz koristim samo zimi (4 mjeseca su 80 evra). Kad idem od kuće, ponesem nešto malo hrane. Inače kupujem u Lidlu i Hoferu i gledam šta je na akcijama, a sitnice u Šparu i Bili. Nisu mi roditelji plaćali autobusku kartu niti su me oblačili, iako mi s vremena na vrijeme kupe nešto. Ja sam uvijek imao novac za čitavu godinu na raspolaganju, tako da sam i sam sebi plaćao školarinu, a čim skupim dovoljno ECTS kredita dobijem pare nazad. Imao sam takođe BL osiguranje. Nekog potrošnog materijala za studiranje i nije bilo. Većina skripti mi je besplatno dostupna, a printao sam ih u BL kad dođem. Sveske i ostale stvari koštaju zanemarivo malo. S vremena na vrijeme sam radio neke sitne posliće i zarađivao džeparac, recimo do nekih 100-150 evra mjesečno. Ne znam kako, ali uspjelo se uvijek i nešto uštediti...

Od kako sam našao posao, finansijski sam nezavisan. Sad je evo tačno godinu dana. Imam i Austrijsko osiguranje. Stvarno kupujem šta god poželim. Ne mogu reći da mi nedostaje bilo šta.

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2017, 09:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Generalno, može se pregurati sa 400-500 evra u Beču ali samo ako čovjek zna gdje ide i zašto je tu. Ako ne znaš jesil' poš'o il doš'o, nema te niđe. Bauštelci koji rade godinama na crno i žive ilegalno tu obično imaju samo jedan cilj - da sve pare što uštede vrate dole da bi ozidali neboder u selu. Pa opet i oni znaju tačno zbog čega su tu. Kad imaš neku viziju i perspektivu pregura se zlopatnja pa jednom svane. Za razliku od Republike Šumske gdje uglavnom ne znaš jesil' poš'o il došo, radiš a ne znaš zašto uopšte radiš i čemu to vodi osim da sve pare odu na PDV i harač. Tako je to kad je jedna država okupirana i kad je na čelu peta kolona. Ali to je neka druga priča.

Ustvari nije druga priča, to je ono o čemu ova tema i govori. Treba poći od osnovne pretpostavke, a to je da je ova država okupirana. Sva demokratija u tom slučaju pada u vodu i politička scena predstavlja lažnu dihotomiju odnosno polihotomiju u našem slučaju. Omladini je pun polni organ i iako ne razumije ovo, instinktivno osjeća šta se zbiva i da se ništa neće mjenjati.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2017, 10:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Daj ako moze bez toga "Republika Sumska".

Republika je srpska, drzava ide na jednu stranu, a nezadovoljstvo naroda na drugu. Ovo prvo se ne dira, a ovo drugo se oblikuje. Kad narod bude bolji bice i drzava. Hocu reci, narod u tom (opravdanom) gnjevu cesto pljuje po onom sto se ne treba pljuvati.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2017, 10:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Da ti ja kažem nešto, druže :)

Država je narod, a narod ode vani, pa ti sam izvedi zaključak o tome koliko je ova država srpska a koliko je šumska. A taj isti narod je glasao za petu kolonu koja ga vodi u kanalizaciju evrope.

Da ne vrijeđam dalje tvoj nacionalni ponos koji cijenim, jer iskreno cijenim svakog iskrenog patriotu a takvih je malo. S ovom temom sam završio. Hvala na pažnji ;)

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2017, 15:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Last December je napisao:
Da ti ja kažem nešto, druže :)

Država je narod, a narod ode vani, pa ti sam izvedi zaključak o tome koliko je ova država srpska a koliko je šumska. A taj isti narod je glasao za petu kolonu koja ga vodi u kanalizaciju evrope.

Da ne vrijeđam dalje tvoj nacionalni ponos koji cijenim, jer iskreno cijenim svakog iskrenog patriotu a takvih je malo. S ovom temom sam završio. Hvala na pažnji ;)

Pored opravdanog nezadovljstva i svega sto ide uz to u tvom postu moram da primjetim jednu malu netacnost u tvom narativu.
Niko ovdje ne vodi, niko ovdje ne bira i niko odlucuje nezavisno.

Ko "posjeduje" drzavu (u drzavi) taj odlucuje.
Na snazi je staro pravilo u punoj snazi skoru svuda. Ovdje se ono polako ustaljuje i dolazi na povrsinu. Treba malo vremena da sve legne na svoje. Bez ljutnje da te pitam malo sarkasticno ali realno, da nebi ti (ne mislim na tebe licno) koji nemas "nigdje i nista i duplo si golo" odlucivo kamo ce drustvo i kako ce drzava. :wink:
Taj politicki, socijalni i moralni diskurs ne postoji vise ni kao hipotetika.

Zato kazem , taj osjecaj da neko nekog vodi ovuda a ne onuda ili da neko slijedi nekog nekim "X "putem a ne "Y" koji "moze da se izabere a nece" je zabluda u koju i ti padas.
Sorry.

Mislim da ces se slozit, nazalost i na surovu realnost. "Sve u stvari ide u kako treba".

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2017, 15:46 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Republika Sumska .....?????
Suma nas je spasila i nahranila !!!

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2017, 17:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

motozeljo je napisao:

Slazem se stoji i to Moto, al mladi bi sad da jedu negdje drugdje i nebi trebalo tamo da im je menza opet...jbg onda je sve bilo uzalud!!!

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2017, 17:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Sta reci:

http://www.oranje-reklame.com

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2017, 17:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:

TNS sta kaze tu u oglasu?

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2017, 17:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Nemam pojma :-)

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2017, 17:24 
Stara kuka
Stara kuka

Brale001 je napisao:
motozeljo je napisao:

Slazem se stoji i to Moto, al mladi bi sad da jedu negdje drugdje i nebi trebalo tamo da im je menza opet...jbg onda je sve bilo uzalud!!!

Slazem se Brale , a da li je to razlog da se bilo ko sprda i zajebava sa tim imenom......ja misli da nije !!!
Zato

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2017, 18:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

motozeljo je napisao:
Brale001 je napisao:
motozeljo je napisao:

Slazem se Brale , a da li je to razlog da se bilo ko sprda i zajebava sa tim imenom......ja misli da nije !!!
Zato

U pravu si, ali mladi to ne vide tako.
Mladost to vidi : Ako mozes ti samnom mogu i ja stobom ...taj kodeks!

Jbg. ne znam sta da ti na to kazem.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2017, 18:08 
Stara kuka
Stara kuka

Brale001 je napisao:
motozeljo je napisao:
Brale001 je napisao:
motozeljo je napisao:

Zato

U pravu si, ali mladi to ne vide tako.
Mladost to vidi : Ako mozes ti samnom mogu i ja stobom ...taj kodeks!

Jbg. ne znam sta da ti na to kazem.

E to je vec nesto druze Brale , da i ti nemas sta da komentarises :lol: na komentar!!!
pozdrav

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 60  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]