banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 19:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2005, 00:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
Helena je napisao:
(ma pogledajte malo samo koliko osnovne stvari kostaju za bebe, za djecu, pa saberite, pomnozite, a prije svega oduzmite i podijelite ili sta vec sa prosjecnom platom u BiH)

Istina da kostaju i uvijek su kostale ali...
Sta da se sabira,mnozi,oduzima pa pobogu ne pazarujes kravu vec navalite na posao .Za dijete se sve nadje bez problema.
Uostalom sta je zivot bez djece?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2005, 00:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Merhaba, naravno za djecu uvijek ima. AKo nisi procitao dobro o cemu sam pisala procitaj jos jednom. Niko ne spominje kupovinu krava, nego govorim uopste o finansijskoj situaciji u BiH vezanoj za pitanje "nataliteta".

Btw. I naravno, zivot bez djece je "prazan" :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2005, 02:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
Helena je napisao:
ma sve to stoji sto ste do sad napisali. Al' ajde da pogledamo cinjenicno stanje....ja nemam pojma kako je u "Svici" ali chinjenica je da sa prosjecnom zaradom (ako oba roditelja rade) od 600-700 maraka (bez pomoci baka, deka i ostale familije) tesko da mozes priustiti u BiH "normalan" razvoj djeteta. Naravno, sad ce te vi reci "ma moze kako ne moze" ali sto neko reche zar da vazhem sta da kupim a sta ne svom djetetu?? Jer vjerovatno za sve nemamo pare. Dalje, mladi parovi nemaju mnogo mogucnosti za osamostaljenjem. Ili placaju basnoslovne kirije ili su jos pod okriljem roditeljskog doma. Majka ne moze da "odradi" svoje porodiljsko jer niko je ne placa za to (i ako je placa to je neka mizerija) tako da gleda sto prije da se vrati na posao. Da ne pricam sad o tome da nema zimi grijanja (treba dijete da se smrzava), vrtic mjesecno kosta 150 maraka (a i tamo slabo grijanje, uzgred budi receno) nemaju svi mogucnost da djecu cuvaju bake i dede). Sve u svemu drzava najvise kuka i razbija glavu (!!??) o padu nataliteta a ne radi nista po tom pitanju da podrzi mlade parove ili bar upali svijetlo pa da mi svi vidimo bar neki pomak u blizoj buducnosti.
Ah da, neko spomenu Albaniju...ja ne znam chemu Albanci tezhe, ali vjerujem da vecina ljudi tezhi nechemu bolje. Ili bar onom osnovnom da moze pruziti svom djetetu a da ne mora da se odrice svega.

(ma pogledajte malo samo koliko osnovne stvari kostaju za bebe, za djecu, pa saberite, pomnozite, a prije svega oduzmite i podijelite ili sta vec sa prosjecnom platom u BiH)

klap, klap od mene :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2005, 09:05 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Mar 2005, 21:37
Ima i toga da se roditelj ne zeli odreci svog luksuza na ustrb djeteta, ali takvi ljudi ne treba da imaju djece. Djece ce biti uvijek ali je problem nesto drugo, mislim socijalne prirode. Ovdje sada imamo dva apsurda dobra ekonomska situacija i standard, losa ekonomska situacija i standard, a isti problem je opadanje nataliteta.
A uzmimo i trecu opciju, a to je recimo Kosovo i Albanci, jer Albanija kao drzava ima oko 3,5 miliona ako ne i manje stanovnika. Mislim da je kod albanaca s Kosova drugi motiv u pitanju. Ili recimo Kina, ali i Indija.
Za Kinu i njihovu zivotnu filozofiju, koja se u mnogome razlikuje od zapadne
konkretno tipicno americke, natalitet je stratesko pitanje. Kroz neki duzi period oni ce koristeci mehanizme "demokratije" zavladati citavim svijetom, ili ce ga barem kontrolisati putem svoje mnogobrojne populacije u drugim zemljama.
Slicno nesto su uradili i Albanci, ali oni nisu imali strpljenja na tako duzi period kao Kina, nego to rjesavaju brutalnom silom uz pojacani natalitet.
Kod nas je drugacija situacija, jer lagano izumiremo kao narod i pitanje je da li cemo uspjeti da odrzimo i prostu reprodukciju.
A sve je to, ubjedjen sam, u interesu nekih sila, jer sto bi one to radile brutalnom silom kada ce oni sami nestati uz malu pomoc istih svojih korumpiranih politicara i nametnute "demonkratije".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2005, 10:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
Sve je induvidualno.
poznajem porodicu gdje otac ima platu 500, a zena je na cekanju(ne znam koliko se na to dobija, ali ne vise od 150, pretpostavljam ako i toliko)

Imaju dvoje dijece, izgledaju pristojnije od pola b.l. i u goste mojim roditeljima dolaze autom.Kako-ne znam!Ali su primjer da se moze!

Jesam li napisala da se jako medjusobno vole i da djecu obozavaju!?

Svaki put kada ih vidim pitam se kako uspijvaju.Divim se takvim ljudima!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]