motozeljo je napisao:
Dragi Rokeru imao sam priliku poslije rata da se upoznam i popricam u vise navrata sa bivsim pripadnikom 10do.......ovu trojicu koje si spomenuo.....nisu vrijedni pominjanja.....ulazili su Srbi u Tuzlu 92,93,94,95......kao mi na eskurziju....a o ulascima i izvidjanju oko Srebrenice.......e to je majstorija......
Samo lud covjek moze da povjeruje u price experta sa sudjenja djeneralu Djukicu
Nisam detaljnije pratio desavanja oko sudjenja generalu, ali nema ni potrebe.
Svako ko je bar 10 minuta bio artiljerac zna da jedna granata ne moze napraviti takav ucinak na cilju, cak i pod idealnim uslovima detonacije.
Krajnji domet topa 130mm je ispod 27.000 metara, i domet se proporcionalno smanjuje svakom ispaljenom granatom. Da ovaj top dobaci 27.000 metara, potrebno je ispuniti dosta uslova, da je cijev nova, da su idealni meteoroloski uslovi - nizi vazdusni pritisak, vjetar prema cilju, ogromno nadvisavanje VP-a u odnosu na cilj . . . Za nijedan od ovih uslova ne postoje dokazi, posebno ako se uzme da su topovi dejstvovali tokom rata i radni vijek cijevi je bio znacajan.
Cak i da su svi ti uslovi ispunjeni, jedna trenutno fugasna granata od 130mm jednostavno ne moze ubiti i raniti tako veliki broj ljudi. Mene su ucili da je ucinak granate 130mm na cilju sledeci, pod idealnim uslovima (detonacija granate pod uglom od 90 stepeni, upaljac podesen na trenutno dejstvo):
Jedan geler po metru kvadratnom, u poluprecniku od 15 metara sa ubitacnim dejstvom. Dakle, da su igrali kozaracko kolo precnika 30 metara i drzali se za ruke, i da je granata pala pod vertikalnim uglom na tvrdu podlogu u centar tog formiranog kruga teoretski bi oko 90 osoba imalo sansu da ih pogodi po jedan geler sa ubitacnim posljedicama.
Naravno, vjestaci i ljudi koji su proveli radni vijek baveci se ovom tematikom daleko vise znaju i mogu reci, ali svaki laik ce izvuci logican zakljucak - da su granate tako efikasne, od Sarajeva ne bi ostao kamen na kamenu, da ne pricamo za Berlin, Staljingrad i neke druge, po proporcijama gigantske, ratne sukobe i zarista.