banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 15:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 527 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Maj 2016, 09:18 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Avg 2015, 15:12
Da bi nešto bilo država, nije nužno da bude nezavisna, kako se to laički misli.Najbitniji element je njihova nadležnost. Zato postoje federacije i konfederacija,dakle savez država. Navedeni Sadiković priznaje da je BiH konfederacija,dakle najlabaviji savez država,gde su enititeti jači od države. I Edin Šarčević to isto argumentuje:

U prilog zaključku, da se radi o normativnoj konstituciji saveza država, govore izuzetno slabe materijalne kompetencije države u odnosu na entitete. Paralelno postojanje penzionih sistema, sistema školovanja, telekomunikacionih sistema, željeznica i školskih sistema sa vrlo različitim projekcijama „istine“, govori u prilog konfederalnog odnosa saveza država. Uzme li se još u obzir da državi BiH nedostaje mogućnost da preko sopstvenih organa donese neposredno važeće odluke, budući da svaki entitet u predstavničkom domu može dvotrećinskom većinom blokirati rad centralnih organa vlasti (čl. IV/3 lt. d), entiteti se pojavljuju kao teritorijalno-državne jedinice koje u okviru saveza država agiraju kao gospodari ustavnog ugovora.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 09:26 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jun 2010, 17:18
Ma dzaba ti to objasnjavas. Ko hoce da razumije dovoljno je da pogleda USA ili nekadasnji SSSR. Samo ime sve kaze

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 09:41 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
дринин вук je napisao:
Српска одлучује о својој судбини

Zašto onda pare od duga SSSR-a prema BiH, tj dio duga koji je namjenje RS stoje i dalje nedostupne organima RS?
Zašto RS ne može ukinuti samoinicijativno plaćanje pretplate BHT1? Zašto ne može voditi spoljnu politiku?
Apropo USA....to se zove lokalna samouprava....dok god Vlada USA dozvoli oni imaju određene nadležnosti. Kad federalni organi odluče da je njima u interesu da nadležnost pređe na viši nivo ona i pređe.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 09:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
I u USA niko iz Viskonsina ne smatra sebe prvo viskonsincem, već amerikancem, i niko od njih sebe ne smatra nezavisnim od USA...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 09:48 
Pripravnik
Pripravnik

Mantre bošnjačkih političara su se baš primile kod "razumnih Srba koji gledaju napred." I koji su faktor sad ti bošnjački profesori ustavnog prava, da tu lepu harmoniju kvare.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 09:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zoka bošnjak, Zoka bošnjak, Zoka bošnjak

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 10:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Dec 2015, 00:07
_зока je napisao:
дринин вук je napisao:
Српска одлучује о својој судбини

Zašto onda pare od duga SSSR-a prema BiH, tj dio duga koji je namjenje RS stoje i dalje nedostupne organima RS?
Zašto RS ne može ukinuti samoinicijativno plaćanje pretplate BHT1? Zašto ne može voditi spoljnu politiku?
Apropo USA....to se zove lokalna samouprava....dok god Vlada USA dozvoli oni imaju određene nadležnosti. Kad federalni organi odluče da je njima u interesu da nadležnost pređe na viši nivo ona i pređe.

Знаш и сам. Зато што живимо у протекторату и зато што геополитичка реалност не дозвољава да кршимо Дејтонски споразум којим је дефинисано да о нашој судбини одлучује Предсједништво кога чине 3 члана.
С друге стране, може ли се иједан закон донијети без Републике Српске? Не може. Дакле живимо у протекторату у коме не можемо сами одлучивати о судбини 100% територије, али исто тако 51% територије не може одлучивати о судбини преосталих 49%. Јасно, не треба занемарити пренијете надлежности, али ако дубље уђемо у ту проблематику схватићемо да није тешко закључити које то патриоте предадоше надлежности.

Генерално, сви они који су нас водили од 1996. до данас нису учинили довољно да будемо јаки. И ни данас то не чине. Три кључна сегмента развоја Српске су далеко од жељеног нивоа.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 10:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dakle od nezavisnosti smo došli na "nije baš nezavisnost, ali nije da smo i u robstvu", i "ako se ne slažeš sa mnom, ti si sljedbenik rahmetli Alije"...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 10:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
prodje i ovaj cirkus...
jesmo sad veci ili manji srbi kad smo ovo pustili u miru?

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 10:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Нема малих и великих Срба. Постоје свјесни и несвјесни Срби.
Е на основу овог јуче, свјесни смо. А то може да радује.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 10:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
dobro, cega smo svjesni?

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 10:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ako se to pitaš, onda nisi pravi Srbin...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 10:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Свјесни да све што може донијети проблем нашој отаџбини, морамо по сваку цијену избјећи и суздржати се. То понекада нисмо знали. Разум је надвладала емоција.
Говорим о народу, за краваташе ме заболе.

Имамо ми далеко већих проблема у сопственим редовима од једне церемоније која се завршила и која неће апсолутно ништа донијети бошњачком живљу у Бањалуци. Нас за 20 година неће бити у Федерацији, њих за 40 у РС. То су чињенице.

...

Џонтра је Ђујићевац, не вјеруј му ништа. :D

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 10:34 
Pripravnik
Pripravnik

Voditi raspravu o prirodi državnosti RS ,na osnovu ličnog utiska i političkih floskula,čak i na forumu je smešno. Valjda treba da postoje i neki argumenti,a nešto bi se trebalo pitati i stručnjaci. Ako ne verujete stručnjacima,pa još Bošnjacima, onda možemo raspravljati i o tome da je Zemlja ravna ploča. Jer eto meni se čini da jeste,kad se popnem na Frušku goru,

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 10:39 
Administrator
Korisnikov avatar

novogorski je napisao:
Mantre bošnjačkih političara su se baš primile kod "razumnih Srba koji gledaju napred." I koji su faktor sad ti bošnjački profesori ustavnog prava, da tu lepu harmoniju kvare.
Momak brini se ti o svojoj državi, moje se okani. Dovoljno smo mi prekodrinski Srbi krvarili je se vama digao kurac.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 10:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Čovjek koji, nakon što je ispao neupućen kad mu je Zoka uporedio politička uređenja Bih i SAD, nazvao istog sljedbenikom bošnjačke politike se poziva na argumente...Ova ironija peče koliko je jaka...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 11:09 
Pripravnik
Pripravnik

Džontra je napisao:
Čovjek koji, nakon što je ispao neupućen kad mu je Zoka uporedio politička uređenja Bih i SAD, nazvao istog sljedbenikom bošnjačke politike se poziva na argumente...Ova ironija peče koliko je jaka...

Eto nemam svoju argumentaciju,sasvim mi dovoljna bošnjačkih profesora ustavnog prava. Ako niste zadovoljno što oni kažu da je BiH savez država,žalite se njima. Ili da ipak verujem bošnjačkim političarima,šta kažete.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 11:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ovaj, šta?

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 11:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
дринин вук je napisao:
Нема малих и великих Срба. Постоје свјесни и несвјесни Срби.
Е на основу овог јуче, свјесни смо. А то може да радује.

Postoje i idioti kao ti i ovaj novogorski koji se do juče predstavljao kao čini mi se novosađanin a danas odjednom više brine o rs nego svi mi skupa

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 11:30 
Administrator
Korisnikov avatar

novogorski je napisao:
Eto nemam svoju argumentaciju,sasvim mi dovoljna bošnjačkih profesora ustavnog prava. Ako niste zadovoljno što oni kažu da je BiH savez država,žalite se njima. Ili da ipak verujem bošnjačkim političarima,šta kažete.
Argumentaciju koja da služi da bi se jačala paranoja kod Bošnjaka, jačqla želja za ukidanjem RS i dizale tenzije . Je l ta argumentacija?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 527 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]