banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 14:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 165 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Avg 2016, 10:06 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Pekam springs....

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2016, 10:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Panzer je napisao:
Nešto kontam da je sve što jedemo genetski modifikovano inače ne bismo danas imali šta da jedemo.

Наравно да јесте, али природном селекцијом и укрштањем а не у лабораторији гдје се гени миксају како никако не би могли у природи. У томе је разлика.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2016, 10:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
A šta smeta što ubace gen ribe ili žabe. Taman uštediš na mesu :D

Poslednji put menjao danijell dana 10 Avg 2016, 10:17, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2016, 10:13 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Sargas je napisao:
RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
Znas li ti iopste sta je GMO vrsta neke biljke...

GMO stoji za genetski modifikovan organizam. Tako da, to nema veze sa tim da li je biljka prskana ili ne...
Sorta kao sorta, ne mora nastati samo ukrstanjem dvije sorte...

RBA, sta je GMO vrsta neke biljke?

Biljka kojoj se dodaju geni zivotinja da bi se otklonili njeni genetski nedostatci, poboljsala kondicija i povecali prinosi, to su super super super hibridi, koja zahtjevaju i super super super tretmane....
Obicni hibridi i nisu problem jer se ukrstanjem sa drugim vrstana iste biljke pospjesuje njihova kondicija...
Nacin uzgoja je opet nesto drugo...
Prije neki dan je bila emisija na RTS u kojoj kazu da je danas situcija sa GMO uzgojem hrane takva da je vrlo malo nacina da se to uopste kontrolise, a kamoli prepozna...

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2016, 10:14 
Stara kuka
Stara kuka

to onaj osjecaj kad vadis mrkvu a pazis da te ne ujede.....

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2016, 10:17 
Bič božji
Bič božji

_Krol_ je napisao:
to onaj osjecaj kad vadis mrkvu a pazis da te ne ujede.....

A kad je izvadis ostavis je u frizideru i na nju zaboravis, slucajno je nadjes nakon pola godine, a ona ista, ko da si je juce izvadio...

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2016, 10:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
A šta smeta što ubace gen ribe ili žabe. Taman uštediš na mesu :D

А са генима свитца почнеш и да свијетлиш у мраку па уштедиш на струји. :)

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2016, 10:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
The_new_Statesman je napisao:
Panzer je napisao:
Panzer je napisao:
Organska proizvodnja, a gospođa na jednoj slici šprica nešto u plasteniku? Neka me ispravi neko ko zna bolje od mene ali meni se čini da to baš i ne spada u organsko. Domaće, bolje, zdravije od onoga što nam se prodaje u marketima da ali organsko ne bih rekao.

Ma moze se spricati protiv insekata otopinom koprive koja je opet ubrana na njivi na kojoj pet godina nije bilo nikakvog uticaja hemije...

Ma ako mi neko dokaže da šprica time ima doživotnog kupca... :lol:

Probali 1992. protiv krompirove zlatice jer tada nije bilo dostupne hemije. Zavrsilo se skidanjem rukama. Nula bambija.

Protiv zlatice je najbolja sama zlatica. Nisam ni ja vjerovao, ali radi posao. :D

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2016, 10:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Sargas je napisao:

GMO stoji za genetski modifikovan organizam. Tako da, to nema veze sa tim da li je biljka prskana ili ne...

Biljka kojoj se dodaju geni zivotinja da bi se otklonili njeni genetski nedostatci, poboljsala kondicija i povecali prinosi, to su super super super hibridi, koja zahtjevaju i super super super tretmane....
Obicni hibridi i nisu problem jer se ukrstanjem sa drugim vrstana iste biljke pospjesuje njihova kondicija...
Prije neki dan je bila emisija na RTS u kojoj kazu da je danas situcija sa GMO uzgojem hrane takva da je vrlo malo nacina da se to uopste kontrolise, a kamoli prepozna...

Ovo je opet samo djelimicno tacno.
GMO (biljke ili zivotinje, svejedno) nastaje tako sto se jednom organizmu doda ili oduzme jedan ili vise gena iz vlastitog genoma ili genoma nekog drugog organizma.
GM hrana ne predstavlja nezdraviji izvor prehrane od obicne hrane i problem lezi u javnom mijenju, tome sto se svaki slucaj pojedinacno mora testirati, pa onda klasifikacije, oznacavanje, uticaj na okolinu i na kraju intelektualno vlasnistvo.

A sto se tice uzgoja novih vrsta, pored GM postoji i selektivno ukrstanje i mutaciono ukrstanje. Ova dva tipa ukrstanja sluze kao i GM da se kod organizma pojacaju, odstrane ili uvedu nove osobine.
Kod prve jednostavno uzmete organizme A i B (koji mogu biti i isti, nebitno) i ukrstate ih dok rekombinacija gena ne bude zadovoljavajuca i taj primjerak ostavite, a ostale unistite.
Kod mutacionog ukrstanja uzmete organizme A i B i prilikom ukrstanja ih izlozite nekim hemijskim sredstvima ili radijaciji i opet isto...

GM je mnogo efikasnija i brza od druge dvije metode jer se planski radi na promjeni nekih osobina, dok je kod druge dvije jednostavno lutrija sve dok se ne dobije ono sto si manje ili vise zamislio...

Soja, riza, psenica, jecam i krompir su do sad toliko puta mutacijski ukrstane i izmijenjene da to nije realno...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2016, 10:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sargas je napisao:
GMO (biljke ili zivotinje, svejedno) nastaje tako sto se jednom organizmu doda ili oduzme jedan ili vise gena iz vlastitog genoma ili genoma nekog drugog organizma.
GM hrana ne predstavlja nezdraviji izvor prehrane od obicne hrane i problem lezi u javnom mijenju, tome sto se svaki slucaj pojedinacno mora testirati, pa onda klasifikacije, oznacavanje, uticaj na okolinu i na kraju intelektualno vlasnistvo

Нека хвала, ја неБиХ да се тестира на мени, а чим у самој лАмерици постоји толики отпор ГМО фирми да се таква храна обиљежи, ту нешто смрди на километар. Што неко рече, ГМО је једини случај гдје фирме не желе да их се рекламира кроз производ. :) Паметноме доста.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2016, 10:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
Sargas je napisao:

Odakle ti to da je GMO samo dodavanje gena životinja? GMO znači da je dodat gen neke nesrodne vrste, ne nužno gen životinje u DNK biljke.

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2016, 10:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Neki su isto imali dobru ideju sa recikliranjem ostataka, samo da se taj famozni BSE nije pojavio. Ne forumaš :)

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2016, 10:35 
Bič božji
Bič božji

Vidi ovako, kuckam sa telefona i iz auta, pokusao sam pojednostaviti pricu iz emisija koja se bavi poljoprivredom...
Ako ti mislis da je ok da se biljke ukrstaju sa zivotinjama u kontrolisanim uslovima i kao takvd se salju na njive, cijenim to i postujem...

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2016, 10:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
sinip je napisao:
Sargas je napisao:
GM hrana ne predstavlja nezdraviji izvor prehrane od obicne hrane i problem lezi u javnom mijenju, tome sto se svaki slucaj pojedinacno mora testirati, pa onda klasifikacije, oznacavanje, uticaj na okolinu i na kraju intelektualno vlasnistvo

Нека хвала, ја неБиХ да се тестира на мени, а чим у самој лАмерици постоји толики отпор ГМО фирми да се таква храна обиљежи, ту нешто смрди на километар. Што неко рече, ГМО је једини случај гдје фирме не желе да их се рекламира кроз производ. :) Паметноме доста.

Nemam ja ni pfeninga od GMO, ali kad komentarises moju izjavu nemoj vaditi stvari iz kontektsta. Problem nije samo javno mijenje, nego i sve ostale stvari koje sam napisao.

A kako komentarises to da jedemo ozracenu psenicu i jecam, hemijski ukrstenu rizu? Isti kurac, samo sa GMO imas vise kontrole i organizam ima manje negativnih posljedica nego sa druge dvije metode.

E sad, to sto su te druge dvije metode jednostavije pa se jedna koristi od prvog svjetskog rata, a druga od pedesetih godina su druga stvar. Samim tim mi svi nismo imali priliku da se pitamo i kukamo, pa se to ustalilo kao sto ce se i GMO vjerovatno za 20-30 godina mozda ustaliti... Hajd ga znaj...

U svakom slucaju trebate shvatiti da je razlika izmedju svih metoda dobijanja novih vrsta samo u vjerovatnoci uspjeha i postupku, dok je sama srz ista bilo to sa GM, hemijom, radijacijom ili selektivnim ukrstanjem...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2016, 10:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Како већ рекох, неБиХ се сложио, али уопште. Из већ наведених разлога. Произвођачи детерџената, кафе, сокова, qраца-палаца се убише од реклама, јасно обиљежени на сваком производу, а ови неће да пише овај производ садржи ГМО од Монсанта (рецимо)? :lol:
Е да, зашто сам подебљао докле сам подебљао? Па зато што је то управо прича ГМО произвођача, наша роба је ултра-мега-гига здрава, ствар је до јавног мнијења. Аха, јесте, да.

Vladimir RUS je napisao:

Poslednji put menjao sinip dana 10 Avg 2016, 10:46, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2016, 10:45 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Da se vratimo na temu :D Prolazim svaki dan pored Malog vrta i ne primjetih da se igdje spominje da oni prodaju organsku hranu. Imaju voće i povrće, malo i egzotike (da ne kažem hispteraja), tipa chia sjemenke i đumbir, ali ono što vidim u izlogu mi nikako ne djeluje kao nešto organsko. Kad već imaju banane i kokos, kako mi za to mogu garantovati da je organske proizvodnje... i cijene su baš super, pravo organske :D Kako god, ono meni djeluje kao obična prodavnica voća i povrća sa napucanim cjenama.

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2016, 10:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

А ђумбир је хипстерај и егзотика јер???

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2016, 10:52 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
Vidi ovako, kuckam sa telefona i iz auta, pokusao sam pojednostaviti pricu iz emisija koja se bavi poljoprivredom...
Ako ti mislis da je ok da se biljke ukrstaju sa zivotinjama u kontrolisanim uslovima i kao takvd se salju na njive, cijenim to i postujem...

Gdje sam napisao da mi je OK takva situacija? Ono sto hoću reći da nije svaka GMO biljka nastala dodavanjem gena životinja, većini je dodat gen druge, nesrodne, biljke, što i ne zvuči toliko katastrofalno

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2016, 10:57 
Bič božji
Bič božji

Forty Two je napisao:
Sargas je napisao:

Odakle ti to da je GMO samo dodavanje gena životinja? GMO znači da je dodat gen neke nesrodne vrste, ne nužno gen životinje u DNK biljke.

Nemam pojma dal je nužno da su to geni životinja, tako su rekli u emisiji, ali vjerovatno je tako neophodno, jer je vrlo vjerovatno da bi oni do sada ukrštanjem BILJAKA uspjeli iz njih izvući ono najbolje, kao što su selektivnim ukrštanjem došli do Belgijskog goveda (čini mi se da se tako zove) gdje je sve sami i goli mišić, do vrsta koje daju 40 litara mlijeka, ili krmača koje prase 25 prasića, pileta bez perja itd itd itd, Ali kad već dođeš do takve životinje, onda ona zahtjeva i takav tretman, sjećam se odmah poslije rata po selima podijelili krave koje daju trideset ili četrdeset litara mlijeka iz VB, ali ne lezi vraže, krave daju pet litara ili malo više kao i ove naše domaće buše, a zašto, pa zato što je nju rođo izveo na njivu da pase travu, a ona to i nezna da radi, ili joj je u jasle dao slamu i kuruzovinu, a o higijenskim uslovima da ne pričam, naravno krava doživila šok i izgubila mlijeko :lol: :lol: :lol: :lol: ... isto tako je i sa GMO biljkama, one ne mogu opstati u organskom uzgoju.
Ukrstiš kukuruz sa kamilom i on postane otporan na sušu jer negdje pod zemljom ima grbu koja mu služi kao rezervoar za sušni period :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2016, 11:00 
Stara kuka
Stara kuka

nista...prosiricu ja zasad,cica ce me nasjetovati oko ukusnih sorti i odati koju tajnu zanata i kupujte kod mene......

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 165 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]