banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 03:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: BH novi Kuvajt
PostPoslato: 07 Apr 2005, 18:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
BiH spava na 50 milijuna tona nafte
Četvrtak, 07 April 2005

MOSTAR - Geolozi tvrde da se u sjevernom dijelu Republike Srpske nalazi blizu 50 milijuna tona nafte. Nafta bi se u Posavini mogla eksploatirati oko 20 godina i godišnje donositi oko 300 milijuna američkih dolara.

Ako je vjerovati tvrdnjama vodećih stručnjaka iz područja geologije, budućnost Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i nije tako crna, jer, ma koliko to fantastično zvučalo, naša zemlja počiva na nalazištima nafte.

Prva geološka istraživanja u cilju pronalaženja "crnog zlata" na području Bosne i Hercegovine su otpočela još prije sto godina, ali se, kao i većina ambicioznih projekata nisu slavno završila, osim što je jedno kratko vrijeme na području Tuzle eksploatirana nafta.

Prema proračunima u jedinoj bh-rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, samo s teritorije Posavine moglo bi se godišnje crpsti blizu milijun tona nafte na kojoj bi se moglo zaraditi 300 milijuna američkih dolara što bi pak za proračun značilo 400 milijuna konvertibilnih maraka po poreznim osnovama.

S obzirom na činjenicu da Republika Srpska svake godine jedva 'sklepa' proračun od milijardu maraka, a još kada se zna da se od ove godine prihodi od indirektnih poreza slijevaju u državnu blagajnu, vrtoglavih 400 milijuna maraka godišnje zvuči kao neslana šala. Stručnjaci međutim tvrde da su istraživanja ozbiljna, te da u Rafineriji već imaju moguće modele financiranja eksploatacije od kojih je najrealniji partnerstvo sa stranim ili domaćim investitorima.

Istraživanja započeta još prije rata nisu u potpunosti dovršena i za ista bi, prema procjenama Ministarstva privrede, energetike i razvoja Republike Srpske, trebalo platiti 37 milijuna dolara. Svjesna da novca za nastavak istraživanja nema Rafinerija je, navodno, još prije dvije godine uputila zahtjev za davanje koncesije, koji je, prema tvrdnjama iz resornog Ministarstva završio kod Komisije za koncesije Republike Srpske koji opet tvrde da takav zahtjev ''nikada vidjeli nisu''. I priča bi se slobodno mogla nazvati školskim primjerom kako je birokracija ''pojela'' budućnost.

U Vladi Srpske i Rafineriji Brod ipak su optimisti, te pozitivan epilog priče o koncesiji očekuju do jeseni ove godine, osim što se u kuloarima šuška kako bi se problem mogao pojaviti u činjenici da se potencijalno nalazište nafte proteže na teritoriji oba entiteta s tim što se veći dio nalazi u Republici Srpskoj.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da u Bosni i Hercegovini Posavine nije jedino potencijalno nalazište nafte, nego su u ''igri'' i područje istočne Hercegovine, koje je, prema neslužbenim tvrdnjama najbogatije, ali i najkompliciranije za eksploataciju.

Nafte bi, tvrde geolozi, moglo biti i u dolini rijeke Tinje, kao i kod Sanskog Mosta u Federaciji BiH i kod Trebinja u Srpskoj. Alkalne vode sa ph vrijednošcu koja ukazuje na postojanje naftnih nalazišta pronađene su i u blizini Novog Grada.

Da ne dođe do zabune, Bosna i Hercegovine nema nikakve šanse da postane europski Kuvajt, a lokalni zemljoposjednici mogu se slobodno odreći nade da će jednog dana živjeti kao arapski šeici, budući da su naftne zalihe u ovom dijelu svijeta inače skromne.

Bosanskohercegovački naftni potencijal je u rangu nalazišta u susjednim Hrvatskoj (u Slavoniji) i Srbiji (u Vojvodini) i ne odskače bitno od europskog prosjeka. To ipak ne znači da ne treba iskoristiti ono što je priroda poklonila i siromašnoj zemlji osigurati respektabilan prihod u trajanju od najmanje dvadeset godina.

Za naftu u BiH su, navodno, zainteresirani ''British Petroleum'' čiji je dio i tvrtka ''Amoco'' koja je prije rata bila ozbiljno angažirana na ovim prostorima po pitanju istraživanja naftnih nalazišta, a spominju se i neke američke kompanije.

Pozitivan korak Vlade RS je i nedavno formiranje stručnog tima za rekonstruiranje Rafinerije sirove nafte Bosanski Brod koji bi posrnulog privrednog giganta trebalo ''osoviti na noge'', te da se potom eventualno ide u proces privatizacije ili sklapanja partnerstva sa nekom perspektivnom kompanijom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2005, 20:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2004, 11:10
Ma da to je tacno. Evo upravo su otkrili i najveca nalazista zlata a i dijamanti su tu negdje. Ima ovdje svega a sve je plemenito.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2005, 21:00 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
i ja sam cuo da se kod Tuzle nalazi jedno vrelo nafte.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Apr 2005, 23:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
Tacno je ovo sto kaze Merhaba ali nije bas novi Kuvajt .. mislim.. :roll:
ali OK, to je dobro.
Samo pokrasce lopovi..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Apr 2005, 23:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
vuk je napisao:
Samo pokrasce lopovi..

Bez sumnje. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2005, 11:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2005, 14:49
Kama srece da postane novi Kuvajt, bar bi ljudi u Bosni imali malo bolje uslove za zivot nego sto imaju sad.
Ali ljudi obratite paznju IZBORIMA i koga birate za vaseg lidera.
Inace i ovih nekoliko sice miliona dolara za drzavu ce magicno odnjeti vjestica.I sve ce biti isto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2006, 12:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2006, 09:36
Lokacija: zemlja piramida, oskara, medvjeda, olimpijade,nobelovaca
e ovo je prava tema, prije rata energoinvest je potpisao ugovor prema kojem on ima pravo na istazivanja naftnih nalazista u bih i taj ugovor istice kroz ovu koju godinu i tu eto problema odmah amerikanci hoce da njihova firma dobije koncesiju a reci cu vam nesto sto sam svojim ocima vidio na tv "magazin 60 minuta" obisli oni ta sela koja imaju nalazista ljudima probila nafta u bunare ide dvoristem itd :D, recimo jedna usporedba hrvatska je napravila preko 1000 experimentalnih busotina i nasla svega nekoliko izvora a u bih su napravljene 3 eksperimentalne busotine i u jednoj je prema procjeni cak 300 mil tona nafte stoga zemlja nam je bogata naftom od dinare do save samo krajina prema geolozima nema izvora, ekonomsiti su prognozirali da bi ulaganjem oko 2 mil. km u jednu busotinu u blizini bosanskog broda rafinerija mogla imati stalan izvor nafte a i dodatan prihod :D

Vrh

Tema posta: Re: BH novi Kuvajt
PostPoslato: 30 Jan 2010, 00:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
He he evo dokaza:

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2178rank.html?countryName=Bosnia%20and%20Herzegovina&countryCode=bk&regionCode=eu&rank=203#bk

0 barela. Na dvjesto i nekom mjestu, daleko ispod Srbije i Hrvatske :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2010, 01:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Joj, znam mnogo ubogih zemalja koje imaju naftu, pa sve da je u BiH ima, ne vidim neke koristi :D Skoro kao ni od piramida :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2010, 01:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Sva prava na naftu u Srpskoj ima Njeftegazinkor, ali sigurno da bi imali povoljnije cijene i makar u tom segmentu ne bi zavisili od svijeta.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2010, 01:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Haha, bas si duhovit nekada :D

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2010, 01:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zaista si duhovit filozofe. Pa jesi procitao na linku koji sam postavio da su rezerve 0 barela, dakle nema ih :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2010, 01:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Nije valjda da su ti informacije sa CIA sajta reper? :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2010, 10:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Mi u svemu kasnimo... sad kad je počela proizvodnja automobila na struju i kad se prelazi na organske plinove mi ćemo naći naftu... :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2010, 12:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Nije valjda da su ti informacije sa CIA sajta reper? :lol:

Pa oni su najinformisaniji :lol:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2010, 12:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Talija je napisao:
Mi u svemu kasnimo... sad kad je počela proizvodnja automobila na struju i kad se prelazi na organske plinove mi ćemo naći naftu... :lol:

Амери касне за нама 20 година. Код њих се и данас добро живи... :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]