banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 20:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Osamostaliti se? Kad?
PostPoslato: 27 Mar 2005, 13:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Pričalo se već o "djeci na Zapadu" koja se najkasnije sa 18 godina odvajaju od roditelja, počinju da rade i stanuju samostalno, ako hoće studirati traže stipendiju i sl. i bio je neki zaključak da mi ovdje nemamo uslova za tako nešto, drugačiji mentalitet i još ko zna šta.

Evo sad mene zanima, ako se već ne možemo odvojiti od roditelja sa 18, sa koliko možemo/trebamo, šta je pravo vrijeme?

Uglavnom, vidim da oni koji se zaposle poslije srednje škole ostaju da žive kod roditelja do udaje/ženidbe, pa se onda nekako spoje 2 plate itd.

Oni koji studiraju sigurno ostaju do završetka studija kod roditelja. To se odnosi na one koji ne rade pored studija nikakve, čak ni honorarne poslove. Kad se već nađe neki posao i pristojna plata, onda se ide u iznajmljene stanove, kredite i sl. Ali šta sa onima koji studiraju 12 godina (recimo) pa ih taj završetak studija i prilika za osamostaljenje zadesi sa 30+ godina? Gdje smo bili 30 godina? Pitaju li se roditelji takvih kakvu su djecu odgojili i kako su ih pripremili za život? Ako se već pogriješilo u izboru fakulteta ili uopšte u odluci o upisivanju fakulteta, valjda se za 10-ak godina moglo nešto promijeniti, nekako reagovati i promijeniti tok struje, a ne ostajati na grbači roditelja pod izgovorom studiranja...

Dakle, ako se ne možemo odvojiti od roditelja sa 18, moramo li čekati 38?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2005, 16:34 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2004, 22:55
Ideja o izdvajanju iz porodice sa 18 godina je izum zapada koji unistava porodice
Nije da sam ja za to da djeca zive na grbaci roditelja citav zivot,ali potpuno odvajanje od porodice unistava porodice

http://www.stormfront.org/forum/
http://www.28serbia.org/
http://www.heathenfolk.net/forums/
http://www.thepaganfront.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2005, 17:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
slazem se da je mozda prerano sa 18, al brate sa 30???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2005, 19:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
Ma kakvo zapadno "potpuno" odvajanje od porodice?! To se samo desava kod onih koji su u gadnoj svadji sa svojima. Velika vecina ostane u bliskom kontaktu sa roditeljima, bracom i sestrama, i ostalim rodjacima.

U BiH bi idealno bilo mrdnuti poslije kraja srednje skole, al' to ne ide tako lako (kao sto svi isuvise dobro znamo). Kad vec ne ide tako, onda smatram da bi bilo dobro osamostaliti se negdje u toku tog fakulteta, abrem sredinom dvadesetih. Nazalost, finansijska situacija je otprilike jedini faktor u svim ovim odlukama...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2005, 20:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Bas sam neki dan razmisljao o tome ! Sta i kako... imam 20 godina,studiram u inopstranstvu i kada budem zavrsio fax imacu 24 godine. Tada cu se,valjda, vratiti u BL , ponovo kod mame i tate :). Nadam se i zaposliti u struci (citaj muzickoj skoli) gdje je plata 500 KM i kada uspjeti skupiti pare za stan a poslije i za auto...Meni se cini ne prije 28 u najboljem slucaju, a stvarno mi se sa 25 godina ne zivi sa starcima ali sta da se radi.
Mozda mi neko pokloni stan :) :) :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2005, 22:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Mislim da je 18 negdje relno da se mlada osoba 'otisne u svijet' i da zivi samostalno. Mada, to i nije vise tako slucaj ovdje, skolarine su sve skuplje tako da su mladi i ovdje dosli 'pameti' pa ostaju kod roditelja dok ne zavrse fakultet. Skontali su da je lakse biti kod kuce i uciti nego raditi i uciti i brinuti se o egzistenciji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2005, 22:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
ja vec jesam :)
oce li neka da se uda :))))))))

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2005, 23:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
Astor_Piazzolla je napisao:
Bas sam neki dan razmisljao o tome ! Sta i kako... imam 20 godina,studiram u inopstranstvu i kada budem zavrsio fax imacu 24 godine. Tada cu se,valjda, vratiti u BL , ponovo kod mame i tate :). Nadam se i zaposliti u struci (citaj muzickoj skoli) gdje je plata 500 KM i kada uspjeti skupiti pare za stan a poslije i za auto...Meni se cini ne prije 28 u najboljem slucaju, a stvarno mi se sa 25 godina ne zivi sa starcima ali sta da se radi.

Kad vec znas sta te ceka ovdje u BL zasto bih se uopste vracao.Ostani vani,zaposli se,zaradi nesto love,pomozi starcima i mirna Bosna.
Ovdje za stan i auto neces nikad uspjeti skupiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2005, 10:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
mislim da je odvajanje od roditelja sa 18 prerano, jer tako mlada osoba nije zrela potpuno da racionalno razmislja o zivotu i svakodnevnim problemima.

Mislim da i osoba kad navrsi 30 god i tad zavrsi fax, da nista ne gubi, jer dobice platu, poceti sama sebi otplaciati kredit i iznajmiti ili kupiti stan.
To i jeste pravo osamostaljivanje kad finansijski ne ovisis o roditeljima.
A cinjenica da studiras.. a starci ti kupe stan i auto a ti se kao na taj nacin osamostalis mi i nije neko osamostaljivanje.

Osamostaljivanje znaci da sam sebi mozes da priustis uslove stanovanja, zivot, porodicu itd...

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2005, 11:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2005, 14:34
Najgora je napisao:
Pričalo se već o "djeci na Zapadu" koja se najkasnije sa 18 godina odvajaju od roditelja, počinju da rade i stanuju samostalno, ako hoće studirati traže stipendiju i sl. i bio je neki zaključak da mi ovdje nemamo uslova za tako nešto, drugačiji mentalitet i još ko zna šta.

Evo sad mene zanima, ako se već ne možemo odvojiti od roditelja sa 18, sa koliko možemo/trebamo, šta je pravo vrijeme?

Uglavnom, vidim da oni koji se zaposle poslije srednje škole ostaju da žive kod roditelja do udaje/ženidbe, pa se onda nekako spoje 2 plate itd.

Oni koji studiraju sigurno ostaju do završetka studija kod roditelja. To se odnosi na one koji ne rade pored studija nikakve, čak ni honorarne poslove. Kad se već nađe neki posao i pristojna plata, onda se ide u iznajmljene stanove, kredite i sl. Ali šta sa onima koji studiraju 12 godina (recimo) pa ih taj završetak studija i prilika za osamostaljenje zadesi sa 30+ godina? Gdje smo bili 30 godina? Pitaju li se roditelji takvih kakvu su djecu odgojili i kako su ih pripremili za život? Ako se već pogriješilo u izboru fakulteta ili uopšte u odluci o upisivanju fakulteta, valjda se za 10-ak godina moglo nešto promijeniti, nekako reagovati i promijeniti tok struje, a ne ostajati na grbači roditelja pod izgovorom studiranja...

Dakle, ako se ne možemo odvojiti od roditelja sa 18, moramo li čekati 38?

Odvajanje od roditelja ne zavisi od tvojih godina vec od tvoje svijesti. Da li si zrela kao osoba koja moze prolaziti kroz zivot na drugaciji nacin nego da ostanes sa roditeljima i njihovog uticaja. Dalje, moras biti u mogucnosti da sebi zaradis dovoljno da mozes zivjeti normalno. Uz dvoje je lakse nego sam. Samoca nije nikako zdrava, pogotovo kada cinis nagle zaokrete u svom zivotu. Zato ljudi uglavnom ostanu u porodici a ne osamostaljuju se. Iako ja mislim da je bolje sto prije se osamostaliti jer steces nova iskustva i postajes zrelija osoba i razmisljas o kuci kao osnovu svake porodice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2005, 15:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Merhaba je napisao:

Kad vec znas sta te ceka ovdje u BL zasto bih se uopste vracao.Ostani vani,zaposli se,zaradi nesto love,pomozi starcima i mirna Bosna.

To mi je zadnja mogucnost,jer ja Bosnu kakva god da je dozivljavam kao svoju zemlju. U Banjaluci je moz zivot, i koliko god se privikao na zivot u stranoj zemlji ti si tu uvijek stranac !!! A zasto u mojoj zemlji ne bi jednom bilo bolje svima nama ???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2005, 16:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Merhaba je napisao:

To mi je zadnja mogucnost,jer ja Bosnu kakva god da je dozivljavam kao svoju zemlju. U Banjaluci je moz zivot, i koliko god se privikao na zivot u stranoj zemlji ti si tu uvijek stranac !!! A zasto u mojoj zemlji ne bi jednom bilo bolje svima nama ???

Slazem se u potpunosti. Ako svi koji su otishli u inostranstvo studirati ostanu tamo, onda niko nece ostati. Pametni ljudi treba da se vracaju svojoj zemlji i treba da pokushaju neshto uraditi od nje, a ne pustiti da samo propada. Ako bude takvih i nasha zemlja moze uspjeti. Imamo dovoljno mladih pametnih ljudi koji mogu uraditi neke reforme. Samo treba biti uporan. Ako se zelish osamostaliti sa 18, samo naprijed! Svako ko misli da moze da se osamostali bez pomoci roditelja, neka pokusha. Ali, ok je osamostaliti se poslije faxa, tad si svoj chovjek i mozesh sebi kupiti i auto i stan ako se potrudish. Ne morash sve odjednom. Skupljaj, potrudi se malo. Kad uberesh plodove svoga truda, bice ti mnogo draze nego da ti je tata kupio auto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2005, 17:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
lisa, koliko je tebi godina majke ti???
moj savjet astor, pokusaj ostati tamo kako god znas i umijes! ne vracaj se u bosnu ni za zivu glavu!
volis ti svoj grad, al od tog se ne zivi!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2005, 18:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Ok, mislila sam na finansijsku nezavisnost, DeadOne, a ne na rat sa porodicom ;)

Kod nas je nekako karakteristično i da ljudi ostaju sa roditeljima da ne bi plaćali nekih 200 maraka stanarinu negdje, iako realno imaju uslove da i bez tih para normalno žive. Sve se nešto to odlaže pošto kod kuće mama kuha, pere itd.
Slažem se da je udvoje lakše, ali šta ako nemaš tog drugog? ;)

Prije neki dan smo raspravljali sa profesorom o tome kako u Hrvatskoj, navodno, mladi visokoobrazovani ljudi imaju mogućnost dobijanja stambenog kredita na 40 godina bez kamata. Tako ih "zavežu" da ostanu u Hr cijeli radni vijek, a ljudima dobro, imaju posao, stan, zarade još za auto i normalan život. Kontate politiku? Što toga nema kod nas? :)
Sad računam još povoljniju verziju: kad dvoje uzme po jedan takav stan, rata ne bude veća od 100 maraka za jedan (da prevedem na naše pare), u jednom stanu žive, drugi izdaju za 200 i to im otplaćuje oba, pa na kraju dobiju 2 stana za DŽ :) Kontempliram, tako ...

P.S. Vuče, je l' ne mora ona da bude samostalna? ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2005, 18:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I_am je napisao:
lisa, koliko je tebi godina majke ti???
moj savjet astor, pokusaj ostati tamo kako god znas i umijes! ne vracaj se u bosnu ni za zivu glavu!
volis ti svoj grad, al od tog se ne zivi!

19, vec sam to napisala. A kako mi onda zivimo ovdje? A koliko je tebi? I zashto si uopshte to pitala? Kakve veze ima koliko imam godina?! :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2005, 15:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Lisa_Simpson je napisao:
Merhaba je napisao:

Slazem se u potpunosti. Ako svi koji su otishli u inostranstvo studirati ostanu tamo, onda niko nece ostati. Pametni ljudi treba da se vracaju svojoj zemlji i treba da pokushaju neshto uraditi od nje, a ne pustiti da samo propada. Ako bude takvih i nasha zemlja moze uspjeti. Imamo dovoljno mladih pametnih ljudi koji mogu uraditi neke reforme. Samo treba biti uporan. Ako se zelish osamostaliti sa 18, samo naprijed! Svako ko misli da moze da se osamostali bez pomoci roditelja, neka pokusha. Ali, ok je osamostaliti se poslije faxa, tad si svoj chovjek i mozesh sebi kupiti i auto i stan ako se potrudish. Ne morash sve odjednom. Skupljaj, potrudi se malo. Kad uberesh plodove svoga truda, bice ti mnogo draze nego da ti je tata kupio auto.

Slazem se !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2005, 20:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2005, 14:49
Ja sam se osamostalio sa 15est

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2005, 01:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I shta ti sad fali? Nishta. Svako se moze osamostaliti ako ima volje za to. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2005, 11:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2005, 14:49
Ne ja uopste nisam covjek u takvom stilu da se okrecem alkoholu ili marihuani svaki put kad mi krene nizbrdo u zivotu, ja sam odrastao uz veoma bogate roditelje (do nekih 10god.)koji su odjednom postali veoma siromasni, siromashni dovoljno da nisu imali novca da mi uplate neke bazicne stvari kao skolarina i dnevni novac za hranu u skoli,moj izbor je bio osamostaljivanje, mali stancic koji cu placati , znam da zvuci nemoguce za vecinu ali ja sam radio i isao u skolu da prezivim,koju kad sam zavrsio, zahvaljujuci talentu engleskog jezika koji imam prirodnu , sam se u 19oj odselio U USA samo tako jednostavno bez zive duse poznanika i prijatelja, sa obzirom da sam navikao samostalno u zivotu nikada i nisam trebao nikoga,najmanje roditelje, napravilo me je surovim covjekom ipak, rjetko vjerujem ljudima i rjetko pronadjem pravog prijatelja,ali dozvolite da vam nastavim moju zivotnu pricu koju stvarno zelim djetilti sa vama,nakon sto sam shvatio kako Amerikanci imaju nezdrav stil zivota i kako ja stvarno nisam covjek koji vjeruje u Terminatore i urliche u basi USAUSA, jednostavno mi se nije dopao takav stil civjeka koji je u ljubavi sa sobom, nikada nisam volio takve ljude, onda sam se odselio u UK, e ovdje sam stvarno se osjetio kao kod kuce, ljudi kulturniji tolerantiniji, nisam mogao vjerovati razliku izmedju Britanca i Amerikanca, velika, medjutim kad sam kupio kucu u 22oj u predivnom kraju sa pogledom kroz prozor, onda sam shvatio da osamostaljivanje rano mi je definitivno bilo od velike pomoci, cak i mladi dugotrajni drzavljani Britanije nemogu izfinancirati kupovinu kuce u ovoj drzavi jer je veoma skupo, ja nekako sam uspio, zahvaljujuci biznisu koji sam zapoceo kad sam dosao ovdje i koji se uspostavio veoma uspjesan, fakultet koji sam poceo stavio sam na hold zbog nedostatka vremena al u jednu stvar sam siguran, sve sto zelis mozes dobiti, veoma je lako, i sve ovo sto sam ja uspio moze bilo ko , mozda je zato sto sam uporan, spreman da zrtvujem sebe i veoma odgovoran i komited onome sto radim,ali budi uvjeren da kao sto lisa kaze svako se moze osamostalit ako ima volje za to.
Druga stvar koja se uspostavila veoma pomocnim bila je SAMO SAM BIO KO JESAM, uvjek i sad, nikada nisam pokusavao da dotaknem zvjezde ili da budem neko ko nisam, to su uvjek drugi ljudi cjenili kod mene, i mozda zato imali povjerenja .
Naravno sad (ne zelim da otkrivam moje godine) se pitam sta da radim>>, putujem u slobodno vrjeme, asociram sa charaties u slobodno vrjeme i naravno radim, nisam bio u Bosni dve i po godine sad, ne osjecam zelju da uopste idem osim onog nekog urodjenog osjecaja nostalgije i zelje da vidim njegove planine i brda.

Ne znam sta da kazem, meni nikada nije bio bitan novac, otuda tolika zelja za tim,dokazao sam sebi da mogu i dokazao sam sebi sta me pravi srecnim, najsrecniji sam bio kad sam zivjeo sam izmedju cetiri pazna zida i razmisljao sta da jedem veceras.
Najsrecniji sam bio kad su m moji skolski drugovi zvali da izadjem na kafu posle skole a ja sam cak i tad bio biznisman :lol: mislim literalno naravno, i ne samo da sam veoma dobro naucio ljude,vec sam se uvjerio licno u to kakvi ljudi postoje.
Nadam se da ce neko izvuci nesto pozitivno iz svega ovoga, a u medjuvremenu zelim vam srecu, ja da imam istu sansu opet i da imam izbor ovaj put, opet bi birao ovaj nacin i put kroz zivot.

ps. nemoj ovo zloupotrebiti molim te, samo sam sve ovo rekao da bi neki ljudi se upitali dva put prije nego sto se odluce osamostaliti u 30oj.Nisam sve ovo uradio u zivotu da impresiram nikoga osim samog sebe znaci necu biti nimalo vise imresioniran ako neko mi pocne popovati o mom zivotu, bilo je proslo je, ja znam.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]