banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 11:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 60  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Egzodus
PostPoslato: 07 Feb 2017, 10:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
TNS, lik koji govori za NN u potpisu stoji da ima 22 godine...

Nisam pazljivo citao, jasno mi je sve kad pomene ''magnet'' .

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 10:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Нова Варош je napisao:
E svašta, ovo za 3k plate, jedino ako su tamo dobili 10kjevreja da razumijem...

Ima ih ovde i koji su drzali lokale i sta ja znam.

Btw. 3K nije realno neka para kojom se mozes razbacivati. Opet zivi u stanu od 50-60 kvadrata, mozda ima malo novije auto i to je to. A zna i moze mnogo vise. Plus konta, sta ce mu djeca sutra.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 10:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:01
U pravu je Digresija. Treba razumjeti da ljudi razmisljaju i o tome u kakvom okruzenju ce im rasti djeca.
Dvoje prijatelja (imaju troje male djece), oboje su na drzavnoj sisi, intenzivno uce njemacki i planiraju u okolinu Stutgarta.
Ajmo reci da zive solidno za nase prilike. Glavni motiv djeca.
Zasto bi ih tlacio neko poput npr. onog tatinog sincica Antonica, koji iz studentske uskoci u odbornicku klupu u Gradu...
I jos koliko glasova dobije neko takav, cini mi se oko 4k? Bolesno smo drustvo.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 10:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Epilog: Bježati odavde, glavom bez obzira !

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 10:29 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Ko zadnji - magarac
:)

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 10:48 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Ljudi su odlazili i odlazice, ali ovo sada vec poprima oblik epidemije...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 11:04 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Citiraj:
Ljudi su odlazili i odlazice, ali ovo sada vec poprima oblik epidemije...

Odavno ovakav stepen konsenzusa nije bio na forumu...

Da je sve otišlo u pizdu materinu...

Do prije koju godinu su me i nervirale ovakve priče...negativne....jer nakon njih bih imao neki osjećaj da bi mnogo bolje bilo da smo svi mrtvi,nego što smo živi :( ...Mislio sam da ima nade...

Al nakon ovog zadnjeg i masovnog egzodusa,i ja sam izgubio bilo kakvu nadu u demografski ili ekonomski oporavak...prešli smo onu kritičnu tačku.....neće više biti s kim...

Znači,ostaje individualna borba,nema predaje...ko preživi,pričaće :D

PS Ko će za mene penziju zarađivati? :angry4: 8)

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 11:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Možda budeš i jedni penzioner u zemlji, ima vremena do tvog penzionisanja...kad se to desi, ostavi mi neki od onih modema, rutera, đe ima sport klub...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 11:27 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

8)

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 11:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
The_new_Statesman je napisao:
munja.alex je napisao:
apokalipto je napisao:
Digresija je napisao:
koji rade u bankama i imaju preko 3 000 KM platu! I svi su mi rekli da zele da napuste BL i svoju otadzbinu, jer im je dosta trulog okruzenja - pocevsi od medijskih trovaca, loseg obrazovanja, preko sve goreg zdravstva, pa do politike i korupcije u svim porama drustva... Pokusali su na izborima, pokusali su razgovorom u svom drustvu, ali uzaludno.

E izvini ovo je presmješno, kada(ako) ikada dođem do granice da zarađujem neke ogromne pare a želim se ispaliti odavde jer mi eto q... ćeif a ujedno prikazati se kao patriota koji je pokušao sve da ostane ali eto truležna sredina ne može se evo mi perfektnog domaćeg rada. :D

Ćut, nek idu ako je istina, 3 radna mjesta više ovde...

U pravu si, a i bolje je izvoziti programere nego npr. pravnike. Programer moze biti svako.

Ma nek si ti uvijek pogodio. 'Nači nije Digresija povukao 3 pravnika jbt, već ovu trojicu. I nije priča o gubitku "mozaka" već o generalnoj bježaniji i 3 levata sa 3 milje plate. Oni bi zadnji trebali ići...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 11:41 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Po logici stvari trebalo bi da bjeze zadnji, realno njima je lakse da idu nego nekim drugim profilima, ali ovo je simptomaticno da ti odlaze oni koji jos i dobro zive, kontam da cemo dozivjeri ono kao iz TLN da Vlada strajkuje...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 11:48 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Otišli bi mnogi, ali nemaju para za kartu i troškove tamo negdje do prve plate.

Mada mora se priznati da vlast aktivno radi na tome da sve više ljudi ostane u BiH. Za početak će prestati sa izdavanjem pasoša, poslije nam možda vrate i vizni režim. Nije mnogo, ali od nečega moraju početi. :)

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 11:56 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Mada mora se priznati da vlast aktivno radi na tome da sve više ljudi ostane u BiH. Za početak će prestati sa izdavanjem pasoša, poslije nam možda vrate i vizni režim. Nije mnogo, ali od nečega moraju početi.

Ovo što ću sad napisati,uzmite sa rezervom jer je opštepoznato da u tim političkim stvarima nisam nešto posebno objektivan,čak naprotiv! 8)

Ali ja mislim da našoj vlasti i odgovara ovaj egzodus...

Dobro dođe za često prikazivanje onih grafikona kako non stop smanjujemo nezaposlenost!

A osim toga,mislim da u najvećem procentu odlaze neopredjeljeni,razočarani u sve vlasti, i oni što glasaju za opoziciju...Što im naravno,apsolutno cementira poziciju ubuduće!!!

Čisto sumnjam da masovno odlaze njihovi glasači...

Takve prepoznajem po tome što mi pričaju da je ovo skoro pa normalno,i da "se iseljava i iz Slavonije"

Opet kažem,to je samo moje mišljenje...nemam nikakav argument za ovu tvrdnju.

Uostalom,sve manje i manje to postaje i bitno ko odlazi i zašto odlazi....Nažalost.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 12:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2012, 11:37
Digresija je napisao:
Oni ne bi napustili BL zbog vise para - saasvim solidno zive sa primanjima, koje imaju sad (oko 3 000 KM). Nije sve u parama. Ljudi su jednostavno rezignirani i razocarani, ne vide pozitivnu buducnost za sebe i svoju djecu. Zar je to tako tesko shvatiti?

Ako su dogurali u Banci do 3000 KM znači da su se najeli svega i svačega radeći sa ljudima na ivici nervnog sloma u ovoj našoj idili. Da baš tako sve im se zgadilo a još ako imaju priliku da odlepršaju odavde negdje gdje je iole opuštenije. A zašto da ne odu ako im to stranka dozvoli.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 14:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Philby je napisao:
Otišli bi mnogi, ali nemaju para za kartu i troškove tamo negdje do prve plate.

Mada mora se priznati da vlast aktivno radi na tome da sve više ljudi ostane u BiH. Za početak će prestati sa izdavanjem pasoša, poslije nam možda vrate i vizni režim. Nije mnogo, ali od nečega moraju početi. :)

Mogu obustaviti izdavanje pasosa, ali na vizni rezim ne mogu uticati. Ako Svabama treba radna snaga, onda im treba.

Uostalom, nisu nasi politicari tu da sluze interesima naroda vec da konja vezu gdje gazda kaze.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 14:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2003, 12:50
Дијаспора ваља држави, кроз дознаке члановима породице слива се фина пара у буџет, доста купују/праве куће станове, истресу нешто пара када дођу на годишњи.
Нема података за РС појединачно, али БиХ добије укупно 2 милијарде званично:
Citiraj:
Na godišnjem nivou ovi iznosi mjere se milijardama, pa je prema istom izvoru u 2014. godini ličnim transferima u BiH ušlo 2.310,69 miliona maraka, odnosno 2.367,13 miliona maraka prošle godine.
http://www.capital.ba/dijaspora-poslala ... iliona-km/

Незванично је та цифра вјероватно већа, јер се новац не шаље само преко вестерн јуниона и сличних сервиса него доста по познаницима, лично, аутобусима, итд.

Наши паметни политичари вјероватно контају да ће овај тренд остати односно увећањем дијаспоре повећати, док је реално гледајући за очекивати другачији развој ситуације. Након што родитељи умру, породичне везе се прекидају или погоршавају, онај ко се одлучи за стално пресељење мање ће улагати у отаџбини, онај ко себи покуша организовати живот у дијаспори имаће мање средстава од досадашње дијаспоре да даје фамилији у домовини, итд.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 14:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2015, 20:56
Дајте људи, зашто мислите да наши политичари имају икакве планове, осим шта ће данас јести, пити, јебати?

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 15:01 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 09 Okt 2014, 22:29
To je to , suština...

Послато са SM-G900FD уз помоћ Тапатока

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 17:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Владимир je napisao:
Дајте људи, зашто мислите да наши политичари имају икакве планове, осим шта ће данас јести, пити, јебати?

Potpis...vizija budućnosti je : "Ženo jel mi čista ijedna košlja za vikend za zasjedanje?"

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 17:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
motozeljo je napisao:
apokalipto je napisao:
Digresija je napisao:
koji rade u bankama i imaju preko 3 000 KM platu! I svi su mi rekli da zele da napuste BL i svoju otadzbinu, jer im je dosta trulog okruzenja - pocevsi od medijskih trovaca, loseg obrazovanja, preko sve goreg zdravstva, pa do politike i korupcije u svim porama drustva... Pokusali su na izborima, pokusali su razgovorom u svom drustvu, ali uzaludno.

:lol: :lol: :lol:

E izvini ovo je presmješno, kada(ako) ikada dođem do granice da zarađujem neke ogromne pare a želim se ispaliti odavde jer mi eto q... ćeif a ujedno prikazati se kao patriota koji je pokušao sve da ostane ali eto truležna sredina ne može se evo mi perfektnog domaćeg rada. :D

x2
Tri milje platu i kao nezadovoljni necim ......ajde majke ti.....oce ljeba preko pogace!!!
Pa bar programerima i drugim ljudima vicnim racunaru nije problem da rade i zarade dobru lovu radeci online.....

Ево као неко ко је вичан рачунару да ти велим да се онлајн може зарадити али да то није то.
Док се измрцвариш са идиотима који постављају посао (који су по дифолту ситничари јер то раде јер не желе издвојити паре за неког у својој земљи) па док се избориш са земљама трећег свијета који ће радити за кикирики теби то убије сваку жељу да се цимаш с тим.

Друго, ако је неко стручњак и ако је јако добар у свом послу шта ти мислиш да тај човјек није можда амбициознији неко да сједи у некој банци у БЛ и слуша неког главоњу који нема појма о послу и ту је постављен политички и хоће да нешто буде урађено тако а ти као професионалац знаш да је то будалаштина?

Треће, технологије, буџет, далековидност и сви остали фактори који ти помажу да се развијаш су скоро па апсолутно недоступни овдје и вјероватно нећеш имати прилику да се икад усавршаваш и оствариш свој пуни капацитет.

Четврто, да је Никола Тесла остао овдје вјероватно би завршио у менталној установи а ми би поруке размјењивали преко голубова писмоноша (добро, можда не али схваташ поенту).
Требате узети у обзир да је ово тло и ова земља дала и још увијек даје страшне мозгове и да ти људи и дан данас мјењају свијет својим радом и постигнућима.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Poslednji put menjao Пеле Мали dana 07 Feb 2017, 17:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 60  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]