banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 14:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Mar 2005, 19:25 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Mar 2005, 08:24
Turci poludjeli za Hitlerovim ­Mein Kampfom

Hitlerov "Mein Kampf" postao je bestseler u Turskoj, veæinski muslimanskoj zemlji s malom židovskom zajednicom. Dva najveæa lanca knjižara veæ drugi mjesec zaredom uvrštavaju knjigu u popise najprodavanijih. Štoviše, u Ada knjižarama knjiga se nalazi meðu pet najprodavanijih, te je u potpunosti rasprodana.
Jedan od izdavaèa najavio je štampanje 50 tisuæa novih primjeraka. Trenutno 13 izdavaèa ima ovu knjigu, koja se na turskom zove "Kavgam", u svojoj ponudi. Prodavaèi knjiga smatraju da razloge popularnosti knjige treba tražiti u njenoj cijeni, koja je 3.50$, te je duplo jeftinija od drugih djela sliènog opsega. Na policama knjižara u Turskoj mogu se pronaæi još knjiga povezanih s diktatorom svih diktatora, kao što su "Hitlerova tajnica" ili "Nepoznati Hitler". Kupci su uglavnom muškarci izmeðu 18 i 30 godina.

Veliko zanimanje za Hitlera u Turskoj uzbunilo je tamošnju židovsku zajednicu, koja broji 20 tisuæa vjernika. Tvrde da im nije jasno zašto su izdavaèi odluèili promovirati Hitlera kao autora. Ipak, ponudili su svoje objašnjenje.
- To je anti-židovska propaganda. Naravno, zabrinuti smo - izjavio je Silvio Ovadyo, glasnogovornik židovske zajednice. Turska je primila milijune Židova tijekom španjolske inkvizicije te je bila prva muslimanska zemlja koja je priznala Izrael.
Neki analitièari popularnost "Mein Kampfa" vide u rastuæem antiamerikanizmu koji je posljedica invazije SAD-a na susjedni Irak. Najveæi rival prodaji knjige je "Metal Storm", triler koji opisuje amerièku invaziju Turske. Glavni junak je turski špijun koji osveæuje svoju domovinu postavljanjem nuklearne bombe u Washingtonu. U zemlji u kojoj teorije zavjere èesto služe za objašnjenje meðunarodne politike, u nekim se krugovima smatra da Izrael diktira politiku SAD-a. Tako antiamerikanizam morfira u antisemitizam, zbog èega se javlja znatiželja za Hitlerom, objašnjava profesor Dogu Ergil sa sveuèilišta u Ankari.

U Istanbulu, glavnom gradu Turske velika je pomama za Mein KampfomPoslijednje objašnjenje ima korijene u nacionalizmu. Naime, Turska je više puta upozorena od strane Europske unije da mora osigurati veæu slobodu vjerskim manjinama i Kurdima u zemlji ukoliko želi postati èlanicom. To je izazvalo "nacionalistièke reflekse" Turaka, koji se boje da æe njihova zemlja ostati bez èlanstva, tvrdi sociolog Nilufer Narli iz Istanbula.
Njemaèka savezna država Bavarska vlasnik je izdavaèkih prava za "Mein Kampf". Ona se veæ duže vrijeme bori s objavljivanjima te knjige diljem svijeta.
- Široka dostupnost knjige i njena popularnost trebale bi biti razlog velike zabrinutosti - smatra jedan njemaèki vanjskopolitièki dužnosnik.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2005, 23:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
U mnogim zemljama ta knjiga je bila tabu tema. Vremenom situacija se kijanja, knjiga se svagdje prevodi, i sasvim je normalno da za nju vlada interesovanje, jer ljudi zeli da sami procitaju i izvedu zakljucke, a ne da im tamo neki odabrani tumace sta tamo pise. Tako je bilo i u Zagrebu, Sarajevu, Parizu, itd, a ne znam za Berograd. To bi ti morao znati. Pozd.Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 02:45 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 17:39
hehheheheheh jao ratko kako su bedasti ja sam cito mein kampf i sta je u tome???
Navescu ti jedan primjer prije dvije godine u banjaluci kafic kec
Stojim ja sa par drugove slusamo muziku i ispred nas stade Srpski skinhead (buhahhahahahahahhaha) i poce vikati sieg heil itd...... gdje je tu logika..... moram jos navesti da to nije bio jedan djecko nego grupa od 10 do 15 momaka

Poslao: 01.07.2005. 14:04
Dok god ne promijenis potpis, brisacu sve i jednu tvoju poruku bez obzira na sadrzaj.
huhuhuhuhh koji kreten

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 12:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Dzehenem je napisao:
hehheheheheh jao ratko kako su bedasti ja sam cito mein kampf i sta je u tome???
Navescu ti jedan primjer prije dvije godine u banjaluci kafic kec
Stojim ja sa par drugove slusamo muziku i ispred nas stade Srpski skinhead (buhahhahahahahahhaha) i poce vikati sieg heil itd...... gdje je tu logika..... moram jos navesti da to nije bio jedan djecko nego grupa od 10 do 15 momaka

Pa takvi momci su debili,i ja ih se stidim,i ti si takav,samo malo drugacije vrste....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2005, 16:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2004, 21:59
Moja Borba,ADOLF HITLER

Knjiga je tako konfuzna,totalno je tesko slijediti autorove misli...Adolf ustvrdi jednu stvar pa je poslije par strana demantuje...ma katastrofa!

Mislim da je ona mogla da bude lako citljiva samo u vrijeme nacisticke euforije tridesetih godina,kada se Nijemci u Adolfa gledali kao u boga,pa im je svaki njegov isprdak mirisao...mislim da danas ovu knjigu niko ne moze da procita"u cugu",sto je osobina pravih trajnih vrijednosti...

Ovo je samo literalna kritika...

Sto se tice poruke koju salje,istorija je kazala svoje!

Slobodan Miloąević govori pripadniku OVK u Hagu

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]