banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 16:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 60  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Egzodus
PostPoslato: 01 Mar 2017, 21:29 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 02 Dec 2010, 18:19
[video]https://youtu.be/AicWz8w1uBE[/video]

KAMPANJA je vec pocela!

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 08:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Brale001 je napisao:
Jos jedan koji ocekuje od studenata da budu pametni ...Cccc.

Nema tu generalizovanja i ari,ari,ari.
Prosto i jednostavno.
Dobar "konzjumer" = dobar gradanin =>treba ga zalivat i uzgajat i isticat.
Slab "konzjumer" = los gradanin sto prelazi => u sumnjiv gradanin => terorista => treba unistavat iste. :)

Kaže Brale da nema generalizacije i onda oplete po njoj... :D

Nego da se mi vratimo na temu.
Taj egzodus i odliv stanovništva ne treba doživljavati tako strasno. Ljudi idu jednostavno tamo gdje im je bolje, isplativije, gdje ostvaruju veću dobit.
Odlazi i "dobro" i "loše" stanovništvo, obrazovano i neobrazovano. Dalo bi se raspravljati i kom omjeru, ali ja vjerujem da odlazi više školovanog stanovništva i studenata.

E sad, ako odlazi školovano stanovništvo, pitanje je šta ostaje. Kakav će to kadar nositi teret industrije i privrede narednih godina? Ko ostaje?
Nije baš kao što je neko rekao, da sad svi što ostaju trebaju da se ubiju. U svakom slučaju će biti jako teško naći dobrog radnika, inžinjera, profesora. Nedostajaće kadra koji mogu da unaprijede privredu, ali to isto znači da bi se konačno trebalo kristalizovati šta valja, a šta ne. Tako bi se moglo pokazati kako stojimo sa privatnim fakultetima i ljudi koji imaju znanje i znaju posao će dobiti prednost.

Meni je zanimljiv taj fenomen da se uvijek kao egzodus smatra odlazak u Austriju ili Njemačku, ali ne i u Srbiju. Sa druge strane, mi kao i svi ostali, patimo od nekog internog egzodusa gdje svi ljudi ruralnih krajeva idu u veće gradove. Jednostavno, svi idu trbuhom za kruhom. Ista stvar, samo sa druge strane zamišljene linije na mapi.

Nisam ja otišao od kuće iz dosade. Jako mi je smetala nepravda u našem obrazovnom sistemu. Gomila fakultetskih profesora koji su zaboravili šta je to zvanje. Oni umjesto da se primarno bave naučnim radom, oni predaju. Čitav njihov radni dan se vrti oko predavanja, raznih statistika prolaznosti i sitne zavisti. Kad se čovjek izbori sa svim tim dolaze novi problemi. Gdje naći posao? Svuda su loši uslovi, plate vjerovatno neredovne, zdravstveno osiguranje upitno, kao i mogućnost za napredovanje. Ako hoćeš da budeš samostalan i otvoriš vlastitu firmu, kuburiš sa inspekcijama koje ti šalju oni sa štelama u strukturama vlasti. Jednostavno, u takvim okolnostima se čovjek pretjerano troši, čeka penziju i onda da umre...

Kad vidim naše penzionere, vidim ljude koji ne uživaju. Oni gledaju da skrpe kraj s krajem, pomognu djeci koliko mogu i to je to. Nema nekih druženja, uživanja, zajebacija. Ljudi ne žive...
Nisam vjerovao, dok svojim očima nisam vidio penzionere u Austriji. Nisu ljudi tako istrošeni kao naši penzioneri. Aktivniji su, druže se, troškaraju...

Sa druge strane kad odeš vani, šanse su da nemaš nikog svog tamo, sam si i muči te to naravno. Ko god misli da se svi problemi rješavaju tako što odeš vani, grdno se vara. Izbijaju me ljudi koji mi kažu: "Ti si u Austriji, jebe se tebi, svoje probleme si riješio..." i slično.
Odeš od kuće, ostaviš i prijatelje i rodbinu. Učiš tuđi jezik i položiš nekako taj ispit. Kreneš na faks, vidiš da i dalje na mnogo mjesta škripi, teško je, ali moraš polagati ispite. Na konkursu za posao takmičiš se sa ljudima koji uvijek imaju prednost jer su domaći, koji nemaju jezičku barijeru i koji uvijek mogu da se izraze tačno onako kako misle. Ima tu raznih poslova, čišćenje snijega, raznošenje novina, konobarisanje, ali i poslova u struci.
Ako imaš malo sreće, dobiješ posao u struci. Radiš 10-15 sati sedmično (40 je standard) za nekih 55-60% početne plate kad završiš faks. Zarađuješ puno više od svojih roditelja i još uz to studiraš. Ako si iole normalan, znaš da upravljaš i raspolažeš novcem, tih 650 evra (neto) su ti i više nego dovoljni za život i da ti ostane sa strane ušteđevine i za ljetovanje i zimovanje i putovanja sa strane. Dovoljno da ti ne fali ništa. Pošto si zaposlen, imaš i zdravstveno osiguranje u čitavoj EU. Niko ti ne daje ništa za džabe, ali ti niko ni ne odmaže i ne postavlja stupice. U principu, cijenjen si onoliko koliko vrijediš i to je sve što ti treba. Ali šta misliš koliko ima truda i znoja da bi se došlo do te tačke?

Ima i onih koje roditelji pošalju (nebitno sad kakvo im je finansijsko stanje) da se školuju, da naprave nešto od sebe, a oni dođu da se zajebavaju tri semestra. Kupe telefon, laptop, uzmu rent-a-car kad idu kući da se malo pokažu pred trebicama i to je to. Za ta tri semestra ne naprave ništa što se obrazovanja tiče, a ako rade - to su obično neki žnj poslovi kod naših mangupa koji tako ganjaju studentariju. Sve što zarade - potroše i gdje su bili ta tri semestra? Da su barem uštedili nešto, pa kad se vrate kući da imaju neki kapital da počnu nešto...

Sa druge strane, ne razumijem nekad i ljude koji ostanu u RS/BIH i onda seru kako je ovako ili onako. Kako se vani ne može zaraditi, kako se ne isplati, kako se jede samo pašteta i ostalo...
Evo, ja sam sa 500 evra mjesečno mogao uvijek uštediti nešto, a da se ne hranim kao pas. Može se, samo je pitanje koliko su ljudi disciplinovani i znaju raspolagati parama. Koji su im prioriteti. Sa toliko para moraš gledati cijene, štediti, ne možeš si priuštiti da visiš po kafanama, da imaš iPhone ili šta je već danas popularno. Sa 500 maraka je isto tako upitno šta možeš u Banjoj Luci uraditi, tako da budimo realni.
Iskreno, trnovit je put, ali znam zašto to radim i čemu težim. Ne radim to sve uzalud...

Slobodno me ispravite gdje god griješim...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 10:26 
izvinjavam se na offtopicu, ali pasteta nije sirotinjska hrana, nije cak ni blizu tome...100 grama iste kosta cini mi se skoro dve marke sto je skuplje i od najfinije domace teletine... :D

Sto se hrane tice ona vani nije nikakav problem, dosta stvari je jeftinije nego kod nas...ja sam svinjski vrat i pileci batak sa karabatakom placao po 3-3.5 eura...

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 11:29 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Nego, 'ocel biti pasosa?

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 13:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
oće kru ih

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 13:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2017, 23:20
Pa, kako neces kontati da je pojam egzodusa vezan za Njemacku, kad su ljudi ko stado poletili samo za Njemečku. Termini u ambasadi zauzeti do kraja godine. Beeee
A, opet, bez obzira sto mislis da se ne trebamo ubiti, ostatak posta koji se odnosi na nas koji ostajemo ovdje opet upucuje da nam treba kolektivno samoubistvo, jer cemo se patiti, bas kao sto sam i napisala, a i ti.
Mislim, sta ima veze tehnoloski napredak, kad se nas ne dotice?

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 14:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Zasto se na radiju svako jutro emituju izvjestaji sa planiranim iskljucenjima struje?

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 14:12 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Zbog struje...

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 14:21 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Zato sto nije ni turski vakat pa da Coco bubnjem telali po mahali nit je 1937 pa da sa bandere razglasom po kvartovima urlaju.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 14:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Zasto se na radiju svako jutro emituju izvjestaji sa planiranim iskljucenjima struje?

Jel pitas mene?
Da domacica ustane ranije i spremi rucak. Ne moze coek doci kuci, a da nije nesto spremljeno.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 14:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
A sta biva s ruckom ako u medjuvremenu uleti onaj sa 250 € satnicom :D

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 14:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Gdje idemo? Standard sa tobom i tvojim pitanjima :)
Al, kad znam da nisam jedina, lakse mi.
Kazes tacno sta hoces, pa se mozemo vratiti na obavjestenja na radiju.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 20:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Sargas - tebi svaka cast ako u Becu prezivis sa 500 € i uz to jos ustedis.
Chils - konacno daneko otkrije ko je to Coco i njegov bubanj, ako je to istina :salute: :salute:

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 21:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Sargas.
Ima tu u tvome tekstu par stvari koje su ok ali generalno ne mozes mlade ljude tretirat kao zrele i iskusne, pogotovo kad se nadju vani i bez zaledjine.
Govorim o mladima 19-25 ne starijoj generaciji.

Pored sve energije, volje i snage koju imaju ne mozes od mladog covjeka ocekivat da mudro ekonomise, da razporedi novac na prioritete i promece se kroz probleme kao sto to radi iskusni covjek.

Jednostavno to nije objektivno moguce i zato ima problema, lutanja i razocaravanja i razno raznih teskoca.

Individualni primjeri su za pohvalu ali nisu pravilo da svi mogu tako i da svi imaju iste sposobnosti.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Poslednji put menjao Brale001 dana 02 Mar 2017, 21:22, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 21:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Sargas je u Gracu.

Moj mjesecni budzet u Becu koji je ipak skuplji od Graca je 500 eura. Nista mi ne nedostaje a uvijek stignem i da ustedim.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 21:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
BeckaSkola je napisao:
Sargas je u Gracu.

Moj mjesecni budzet u Becu koji je ipak skuplji od Graca je 500 eura. Nista mi ne nedostaje a uvijek stignem i da ustedim.

...i da platite skolarinu i osiguranje i put kuci?
I ja sam na pocetku prezivljavao sa 400€ , ali bas prezivljavao,u dvokrevetnoj sobi D kategorije, podrigusa, tost, Doppelkeks... I to prije desetak godina kad je sve bilo mnogo jeftinije.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 21:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
U Beču sa 500 evra mjesec da se pregura? Jedino ako stanuješ kod tetke ili ako dijeliš troškove sa djevojkom/ženom.
500 erva je za beč otprilike knap da nisi gladan i da platiš sve režije i da ti ne ostane ni jedan evro na kraju mjeseca. To je neko moje kratko iskustvo a vrlo sam konzervativan s lovom.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 22:02 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Da vam ne fali kec ispred tih 500? :)

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 22:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
Nisi ti bio student moj Veljo :) Nema muke bez nauke ni bijednika do studenata

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2017, 22:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Ovima sto govore da mogu zivjeti u Becu sa 500 EUR mjesecno, dajem 500 EUR, ako mi navedu i dokazu kako i od cega NORMALNO zive s tih 500 EUR! Dakle, gdje zive, sta jedu, gdje izlaze, sta je sa mobilnim, internetom, studiranjem i td.

Znam ihahaj ljudi u Becu, sto studenata, sto baustelaca, sto akademika i radnih ljudi, i nema sanse da se moze NORMALNO zivjeti s 500 evra u Becu, ma i prezivjeti je tesko, a kamoli se "opustiti".

Becka ne lupaj - cak i ako radis negdje, garant ti tvoji salju pare da zivotaris.

Razumijem da se moze stisnuti, ne izlaziti nikud, placati samo smjestaj i hraniti se sto jeftinije, ali i tad su 500 evra malo... cak je i socijalna pomoc oko 800 evra, sto je priblizno nekom minimumu za zivot u Becu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 60  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]