banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 17:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1993 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 100  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Maj 2016, 15:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Moze biti. Lov me ne zanima, a oruzje sam zamrzio tako da nisam siguran.
Znam da je neki lijevi kalibar u svakom slucaju.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2016, 18:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
motozeljo je napisao:
Municija 7,9 mm odrezan vrh zrna i nalivena kuglica od olova......jel to lovacka ili vojna municija.....nasao u neprijateljskom rovu....

Nektar 1-nece biti nece///

Lovačka 100% i pravi gadne rane (smrtonosne) jer se rasprsne jače pri udaru, ne probija ko FMJ.

Rocker je napisao:
Moj pokojni otac je imao neki karabin, zastavin, sa 7.64 kalibrom.

To je naša oznaka PPU za austrijski kalibar 7x65 R koji se skoro više i ne koristi osim u kombinovanim prelamačama....za visoku divljač se koristi divokoze, muflone i sl.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2016, 18:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
To nisu isti metkovi nepokoreni. 7x65R (rimmed, čaura sa obodom) je za prelamače, a 7x64 je bez oboda i namijenjena je za repetirke i poluautomate.
Slične karakteristike, inače odličnog lovačkog metka za svu evropsku divljač sem sitnije za koju je prejak i previše je komada.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2016, 21:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Po terminologiji ih svrsavaju u istu klasu, vjerovatno ima sa i bez oboda. Isto zrno i (donekle) slično punjenje a drugačija čahura bez oboda, što nije čudno jer je to poprilično arhaičan kalibar.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2016, 22:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Tako bi i za .30-06 ili 8x57 mogao reći da je arhaičan jer se koriste više od 100 godina, ali to su ipak jako popularni kalibri kada je lovačko oružje u pitanju. Ova dva možda više jer su dugo korišteni u raznim vojskama, ali su i dalje upotrebljivi pa nema potrebe izmišljati toplu vodu.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2016, 10:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
24 godine od te velike tragedije:
http://www.atvbl.com/smrt-12-banjalucki ... azi-video/

Motozeljo, Krol, Rocker ili neko drugi od ekipe, mozete li napisati svoje vidjenje tog maja i juna? Kakvo je bilo stanje u BL i okolini? Kakvo je stanje bilo u vojsci kad su prve bebe umrle? Kakvo je stanje bilo u BL tad, da li se stanovnistvo interesovalo? Proboj koridora i ostalo... :)

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2016, 12:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Iskren da budem, nije mi jasno kako je prva beba umrla 22. Maja zbog nedostatka kiseonika, jer su tada avioni jos letjeli.

Ja sam prvi put ranjen, sa jos jednim borcem, 27. Maja te godine, i on je poslednjim Kikasem transportovan za BGD, gdje mu je spasena ruka.

U mom kraju je vrlo brzo prekinuta elektricna mreza, i struje prakticno nije ni bilo mjesec-dva. Vijesti su dolazile sporadicno, dosta glasina i cak jedan slucaj opste panike koju je izazvao pijani gastarbajter. Znali smo kakva je opsta situacija, ali nase brige su bile koncentrisane na oslobadjanje teritorije opstine i nabavljanje hrane, naoruzanja i municije.

Nase jedinice nisu ucestvovale u probijanju koridora, imali smo svojih problema sa putnom komunikacijom, a skoro trecina opstine nije bila pod nasom kontrolom.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2016, 14:10 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Apr 2013, 13:31
i mene isto jedi ta priča o zabrani leta i nemogućnosti dostave.A fino su popakovani poker aparati Izeta i Reška i prebačeni drito put Ugarske.Sve preko Gradiške.Helikopteri su letili svo ljeto i sav rat.Ali morao se neko grohotan pustiti niz vodu za jačanje jedinstva ili tako nekako.
Isto tako nekidan kao i svake godine osvrt i opelo i pomen na pobijene negdje gore na Sarajevsko romanijskom platou,tipa:mučki ubijeni iz zasjede dok su išli na položaj.I već dvadeset četiri godine niko nije odgovarao za ovaj zločin...truć,truć
Kao zasjeda i prepad nisu legitimni vid konvencionalnog ratovanja,kao ubistvo može da bude humano a ne krvničko (dobro ako se izuzme iživljavanje i slično).
Kao ubisto rezervnih miliconera u Barevu kod Jajca i još xy primjera za koje bi prvenstveno trebali da odgovaraju krizni štabovi i lokalna komanda

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2016, 15:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Helikopteri su letjeli na kracim relacijama, ne treba zaboraviti da je u svakom trenutku iznad BiH bilo po nekoliko lovaca u patroli cijelo vrijeme.
Nakon sto je i zvanicno zabrana leta nastupila, nije bilo sanse da se organizuje uspjesna operacija prebacivanja tankova sa kiseonikom.

A o upotrebi kiseonika za industrijsko zavarivanje smo vec raspravljali, pa ne bih ponovo da se nerviram.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2016, 15:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Zabrana leta i NATO patrole su uvedene u jesen 1992.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2016, 17:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Rocker je napisao:
Iskren da budem, nije mi jasno kako je prva beba umrla 22. Maja zbog nedostatka kiseonika, jer su tada avioni jos letjeli.

Ja sam prvi put ranjen, sa jos jednim borcem, 27. Maja te godine, i on je poslednjim Kikasem transportovan za BGD, gdje mu je spasena ruka.

U mom kraju je vrlo brzo prekinuta elektricna mreza, i struje prakticno nije ni bilo mjesec-dva. Vijesti su dolazile sporadicno, dosta glasina i cak jedan slucaj opste panike koju je izazvao pijani gastarbajter. Znali smo kakva je opsta situacija, ali nase brige su bile koncentrisane na oslobadjanje teritorije opstine i nabavljanje hrane, naoruzanja i municije.

Nase jedinice nisu ucestvovale u probijanju koridora, imali smo svojih problema sa putnom komunikacijom, a skoro trecina opstine nije bila pod nasom kontrolom.

O kojoj je opstini rijec? Koje su to jedinice?

Akcija Koridor je pocela 7. odnosno 14. ili 18. juna. (zavisi od izvora)
Posljednja kopnena veza prije pocetka akcije je bio put Banja Luka-Doboj-Tuzla-Bijeljina koji je pao 15. maja.

Jedna od beba, Marko Medakovic, je rodjen 21. juna i bio je bez kiseonika 10 minuta. Zna li iko sta se u ovom slucaju konkretno desilo? Da li su nabavili kiseonik nakon tih 10 minuta ili je Marko prodisao? Nije mi bas jasno ovo...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2016, 19:00 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Sjecam se nedostatka struje,cigara ni za lijeka,manjka krvi i plazme.......prve pogibije komsije iz ulice......4. maja oko 23h komsija sa drugog ulaza i ja dobijamo poziv da se javimo u kasarnu Kozara sutra ujutro......

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2016, 19:23 
Stara kuka
Stara kuka

Medijska blokada zbog nedostatka struje........slusao se big radio......i u probijanje koridora se nije krenulo zbog nedostatka kiseonika vec zbog omce oko vrata srpskom narodu......
Tad sam i upoznao okolinu Dervente od strane Kalenderovaca,jest da je bio mrak i slabo se sjecam puta......tad prvi put zanocih na travi a od tad je nocenje napolju bila redovna pojava.......
Pamtim i strah i to veliki od nepoznatog i to od vec opisane singapurke i radjanja mitiova i legendi o nato kalibru 5,56, sto rece Rocker " udje ne ruku izadje na nogu"!!!

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2016, 12:52 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 04 Feb 2016, 16:45
Danas sam gledao na rtrs nesto kao dogodilo se na danasnji dan, i prikazuju da je VRS na danasnji dan oborila neki americki avion. Moze li neko krol ili ko je upoucen da napise nesto vise o tome!

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2016, 13:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

https://sr.wikipedia.org/sr/Инцидент_код_Мркоњић_Града

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2016, 13:03 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
to je obaranje onog O Grejdija tamo negdje kod Petrovca......ganjali smo ga danima al ga nismo uhvatili....

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2016, 13:14 
Stara kuka
Stara kuka

:lol: Ma da te neznam cika Krol.......sad bi lano...uvatili ga pa preprodali za veliku lovu :lol: :D :lol:

Nektar 13 - scandinavian flick///

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2016, 13:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Ima snimljen film(nije za gledanje)

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2016, 14:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
То је оно Бата и Љубиша сами контра Вермахт армијске групе у Холивуд режији. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2016, 14:50 
Stara kuka
Stara kuka

Jel to bi "Behind enemy lines 1,2.." gdje radi BOLJEG utiska omrazene Srbe glume hrvatski glumci....
Smece propagandno od filma

Nektar 16 - if in doubt flat out///

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1993 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 100  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]