banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 00:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 70 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2005, 00:42 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 17 Feb 2005, 00:02
stigmata je napisao:
Citiraj:
...one chetiri su mnogo dobre ...

Jesu vala!!!

O ukusima ne vredi raspravljati.Posebno ne na ovom forumu. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2005, 12:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
A jesi li ti sarah zamotana???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2005, 13:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2004, 01:39
E da i mene to interesuje-posto si pretpostavljam zensko i to mladje (?!)opet pretpostavljam. Vidim da odobravas nosenje tih marama i slicno, pa mi onda odgovori da li bi se i ti kao muslimanka ovako umotavala? Ja to nikako ne odobravam, pa cak i da sam muslimanka ne bih to odobravala.
Dakle, kontam ako odobravas da to i praktikujes?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2005, 13:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
dasha, da se razumijes u obicaju, ne vjerujem da bi bila protiv, vjerovatno kao i ja ne bi se umotala, ali tolerancija MORA postojati.. sve sto se radi, mora biti svojom voljom, inace nije iskreno.. bez obzira sta radila.. inace ne bi bilo fer suditi nam za nesto sto nije "do nas".. kontas?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2005, 21:47 
Pripravnik
Pripravnik

Nisam zamotana i nisam muslimanka.Postujem zene koje su zavijene i mnoge od njih poznajem.Ako je u kulturi jednog naroda da noci krst od pola metra i to postujem,nemam nista i protiv brojalica koje se masovno nose po B.L .Ali imam protiv sajkaca i dvoglavih orlova,dizanja tri prsta u zrak i deranja na sav glas rulje koja ide na zbor negdje u sumu.Provociranje u B.L je jako izrazeno ali isto tako uzaludno.Mogu iskreno da kazem da je van svakog civilizovanog nivoa. A sad imate nesto protiv zamotanih djevojaka?? Licno mislim ,da sam muslimanka i ja bih se zamotala da se razlikujem od djevojaka koje hodaju ulicama Banja Luke.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2005, 22:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2004, 20:09
kao sto rece cosma ako neko zeli da nosi maramu, ili subaru nek nosi, ali nije uredu druge tjerati da se umotavaju ili da nose krst oko vrata. Sajkaca je dio srpske narodne nosnje a subara je dio narodne nosnje mnogih naroda, dvoglavi orao grb srpskoga naroda, a tri prsta predstavljaju sveto trojstvo i ne znam sta je u svemu tome lose. Nekad su se nosile jugoslovenske zastave, crvene marame, petokrake, dans su to zamjenila neka druga obiljezja, sve je to isto sranje drugo pakovanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2005, 22:32 
Pripravnik
Pripravnik

del_capo je napisao:
kao sto rece cosma ako neko zeli da nosi maramu, ili subaru nek nosi, ali nije uredu druge tjerati da se umotavaju ili da nose krst oko vrata. Sajkaca je dio srpske narodne nosnje a subara je dio narodne nosnje mnogih naroda, dvoglavi orao grb srpskoga naroda, a tri prsta predstavljaju sveto trojstvo i ne znam sta je u svemu tome lose. Nekad su se nosile jugoslovenske zastave, crvene marame, petokrake, dans su to zamjenila neka druga obiljezja, sve je to isto sranje drugo pakovanje.

Dobro si ti to mislio ali si se lose izrazio.Upravu si za J zastave i za crvene marame i bijele kapice ali ih ne nikako ne mozes porediti sa sa danasnjim obiljezjima,koja se pojavljuju na svakom cosku ,pjevaju se pjesme kojima se provocira sve sto nije pravoslavno.Respekt prema nesrpskom stanovnistvu je ravan nuli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2005, 23:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ne znam na koje pjesme mislis, u svakom slucaju pjesme koje vrijedjaju druge na vjerskoj i nacionalnoj osnovi nisu u redu, al takve pjesme ja u banjaluci nisam cuo, ako ti jesi volio bi da mi kazes gdje to. Respekta prema manjinama u Bosni nigdje nema, ajde reci mi dali u Sarajevu, gdje je zivo znatan broj srba smije javno da se istakne srpska zastava ili da se pjavju srpske pjesme kao tamo daleko, pjesma koja nikoga ne vrjedja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2005, 23:51 
Pripravnik
Pripravnik

Licni sam svjedok svega sto se desavalo i sto se dsava u Banja Luci. Za razliku od mnogih dozivjela sam grozne stvari u gradu u kojem sam se rodila. Razna fizicka maltretiranja ni u kom slucaju nisu ravna psihickom teroru koji je bio nasa svakodnevnica. Pjesme koje se pjevaju kroz Banja Luku su i ptice naucile a kamoli ljudi.Kao napr. "Balije teba zatvoriti i poklati itd.KO to kaze ko to laze Srbija je mala..... i mnoge druge ogavne pjesme.Naslovi na zgradama koji zvuce ovako"srbija do tokija" NENAD zauzeo,ovo je Srbija na trotoarima napisani razni tekstovi ispred muslimanskih i katolickih kuca"balije kolji balije ustase nabi na kolac i mnoge druge provokacije i gadosti koje su za vas "fine"`i :roll: normalne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 00:05 
Pripravnik
Pripravnik

Inace zivim van granica bivse Juge i upoznala sam dosta ljudi iz Sarajeva ,kako muslimane tako i pravoslavaca necu reci Srba jer mislim da je covjek srbin samo onda ako se rodio u Srbiji. TI isti ljudi,mislim pravoslavci jos uvijek placu za Sarajevom i pitaju se "zasto se sve desilo kada smo lijepo zivjeli"??Nisam sigurna da li si nekad bio u gradu na rijeci Miljatski,ako jesi onda sigurno znas da se tamo ljudi nikada pa ni sad nisu dijelili nacionalno,svi su jednom rijecju bili samo SARAJLIJE i zato su unatoc masovnoj pogibiji svih naroda ostali zajedno i pobijedili ono sto kao sto vidim mi banjalucani necemo nikada. Sarajevo je grad koji ima dusu,a dusa sarajeva su ljudi koji su ostali u njemu kad mu je bilo najteze. Mozda zato ljudi koji nemaju veze sa tim gradom kada spomenu njegovo ime ustanu i suza im krene niz lice. Ako nekad odlucis da odes u Sarajevo otidji tamo te sigurno niko nece pitati kako se zoves. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 00:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
sarah je napisao:
...mislim da je covjek srbin samo onda ako se rodio u Srbiji...

Mislim da si ovime sve rekla... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 00:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Pjesme koje se pjevaju kroz Banja Luku su i ptice naucile a kamoli ljudi.Kao napr. "Balije teba zatvoriti i poklati itd.KO to kaze ko to laze Srbija je mala..... i mnoge druge ogavne pjesme.

balije treba zatvoriti i poklati se ne rimuje i takvu pjesmu nikad nisam cuo. Ko to kaze ko to laze je nastala mnogo prije ovog rata i ne vrijedja nikoga.
Natpise na zgrada mozes naci svuda tako i u mejdanu kraj naprijedovog stadiona na plavoj zgradi pisalo je united muslimans :D a ostale zgrade su bile isarane mjesecom i zvjezdom. grafite saraju maloljetnici, neznam sto te to cudi.
Nesto mi nije jasno oko ti sarajlija srba sto ti o njima pises, ako toliko zale za sarajevom i ako tamo nisu ugrozeni pa sto su onda otisli i sto se sad ne vrate. Ja isto znam mnogo sarajlija, koji su na pocetku rata istjerani s posla jer su pravoslavci, kojima su Juka i kompanija upadali u stanove, tukli, otimali, zatvarani, bosanska policija im nije pruzila nikakvu zastitu, a i dan dans pate za svojim rodnim gradom. Srbi iz hrvatske i dan dans s tugom pricaju o svom zavicaju, a to ne znaci da su imali prijatno iskustvo u hrvatskoj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 01:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
sarah je napisao:
...mislim da je covjek srbin samo onda ako se rodio u Srbiji...

Ti ochigledno ne razlikujesh pojmove Srbin i Srbijanac... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 08:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
a ti Lizo nemas nista konstruktivno da kazes? Cini mi se da je jedan slican komentar dovoljan.. :wink:
del capo, u pravu si, svugdje ima takvih grafita, ali iskreno nigdje kao u Srpskoj.. nema veze, kontam ja da su to vecinom djeca, ali kako stati u kraj tome? Ne samo u BL, nego svugdje na Bosanskohercegovackim prostorima..
Te pjesme i ostale gluposti, s vremenom ce nestati, ja se nadam da ce ljudi poceti trezveno razmisljati na svim stranama, ko hoce da se odvoji i to-nek rijesi na najbezbolniji nacin, ali dajte rijesavajte vise, ima i previse normalnih ljudi kojima je ipak najvaznije kako napokon poceti normalno zivjeti, ne razmisljajuci u svakoj sekundi o svojoj egzistenciji.. ljudi, kad pogledam neke teme na ovom forumu, kontam, pa ko da nas uzme za ozbiljno, kad nama sitnice poput marama ili pjanskih pjesama prave prepreke za jedan u*rani, normalni zivot, sa normalnim odmorom i svim stvarima koje su ostalom svijetu sirom planete, a pogotovo u 21. vjeku, normalne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 08:59 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Mislim da je tema ostisla u sasvim drugi pravac. Tema je bila "Nosenje marame u TURSKOJ". A ne "Nosenje marama uopste.

Postavila sam pitanje zasto je u TURSKOJ zabranjeno nositi marame (kao simbol vjere) na javnim mjestima?! Mislim, Turska je islamska zemlja i nije mi jasno zasto zabranjuju ono sto je njima tradicija.
A drugo me zanima, zasto onda to praktikuju u drugim zemljama (Austriji, Njemackoj, Francuskoj, Italiji...) a u svojoj sopstvenoj ne smiju.
Eto, to su pitanja na koja ja nisam dobila odgovor.

Ovu temu nisam postavila da bi nekoga provocirala ili da bi pokazala da mi marame smetaju. Naprotiv, me smetaju mi.

Dakle, vratite se pitanju i temi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 10:14 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
Dana 22. listopada 1923. godine na zasjedanju Velike narodne skupštine Turska je proglašena republikom, a Mustafa Kemal je proglašen za njenog prvog predsjednika. Skupština mu je tada dala naziv Gazi (Pobjednik). Kasnije 1934. godine Velika narodna skupština daje mu naziv - Atatürk (Otac Turaka) u znak zahvale za sve ono što je učinio za turski narod. Potom u kolovozu 1923. god. Atatürk osniva Narodnu stranku, čiji je i idejni vođa, (kasnije, 1924., preimenovana je u Republikansku narodnu stranku) i uspostavlja jednostranački režim, koji je (izuzev dva kratka eksperimenta 1924.-1925. i 1930.) trajao do 1945. godine. Predsjednik stranke je ostao do kraja svog života.

Atatürk je utemeljio suvremenu i građansku tursku državu, koristeći svoj veliki ugled i karizmu kako bi sproveo obiman program reformi. Izvršio je progresivne reforme koje su iz korijena promijenile lik zemlje i pretvorile ju u modernu državu.
Između ostalog: proklamirana je jednakost svih građana; provedena je agrarna reforma; ukinut je kalifat (1924.); stvoreno je moderno građansko i krivično zakonodavstvo (1926.); izvršena je reforma kalendara, jezika i pravopisa - uvedena je latinica umjesto arapskog pisma (1928.); odvojena je vjera od države tako što je 1928. uklonio iz ustava dio koji je islam deklarirao kao državnu religiju; zabranjeno je nošenje zara, fesa i feredže; dana je ravnopravnost i izborno pravo ženama (1934.) i dr.

Obrati paznju ...
Turska je REPUBLIKA ...
Nisu zabranjene marame vec zarovi i feredze ....

Ako ne znas razliku ... otvori novu temu :D

Dovoljno ..... ili .... ?????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 12:15 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
I Turska nije islamska drzava. To sto u njoj zivi najvise muslimana to je druga stvar. Kao sto sam rekla ranije, jedina krscanska drzava je Vatikan, a jedine islamske drzave su Iran, Saudi Arabija i mozda jos jedna ili dvije dole na Bliskom Istoku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 12:55 
Pripravnik
Pripravnik

Svi imaju pravo na svoje misljenje,a ja licno mislim da je mnogo ljepse bilo godine 87 nego 92 u Banja Luci.A posto te zanima zasto su ove Sarajlije izasle iz Sarajeva, pa sigurno zato sto im je prikipjelo biti u podrumima sa djecom koja nista nisu razumjela a i tesko im je bilo dati prikladan odgovor. Mislim da ti to vrlo dobro znas. :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 13:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Dust je napisao:
I Turska nije islamska drzava. To sto u njoj zivi najvise muslimana to je druga stvar. Kao sto sam rekla ranije, jedina krscanska drzava je Vatikan, a jedine islamske drzave su Iran, Saudi Arabija i mozda jos jedna ili dvije dole na Bliskom Istoku.

Ma ne,Turska je puna budista,hindusa i busmana.Kakav islam,jeste li poludili. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 14:57 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Ne kontas ti, a nemam olovku trenutno da ti nacrtam. Pokusat cu polako, da ne natezes te vijuge.

Islamska drzava je drzava u kojoj vladaju samo islamski principi i zakoni i u kojoj su dzamije nesto sto bi mi rekli parlament -Iran, S. Arabija.

Hriscanska drzava je drzava u kojoj vladaju samo hriscanski principi i zakoni i u kojoj su crkve nesto sto bi mi rekli parlament- Vatikan, and Vatikan only.

To sto u jednoj drzavi ima vise muslimana ili hriscana ili budista ili ateista, ne cini je automatski takvom sve do onog trenutka dok se ustav ne promijeni i dok predsjedavajuci nije imam ili neko svesteno lice.

Capisce....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 70 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]