banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 23:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: kontrola letenja
PostPoslato: 14 Apr 2005, 09:21 
Nisam znao gde drugo da postavim ovu temu.A mislim da bi moglo nekoga zanimati.Ovako.
Ovo je ponuda za posao svima onima koji zele da se bave jednim ozbiljnim poslom kao sto je kontrola letenja.Svake godine se organizuje kurs koji traje 9 mjeseci i "regrutuju" se mladi,sposobni ljudi koji zele da se bave ovim poslom.Kurs je otvoren od strane centra za oblasnu kontrolu letenja iz Holandije(Maastricht).Oni koji su malo upuceni u ovo ce znati o cemu pricam.Kurs se odrzava u Luxembourgu.INSTITUT OF AIR NAVIGATION SERVICES.Predavanja su naravno na engleskom.Necu reci da je lagan kurs(jer nije) ali ja mislim da se moze.Ovo je prva godina da se studenti iz Bosne mogu prijavljivati.I na kraju najvaznije.SVI troskovi su PLACENI od strane Eurocontrola(Evropska organizacija za kontrolu letenja).I prevoz,i testiranja i naravno stipendija nije mala.Cak sto vise...Jedini uslov je da ne odustanete kad krenete(onda postoji sudsko gonjenje) ali ako vas izbace nista niste duzni.I uslov je da poslije dobijanja licence(citav proces traje malo vise od 2 godine)onda morate da radite u tom centru kao kontrolori nekoliko godina,sto i nije mnogo s obzirom da su plate enormno visoke cak i za njihove standarde.
Ako nekoga interesuje vise neka posjeti ovaj link

http://www.eurocontrol.int/ians/public/ ... epage.html

-job oportunities.Imate prijavu i objasnjenje svega ali ako vas interesuje malo vise slobodno me kontaktirajte.Pomoci cu kako god mogu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2005, 16:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Znam jednog momka koji radi kod nas... kad smo pricali, vrlo se pohvalno izrazio o tom poslu na BL aerodromu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2005, 21:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2004, 11:10
A gdje ces poslije da dobijes posao???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2005, 23:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Klasa je napisao:

Ako nisi skontao radi se o poslu za koji nema ljudi na bacanje.Kontrolor letenja nije isto sto i prosvjetni radnik tako mislim da ti je posao manje vise zagarantovan do penzije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2005, 02:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
da li je potrebno prethodno znanje engleskog jezika ili tamo radis i kurseve????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2005, 02:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
...ja znam da meni veoma blizak prijatelj ide u Beograd za isto zanimanje. Radi se o tome da BiH ne kontrolise svoj zracni prostor(pola kontrolise Hrvatska a pola Srbija) sto znaci da ne znam koliko miliona se gubi godisnje ni zbog cega... Znaci ako je ko umoran od fakulteta,ili ga je ne daj Boze napustio...neka pohita na to:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2005, 13:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pa nije sad da tu treba sila ljudi. Prostor iznad citave Evrope kontrolise jedna svajcerska firma Skyguide (za visine mislim preko 15000 m)a ostale visine svaka zemlja za sebe. U Bosni kontrola leta kontrolise najnizu visinu ne znam tacno do koliko metara a za ostale ce nabaviti opremu kad na vrbi zasvrbi. Vlada federacije je ulozila u Air Bosnu oko milion maraka u obuku pilota a evo izgleda da ce piloti izgubiti dozvolu jer nemaju dovoljno naleta. Kod nas avio kontrole nece nikad biti (mozda samo neka lokalna) jer se upravo vode pregovori o ujedinjavanju kontrole leta na nivou Evrope. Uostalom prevelik je rizik za te ljude. Prosle godine su ubili onoga kontrolora sto je bio kontrolor kad se srusio onaj ruski avion sad jecom koja su islna na ekskurziju u Spaniju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2005, 10:25 
Jao sto ne volim kad ljudi ovako lupaju gluposti.Kakva firma Skyguide.Ako je Svajcarska citava Evropa onda je ta konstatacija tacna.Osim Holandije,dijela Njemacke,Belgije i Luxembourga sve drzave imaju svoju oblasnu kontrolu letenja.A ove 4 nabrojane zemlje su se spojile u jedan OGROMNI centar u Maasticht-u(HOlandija).A u Bosni se sad trenutno radi na tome da se organizuje OBLASNA kontrola letenja.Sad trenutno imamo samo toranjsku i prilaznu.Ali uostalom nije ni bitno.Ja uopste ne pricam o Bosni vec o tom centru koji zaposljava ljude iz cijele Evrope.Uslov je jedino da drzava bude clan Eurocontrola(sto je slucaj sa Bosnom od 2003.)I na kraju aerodromi,zatim Air Bosna(BH Airlines) i kontrola letenja nisu uopste povezani.Kao 3 razlicita svijeta.Svako ima svoju administraciju,radnike,direktora...

Poslednji put menjao armando dana 18 Apr 2005, 10:53, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2005, 10:31 
Za to da Hrvatska kontrolise Bosanski prostor je tacno.Ali ne jos zadugo.Za otprilike godinu dana i to ce da se promjeni.Sto se tice Beogradske skole ona ne vazi nigdje u Evropi osim u Bosni jer SiCG nije u Eurocontrolu i ne rade po jedinstvenom evropskom standardu koji je utvrdjen prije nekoliko godina(CCC standard).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2005, 10:33 
Znanje engleskog jezika je mandatorno.A pozeljno je i znanje francuskog.Ali nije obavezno.Kursa za jezik nema.To moras da znas od prije.I odmah prvi dan kad se pojavis krecu predavanja na engleskom.3 mjeseca imas teorije,i naravno za vrijeme toga te polako uvode u posao.Odradis par ispita(pismenih) i na kraju imas usmeni ispit(ORAL BOARD).Vecina ljudi teoriju prodje lako ali onda slijedi SIMULATOR.I koliko god da si bio dobar na teoriji u SIM-u to ne znaci nista.Tu je ako si talenat za to proces dobro,ako nisi nema oprosta.Padas.I za svaki ispit prolaz je 70 procenata.

Poslednji put menjao armando dana 18 Apr 2005, 10:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2005, 10:46 
Da si malo bolje procitao vidjeo bi da sam naglasio da po uspjesno zavrsenom skolovanju posao dobijas sigurno.E sad sta je uspjesno zavrseno skolovanje.U Luxembourgu od 26 ljudi iz moje klase samo nas 16 je zavrsilo(nas cetvorica se vracamo u Bosnu,sto znaci da ce se ipak nesto raditi).Od tih 12 koliko ih ide u Holandiju na kraju ce ostati 4.Toliko je tesko da je prema statistici prolaznost u ovoj skoli u Lux. manja od 60 procenata.A tamo je i gore.Ali ja bih svima koji zele da se bave jednim uzbudljivim poslom,da uvijek budu pod dobrom dozom adrenalina,predlozio da se prijave ovdje.Necete se pokajati.Drustvo je ok.Engleski jezik usavrsis,ustedis nesto para.Ako si dobar dobijes odlican posao.Ako nisi dobar vratis se kuci sa jednim predivnim iskustvom.
Vec sam jednom rekao ako neko zeli ja cu mu objasni u detalje o cemu se radi i pozelicu mu srecu u tome.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2005, 11:17 
Da vam malo bolje objasnim kako kontrola letenja funkcionise.
1.Postoje 2 nacina kontrole letenja:
-RADARSKA (sama rijec kaze.Sjedis ispred radara i "kontrolises avione")
-PROCEDURALNA (nemas radar.Koristis svoj mozak,iskustvo i znanje i radis isti posao samo sto tvoj kapacitet nije ni blizu kapaciteta jednog radarskog kontrolora.)
2.druga podjela je na:
-TWR (toranjska kontrola letenja.Nalazis se na aerodromu,sjedis na tornju.Kontrolises avione koji polijecu i koji slijecu.Znaci ako aerodrom nema mnogo saobracaja,kao u Africi,sjedis besposlen a primas dobru platu)
-APP (prilazna kontrola letenja.Moze se nalaziti na aerodromu a ne mora.Kontrolises avione koji su tek uzletjeli ili ce sletjeti,radijus otprilike 20NM oko aerodroma.Dakle ako radis na nekom velikom aerodromu ovaj posao nije nimalo lak.)
-ACC (oblasna kontrola letenja.Najcesce se ne nalazi na aerodromu ali je moguce.Neki kazu da je ovaj dio najtezi.Znaci kontrolises avione koji se nalaze od 10000 stopa,3 Km pa navise.I ovdje postoji podjela na visi i nizi prostor.Ta podjela je:do 25000 stopa,I od 25000 stopa navise.)

U ovoj drugoj podjeli razlikujemo Radarsku i Proceduralnu(osim toranjske,ona je samo proceduralna i obavezan je vizuelni kontakt sa avionom).Ja znam da je komplikovano.Ali ko se prijavi.I ko dodje ovdje naucice to u prva 3 dana.I jos jednom da napomenem ovdje se odrazava kurs za OBLASNU RADARSKU KONTROLU LETENJA.Znam da sam naporan ali stvarno bih zelio da pomognem.Dakle koga je ovo zainteresovalo.Pronadjite na net-u nesto o ovom poslu i vidite je li to za vas ili nije.I jos nesto.Postoji limit u godinama.25 godina je granica ako niste imali nikakvog iskustva u avijaciji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2005, 13:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
e svaka cast momche........mene si zaintrigirao do kraja al' nazalost ni godina ni ostalog za taj izazov.........
ali me chudi ako ti se niko nije ozbiljno obratio povodom ovoga....

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2005, 14:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ajd mi samo javi kad dobijes ovdje posao. Primjer sa Air Bosnom sam naveo da se vidi u kojim govnima je vazduhoplovstvo sada i u kojima ce biti ovdje. Plate kur a onda im ne mogu obezbjediti dovoljno naleta. Mozda je taj kurs tezak (nemam informacija o njemu) ali ljudi u Srbiji zavrsavaju za pilota pa imaju mizernu platu i jedva da lete. I cudi me da nisi cuo za Skyguide, u stvari provjeri na http://www.skyguide.ch/en..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2005, 16:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2003, 22:23
koja je starosna granica za upisivanje? i primaju li females?? :D

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2005, 13:00 
Klasa naravno da sam cuo za Skyguide ali ya kompanija je samo zaduzena za zracni prostor iznad SVAJCARSKE.Sto se tice pilota.Air Bosna,beogradski JAT i bilo koja druga vazduhoplovna kompanija nemaju nikakve veze sa kontrolom letenja.Jer kao kontrolor tvoje je samo da usluzis avione na zemlji i u vazduhu as much as you can.Da im pokusas udovoljiti u vecini toga sto traze(sto nije uvijek moguce).
Anonima females su vise nego pozeljne.Nema ih ovdje bas mnogo.Starosna granica je 25 godina i uslov je da nemas nikakvih vojnih obaveza poslije(mislim da to nije problem za tebe).Posjeti ovaj sajt.Javi mi ako ti se svidja.

http://www.eurocontrol.int/muac/public/ ... eATCO.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2005, 21:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pa sto je Skyguide onda navodio taj ruski avion koji se srusio iznad Njemacke? Air Bosnu pominjem iskljucivo da pokazem kako je kod nas sve nakaradno.Ne brinu se za vazduhoplovstvo uopste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2005, 07:42 
Otidji na onaj link koji si stavio u svom postu i pogledaj prve dvije recenice koje pisu ovako:"Welcome to skyguide,Switzerland`s air navigation services provider","Skyguide is responsible for providing both civil and military air navigation in Switzerland and for adjacent airspace in neighbouring countries which has been asigned to its control".(Lihtenstajn).
I jos ispod toga pise da oni mogu maksimalno da pruze usluge oko 3000 aviona au 24 sata,sto je ogroman broj ali ni priblizno cifri koju bi trebalo da se pokriju svi Evropski letovi.Trenutno je ovaj centar u prvih deset po velicini u Evropi.Istina da se ne ulaze mnogo u Bosni ali kada se otvori CEATS centar u Becu u kojem je 8 zemalja Jugoistocne i Srednje Evrope(Austrija,Slovacka,Ceska,Madjarska,dio Italije,zatim Slovenija,Hrvatska i na kraju Bosna.).Dakle nesto se radi.A sa ovim projektom se cekalo 5 godina samo dok Bosna bude sposobna da ucestvuje u njemu,jer su ustanovili da zbog geografskog polozaja bez Bosne ovaj projekat nije ostvariv.Dakle jos ima nade.
I na kraju ta nesreca u Uberlingenu u SVAJCARSKOJ koje se toliko drzis je bila krivica neusaglasavanja procedura izmedju kompanija,kontrolora i pilota.Da bih to objasnio trebalo bi mi dva dana pa zato necu ni pokusavati.Samo znaj da krivica nije bila nicija,ili hje bila svacija.Kako god zelis.Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2005, 22:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Klasa je napisao:

otvoris privatni aerodrom

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2005, 20:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Koliko sam ja informisan o toj nescreci to je bila cista greska kontrolora leta. Cevjek je bio pretrpan a i sam i naravno bila je greska do tehnike. nesto u vezi telefonskih linija.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]