banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 16:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1398 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 70  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Okt 2016, 19:43 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Isjecak iz monografije

"Zengine" godine rata - poslednja prica o hrabrom Jovanu I.
Jos u oktobru '91 zapadnoslavonskim ratistem pronosila se prica o podvizima rezerviste Jove iz Romanovaca , koji je u jedinice JNA dosao kao dobrovoljac. Drugovi iz jedinice prozvali su ga Zenga jer je u bitke isao u uniformi gardista,uvlaceci se u njihove redove i fascinirajuce lukavim i brzim akcijama pravio lom.....
Tako je jednom upao u kucu u kojoj su u zasjedi bila trojica gardista. Dvojica su poginula a treceg je Jovo natjerao DA MU SKUVA KAFU.Poslije kafe usred bitke sa dvojicom saboraca prisilio je gardistu da ih odvede u sjediste mupovaca. Varka je uspjela i sjediste u Dragalicu je razoreno.......

Avgusta '93 Jovo "Zenga" I. poginuo je kao borac Prvog bataljona Vojne Policije Prvog krajiskog korpusa na dobojskom ratistu......

"Heroji ne umiru" zapisali su njegovi drugovi u "in memoraimu".
STODVA imena u potpisu. Sto dva "Zengina" druga , saborca koji danas jedini znaju i mogu da pricaju kakav je policajac i herioj njihov "Zenga" bio......

Glas srpske septembar 1993, Ljubomir Paljevic

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2016, 19:09 
Stara kuka
Stara kuka

Isjecak iz monografije

"Pratili smo u kombiju ranjenog Cosku u Beograd na operaciju kroz tek probijeni koridor....."

Prekidam pisanje i gledam Macog , proturio glavu kroz prozor kombija i sirom otvorenih usta lovi vjetar. Ispred nosa mu leprsa malena srpska trobojka vezana za retrovizor.
"Ako ovaj covjek pogine " ,pomislio sam tada , "pamticu ga po ovom prizoru ".
GRESNA MI DUSA , i sada mi u san dodje i ZAPEVA SVILENIM , devojackim glasom " Nema raja bez rodnoga kraja" , kao nekada kod Borana na svadbi.

"Porucnik me salje da unistim ustaski tenk...."

"Ti da unistis tenk !?" , ne moze se nacuditi Pop dok gleda Zoku i mene kako prtimo osu i projektile. Stotine vojnika bezi sa linije fronta dok mi hitamo u suprotnom pravcu ka tenku.
Avaj , Pop je bio u pravu ! Tenk nismo pogodili , ali tenk je pogodio Popa.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2016, 18:04 
Stara kuka
Stara kuka

Isjecak iz monografije
Sve se moze
......cisteci teren nakon sto sam pregledao prizemlje popeo sam se na sprat te kuce. Cim sam se popeo, imao sam sta da cujem. Uzurbani koraci dvojice muslimana su se priblizavali stepenistu i pomalo bojazljivo govorili da se predam. Ali Srbin ne bi bio Srbin da ne tjera inat , pa sam se i ja tako inatio nekoliko sati i govorio im da necu da sidjem , da oni dodju po mene. No nih dvojica su bili sve agresivniji i sigurniji u svoje rijeci , galamili su , prijetili , pucali iz pusaka , bacali bombe. A ja sam gledao smrti u oci i sve jasnije su mi promicale pred ocima slike mog zivota , mojih roditelja i mog mladjeg brata.......
Unezvjereno gledajuci oko sebe ugledao sam jedan mali prozor u toaletu, koji je gledao na stranugdje su bili nasi polozaji. Realno on nije bio pretjerano koristan , bio je suvise mali ,ali je meni u tom trenutku predstavljao zivot ili smrt. Otvorio sam prozor i , ni sam ne znam kako sam se uspio podici i vinutii kroz njega vani. U tom momentu, dobio sam neku ogromnu snagu , a moje tijelo kao da se pretvorilo u LIST PAPIRA , koji je bez problema izletio na svjez vazduh i pao na zemlju sa 4 metra visine. U nekom neobjasnjivom transu sam se podigao i nevjerovatnom brzinom otrcao do nasih polozaja..........
vojnik P.R.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2016, 18:09 
Mogu misliti kakva je navala adrenalina u takvim situacijama.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2016, 15:15 
Stara kuka
Stara kuka

Isjecak iz monografije
Prve borbe
U rezervni sastav naseg bataljona rasporedjen sam 1987.godine........ Vojnopolicijskih aktivnosti je bilo mnogo u narednom periodu. Meni je ostala posebno urezana u sjecanje ona na Goloj planini kod Mrkonjic Grada u blizini s.Serbezi iznad Bareva. Cije je vecinsko stanivnistvo bilo ,ne znam..........
Imali smo zadatak da presjecemo put diverzantsko-teroristickoj grupi ili nekoj drugoj jedinici koja je trebalo da ili zauzme ili unisti branu Bocac..........
Sa nama je bila i jedinica Vojne policije iz Drvara . Desno od nas bila je jedinica civilne policije iz Mrkonjic Grada. Njima smo ponudili da se POMIJESAMO I PODIJELIMO u dvije grupe radi lakseg prepoznavanja ukoliko bi doslo do borbe i neplaniranog kretanja kroz uglavnom posumljeno podrucje. Iz meni nepoznatog razloga oni su to odbili...
Rano ujutro 12/06 primjeceno je da nam se prikradaju neka lica , naoruzana , sa ociglednom namjerom da nas napadnu. Na napad smo spremno odgovorili bez bilo kakvih gubitaka.........
U toku priprema za pokret primjeceno je da se u jednij pragi koja nam je pridodata iz jedinice majora M.V. nalazi zabijena mina iz rucnog bacaca , neaktivirana. Mina je svezana kanapom i povucena nasim BOV-om........
U toku pokreta culi smo sporadicnu pucnjavu gdje je bila civilna policija. Naredjeno je da odmah krenem u tom pravcu sa svojim vodom. Mislim da smo bili udaljeni oko dva kilometra. Dolaskom na lice mjesta vidjeli smo uzasan prizor. Leseve razbacane po jednoj dolinici. Oprezno smo prisli i poceli iste pregledati. Pronasli smo jednog ranjenog,izbodenog nozem,mislim da se preziva T. , rodom iz Gornjih Baljvina koga smo unijeli u BOV i prevezli u bolnicu. On je prezivio. U toku pregleda terena iz sume je je izasao jedan prilicno rastrojen policajac od koga smo saznali da je zarobljeno izmedju dvadeset i trideset policajaca , medju nima je bio i on ali je uspio pobjeci. Na licu mjesta je bilo 18 leseva , svi su bili polugoli i masakrirani ostrim predmetima. Medju njima sam prepoznao policajca L. sa kojim sam se znao odranije. Jos nesto sam primjetio ,a sto me je natjeralo na razmisljanje. Ni iz jedne puske nije ispaljen nijedan metak. Samo sam pored poginulog L. pronasao pm i dva prazna okvira.........
Na pocetku sam rekao da nisam znao da li se radi o srpskom ili hrvatskom selu pored kojeg smo bili. Znam samo da jedn prije nase prisustvo uocio cobanin koji je tu ovce napasao.........
Moj ratni put zavrsio je u bataljonu nakon teskog ranjavanja u s.Kolibe kod Broda 18/08/1992.godine.
Odlikovan sam Ordenom Milosa Obilica.
Stariji vodnik M.T.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2016, 19:24 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Bio sam prisutan.....Mladjo je malo pobrkao a ponesto i precutao.....pokojim im dusi zao mi je te policije kao najrodjenijih ali ono sto su radili navece i tokom noci je slutilo onakvom kraju

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2016, 19:40 
Stara kuka
Stara kuka

Znao sam da ces dodati nesto.......zato i nisam doslovno prepisao iz monografije.....ima tu i preskocenih pasusa........

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2016, 19:43 
Stara kuka
Stara kuka

Nisam ni poceo sa citanjem monografije...nekako nemam volje.....

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2016, 15:02 
Stara kuka
Stara kuka

Isjecak iz ratnog dnevnika
Od 22.07 do 26.07.1993.godine 1.bVP , kao rezerva komandanta 1.KK , angazuje se na zadatku prosirenja koridora u rejonu Brckog. Prvi bVP uspijeva da probije neprijateljsku liniju kod s.Brka. Ovom akcijom je oslobodjena teritorija kojom je prolazio visokonaponski dalekovod , cime je omoguceno napajanje elektricnom energijom zapadnog dijela Republike Srpske.

.........Sjecanja
"Ako padne trafo Banja Luka ce dobiti struju" rece nam pokojni komandant 1.bVP major Lakic prije nego sto smo krenuli u napad.........osmijesi na licima pojedinaca i smijeh prije penjanja na kamione.......
"Ma naj***t cemo im se m***e......samo da BL NAPOKON dobije struju......neko rece.
Tu je i ona novinarka sa televizije , snimaju prilog za emisiju "Na braniku otadzbine"........mada smo mi tu emisiju posprdno zvali "na BLATOBRANU otadzbine"......

Da li je bas tako moralo da bude??????
Avgust , sedmi 1993.godine
Ulazim na peron banjalucke zeljeznicke stanice noseci transportnu torbu. Vec su stigli neki moji drugovi. Mrzovoljan sam i palim cigaretu. Prilazi mi Zims i pozdravlajam se sa njim. Puseci , brojim koliko nas je jos ostalo citavih u ceti, a koliko se vraca na teren. Iskreno meni se NE IDE.
Zims kao da mi cita misli , pokusava sa nekom glupom salom da mi popravi raspolozenje. Nikako ne prestajem da razmisljam o prethodnoj sedmici , o nesrecnoj struji i prokletoj trafostanici.
Da li je bas tako moralo da bude????.
U tom razmisljanju skoro i ne primjecujem da mi prilaze dvije djevojke. Jedna od njih je u crnini. Prepoznadoh je , to je sestra poginulog mi saborca. Izjavljujem saucesce , jer nazalost nisam bio na sahrani. Pokusavam naci bilo kakve rijeci utjehe ,ali ne ide. Njen brat je bio jedini oslonac u porodici i zbog toga ona ne moze da se pomiri sa tim da ga vise nema.
Razgovor prekida sirena voza koji tromo ulazi u peron. Pokusavam da se pozdravim sa njom ,ali me ona zaustavi upitavsi: "Nacula sam na sahrani da je brat nastradao od nasih,molim te reci mi istinu!"
SLEDIO SAM SE. Nisam bio siguran da li sam zaista cuo to pitanje ili mi se pricinjava. Pokusavam da je uvjerim kako to nje istina i objasnjavam da smo se sukobili sa neprijateljem , a Zims potvrdjuje svaku moju rijec. Voz se oglasava za polazak ,a ja se pozdravljam sa njom uzimajuci transportnu torbu. Osjecam njen pogled na ledjima ,a ne smijem da se okrenem.
Ulazeci u vagon Zims me upita:"Mislis da nam je povjerovala?"
"Nadam se da jeste." - odgovorih. Polako krenusmo za Doboj.
Nismo ni bili svjesni sta nam se tek sve sprema u nadolazecem septembru '93.

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2016, 17:19 
Stara kuka
Stara kuka

A onda kad smo izginuli za tu trafo stanicu Brod kako se zvala su rekli...jebiga eto struje al ne mozemo je prenijeti do Banja Luke....ne moze banderama....a onda se ispostavilo da su cijeli rat prodavali struju hrvatima a mi bili u mraku....za mrak i izginule i invalide u toj borbi za trafo stanicu.....jebo im ja mater

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2016, 18:11 
Sta je bilo sa bratom?

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2016, 18:40 
Stara kuka
Stara kuka

_Krol_ je napisao:
A onda kad smo izginuli za tu trafo stanicu Brod kako se zvala su rekli...jebiga eto struje al ne mozemo je prenijeti do Banja Luke....ne moze banderama....a onda se ispostavilo da su cijeli rat prodavali struju hrvatima a mi bili u mraku....za mrak i izginule i invalide u toj borbi za trafo stanicu.....jebo im ja mater

Ja im cika Krol jos od tada jebem majku.......lopovsku i profitersku......

I sto je jos gore ......sve sam skoro ponovo prozivljavao 2000.god kad sam radio juzno od Brckog......

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2016, 11:32 
Stara kuka
Stara kuka

Isjecak iz monografije

Prvo ranjavanje
Dvadeset drugog oktobra 1992.godine , izvodila su se borbena dejstva u rejonu Brckog , Jahici. Ja sam svoju grupu proveo nekim kanalima u dubinu neprijateljske teritorije par kilometara , a da nisam nikog sreo niti vidio. Samo se negdje u daljini cuo lavez pasa.
Vojnicima sam strogo zabranio da izlaze iz kanala jer je lijevo i desno bila velika gola livada. Ja sam samo s vremena navrijeme vrsio osmatranje. Kontaktirao sam vezom komandu koja nije vjerovala da se nalazim tu gdje sam bio.
Pred sam polazak nazad osmotrio sam teren kada sam osjetio nekakav udarac u ruku. U trenutku na to nisam obratio paznju sve dok niz prste nije procurila krv. Otparao sam kosulju i vidio zrno puske koje je bilo zabijeno u desnoj podlaktici. To mi je bilo i bolno i smijesno.
Siguran sam da je to bio slucajan pogodak ili neki rikoset. Interesantno da se ni prije a ni poslije ovog nije cuo niti jedan pucanj. Kada smo se vratili na polazni polozaj , tu je vec bio sanitet kao i Car koji je bio vidno zabrinut. Prokomentarisao sam : " Care , ne brini nista , dobro je , EVO MENI PET METARA DRVA." Tada su invalidi nesto dobijali.
stariji vodnik V.B.

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2016, 11:46 
Stara kuka
Stara kuka

Isjecak iz monografije

"Bomba! Vicem i prolecem kroz malena vrata svinjca kao kamila kroz iglene usi......"
Nadglasava me Goran Makedonac. Svadjamo se zato sto u kisovitom , blatnjavom novembru u akciju krece u civilnim letnjim cipelama. "Zar je vazno u kojoj cu obuci poginuti?" pita me bez imalo zelje da cuje odgovor.
Raspravu smiruje uvijek stalozeni Bozica koji mi kaze : "U pravu je , ali ne moras se ti slozit' "........
vojnik korpusne S.M. Beograd

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2016, 12:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Kad će biti slike? :D

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2016, 16:15 
Stara kuka
Stara kuka

Sargas je napisao:
Kad će biti slike? :D

Pitaj Cika Krola on je preuzeo duznost da ih objavi...... 8)

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2016, 17:31 
Stara kuka
Stara kuka

Isjecak iz monografije

........moje prvo vatreno krstenje je bilo u akciji "Koridor 92" .......poslije toga moje ranjavanje na "Suvoj medji" , pogibije saboraca , opkoljavanje u Suljagica sokaku , razne zgode i nezgode i sve tako do Dejtonskog sporazuma. Od svih dogadjaja tokom otadzbinskog rata , mnogi su se urezali u sjecanje. Dogadjaj koji se meni urezao u sjecanje u proteklom ratu je pogibija moga prijatelja Z.D. , "Zileta" koji se desio na Cerovici , pogibija naseg mitraljesca , jedne dobrodusne krajiske duse , iskrenog Srbina , pravog borca i nadasve dobrog covjeka i domacina. Ako se za Krajisnike kaze da su dobri borci onda je on bio pravi Krajsnik. Dobrocudna seoska LOLA koja je voljela i popiti , i zapjevati , i pokartati se ali i priskociti pomoc kada je god bilo potrebno. Neposredno prije njegove pogibije bili smo zajedno jedan do drugog na polozaju. Kada smo se vratili iz smjene na odmor , ja sam zaspao. Probudivsi se ubrzo , od ostalih saboraca sam cuo da je Zile dobrovoljno ponovo otisao na liniju jer je trebalo "zacepiti" neku rupu u liniji. Ubrzo zatim stigla je strasna vijest da su muslimani provalili liniju i da je Zile poginuo.
IZA NJEGA JE OSTALO 4 MALE DJECE , JEDNO DRUGOM DO UHA , TRI DJEVOJCICE I TEK RODJENI SIN , KOJI GA NIJE NI ZAPAMTIO.
To su mi bili najtezi trenuci u zivotu . Sto je jos gore , on je ostao u rukama muslimana i nije ga bilo moguce izvuci. Kroz glavu su prolazile misli , KAKO SE POJAVITI NJEGOVOJ PORODICI NA OCI SA RIJECIMA DA ZILETA VISE NEMA , DA GA NISMO MOGLI SACUVATI. PRESTRASNO.
Vise i ne pamtim na koliko sam prepoznavanja tijela poginulih boraca otisao dok nije identifikovan Zile , da ga mozemo sahraniti u vjecni dom i gdje cemo moci zapaliti bar svijecu za sve ono sto je on ucinio za ovu Republiku Srpsku , koju je volio vise od svega. A PREPOZNAO SAM GA PO TETOVAZI AMBLEMA SAOBRACAJNOG POLICAJCA KOJI JE IMAO NA RUCI , I KOJU JE SA PONOSOM CESTO POKAZIVAO.
Danas kad me pitaju da li sam morao biti u ratu , sta da im kazem ? Da je trebalo da budem dezerter? Profiter? Ne ja sam bio vojnik. Kako tada tako i sada , ako ni zbog cega ono zbog raznih Zileta , moje i tudje djece , koja , nadam se nece imati priliku da prolaze kroz taj pakao kroz koji je prosla nasa generacija.
vojnik saobracajac Z.G.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2016, 18:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Sep 2016, 08:14
Jedanesti i dvanesti septembar,1994.godina.Zasigurno najteži dan bataljona na cijelom ratnom putu.I to na dan jedinice.
Mjesto Sip,Cazinska krajina,bukvalno za 5 minuta,poginulo je 14 momaka,većina 19 ili 20 godina su imali...klasa 93.
Nisam tad bio prisutan,jer sam bio na obuci na Benkovcu.Neki dan sam baš pričao sa jednim drugom saborcem i sugradjaninom,koji je bio gore.Kad god spomene to,suze mu idu,jer ni on sam ne zna kako se izvukao,cijelu noć se izvlačio...Iza ledja upala diverzantska grupa,prošla kroz liniju koju je napustila neka jedinica iz kninske krajine,i udarili na dio bataljona V.P.i dio Šeste Sanske brigade.Trojica su mislim naša bili zarobljeni( dvojica iz Sanske i jedan iz policije),razmjenjeni nakon 11 mjeseci,ali jedan nepunih mjesec dana nakon razmjene,umro od posljedica torture u zarobljeništvu...
A posebno je zanimljivo,što su bukvalno par sati prije tih dešavanja,na tom mjestu lično bili generali Mladić i Talić.Ne smijem ni pomisliti šta je sve moglo biti ili šta je bilo...

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2016, 19:14 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Citiraj:
bukvalno za 5 minuta,poginulo je 14 momaka,većina 19 ili 20 godina su imali...klasa 93.

i predic...zlaja balija....15 korpusnih izvidjaca :( :(

Citiraj:
Iza ledja upala diverzantska grupa,prošla kroz liniju koju je napustila neka jedinica iz kninske krajine

mislim da ti ovo jedino nije tacno,i da je nase momke slagala jedna vrlo cjenjena jedinica VRS...da drzi krilo,i da je posjela polozaj :( :(

cak sam ispocetka,kad sam procitao, bio i ljut sto nije imenovana ta jedinica u monografiji,otvoreno.....al kad je prenocilo,nek i nije....mozda je i bolje....

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2016, 19:21 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Sep 2016, 08:14
Schlager je napisao:
Citiraj:
bukvalno za 5 minuta,poginulo je 14 momaka,većina 19 ili 20 godina su imali...klasa 93.

i predic...zlaja balija....15 korpusnih izvidjaca :( :(

Citiraj:
Iza ledja upala diverzantska grupa,prošla kroz liniju koju je napustila neka jedinica iz kninske krajine

mislim da ti ovo jedino nije tacno,i da je nase momke slagala jedna vrlo cjenjena jedinica VRS...da drzi krilo,i da je posjela polozaj :( :(

cak sam ispocetka,kad sam procitao, bio i ljut sto nije imenovana ta jedinica u biografiji,otvoreno.....al kad je prenocilo,nek i nije....mozda je i bolje....

Moja greška,zaboravio sam na izvidjače,pokoj im duši...Sanjana sam se sjetio,jer jedan sanjanin koji je bio tad zarobljen,moj je prijatelj....ono sto je proživio u zatvoru u bužimu i cazinu,ni najgorem neprijatelju nebi poželio...
A što se tiče jedinice koja je napustila položaj,čini mi se da i u biografiji našoj piše da je bila iz VRSK,ali pogledaću,moguće da sam pobrkao nešto...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1398 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 70  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]