banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 20:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1398 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 70  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Nov 2016, 20:32 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
.......sjecanja

Maj - jun 92......Banja Luka
Uvode se restrikcije struje , vidi se i osjeca nedostatak nekih namjernica po prodavnicama , u medjuvremenu najdeficitarnija roba postaju cigare - nigdje ih nema kupiti !!!!!!

Ona nesreca od Cika Krola i njegovi jos nisu krenuli u proboj koridora........

Prijavnica 1KK, sjedimo redom Davidovic Igor (sada politicar na bih nivou i savjetnik te ministar za eu integracije) , Dobras J. ; Katic ; Tadija , moja malenkost , pokojni Zeljko Buzakovic ( poginuo kao pripadnik druge krajiske brigade na Manjaci u zadnjoj borbi prije potpisivanja Dejtona) i jedan mladi vojnik cijeg se imena ne sjecam....rano je jutro i iskamcili i izmolili smo besplatnu kafu iz kafeterije......ali niko NEMA JEBENOG DUVANA da zapali......djes piti jutarnju kafu bez cigare.
Na vratima komande pojavljuje se markantni brko u novoj maskirnoj uniformi , nacelnik bezbjednosti pukovnik Stevilovic Milan (poginuo u zasjedi paravojnih muslimansko-hrvatskih terorista u Rujevici kod Kotor Varosa ) i mi skoro da skacemo sa stolica u stav mirno , a Dobras pozdravlja jer nosi kapu na glavi. Brko samo klimnu glavom i prodje dalje uz stepenice .....a pod rukom nosi presavijeni Glas i neotpakovanu steku HB . Mi onako tugaljivo gledamo u onu kafu sto se pusi i NIKO ne smije da pita pukovnika bar za jednu cigaru.......
Taman spustismo svoje guzice na stolice kad se zacu zvuk cizama na stepenicama i pukovnik Stevilovic sidje i stade ispred prijavnice.....mi opet skacemo u stav mirno a Dobras opet pozdravlja......
Pukovnik Stevilovic izbroja koliko nas ima i podjeli svakom po kutiju cigara.....cuj pukovnik i to jos nacelnik i bezbjednjak pa dijeli cigare.......sjede nama tad hb momacki , cak smo i u Malom novom logoru podijelili ostalima po koji duvan da se pusi......
Kasnije mnogo kasnije sam dobio marlboro i od pokojnog generala Simica ; komandanta IBK VRS , u vrijeme dok smo ga cuvali u onoj Posavskoj mocvari.....

Poslednji put menjao motozeljo dana 12 Nov 2016, 20:39, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2016, 20:37 
motozeljo, koliko se cugalo tada na ratistu?

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2016, 20:51 
Stara kuka
Stara kuka

Milan je napisao:
motozeljo, koliko se cugalo tada na ratistu?

Druze svega je bilo......za 1bVP mogu da potvrdim da se pilo ali ne dupetom nego glavom....kako i zasto...pa evo.
Ako se islo u akciju mozda bi i popio neko koju.....ako smo bili rezerva komandanta korpusa onda se pilo malko vise (tu vec postaju problem pare kojih nije bilo za trosenje na alkohol ali se kupovalo i pilo malo pametnije )
Ali kad se vratis u BL poslije 30-60 dana terena e onda se UBIJES u prvoj kafani......obicno je tad pice besplatno bilo.
E sad ja licno sam se za vrijeme rata dva puta UBIO od alkohola jednom 93 a jednom 95 kad stvarno nisam znao za sebe - totalni prekid filma od 24h......
Vjerujem da u drugim jedinicama je bilo drugacije......tek kasnije u Drugoj krajiskoj brigadi sam dozivljavao na liniji da dodju ljudi od kuce i nose 5L rakije i ne trijezne se dok to ne popiju.....ovo su bili izolovani slucajevi ali pio se alkohol sam sto je bio sve manje kvalitetan a sve vise je to bila slaba brlja.....

Naravno sve je zavisilo i od komandi brigada i Milane nemoj da generalizujes stvari.....da nemislis da smo bili pijanice sa oruzjem :lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2016, 20:56 
ja se sjecam malo tih ratnih godina, ali se sjecam kada smo ja i brat sa mamom isli u grad, lik izlazi iz mr X ili kafane pored, ne sjecam se bas...mrtav pijan, ne zna gdje goni sve sa 84-om u ruci koju uperava oko sebe, a ni on nema pojma u koga...svi se sklanjaju, prelaze ulicu...boz' sacuvaj...cudi me da nije nikoga ubio...

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2016, 21:04 
Stara kuka
Stara kuka

Milan je napisao:
ja se sjecam malo tih ratnih godina, ali se sjecam kada smo ja i brat sa mamom isli u grad, lik izlazi iz mr X ili kafane pored, ne sjecam se bas...mrtav pijan, ne zna gdje goni sve sa 84-om u ruci koju uperava oko sebe, a ni on nema pojma u koga...svi se sklanjaju, prelaze ulicu...boz' sacuvaj...cudi me da nije nikoga ubio...

Jbg svasta se desavalo tih godina.....da mr x i onaj kafic pored , cini mi se jos i marbel pa i elit......

Moja sreca , mene su oba puta donijeli kuci kad sam se napio i nicega se ne sjecam....ali nisam pravio probleme !!!

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2016, 00:07 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Bilo je i tu razlike, vise su pili mladji od starijih, vise su gluposti pijani radili oni sto su se manje borili od onih sto su vidjeli svasta itd
Sjecam se jedno jutro krecem u skolu i idu smjene na ratiste, moj komsija teski alkoholicar bio i ostao al u ratu bio pravi borac u zajebanoj ekipi isto izlazi iz kuce, ja naravno tajmiram svoj izlaz iz dvorista da idem s njim jer on je nama klincima idol. Niz ulicu pocinju rafali i on vidi ekipu 5-6 isto nasih komsija i vrati se nazad u dvoriste pod lozu, da ga ovi ne vide, vratim se i ja, ovi prodjose, padaju zice od struje, svejedno je nema jbg, puca se po napustenim kucama... Zakasnicu u skolu al nema veze cekam ga i krece on ja odmah u korak s njim. Pitam ga sto se sakrio ispred ovih, kaze necu da bude sutra prica kako sam ja pucao po ovim kucama. On teski alkos, ide na ratiste sva mu se uniforma i oprema sija, okviri napred i nazad po prsluku, hrpa bombi a ni metka da ispali a ovi ispale sve i metak prije nego dodju na ratiste :)
Bilo je mnogo razlike medju vojnicima i jedinicama po tom pitanju

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2016, 00:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Nasi naoruzani seljaci kad su prvi put izasli na polozaje, linija je isla tacno ispod 30Kv dalekovoda.
I tako jedno vece se ponapijali, i kako su vecinom svi imali lovacke snajpere uz papovke opklade se ko ce "prekinuti zicu" :D

I sutradan ujutro nema struje, dalekovod u prekidu.
I da, kakvo je to ludo vrijeme bilo, nakon tri dana mi im doveli smjenu, mozda nekih 60 ljudi, a oni kazu - necemo mi kuci dok se ne zavrsi rat, kakva smjena.
Haha :)

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2016, 08:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Čudo jedno koliko su ljudi voljeli gađati one izolatore po stubovima.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2016, 13:46 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 14 Nov 2016, 13:02
motozeljo je napisao:
Ha da se pohvalim
Jos jedan bivsi pripadnik 1bVP je upravo postao vlasnik Monografije.
Miroslave hvala i nadam se da ces uzivati citajuci je.

Pozdrav za motozelju i ostale sudionike foruma. Da, ova Monografija se stvarno čita sa uživanjem, velikom pažnjom, sjetom i poštovanjem. Čitajući postove posebno mi je pažnju privukla diskusija vezana za bolni Sip. Slučajno sam na youtub naišao na dokumentarni film koji u određenom dijelu, čini mi se baš taj događaj, opisuje iz gledišta druge strane. Pa ako neko želi da vidi neka potraži dokumentarni film Istina o Bužimskim vitezovima.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2016, 16:31 
Stara kuka
Stara kuka

Dobrodosao na forum GUGI..... :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2016, 20:07 
Stara kuka
Stara kuka

hadzidado je napisao:

Jos cudnije kad idiot iz voza strese rafal iz 84rke i sjebe zice i stane voz a taman sam krenuo kuci na odmor.........stanica Ljeskove vode pravac prema Stanarima......

Nikad ali nikad nisam pucao kad sam dolazio kuci !!!

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2016, 20:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Maj 2008, 14:32
hadzidado je napisao:

Moj komšo je to redovno radio, dođe struja ono par sati u sedmici, a on sjebe žice i izolatore. Još mu nisam oprostio. :angry4:

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2016, 20:57 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Mibok je napisao:
motozeljo je napisao:
Ha da se pohvalim

Pozdrav za motozelju i ostale sudionike foruma. Da, ova Monografija se stvarno čita sa uživanjem, velikom pažnjom, sjetom i poštovanjem. Čitajući postove posebno mi je pažnju privukla diskusija vezana za bolni Sip. Slučajno sam na youtub naišao na dokumentarni film koji u određenom dijelu, čini mi se baš taj događaj, opisuje iz gledišta druge strane. Pa ako neko želi da vidi neka potraži dokumentarni film Istina o Bužimskim vitezovima.

Pogledah sat vremena vitezova, nisam mogao dalje, gadno ih slusati, kao da nemaju dana skole. Sto se tice tih gazija i njihovih specijalnosti pricao mi tih lik da su ih hvatali po 20-30 zivih. Nije im niko cvoke udario al su ih ostavljali u neki zatvor kod nekih "tamnicara", e ti su bili zajebani

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2016, 22:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

motozeljo je napisao:
hadzidado je napisao:

Jos cudnije kad idiot iz voza strese rafal iz 84rke i sjebe zice i stane voz a taman sam krenuo kuci na odmor.........stanica Ljeskove vode pravac prema Stanarima......

Nikad ali nikad nisam pucao kad sam dolazio kuci !!!

Bio u vozu kad je kreten bacio bombu u tunelu u Ostružnji (Lj.vode- Ostružnja- Stanari).
Ode prozor i iza i ispred mene, moj čitav.
Bem te živote.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2016, 08:17 
Voajer
Voajer

motozeljo je napisao:
Dobrodosao na forum GUGI..... :lol:

Bolje vas našao džombe :)

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2016, 08:29 
Voajer
Voajer

veljo1981 je napisao:
Mibok je napisao:
motozeljo je napisao:
Ha da se pohvalim

Pogledah sat vremena vitezova, nisam mogao dalje, gadno ih slusati, kao da nemaju dana skole. Sto se tice tih gazija i njihovih specijalnosti pricao mi tih lik da su ih hvatali po 20-30 zivih. Nije im niko cvoke udario al su ih ostavljali u neki zatvor kod nekih "tamnicara", e ti su bili zajebani

Sve stoji. Htio sam samo da se vidi kako su i oni bili zatečeni situacijom koja im se ukazala. A sve njihove specijalnosti pokazele su se mjesec dana poslije kada su forsirali Unu učinili još jedno zlo i fasovali kao nikad do tad. A zaustavio ih je vod 2.čete jedne lpbr.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2016, 20:23 
Stara kuka
Stara kuka

Isjecak iz monografije

Svega je bilo
Rad na punktu Strug bio je vrlo odgovoran i rizican. Blizina Prasnika i cesti ispadi hrvatskih paravojnih snaga zahtijevali su punu pripravnost i spremnost da se odgovori u svakom trenutku. Otkrivanje dezertera , profitera , klasicnog sverca je bio jedan od redovnih zadataka.
Neobican zadatak koji mi je ostao u sjecanju je bio onaj kada nam je naredjeno da zaustavimo oko 50-tak vojnih obveznika koji samostalno zele da izadju iz zapadne Slavonije. Izricito nam je naredjeno da iste zaustavimo do dolaska pojacanja iz naseg bataljona. Naravno , zadatak smo prihvatili bez pogovora , pitajuci se kako da nas pet sve njih zaustavi do dolaska pojacanja. Kako da ih zaustavimo i sta da im kazemo , a da pri tom ne ugrozimo svoje zivote. No , bez obzira na sve , bili smo odlucni zadatak izvrsiti. U medjuvremenu ,mrak je pao , a i pristiglo je pojacanje. Negdje pred ponoc na punktu smo zaustavili jednu kampanjolu i tri kamiona tam 150 na kojima je bilo oko pedesetak naoruzanih vojnika. Kolona je stala , mi smo trazili da se javi komandir sto je izazvalo neko komesanje i glasno sasaptavanje. Mi smo se rasporedili oko vozila i dalje trazeci da se komandir javi. Nas pretpostavljeni nas je tiho upozorio da se odmaknemo od vozila kako ne bi doslo do stradanja ukoliko dodje do otvaranja unakrsne vatre. Stanje je bilo vrlo neizvjesno , a i cuo se rad zatvaraca kada se ubacuje metak u cijev. Jos jednom smo pozvali komandira , koji se ovaj put odazvao pozivu. Jasno mu je receno da sa naoruzanjem ne mogu proci kroz punkt i da isto predaju kao i sva minskoeksplozivna sredstva. Na njegovo negodovanje , odgovoreno je izlaskom dva nasa BOV-a na punkt kao i vecim brojem vojnih policajaca koji su bili spremni intervenisati. Cim je ovo primjetio , komandir je kratko razgovarao sa svojim vojnicima koji su nakon toga uradili ono sto smo od njih trazili.
I ovo su bili nasi poslovi. Naredjenje je naredjenje i mora se izvrsiti.
vojnici saobracajne cete

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2016, 20:27 
sta je kamanjola?

Citiraj:
a i cuo se rad zatvaraca kada se ubacuje metak u cijev

repetiranje?

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2016, 20:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mali terenac.
Jeste.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2016, 20:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
https://sr.wikipedia.org/sr/Застава_AR_51/55

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1398 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 70  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]