Daljac je napisao:
Da se nadovežem na "Chobanovu" raspravu: Nisu studenti problem (ako već pričamo konkretno o Akademiji), kadar je problem. Pomalo znam šta se dešava na dramskom i na muzičkom odsjeku. Ili bar mogu reći da sam neke konkretne stvari znao, a o nekima sam svojevremeno u "Blicu" i pisao. Bilo bi dobro pročešljati sav nastavni kadar i ustanoviti na osnovu čega su birani i zvanja u koja su birani. Kako je moguće da profesor režija nema film? Ko mi bude naveo "Ptice Bardače" ili onaj (polu)dokumentarac o slijepoj djeci može da mi se napase. Ili onaj zaista nesretni Solomon koji je klincima puštao Tompsonove spotove na časovima i to pravdao time što je htio da im pokaže kako se video-materijal može zloupotrijebiti. I našao baš Tompsona da pusti, a onda se počeo pravdati filmovi Leni Rifenštal! Pa što nije pustio njene filmove, ćaća ga zakarto?
To je smjer za televiziju i film tako da je forma zadovoljena, bar što se tiče izbora profesora. Oni imaju iskustvo, imaju radove.
Ali, kakvi su kao predavači? Da li uspiju podstaći studente za rad? Kreativnost?
Znam ljude koji su završili akademiju, kažu mi da je stanje bilo bolje, da su pojedini gostujući profesori znali predavati.
Problem nije samo na Akademiji umjetnosti, kvalitet nastave je, na većini fakulteta značajno opao u posljednjih 7-8 godina.
Kako se samo biraju asistenti na pojedinim odsjecima, pa to je bruka.
Kada vidiš ko predaje na pojedinim fakultetma, na pojedinim jako bitnim odsjecima (za društvo), još su ti sa Akademije i dobri, mogao bi reći i odlični.
Meni je zanimljiva još jedna stvar.
Razgovarao sam sa mnogo studenata Akademije i, koliko sam vidio, saradnja između smjerova ne postoji u onolikoj mjeri koliko je to potrebno za jedan takav fakultet.
Imamo studente produkcije, dramaturgije, montaže, glume... koji ne sarađuju koliko bi trebalo.
Svelo se na otaljavanje do diplome.
Da li iko tamo od tih profesora i asistenata pokušava da osmisli neki projekat? Unutar Akademije, da ljudi sarađuju.
Pa nema ih na stotine, to su relativno male grupe.
(Možda nešto postoji sada, ne znam kakvo je stanje zadnjih par godina).
A sa drugim odsjecima, fakultetima?
Studenti žurnalistike i akademije da rade npr. TV emisiju? Dokumentarac?
Kad već para za igrane (ili bilo kakve) filmove nema.
Medija sa rupama u programskim šemama ima.
Daljac je napisao:
RS ima više filmskih festivala nego bioskopa. Kolegica prije godinu dana pobrojala i jedno i drugo i napisala tekst o tome.
I festivala i kina je mnogo više od domaćih filmova (i kratkometražnih i dugometražnih, i igranih i dokumentarnih...). Nažalost.
Daljac je napisao:
Uzgred, ovo je predsjednica Udruženja književnika Srpske:

... koja je nakon imenovanja dobila (podijelila) godišnju nagradu Udruženja.
Pa izbio "pičvajz" na onom presu.
A još u žiriju bio i recenzent njene knjige ako se ne varam.
Piše žena, još ima i pristojan izgled (koliko god njena pojava bila smiješna), ali da li zaslužuje da bude predsjednica takvog udruženja?