banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jun 2025, 22:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 322 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Feb 2017, 10:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Schlager je napisao:
Šule,nisam shvatio iz tvog gornjeg posta,da li ti smatraš da se od prvobitne ideje odustalo zbog toga što je Grad bacio oko na tu lokaciju (garaža,spomen obilježje) ili zbog ovih priča da se investitor pokolebao?

Шта ти је "Град који је бацио око на ту локацију"? :)

Мој утисак је - дошао нови градоначелник са новом екипом и жели другачије да ради. Из којих мотива, не знам. Надам се, из најбољих.

Претходни градоначелник је био Гаврановић. Претходни начелник урбанизма је била Санела Кецман, једна фина жена. Сад је Игор градоначелник, а Боби је дошао из ИГ-а и преузео урбанизам (као кадар ДНС-а).

Игор жели да ствари ради другачије. Бар се види да не гура ствари под тепих као претходник, па отвара јавно теме и ЗИБЛ-а и земљишта на старој аутобуској и код Пољопривредне школе и највећи проблем, проблем Топлане.

Како је маса ствари гурана под тепих (а најбољи примјер је Топлана), тако је било и са проблемом градске земље. Ти сад немаш гдје да поставиш споменик погинулим борцима у граду. Једина градска површина која је остала у власништву града је паркинг крај Електрокрајине, све остало је разграбљено.

Ово што је рађено са земљиштем унутар Чајевца је такође срамота.

Идеја да се постави споменик погинулим борцима у граду је апсолутно оправдана. Невезано за ову причу, гледам како полако нестају спомен плоче постављене погинулим борцима по појединим предузећима. Неки дан пролазим, порушене гараже Аутопревоза (крај Еурохерцове зграде). Тамо била спомен плоча погинулим борцима - радницима Аутопревоза. Сад је нема, нови власник склонио. Ишао касније у онај Хипер Корт на Малти и тамо негдје у мраку, у ћошку паркинга стоји спомен плоча њиховим погинулим. Срамота, прошло 20 година од рата!

Тако да ја заиста мислим да је та идеја са више етажном гаражом испод и тргом на површини (умјесто Сити мола) добра идеја. Е сад, како то завршити (финансијски однос Лубурић - Град) и који су мотиви, то не знам.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2017, 10:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

И да, Лубурић је био мало у шоку кад је био код Игора на разговору око прекидања изградње Сити мола. Доста збуњен је био на састанку са пројектантима и сарадницима по питању Игорове понуде, било је видно да не зна шта да ради.

Тако да ми то не личи да је то унапријед (некад раније) договорен дил Лубурића и Града.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2017, 10:42 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Zasto se tamo ne napravi jedan fini multifunkcionalni dom kulture kakav ima Gradiska, a okolo fino park i milina, pa i spomenik borcima u sklopu parka, svašta se tu može korisno staviti, a nema zelenila ni u pomenu u gradu vise...

Kakve crne garaže, samo produbljujemo status Banjaluke kao malo većeg stambenog naselja, odavno je pogubila mnoga obilježja grada, da ne kažem još da treba da nosi titulu, breme i odgovornost svake vrste, koju mora snositi PRESTONICA jedne republike.

Stvarno smo poštali sprdnja, koncerti se organizuju u Banskom, kapaciteta 250 posjetilaca, klupski koncerti po kojekakvim kafančicama gdje se nakrca 100 ljudi kao u sardiniji, ostalo da ne pominjem, delikatnije nešto tipa opere, simfonijske kocerte i slično...

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2017, 10:43 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Ma kakvog dogovora....i siguran sam da ce biti onako kako grad bude htio
Neso je sve samo nije budala....zna on vrlo dobro kakve probleme moze imati sa administracijom oko dobijanja raznih dozvola....ako su jednu obicnu pekaru u mejdanu na pravdi boga zajebavali 2 godine Neso ce mol otvoriti 2138 godine

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2017, 10:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
apropo priče o vlasništvo zemljišta ovih firmi na Paskulinim ciglanama... ima osnova ovo što Krol govori da su firme vlasnici istih... uporište imaju i u zakonu o stvarnim pravima, tamo član 330 i 330a, koji govore o jedinstvu objekta i zemljišta... znači ako je firma vlasnik objekta njeno je i zemljište...forumski pravnici mogu to podrobnije objasniti...

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2017, 10:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zidarR je napisao:
nema zelenila ni u pomenu u gradu vise...

Kakve crne garaže, samo produbljujemo status Banjaluke kao malo većeg stambenog naselja, odavno je pogubila mnoga obilježja grada, da ne kažem još da treba da nosi titulu, breme i odgovornost svake vrste, koju mora snositi PRESTONICA jedne republike.

Лупаш.

Ево ти и "престоница једне републике" и "зеленило" и "јавне гараже"! Београд, пионирски парк преко пута Савезне скупштине, неколико нивоа гаража испод, чак и неколико споменика се налази изнад гаража:

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2017, 11:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

despot777 je napisao:
apropo priče o vlasništvo zemljišta ovih firmi na Paskulinim ciglanama... ima osnova ovo što Krol govori da su firme vlasnici istih... uporište imaju i u zakonu o stvarnim pravima, tamo član 330 i 330a, koji govore o jedinstvu objekta i zemljišta... znači ako je firma vlasnik objekta njeno je i zemljište...forumski pravnici mogu to podrobnije objasniti...

Шира је прича.

То би било ОК да они кажу "ми смо власници објекта, па сад по Закону о стварним правима желимо и земљу испод". Али то подразумјева цијепање парцела, па рјешавање приступних путева до сваке нове парцеле, па маса ствари.

Овдје они тврде да су вланици земље јер су је купили приватизацијом, а не на основу Закона о стварним правима.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2017, 11:09 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Do mene je greška sto sam imao na umu, a nisam napisao, da ispod parka, doma kulture i svega, mogu biti i garaze bez ikakve smetnje i isključivosti. Do tebe je kultura izražavanja i ophođenja.

To opet ne mijenja cinjenicu da je Banjaluka kulturno degradirana, urbanisticki nagrađena, a sada je prestonica republike, dakle ima najvecu i najznačajniju ulogu do sada u svojoj istoriji.

Od kraja rata na ovamo:

Broj novih parkova i uredjenih zelenih povrsina za namjenu potreba gradjana: ?
Rekreativni otvoreni i zatvoreni prostori za gradjane : ?
Sportsko-rekreativni objekti od javnog značaja: ?
Broj novih objekata i javnih površina u vezi sa kulturom, pod što bi išlo i spomenici, muzeji, izložbeni prostori, paviljoni... : ?
Poboljsanje saobracajanja pjesaka i biciklista i ostalih nemotorizovanih učesnika u saobraćaju? : ?

I tako dalje...

Sve se svodi na gašenje zarad prodaj izgradi zaradi politike, ili u boljem slučaju recikliranje postojećih resursa. Nema progresa.

Centar je jako siromašan neizgrađenim zemljištem, i bio bi ogroman promašaj da se tako velika površina ne iskoristi, i uklopi u nešto što gradu očajnički treba.

To je grad, a ne štancanje zgrada i parkinga i pratećih prodavnica do besvijesti - to je stambeno naselje. Mislim da se nigdje u Evropi ne može naći grad ove veličine, sa manje odlika grada, da ne pominjem, da je prestonica. To je postalo alarmantno.

Poslednji put menjao zidarR dana 22 Feb 2017, 11:20, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2017, 11:18 
Stara kuka
Stara kuka

shoole je napisao:
despot777 je napisao:

Шира је прича.

То би било ОК да они кажу "ми смо власници објекта, па сад по Закону о стварним правима желимо и земљу испод". Али то подразумјева цијепање парцела, па рјешавање приступних путева до сваке нове парцеле, па маса ствари.

Овдје они тврде да су вланици земље јер су је купили приватизацијом, а не на основу Закона о стварним правима.

pa naravno da se tvrdi na osnovu privatizacije...zakon o stvarnim pravima je kasnije donesen.....pojednostavicu maximalno....drzava koja je iznad i firmi i grada je u svojim,drzavnim firmama popisala sve nekretnine,procijenila i zemlju i objekte koliko vrijede,to iskazala u parama i odredila cijenu,tj vrijednost firmi i to tako prodala na privatizaciji....ljudi su kao savjesni kupci to kupili....drzava je osnovala fond restitucije radi nadoknadjivanja eventualnih gresaka....sve je uradjeno u upravnom postupku u koji se grad mogao u svakom trenutku ukljuciti...nije...prosli svi rokovi ...i sad,nakon 15 godina grad provodi postupak da se uknjizi ,dakle nije bio ni grad tada vlasnik,na paskulinu ciglanu...i udarila po firmama odnosno po ljudima koji su to kupili a ne po drzavi koja je to tako prodala

shoole je snsdeovac vidim ja :lol: :lol: :lol:
pokusao sam ja to po zakonu o stvarnim pravima sto prica da kazem moj objekat zelim i zemlju na firmu....znas sta se desilo...odrezao grad 800 000 za 800m2 zemlje koja je vec prodana u privatizaciji

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2017, 11:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zidarR je napisao:
To je grad, a ne štancanje zgrada i parkinga i pratećih prodavnica do besvijesti - to je stambeno naselje. Mislim da se nigdje u Evropi ne može naći grad ove veličine, sa manje odlika grada, da ne pominjem, da je prestonica.

Нажалост, може се наћи.

Ево Сарајево. Престоница, а нема градски трг. Стари дио остао узак, а сад и Ново Сарајево упропаштавају са зградуринама гдје год је остала слободна површина.

Прича о зеленилу у БЛ и култури у БЛ је шира и нема везе са овом темом. Био на том мјесту шопинг мол или споменик борцима, неће БЛ бити нешто културнија од тога. Бања Лука је још увијек један од најзеленијих градова у бившој Југославији, ма колико била са те стране упропаштавана задњих година. Кад људи дођу у БЛ из Загреба или Београда, прво то примјете.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2017, 12:25 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Ono sto ja znam otprilike je to da konzorcijum nije dobio kredit kojim bi gradili centar, ono sto je do sada uradjeno je uradjeno parama investitora, za dalje nema para... znaci lokacija je mrtvilo iako je u vlasnistvu investitora, jer je reg. Planom predvidjena gradnja soping centra, sada pokuavaju da izvuku svoju vrijednost nazad, pa koliko uspiju...

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2017, 12:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2015, 20:56
Дакле,
Alkibijad Dajguz V je napisao:
Sve mi se čini da će ova rupa biti novi hotel Palas.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2017, 13:42 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
_Krol_ je napisao:
to ne znamo ni ti ni ja ali znajuci sta je prodao slovencima i za koliko i ko su suinvestitori vjerovatno ih je imao na kamari....

Obzirom da je prije grada otišao kod gazde Tropika sa pričom da Tropik stave pod hipoteku i onda uđu zajednički u izgradnju City mall-a sumnjam da je pare imao na kamari.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2017, 13:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Ако сам добро разумио, Лубурић хоће да прода овај кратер у центру града самом граду, али ни град нема новца, а питање кад ће и имати.

Нек ставе плочице, и ударе 2-3 базена :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2017, 14:42 
Stara kuka
Stara kuka

zoka stari obavjestajac...

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2017, 14:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Neka malo puste rupu pa da se žabe razmnože. Eto prilike za turizam u BL. Italijanski restoran gdje bi gosti hvatali žabe i onda ih ispred tebe spreme... Evo i naziva za restoran u rupi. C-mol

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2017, 15:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
realno..treba pustiti da investitor zaglavi pare u toj rupi...malo ga pritiskati cim god mozes, sve po zakonu...kad mu se sve to smuci, kupiti zemlju po najnizoj cijeni (svakako je i to pokupio po smijesnoj cijeni u privatizaciji,cini mi se auto skola krajina,pa prepisao na sebe)...sto je duze zaglavljen,cijena vise pada

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2017, 15:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Men samo nije jasno odakle toliko bolesna želja da ovo propadne?
Nek bude šoping cdntar, nek bude parking i spomenik, svejedno, al ne idemi u gla'u čemu tolika pakost?

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2017, 15:57 
Stara kuka
Stara kuka

ma da....nek propadne pa neka desetine radnika ideal petrola pekare i kojecega ostane bez posla...kakvi smo to ljudi majku mu...ko je meni i tebi branio da kupimo auto skolu na privatizaciji

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2017, 15:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2015, 20:56
wizzy_bl je napisao:
realno..treba pustiti da investitor zaglavi pare u toj rupi...malo ga pritiskati cim god mozes, sve po zakonu...kad mu se sve to smuci, kupiti zemlju po najnizoj cijeni (svakako je i to pokupio po smijesnoj cijeni u privatizaciji,cini mi se auto skola krajina,pa prepisao na sebe)...sto je duze zaglavljen,cijena vise pada
Наравно, тако се уједно привлаче и будући инвеститори. Ко не би желио сутра уложити паре у БЛ?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 322 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]