banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 07:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 60  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Egzodus
PostPoslato: 05 Feb 2017, 15:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Sestra od ujaka i zet otišli za Njemačku preko prijatelja, poveli i dvoje djece u Dubici držali roštiljnicu zatvorili ne isplati se. Rade u hotelu, sestra na recepciji a on u kuhinji, za sada im dobro. Burazer sinoć otišao kod njih planira ženu i djecu da povuče za sobom čim prije....U Dubici skoro svo radno sposobo stanovništvo je otišlo vani u pečalbu, mladih skoro da i nema grad propada i odumire korakom :(

Dubica i Knežopolje su do rata imali metalsku i drvnu industriju, predionicu pamuka i papirnicu, HPK u Drakseniću i veliko građevinsko preduzeće sa eksploatacijom šljunka iz Une. Sada je sve to skoro zamrlo osim malog dijela predionice i šljunkare ali to je samo blijeda sjena bivših firmi....Tu sam proveo djetinjstvo i školske raspuste, a ulica u kojoj sam rastao je sad gotovo pusta :( samo malo starih ljudi je ostalo, a zimi bi na brdu u naselju bilo puno djece na sankanju a ljeti se igrao fudbal u starom voćaru i išlo na kupanje u separaciji šljunkare (stari majdan gline austrougarske ciglane na mjestu separacije koji su mještani nazvali bazen) Sada djece upšte da i nema, pusto i ljeti i zimi. Na nekim kućama u toj ulici odavno nema ni svjetla naveče, a dvorišta zarasla u travu...tu više niko ne živi. Kraj koji u Drugom svjetskom ratu nisu uspjele u ofanzivama satrti ustaško-fašističke horde i hrvatske snage zauzeti u ovom ratu, satraće i uništiti demokratija i neoliberalno tržište.... :(

Ono što nije uradio malj, kolac i Jasenovac uradiće demokratija i neoliberalizam.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2017, 15:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2015, 20:56
Нису нама криви демократија и либерализам, него лоповлук и неспособност власти.

На крају крајева, наш "систем" нити је либералан, нити демократски.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2017, 17:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Jedna po meni boze pomozi stvar cak i za nase pojmove, skroz slucajno sam naisao na ovo, cudo da se mediji nisu pozabavili ovim:
Po stopi feriliteta (broj rodjene djece po zeni) BIH je posljednja u Evropi, evo ovdje lista
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_s ... ility_rate

1.28. Cak je i Srbija iznad (1.43)

Medjutim, kada se iz ovog prosjeka 1.28 izuzmu Muslimani, koji cine vecinu populacije i tradicionalno imaju najvise djece, dodjes do toga da bez ikakve dileme Srbi iz RS imaju najmanji ferilitet u CITAVOJ Evropi....
Pisao je neko po forumu vec.... uzas.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2017, 18:41 
dobro jutro

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2017, 19:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 03 Mar 2009, 15:14
NeonParrot je napisao:
evo i slikovito

Slika

stan stan

populacija 3.5 miliona
otog srba 1.3 miliona

43% vani znaci milion i po vani

samo federalni papci idu vani mi smo patrijote

znaci u pederaciji ostalo oko milion

jer kod nas je predobro

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2017, 19:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Владимир je napisao:
Нису нама криви демократија и либерализам, него лоповлук и неспособност власти.

На крају крајева, наш "систем" нити је либералан, нити демократски.

Njemačka vlast nije(tako kažu)lopovska, pa opet je narod u strogom deficitu sa rađanjem djece.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2017, 19:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

О чему ти?

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2017, 20:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

O temi i nestajanju naroda(Srbi) sa ovih prostora.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2017, 20:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Прича се о одласку одавде јер се овдје лоше живи или тамо боље, како год. Наталитет је други пар опанака, прилично је наивно везати га имовински или социјални статус или га доводити у директну везу са економским стањем у држави.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2017, 20:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Samo sam htio povezati te dvije stvari, odlazak i izumiranje naroda.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2017, 23:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2010, 18:28
Извин'те молим вас, а гдје су у свој тој причи руралне средине?

Ако посматрамо Бања Луку кроз призму Осијека, гдје су села што не се не наслањају на престоницу нам драгу? Јесте ли прошли скоро од Сиска према Костајници? Ја сам био непријатно изненађен, а имам баш јак желудац за све.

Ја рецимо долазим из таквог једног села и оно што примјећујем у задњих десетак година је да га за још једно десетак неће бити уопште. Такође јако је изражен тренд продаје земље итд. коју наравно нема ко "наш" да купи, па је купују федералци. Њима чини ми се иде доста боље.

Нама у међувремену новоређена дјеца добијају нека нова имена, ова мало већа слабије познају језик итд. Па нек ме неко убиједи да ће они да се врате.

У међувремену, ја лично припадам новој категорији људи који одлазе и отишао сам иако ми није "горило под ногама". Из разлога што желим да живим слободније и боље. И иде нам одлично......главна ствар је као што каже Nicole, не слушај никога, поготово не "нашег"......не зато што те неће помоћи, већ једноставно што нема појма о томе шта га ти питаш. И нема замјерке.... А све се може ријешити глат.... Тренутно нас има двадесетак (могу и имена за господина Великог Газду) које је све фришко испљунуо бањалучки Универзитет и дјелимично студентски дом Никола Тесла, све са траумама које су биле гратис и који не планирају назад.

Кад све то погледам, жао ми је и питам се гдје се то толико ствар зајебала па да смо дотле дошли. Онда угледам своју колегиницу са факса која је била позната као највећи махер за преписивање како поносно ради у Општини и предсједник је неке омладине, неке странке, штоб се рекло живи живот као лорд. Нека хвала, доћи ћу ја понекад да испечем ракију и причам излизане приче како је то било прије.....остати нећу дуго.....

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2017, 01:00 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Ja prosao jutros, Kostajnica, Velesnja Donja, Kukuruzari, Mecencani, Borojevici, oteo 5000 kn i krkao malo s familijom u Anticsu poslije, da sam oteo 5 000 000 vjerovatno bih krkao na elitnijem mjestu i kenjao kako omladina nece da radi...
Sta hocu da kazem, ko se snadje snadje, ko se ne snadje mora se pomjerati, ko moze i ko je sam nek ide sto dalje, ne vidim neku srecu kod ovih iz Njemacke, Austrije,Italije... Sve to trci ovamo da krka, dok vec ovi sa sjevera se samo zadrze da ispostuju familiju i odose dalje

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2017, 03:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Ево из изгнанства.. као неко ко је отишао, вратио се, хтио да да још једну шансу овој земљи али онда опет отишао.
Примјећујем да је већина форумаша по Европи, али ево овдје у Америци.. три школска су ту са мном.
Гомила људи из града које знам из виђења или имамо много заједничких познаника...
ОГРОМАН БРОЈ људи који сваке године долази и остаје.

Доста људи ради лоше послове, боре се, није им лако али гурају јер имају НАДУ.
Знају да се мора проћи кроз то, напатити се да би се нешто имало.
И набијем све на курац који кажу да је овај народ лијен и да неће да ради.
То су они ухљеби из комунистичког система који су исти као ухљеби из овог система.

Дјеца од по 19, 20 година устају у 4 ујутру, возе се по два, два и по сата, пресједају из воза у аутобус на минус 25 фаренхајта да би стили на посао, радили смјену од 10 сати и онда назад кући истом рутом.
Та дјеца скупе по 500 долара па пошаљу матери и ћаћи да имају да купе дрва.
Много их таквих има али сви су сјајни људи и сви су велики борци и помажу једни другима.
То је једино што ме радује и весели, што видим да постоји та нека доброта у тој дјеци.
То су радници које је наша земља изгубила зато што није имала шта да им понуди.
(нек мала шкрбићка о њима пише)

Да не испадне сад да кукам из дијаспоре, надовезаћу се на НАДУ коју сам споменуо горе.
Сви знају да код куће нема ништа, да ако ниси нечије дијете имаш јако мале шансе да нешто урадиш.
А овдје си, у страном свијету, међу другим људима и другомн културом и видиш да се може и да је изводљиво нешто направити у животу ако се довољно трудиш. Па макар и ако је то ДОВОЉНО 30 година опет знаш да ћеш за тих 30 година дахнут` душом па бар нећеш копати по контејнеру. Људи имају НАДУ а то je некад све што је потребно.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2017, 07:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Пеле Мали je napisao:
Доста људи ради лоше послове, боре се, није им лако али гурају јер имају НАДУ.

Bravo! To smo izgubili na ovim prostorima jer u periodu od 1997. do tamo 2003. narod je imao NADU da će doći bolje sutra i da su zla vremena iza nas. Sad smo i to izgubili, političari su ubili dušu ovom jadnom narodu.... :(

Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2017, 07:59 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Nada jest dobra ali kad ti dodje ono cemu se nadas, al sta kad ne dodje. Nije tu niko nista izgubio nego jednostavno nije doslo, ekonomija nije procvjetala al procvjetao je nepotizam i korupcija. Zato, kud koji i sretno, ko se snadje nek vuce drugog

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2017, 09:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Prije sat vremena pročitao članak u novinama u kome piše kako je po procjeni BIH do 2015 godine napustilo 1,6 miliona ljudi od 20 do 40 godina starosti.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2017, 10:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Nije baš toliko, ni približno.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2017, 10:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Od početka narodnog veselja sa pucanjem i pjevanjem se računa, tj od 1991.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2017, 15:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Okt 2003, 02:53
Da dodam sa strane...

Dodjem jednom godisnje, da vidim jesmo li stigli do tog dna, vidim na nismo, okrenem se vratim, pa dodjem dogodine. Ja ne znam gdje je to dno, cekam ga vec jedno 10 godina, koliko je dubok taj ponor, ali se nadam da cemo kao narod uskoro stici do njega, jer onda jer onda nema kud nego naprijed.

Do tad, vracam se jednom godisnje da vidim dokle smo potonuli.

A da je vani dobro, nije toliko, da je bolje jeste mnogo.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2017, 15:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
doodler je napisao:
Da dodam sa strane...

Dodjem jednom godisnje, da vidim jesmo li stigli do tog dna, vidim na nismo, okrenem se vratim, pa dodjem dogodine. Ja ne znam gdje je to dno, cekam ga vec jedno 10 godina, koliko je dubok taj ponor, ali se nadam da cemo kao narod uskoro stici do njega, jer onda jer onda nema kud nego naprijed.

Do tad, vracam se jednom godisnje da vidim dokle smo potonuli.

A da je vani dobro, nije toliko, da je bolje jeste mnogo.

Da, simpaticno je ovo tvoje poredjenje naroda sa gumenom lopticom koja pada pa kad udari u tvrdo onda ce da odskoci nazad. :D
Narod se njise po Njutnu a istiskuje patnju po Arhimedu. Kolko narodu ugruas toliko nadodje...ova tvoja fizika je bas interesantna tako transparentna i poucna.

Lijepo je zivjet u zabludama , nosit ruzicaste cvike i ocekivat dolazak jevandjeljske price!!!
Samo nastavi tako dalje... :)
Pozdrav.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 60  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]