banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jul 2025, 16:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1993 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 100  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Maj 2016, 14:24 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Vidi , osmotri i zapamti ........i budi neprimjetan........kao sto veliki Bruce Lee svojevremeno rece " Be a water my friend"

Nektar 1 - nece biti nece///

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 14:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Aj sto mrzim guzvu I mitinge ali samo sam jednom otisao na trg za novu godinu kad su krenule petarde ja se izbezumio jedva me kod rade motorke dovedose da munem duplu da se povratim

A najbolja scena je bila kod milutina u domu kulture gore u kafani zima 96 januar I zarakijali se mi momacki od sabajle Major u sanku big radio tuli I odjednom krenu neka pijesma od prodigy cini mi se sa zracnom sirenom pocinje ja kad smo nas 4 legli pod astal u momentu jebo sam I radio I muziku sav od pepela I pive isflekan

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 14:50 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Izludili pa et.... :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 14:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Apr 2013, 13:31
96-e bio na Vrbasu i negdje na drugoj obali dođe stoka sa kamionom istrese smeće sa flašama.Napraviše zvuk kao kad se ispali maljutka.Umro sam u trenu

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 15:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
'98 sjedim u kafani i prilazi jedan bivsi vojnik, kaze "komaDante sutra ne mogu doci na smjenu".
Haha :)

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 20:12 
Stara kuka
Stara kuka

Danas odgledao neki vhs materijal......pao na dupe :lol: :D kad sam vidio naseg forumasa na istom.....a bio sam siguran da su on i njegovi specijalci isli puno ljevlje od mene i ovih mojih sretnika......

Nektar 1 - nece biti nece///

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 20:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Rocker je napisao:
Ta municija, po pricama, udje u nogu a izadje na ruku :lol:.

Zar se to ne dešava kad se na vrhu zrna ureže krst, pa se onda zrno razleti pri udaru u metu i ode svugdje?

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 20:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Kad oštetiš vrh standardnog fmj zrna imaš nestabilnu putanju leta ako se prije toga ne zaglavi sama košuljica u cijevi (znam da se slično desilo jednom prijatelju koji je pokušao sam da napravi lovačku municiju). Mada sva vojna municija se pravi da dođe do tumbanja u mesu i napravi što više štete, a ostane u okviru raznih konvencija.

Stari mi je u pričao da su se u početku rata i oni plašili te municije, kasnije kaže navikneš (koliko je to uopšte moguće da ti postane normalno). Imali su osjećaj da puca dva puta kao da eksplodira ispred i iza tebe, a to lako dovede do panike i rasula.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 20:32 
Stara kuka
Stara kuka

5.56 je bila totalna nepoznanica za nas a kad nesto nepoznajes onda se radjaju mitovi i legende koje je Rocker naveo!
@sargas moze i minus da zarezes a ne plus......ima gotove municije koja radi veliku stetu tkivu i kostima prilikom pogodtka......gore pomenuti brat sto dobi u glavu imao srecu ....metak usao ispod jagodicne kosti i izasao na drugu stranu opet ispod jagodicne kosti.....malo mu sjebale sinuse i to je to......taj dan slavi kao drugi rodjendan!!!

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 21:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

"Full metal jacket" municija je propisana Zenevskim Konvencijama. Upotreba municije sa ogoljenim zrnom je ratni zlocin.

Takvu municiju sam jako cesto nalazio na HVO polozajima, obicno ukrajinse proizvodnje. Kad je kod njih zakuvalo, gledao sam neki klip i vidim tu municiju. Pitao drugara u vezi toga, on kaze da je to kod njih "normalno" jos od sovjetskog saveza.

Apropo 5.56 zrna i ucinka na cilju - postoji municija koja ima suplje zrno sa jako malom masom u odnosu na konvencionalnu municiju. Pri udaru u prepreku to zrno se odbije, uzrokujuci velike traume u mekim tkivima. Ne moze probiti kost, ali moze skliznuti duz kosti ili ligamenta.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 22:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Philby je napisao:
Mada sva vojna municija se pravi da dođe do tumbanja u mesu i napravi što više štete, a ostane u okviru raznih konvencija.

Ovo nije tacno. Konvencijama je jasno precizirano da municija mora imati FMJ i dovoljnu kineticku energiju da prodre kroz prepreku bez rikoseta i raspadanja u tijelu zrtve.
Drugi par opanaka je sto se tih konvencija ne pridrzavaju ni svi koji su ih potpisali, a ima drzava koje ih nisu potpisale uopste.

Razlika izmedju lovacke i vojne municije i jeste u tome, prva se pravi na takav nacin da drasticno umanjuje sanse za prezivljavanje, pa je uvijek sa ogoljenim ili rasprskavajucim zrnom. U slucaju pogotka u butinu ili neki drugi dio tijela, divljac mora pretrpiti povredu u mjeri koja ce uzrokovati neminovnu smrt zbog krvarenja.

Sa vojnom municijom je potpuno suprotno. Od nje se ocekuje da izaziva sto manje povrede na mekim tkivima i tako poveca sanse za prezivljavanje.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 22:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Maj 2008, 14:32
Najbolje da usvoje na nekoj konvenciji pa da se ratuje praćkama.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 22:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
знаш како кажу, закон јачега

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2016, 05:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

@Rocker

Mislio sam više na zaobilaženje konvencija. Recimo ako u vrhu zrna ostaviš jedan džep od lakše legure ili vazduha konvencija nije prekršena. Ostaje i dalje fmj, ne raspada se, stabilna putanja leta, ali će pri udaru u kost recimo doći do male deformacije dovoljne da se krene tumbati.

Na ovako nešto sam mislio.

Slika

Jeste kvarno, ali kad rat nije?

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2016, 06:30 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Sto bi moj pokojni deda rekao jeben je dum dum metak. Zvucim kao brale a nije mi to namjera vec htjedoh reci da je toga bilo od vajkada. Legendarna singapurka u ovom ratu ili karabin sa dumdum metkom isti klinac.
Meni je uvijek fascinantnija bila cinjenica da 6.35 rokne lika brze i bolje od sve i jednog tece
Da se razumijemo imam I beretu 6.35 i tecu ruju ali bereta je savrsena stane u prednji dzep od leviski a 8 metaka nosi djavlu malo bilo teca je dobar da pjan mases bez sanzera po livadi na rostilju

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2016, 06:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Dobro si ti skinuo Braleta uzevsi u obzir kako ti to nije bila namjera :D

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2016, 12:19 
Stara kuka
Stara kuka

Municija 7,9 mm odrezan vrh zrna i nalivena kuglica od olova......jel to lovacka ili vojna municija.....nasao u neprijateljskom rovu....

Nektar 1-nece biti nece///

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2016, 12:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Ovakva municija?
Spoiler:
Slika

Sad citam nesto i meci sa metalnom kosuljicom nisu uvedeni zbog Haske konvencije iz 1899, nego zbog boljeg funkcionisanja sistema punjenja i ciscih cijevi. Inace, ova vrsta municije se upotrebljava od 1882. Navedena konvencija kaze da se meci ne smiju lako spoljstavati odnosno prosirivati, a za kosuljicu ne spominje se nista...

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Full_metal_jacket_bullet

Prema tome, motozeljo, takva municija se nije smjela koristiti... :/

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2016, 12:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sva municija za lovacke karabine je sa ogoljenim zrnom, drugacije ne moze u prodaju.

U SFRJ se nije mogla prodavati lovacka oprema u kalibrima koje je koristila vojska. Mislim na karabine i municiju.
Moj pokojni otac je imao neki karabin, zastavin, sa 7.64 kalibrom.

Nije nikakvo cudo da se nalazilo te karabinske municije po rovovima, mnogi su u nedostatku vojnog naoruzanja na linije isli sa lovackim.
Motozeljo - ako si nalazio tu 7.9 municiju, to je u stvari prije mogao biti lovacki kalibar od 8.0mm.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2016, 15:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Da taj 7.64 nije greškom upisan u oružni list umjesto 7x64 ili je samo tako urađeno da se provuče kroz papire kako nije u nekom od vojnih 7.62?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1993 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 100  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]