@TheJole
Što prije počneš učiti, to ti je bolje. Mislim da ti ispiti i certifikati nisu bitni ukoliko ne planiraš da se školuješ dalje vani. Ako ćeš se u Austriji dalje školovati, u Austriji po potrebi uradi još koji kurs i polaži ispit. Ako ćeš u Njemačku, raspitaj se još malo, ja o tome ne znam maltene ništa.
Ako ćeš raditi u Austriji, ne treba ti nikakva diploma za njemački i engleski jezik. Napišeš u svom živopisu na kom si nivou i prilikom razgovora ćete pričati vjerovatno djelimično na njemačkom i djelimično na engleskom...
Ne znam šta studiraš i šta bi htjela raditi, ali mislim da ti je u pravilu lakše dobiti posao sa Austrijskom diplomom, tako da ne bi bilo loše prebaciti se u Austriju i tamo završiš studiranje. Ovo je naravno samo preporuka, ništa više...
Konkretno što se Austrije i Njemačke tiče iz mog iskustva mogu reći sledeće:
- Austrija ima bolja socijalna prava (što znači da ako si iz nekog nižeg sloja biče ti bolje nego u Njemačkoj)
- Njemačka ima bolje plate za više slojeve (ako studiraš i ako si dobra, mislim da bi trebala u ovu kategoriju, manji porezi nego u Austriji)
- Mislim da je nama, eks Jugosima, lakše u Austriji nego u Njemačkoj
- Austrija je bliža
- Rekao bih da su izdaci jednaki u obe zemlje, možda je Njemačka malo jeftinija po pitanju namirnica i tih stvari
- Povratna studentska karta do Graca je: 20€ autobusom, 30€ autom
Gdje god da odeš, ne bi se trebala pokajati ja mislim...
@sirco
EPD u Gracu je realno smiješan. Lično mislim da je ispod B2 nivoa...
Jedan moj kolega je htio čini mi se upisati političke nauke u Beču ali se nešto iskomplikovalo pa je upisao filozofiju u Gracu. Položio je u Gracu EPD i prebacio se odmah poslije u Beč na političke nauke...
Razlika između 1100€ i 300€ po semestru i nisu sitne pare, ako uzmeš da sa 500€ možeš da živiš solidno u Gracu mjesec dana.
ÖAD je jedno veliko sranje od kursa u Gracu i na njega jednostavno moraš ići ako ne polažeš odmah ispit. Problem je što ima previše naših koji su došli da lelemudaju i ne rade ništa. Zato kurs nije dinamičan i profesori ne mogu biti efektivni.
Privatni kursevi su puno bolji, kao na primjer DIG, ali su i skuplji, pa bi u DIGu za jedan intenzivni kurs od mjesec dana platio 500€...
U svakom slučaju može se riješiti njemački i bez privatnog kursa.
Ja lično u Gimnaziji nisam imao njemački, a u osnovnoj sam ga mrzio. Krajem gimnazije sam ganjao malo privatne časove i čitav ljetni raspust prije faksa sam sam učio i gledao serije na njemačkom. Upao na kurs nivoa B1, završio ga za jedan semestar i odmah polagao EPD...
Sve je stvar motivacije, zašto si u Gracu ili Beču i šta hoćeš da postigneš...
Eto, valjda je sad malo jasnije...