banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 20:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Dječije igre
PostPoslato: 21 Mar 2005, 09:13 
Inspiraciju za ovu temu sam dobio juče dok sam šetao sa djecom po naselju.

Naime, dok sam bio klinac igrao sam se raznih igara i to uglavnom sportskih mada po nekad smo se igrali "ta-ta" t.j. partizana i njemaca. Svi smo imali neke puške i pištolje uglavnom drvene ali dovoljne za samu igru.

Juče dok sam se šetao po naselju vidim klinci se igraju iste igre a ono što mi je privuklo pažnju su uloge koje sada ti klinci tumače. Na sve strane se čulo ta-ta eno muslimana, ubij baliju, majkumu tursku isl. Govorim o djeci od 5-7 godina. Umjesto drvenih pušaka kao što smo mi nekada koristili klinci sada imaju plastične kalašnjikove, maskirne uniforme, beretke sa kokardama i srpskim zastavama.

Bez obzira na naše političke stavove mislite li da je to malo previše za djecu tog uzrasta?

Šta se može očekivati od tih klinaca kada porastu?

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 09:44 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Nasa djeca su nase ogledalo.
Strasno je to.
Nije nista bolje bilo ni kad smo se mi igrali partizana i nijemaca,ali su ipak ti Nijemci bili DALEKO .... u ovom slucaju su to nase komsije.

Drago mi je sto mi dijete raste daleko od takvih stvari, neoptereceno takvim glupostima.
Ovdje su djeca i policajci i lovci i vatrogasci i vojnici ali nikada nisu sta je znam svedi ili bosanci ili crnci ili bijelci.

Opasna je to igra.

Vrh

Tema posta: Re: Dječije igre
PostPoslato: 21 Mar 2005, 11:17 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
nikson je napisao:
Šta se može očekivati od tih klinaca kada porastu?

Da imaju pravo oružje i da se igraju: "Ubij Turčina i sl."
:-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 12:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
EZAN je napisao:
Nasa djeca su nase ogledalo.

istina,ziva istina... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 13:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
EZAN je napisao:
Nasa djeca su nase ogledalo

Upravo tako

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 14:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
Vader je napisao:
EZAN je napisao:
Nasa djeca su nase ogledalo

Upravo tako

da. sve iz kuce pokupljeno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 15:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
Zaista strasno, ali vjerovat. je tako sirom BiH (kako u RS, tako i u FBiH), pa i u Hrvatskoj i Srbiji!
Kakva ce ta djeca biti kad odrastu, zavisi od sistema i medjuljud. odnosa i ne manje od vaspitanja roditelja! Ali jos je teze to mijenjati! 10 god. od zavrsetka rata i nismo ni korak unaprijed napravili!
Boze, ikad mira na ovom balkanu?! :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 15:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nikad.
da ta djeca znaju sta im se sprema za nekih 25 godina, mozda i manje................ :( :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 15:52 
Saglasan sam da su djeca naše ogledalo međutim šta ta naša djeca mogu da čuju i vide. Non stop na televiziji u novinama odnosno na svakom koraku se čuje i vidi ista priča.

Koliko roditelj može djete izolovati od okruženja bez obzira koliko informacije iz okruženja bile ne primjerene za djecu.

Sa druge strane kada smo mi kao klinci ratovali protiv švaba te švabe su bile imaginarni neprijatelj i kao što neko ovdje reče kolika je vjerovatnoća da će ta djeca za 20 godina zaista ratovati protiv svojih imaginarnih neprijatelja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 16:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
mi mrznju gajimo u velikoj vecini slucajeva.......i necemo je se rijesiti joss dugo eto vidis zasto...jer djeca od malena se tako uche.........zato i ratujemo svakih 30-40 godina....... :-? :-?

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 16:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2005, 14:49
Michigenac je napisao:
Zaista strasno, ali vjerovat. je tako sirom BiH (kako u RS, tako i u FBiH), pa i u Hrvatskoj i Srbiji!
Kakva ce ta djeca biti kad odrastu, zavisi od sistema i medjuljud. odnosa i ne manje od vaspitanja roditelja! Ali jos je teze to mijenjati! 10 god. od zavrsetka rata i nismo ni korak unaprijed napravili!
Boze, ikad mira na ovom balkanu?! :cry:

Bosna treba disciplinu, strategiju i nekoliko ljudi u politickom okruzenju kojima je ZAISTA stalo da se Bosna napravi mjesto bolje za sviju, a ne samo za njih same novcano.
Bosna treba Mnooooogo mnogo zakona i mnogo mnogo pravilnog obrazovanja .
Bosna treba nezavisnost, i "sredjivanje" nereda.
Bosna ne treba pravila i zakon da svaki mladi covjek mora da ima obuku kako ubiti drugog covjeka kao sto je vojna obuka, Bosna treba da ima vojsku koja se zove Bosanska vojska i sadrzi se od ljudi koji zele da budu vojna lice iz aspekta licnog interesaovanja a ne da su primorani i forsirani u to.
Bosna treba policiju koja se ne prodaje za jedno pivo, Bosna treba zatvor u kom zatvorenici nisu slobodni da izadju napolje svake nedjelje i setaju se ulicama nonsalantno.
Bosna treba upoznati rjec saradjnja ,tolerantnost, prosparitet, kompromiz , i naravno snagu da sve ovo drzi pod kontrolom.

A djeca. Djeca su samo zrtve nedostatka svega ovoga. Najbitnije je da se svako djete nikada ne osjeti razlictim i smatra drugo djete drugacijim od sebe.A najmanje da podrzava razliku i odrasta uz spaznaju razlike u ljudima , osim one koja definise dobrog i loseg.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 20:04 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 17 Feb 2005, 00:02
I_am je napisao:
nikad.
da ta djeca znaju sta im se sprema za nekih 25 godina, mozda i manje................ :( :(
Posto ti znas sta se nasoj djeci sprema ,reci nam da znamo i :lol: mi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 20:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

eeeee, duso moja, znam na sta ciljas.
vidis stvari koje ne postoje ( tacnije provokaciju ).

mislila sam na rat.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 20:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
I_am je napisao:
nikad.

A ko im to sprema?Niko drugi nego mi.Njihovi roditelji.Nigdje na kugli zemaljskoj nema da roditelj uci i priprema svoje djete kako da mrzi,ratuje ,ubija i da bude ubijen kao sto ima kod nas.

Djeci u BL je vjerovatno najveci problem kad se igraju ko ce biti Musliman.Najebo je garant.Kao i na drugom mjestu sto niko nece da bude cetnik. Nije im lako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 20:24 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Kako onda nasa djeca, sve tri nacionalnosti, u inostranstvu, nemaju takvih igara?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 20:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dust je napisao:
Kako onda nasa djeca, sve tri nacionalnosti, u inostranstvu, nemaju takvih igara?

balkan, moj ti.......... :( :( :( :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 20:36 
Pripravnik
Pripravnik

I_am je napisao:
eeeee, duso moja, znam na sta ciljas.
vidis stvari koje ne postoje ( tacnije provokaciju ).

mislila sam na rat.
Ja, kao sto si sigurno primjetila ,nikoga nisam provocirala samo sam se branila. A tebe pitam da mi kazes sta se to sprema nasoj djeci za 25 god a i prije ,kao sto si vec navela? Kazes da im se sprema rat ,vidis mi nismo znali da ce se ponoviti ono sto se vec jednom desilo.Naravno kao ni prvi put nismo bili obavjesteni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 20:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

a od koga / cega si se branila, da mi je znati???
ponekad je pozeljno staviti rozane cvike na glavu. kao sto sam rekla vidis provokaciju gdje je nema.

a odgovor na tvoje pitanje, pa vec sam ti ga dala : balkan........... zar si zaboravila gdje zivis???

i ko to " mi " nije bio obavijesten???

sta si ti, vanzemaljac, ameba, reptil...............???

nemoj molim te da se gubis i kvaris ovakvu temu, koja je postavljena bez namjere da vrijedja bilo koga.

a ti i dalje trazi izvor problema kod komsija.......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2005, 00:09 
Pripravnik
Pripravnik

I_am je napisao:
a od koga / cega si se branila, da mi je znati???
ponekad je pozeljno staviti rozane cvike na glavu. kao sto sam rekla vidis provokaciju gdje je nema.

a odgovor na tvoje pitanje, pa vec sam ti ga dala : balkan........... zar si zaboravila gdje zivis???

i ko to " mi " nije bio obavijesten???

sta si ti, vanzemaljac, ameba, reptil...............???

nemoj molim te da se gubis i kvaris ovakvu temu, koja je postavljena bez namjere da vrijedja bilo koga.

a ti i dalje trazi izvor problema kod komsija.......
O tom ko se gubi,jasno je kao dan.Na Balkanu sam nekad zivjela ali vise ne . Vidis ja do sada nisam nikoga provocirala pa tako i nisam znala da bi kao sto kazes "rozane cvike"mogle situaciju da izmjene. I jos jednom ,nemoj da se nerviras. I da ti kazem,moje komsije su prekrasne,a tvoje??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2005, 11:19 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
Koliko roditelj može djete izolovati od okruženja bez obzira koliko informacije iz okruženja bile ne primjerene za djecu.

Pa i ne treba ih izolovati ... vec razgovarati otvoreno i o tome. Otvoreno iznositi svoj stav ako mu vec takve pojave smetaju, i upucivati i uciti ih normalnom i zdravom ponasanju.
Znaju djeca i za kradju npr. ali im se naravno govori (proba utuviti u glavu) da to nije dobro......

Citiraj:

Odgovor znaju svi ....
Ljudi nisu optereceni tim stvarima. Nacionalnost nije toliko bitna. Postoje samo ljudi koji ti pasu i ne pasu. Ne kao npr Srbi, ili Hrvati ili Bosnjaci ili Latini ili crnci kao takvi vec jednostavno pojedinci koji kradu, tuku se, drogiraju ... jednostavno nisu u skladu s onim cemu ti ucis svoju djecu ili kako ti zivis na kraju krajeva.´
Kod nas su rane jos friske ... ali mnogi i ne razmisljaju o posljedicama koje recimo i takve djecije igre mogu imati.

Stvaraju se takve sredine gdje djeca nikada nisu ni cula za nekakvo "muslimansko ili srpsko" ime. Kad im kazes Muhamed ili Stevan oni su za ove druge kao s Marsa pali.
Ali imamo zato kineze, "ruskinje" ili "MTV i NBA crnce" ili neke druge koje NIKOME ne smetaju i niko se ne cudi imenima tipa BRUCE LEE ili JOE.

KATASTROFA.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]