banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 18:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Apr 2005, 16:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
БAЊA ЛУКA - "Бастиен и Бастиена" прва је бањолучка опера, која је изведена синоћ у Народном позоришту Републике Српске.

Ријеч је опери коју је компоновао Моцарт, а режирао Ненад Бојић. Публика, која је попунила салу позоришта до посљедњег мјеста, имала је прилику да погледа једноставну, искрену и чисту љубавну причу. У улози Бастиене појављује се Снежана Савичић, Бастиена глуми студент прве године Музичке академије из Београда Ненад Савић, док се у улози Коласа појављује Дејан Хераковић. Диригент Даринка Матић-Маровић каже да је тешко изводити Моцартова дјела, али да су њени ученици то успјели. Бастиена је прелијепа пастирица сломљеног срца, јер ју је преварио вољени Бастиен. Колас, локални филозоф и мађионичар, говори Бастиени да ју је њен вољени преварио са богатом, и моћном дамом, која живи у великом дворцу и која га је освојила ласкањем и поклонима. Aли без обзира на све он покушава да их помири. Колас јој савјетује да постоји само један начин да врати своју љубав. Мора да се претвара да је равнодушна, и да флертује, забављајући се као дама из града. Она то прихвата. Послије тих заврзлама Бастиен и Бастиена се мире и живе срећно. Директор Народног позоришта Републике Српске Раде Симовић каже да прва опера много значи нашем граду и култури Републике Српске. - У Бањој Луци је 1949. године постојала Оперета, која се врло брзо угасила. Ово је прва опера у нашем граду, али не и посљедња. Сигуран сам да ће овај вид умјетности наћи пут до срца бањолучких љубитеља умјетности и да ће бити огроман број оних које ће опера потпуно освојити - рекао је Раде Симовић. Волфганг Aмадеус Моцарт, познатији као чудо од дјетета, "Бастиена и Бастиену" компоновао је са девет година. Ријеч је о његовој првој опери, коју је урадио прије 250 година. - Ово је велики историјски културни догађај и драго ми је што сам дио историје. Ова наша прва опера не смије остати у Бањој Луци. Њом треба да се поносимо и да је представљамо и изван Републике Српске - истиче Снежана Савичић, која је својим гласом и глумом очарала публику. A то су потврдили и аплаузи који су се низали један за другим. Велики таленат показали су и Ненад Савић и Дејан Хераковић, који су одмах освојили симпатије публике. Редитељ Ненад Бојић каже да му је "Бастиен Бастиена" прва режија опере. - То је много тежак, али и занимљив посао. Пјевачи нису морали само да пјевају, већ и да глуме, да се уклопе у драмске сцене. Слободно могу да кажем да су они то одлично урадили - рекао је редитељ Ненад Бојић. Примадона београдске опере Радмила Смиљанић, која је и главни покретач ове прве бањолучке опере, каже да јој се напокон испунио животни сан. - Пријатно сам изненађена и одушевљена како наши студенти изводе Моцарта и како су се уклопили у оперу. Јако сам поносна на њих, јер је ово велики подухват, али и напредак културе нашег града - истиче Смиљанићева. Одличну сценографију "Бастиена и Бастиене" урадила је Драгана Пурковић-Мацан, док је за занимљиве и шаролике костиме била задужена Власта Каран. Прву бањолучку оперу је финансирала Хипо Aлпе-Aдриа банкa.

Svaka cast svima koji su ucestvovali u ovom poduhvatu,prije svega Radmili Smiljanic !
Mislim da je ovo jedna od najbitnijih stvari koja se desila u Banjaluci za razvoj kulture Banjaluke,RS,i BiH.
Nazalost nisam u BL pa nisam u prilici da cujem ovu operu ali ima vremena. Hvala Snjezi Savicic koja se uvijek vraca u svoju Banjaluku i od srca pomaze. Nadam se da ce njen primjer slijediti i ostali banjalucki pjevaci, a na prvom mjestu mislim na Ljilju Glisic i Dunju Simic koje su odlicne pjevacice.

Jos jednom cu ponoviti , veliki dogadjaj za Banjaluku !!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2005, 06:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Da jeste jeste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2005, 12:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Je l ko bio?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2005, 15:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Bio sam ja na velikoj premijeri,i nisam odusevljen nazalost bilo je simpaticno a to ti je ni tamo ni vamo.Naravno Snjeza je odlicna bila,ova dvojica prilicno dobri mada ne dovoljno jaki.Sto se tice glume e to je sada malo smijesno ali poznavajuci reditelja i naravno njihove glumacke sposobnosti nisam bas ni ocekivao nesto ekstra.Mislim da se pokazalo po ko zna koji put da mozes biti Mocart ali kad te izrezira neko kao Bojic puko si.Te glumacke scene su licile na dramsku sekciju Obudovac sedmi b.Razocarao sam se kada sam saznao da Snjeza ima alternacije i da ce samo pjevati jos cini mi se prvu reprizu.Orkestar je odradio savrseno,scenografija u skladu mogucnosti,mizanscen kako Perica zamislja pozoriste(napominjem da je poznato da je rezija opere jedan od laksih poslova)da ne pricam o odnosima likova i emotivne podloge izmedju "zaljubljenih".Ali eto nase malo mijesto je dobilo prvu kamernu operu i to velikog Mocarta,samo treba autora postici,samim tim ga i shvatiti da bi se nesto rodilo.I poznavajuci broj pozorisne publike (koja ima neku tradiciju)broj operske predvidjam pet repriza.Sto se tice izjava zasluznih,svaki cigo svoga konja hvali :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2005, 17:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

LHfinaA je napisao:
Bio sam ja na velikoj premijeri,i nisam odusevljen nazalost bilo je simpaticno a to ti je ni tamo ni vamo.Naravno Snjeza je odlicna bila,ova dvojica prilicno dobri mada ne dovoljno jaki.Sto se tice glume e to je sada malo smijesno ali poznavajuci reditelja i naravno njihove glumacke sposobnosti nisam bas ni ocekivao nesto ekstra.Mislim da se pokazalo po ko zna koji put da mozes biti Mocart ali kad te izrezira neko kao Bojic puko si.Te glumacke scene su licile na dramsku sekciju Obudovac sedmi b.Razocarao sam se kada sam saznao da Snjeza ima alternacije i da ce samo pjevati jos cini mi se prvu reprizu.Orkestar je odradio savrseno,scenografija u skladu mogucnosti,mizanscen kako Perica zamislja pozoriste(napominjem da je poznato da je rezija opere jedan od laksih poslova)da ne pricam o odnosima likova i emotivne podloge izmedju "zaljubljenih".Ali eto nase malo mijesto je dobilo prvu kamernu operu i to velikog Mocarta,samo treba autora postici,samim tim ga i shvatiti da bi se nesto rodilo.I poznavajuci broj pozorisne publike (koja ima neku tradiciju)broj operske predvidjam pet repriza.Sto se tice izjava zasluznih,svaki cigo svoga konja hvali :wink:

Normalno je da se ne moze ocekivati nesto spektakularno na pocetku. Jasno je da osim Snjeze Savicic ostali su malo poznati , mada Dejan Herakovic ima dobar glas. Bitno je da se pocelo raditi i da se nesto desava a uz pomoc ljudi koji su i do sada pomagali i uz odredjen kvanitet i broj javnih izvodjenja rast ce i kvalitet. Bitno je da su poceli ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2005, 17:41 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Nisam gledao, ali je poduhvat za pohvalu. Ne treba kritikom pokopati zaslužne, pa da više nikad ne vidimo operu u BL.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2005, 08:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Ja sam takodje bio prisutan, shta reci sem "Svetsko, a nashe"
Moglo je bolje, nadam se da ce biti i bolje...dodao bih josh da je shtampano 150 ulaznica vishka, tako da ko je doshao prvi, doshao je.. Veliki propust organizatora..ali sve u svemu..nije loshe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2005, 15:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Najmanji problem je bio u pjevanju bez obzira sto nisu ili jesu poznati,cuo sam da je sinoc ta druga djevojka bila dobra.Problem je sto sve to moze puno bolje i sada da se poslovi ne djele poznanicima nego profesionalcima.A ne da se tim putevima peru pare i prica da je kostalo onoliko koliko nije.
Jeste bitno da je krenulo ali nije krenulo kako treba,i ako se tako nastavi a po svoj prilici ovi nece brzo izumrijeti,i dalje ce to biti na ne bas zavidnom nivou.Zato nisam za pohvale nego odmah im treba pokazati da nam ne prodaju muda za bubrege.I da nije Banjaluka luka za tezgarose,sto je do sada vise puta bila.Sve dok ih budemo tapsali oni ce znati da mi nemamo pojma(a sto svi da znaju :( )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2005, 12:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

LHfinaA je napisao:
Najmanji problem je bio u pjevanju bez obzira sto nisu ili jesu poznati,cuo sam da je sinoc ta druga djevojka bila dobra.Problem je sto sve to moze puno bolje i sada da se poslovi ne djele poznanicima nego profesionalcima.A ne da se tim putevima peru pare i prica da je kostalo onoliko koliko nije.
Jeste bitno da je krenulo ali nije krenulo kako treba,i ako se tako nastavi a po svoj prilici ovi nece brzo izumrijeti,i dalje ce to biti na ne bas zavidnom nivou.Zato nisam za pohvale nego odmah im treba pokazati da nam ne prodaju muda za bubrege.I da nije Banjaluka luka za tezgarose,sto je do sada vise puta bila.Sve dok ih budemo tapsali oni ce znati da mi nemamo pojma(a sto svi da znaju :( )

Postujem ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2005, 19:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Meni najbolja scena iz "Balkanskog špijuna", parafraziram

Žena: "Bio si u operi?"
On: "Da"
Brat: "Eh šta čovjek mora da istrpi zbog kriminalaca"
On: "Ja nisam znao šta će oni u operi, ali kad je opera počela meni je bilo jasno, oni su tu mogli na miru da se dogovaraju jer se oni sa bine non-stop deru, a ostali su do kraja jer su mislili da ako ih neko prati neće uspjeti izdržati do kraja, ali nisu znali da ima ljudi koji su spremni na sve" :D :D

Ovo odražava i moje mišljenje o operi

A naravno da poštujem ako se nekome tako nešto sviđa, ali morao sam ubaciti ovo iz balkanskog špijuna :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2005, 19:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Meni najbolja scena iz "Balkanskog špijuna", parafraziram

Žena: "Bio si u operi?"
On: "Da"
Brat: "Eh šta čovjek mora da istrpi zbog kriminalaca"
On: "Ja nisam znao šta će oni u operi, ali kad je opera počela meni je bilo jasno, oni su tu mogli na miru da se dogovaraju jer se oni sa bine non-stop deru, a ostali su do kraja jer su mislili da ako ih neko prati neće uspjeti izdržati do kraja, ali nisu znali da ima ljudi koji su spremni na sve" :D :D

Ovo odražava i moje mišljenje o operi

A naravno da poštujem ako se nekome tako nešto sviđa, ali morao sam ubaciti ovo iz balkanskog špijuna :)

Sva sreca pa ti nisi moderator ovog podforuma :) :) :) :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]