banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 22:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9588 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 480  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Dec 2015, 09:42 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Feb 2011, 20:25
ne znam gdje da stavim/pitam,a mozak probili kod kuce....oko poreza na nepokretnost za stanove, pricaju mi da ne treba placati, jer kao jedanput kad platis udjes u sistem?!? iako...zar nisam vec? Zna neko nesto vise o tome?

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2015, 23:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Prolazim danas pored one zgrade gde je bio mali Borcev i ispred nje, na mestu gde je predvidjen ulaz u garazu istovarena drva ali u balvanima, ogromna hrpa, odvratno izgleda... Kontam da im je kotlovnica na drva, jer svako malo to ruglo bude ispred... Jbt centar grada, odmah uz najveci hotel i jos prekoputa ona zgrada sa guzonjama. Ne znam kako komunalna ono dopusta.

Ta zgrada je od samog nastanka ruglo, pa jos ovo zdrvima, da zacini stvar, kao da cigani zive pa skupljaju otpad i slazu ispred

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2015, 23:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Danas sam vidio kad je prošao kamion pored parka, baš sam se pitao kud ide kroz centar. Onako kao da su skupljali ostatke po šumi, sve nešto polutrulo.

Čudi me da su uopšte dobili dozvolu da prave kotlovnicu na drva kad tu ima i cjevovod gradske toplane. Da je bar pelet u pitanju pa se može urednije istovariti par paleta ili nekim manjim vozilom direktno do kotla dovesti, onako stvarno ružno u centru grada.

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2015, 23:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma to je to verovatno, tako izgledaju ta drva, a verovatno i jesu neki pokupkjeni komadi koji nisu za normalnu upotrebu... Mislio sam uslikati ali imao neke kese u rukama, pa nisam mogao...

Uzas, bas me zanima kako to komunalci objasnjavaju, jos je to sve, cini mi se, ogradjeno zicom od armature, pa sve jos nakaradnije izgleda

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2015, 23:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Slika
Citiraj:
Ponovna izgradnja sahat-kule, nacionalnog spomenika i jednog od simbola Banjaluke, uvrštena je u godišnji plan Islamske zajednice za 2016.

Prema riječima Muhedina Spahića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka, obnova ovog spomenika ušla je u godišnji plan aktivnosti i prioriteta. Kaže da je zvanični stav IZ bila obnova džamije Ferhadije, ali da to ne umanjuje značaj za ponovnu izgradnju sahat-kule, koja je 15. decembra 1993. godine uništena do temelja. Za takav plan nedostaju novačana sredstva.

"Neminovno je da će sahat-kula, kao najstarija na području BiH, biti obnovljena, te pozivam sve gradske, republičke i državne instance da nam pomognu kako bi ovaj spomenik opet krasio srce grada", rekao je Spahić i dodao da se na starim razglednicama na kojima se nalazi Ferhadija primjećuje kako je u pravom planu bila sahat-kula.

Sahat-kula se ubraja u 216 javnih objekata u sklopu Ferhat-pašine zadužbine i, prema istorijskim podacima, ona je najstarija sahat-kula na prostoru BiH, koja je na toj lokaciji od 1587. godine.

Prema riječima Armina Džinde, građevinskog tehničara, ono što su za London Big ben i Tauer bridž, to je za Banjaluku bila i ostala sahat-kula, kako zbog starosti, tako i zbog funkcije, jer je 400 godina krasila jedno mjesto.

"U vrijeme rušenja sahat-kula bila je visoka 18,89 metara. Na temeljima bivšeg spomenika anagažovali smo kamione kako bismo pokušali spasiti stari kamen koji je bio dio lauškog kamena kao i dio naše isklesane banjalučke sedre. Tri kamiona sa 25 kubika kamenih ostataka smo pohranili u naselju Vrbanja, koje ćemo iskoristiti u ponovnoj gradnji, a uspjeli smo spasiti satni mehanizam i vrata", kazao je Džindo.

Ističe kako su ozbiljni u namjeri i želji da ovaj objekat obnove, uradili su premjer stanja, te imaju kompletnu dokumentaciju kako bi došlo do izgradnje.

Iz Odjeljenja Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS su nam kazali da zasad nisu primili predmet kojim bi se tražilo odobrenje za rehabilitaciju tog spomenika.

"Projektna dokumentacija postoji za džamiju Ferhadiju, ali do sada za sahat-kulu nije bilo ništa, a potrebna su i određena sredstva kako bi došlo do obnove. Imamo oko 800 objekata koji su registoravani kao kulturno dobro u RS i taj skromni budžet moramo rasporediti na godišnjem nivou na veliki broj objekata koji su ugroženi na različite načine", kazala je Milijana Okin, načelnica Odjeljenja za kulturno-istorijsko nasljeđe.

Medžlis IZ Banjaluka u avgustu 2002. podnio je peticiju Povjerenstvu za očuvanje nacionalnih spomenika za proglašenje sahat-kule nacionalnim spomenikom, što je i učinjeno 2003. godine, kada su područje i ostaci istorijske građevine proglašeni nacionalnim spomenikom BiH.

Turistička atrakcija

Iz Turističke organizacije grada kažu kako je Banjaluka ostala bez značajnog dijela kulturno-istorijskih spomenika, te da nisu znali kako postoji namjera obnove sahat-kule i kako je to pozitivna namjera koju će podržati.

"Ponovna izgradnja tog nacionalnog spomenika biće pozitivan korak i veliki doprinos za kulturni ambijent Banjaluke kao turističke destinacije", kazao je Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije grada.

Podržavam ovo.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2015, 00:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Okt 2015, 17:40
Zar nije sahat kula uništena u zemljotresu?

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2015, 00:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mali, jesi li ti Banjalučanin?

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2015, 00:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Bilo je par zemljotresa manjeg intenziteta u blizini.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2015, 00:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Okt 2015, 17:40
filozof sa vrbasa je napisao:

mali ti u gaćama...et,svaki dan nešto novo naučim,stvarno sam bio uvjeren da je u zemljotresu srušena.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2015, 09:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00

Seljacina iz glamoca, nemoj vas prave Banjalucane koji setate pored Vrbasa u isti kos sa njim

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2015, 11:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 19:05
Slika
Citiraj:
Ponovna izgradnja sahat-kule, nacionalnog spomenika i jednog od simbola Banjaluke, uvrštena je u godišnji plan Islamske zajednice za 2016.

Prema riječima Muhedina Spahića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka, obnova ovog spomenika ušla je u godišnji plan aktivnosti i prioriteta. Kaže da je zvanični stav IZ bila obnova džamije Ferhadije, ali da to ne umanjuje značaj za ponovnu izgradnju sahat-kule, koja je 15. decembra 1993. godine uništena do temelja. Za takav plan nedostaju novačana sredstva.

"Neminovno je da će sahat-kula, kao najstarija na području BiH, biti obnovljena, te pozivam sve gradske, republičke i državne instance da nam pomognu kako bi ovaj spomenik opet krasio srce grada", rekao je Spahić i dodao da se na starim razglednicama na kojima se nalazi Ferhadija primjećuje kako je u pravom planu bila sahat-kula.

Sahat-kula se ubraja u 216 javnih objekata u sklopu Ferhat-pašine zadužbine i, prema istorijskim podacima, ona je najstarija sahat-kula na prostoru BiH, koja je na toj lokaciji od 1587. godine.

Prema riječima Armina Džinde, građevinskog tehničara, ono što su za London Big ben i Tauer bridž, to je za Banjaluku bila i ostala sahat-kula, kako zbog starosti, tako i zbog funkcije, jer je 400 godina krasila jedno mjesto.

"U vrijeme rušenja sahat-kula bila je visoka 18,89 metara. Na temeljima bivšeg spomenika anagažovali smo kamione kako bismo pokušali spasiti stari kamen koji je bio dio lauškog kamena kao i dio naše isklesane banjalučke sedre. Tri kamiona sa 25 kubika kamenih ostataka smo pohranili u naselju Vrbanja, koje ćemo iskoristiti u ponovnoj gradnji, a uspjeli smo spasiti satni mehanizam i vrata", kazao je Džindo.

Ističe kako su ozbiljni u namjeri i želji da ovaj objekat obnove, uradili su premjer stanja, te imaju kompletnu dokumentaciju kako bi došlo do izgradnje.

Iz Odjeljenja Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS su nam kazali da zasad nisu primili predmet kojim bi se tražilo odobrenje za rehabilitaciju tog spomenika.

"Projektna dokumentacija postoji za džamiju Ferhadiju, ali do sada za sahat-kulu nije bilo ništa, a potrebna su i određena sredstva kako bi došlo do obnove. Imamo oko 800 objekata koji su registoravani kao kulturno dobro u RS i taj skromni budžet moramo rasporediti na godišnjem nivou na veliki broj objekata koji su ugroženi na različite načine", kazala je Milijana Okin, načelnica Odjeljenja za kulturno-istorijsko nasljeđe.

Medžlis IZ Banjaluka u avgustu 2002. podnio je peticiju Povjerenstvu za očuvanje nacionalnih spomenika za proglašenje sahat-kule nacionalnim spomenikom, što je i učinjeno 2003. godine, kada su područje i ostaci istorijske građevine proglašeni nacionalnim spomenikom BiH.

Turistička atrakcija

Iz Turističke organizacije grada kažu kako je Banjaluka ostala bez značajnog dijela kulturno-istorijskih spomenika, te da nisu znali kako postoji namjera obnove sahat-kule i kako je to pozitivna namjera koju će podržati.

"Ponovna izgradnja tog nacionalnog spomenika biće pozitivan korak i veliki doprinos za kulturni ambijent Banjaluke kao turističke destinacije", kazao je Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije grada.

Podržavam ovo.

EXTRA stvar.
bar ću znati kolko je sati kad prođem.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2015, 13:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:

Seljacina iz glamoca, nemoj vas prave Banjalucane koji setate pored Vrbasa u isti kos sa njim

Uuuuuuuuu, pazim ja sa kim se družim. :lol:

kosarka je napisao:
Slika

EXTRA stvar.
bar ću znati kolko je sati kad prođem.

Ali se nadam da će ići u korak sa vremenom i te nerazumljive znakove zamjeniti čestitim arapskim brojevima, a mogli bi i neki budilnik nadograditi da budi raju recimo u sedam. Što bi rekao Đontra pun sam ideja.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2016, 18:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

pokret potrosaca trazice od grada da koriguje cijene karta u javnom prevozu, a meni ovo nije bilo ni na kraj pameti, da su cijene kao da je barel 150 usd a ne ispod 30

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2016, 19:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 19:05
:lol: Izgleda da nije ni njima

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2016, 23:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Obaveza gradskih i prigradskih prevoznika je da snize cijenu autobuskih karata jer je cijena goriva u zadnjih nekoliko mjeseci rapidno padala, rekao je Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača Republike Srpske, a da li će one biti zaista snižene ili neće nadležni će objaviti ove sedmice.

Pojedinačna karta u Banjaluci je 1,60 KM, a neki smatraju da treba da bude snižena bar na 1,40 KM.

Boran Bosančić, odbornik DNS-a, koji je takođe pokrenuo tu inicijativu, kazao nam je juče da je nezvanično čuo da su prevoznici rekli da neće doći do smanjenja cijene karata.

-Očigledno je da su prevoznici isuviše uticajni i da je to glavni razlog zašto se ranije nije pristupilo korekciji cijena karata i zato mnogi ne žele o tome da govore- naveo je Bosančić.

Prema riječima Zorana Novakovića, načelnika Odjeljenja za komunalne, stambene i poslove saobraćaja, analiza cijene putničkih karata koju je uradilo to odjeljenje je završena i predata gradonačelniku.

-U toku ove sedmice trebalo bi se znati da li će doći do sniženja cijene karata- rekao je Novaković.

Dejan Mijić, direktor “Autoprevoza”, smatra da bi bilo nerealno da se snize cijene karata jer pored pojeftinjenja goriva sve ostale stvari su poskupjele.

Šta je to njima poskupilo kad ništa u autobuse ne ulažu? :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2016, 10:34 
Jutros sa desetkok iz grada, a pola vrata ne zatvara kako treba, jel' krepala hudrulika od zime ili sta je bilo niko ne zna...

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2016, 10:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ili si pijan ili su ti prsti promrzli, dok ovako pises :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2016, 11:23 
Promrz'o, poslije cu biti pijan, ima jos do kraja dana...

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2016, 12:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
Milan je napisao:
Jutros sa desetkok iz grada, a pola vrata ne zatvara kako treba, jel' krepala hudrulika od zime ili sta je bilo niko ne zna...

Zato je ljeti ko bombona.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2016, 23:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Banjaluka: 135 novih ulica za 10 godina

Lejla Džin 09.02.2016 21:55

BANJALUKA - Da se grad širi na sve strane govori i podatak da Banjaluka danas ima ukupno 601 ulicu i da je za proteklu deceniju dobila čak 135 novih.

Podaci su to Gradske uprave, iz koje su naveli da je 2006. bilo 466 ulica, a danas 601.

Taj broj bi ove godine mogao biti i veći jer iz nekoliko naselja koja se najviše šire smatraju da brojni ogranci treba da se pretvore u ulice, odnosno da dobiju naziv.

Zbog ogranaka u mnogim postojećim ulicama teško se snalaze i novi mještani i poštari, kazali su iz mjesne zajednice Starčevica, te su pokrenuli inicijativu da neke od ogranaka imenuju u potpuno nove ulice.

Posljednjih godina, kako se ovo naselje širilo, dobilo je brojne nove ulice kao što je Ulica Slobodana Kusturića, Bulevar Desanke Maksimović, Ulica akademika Milana Vasića i druge.

"Ogranci pojedinih ulica kao što su Koste Jarića, Srpskih ustanika i Starog Vujadina stiču uslove da postanu nove ulice, a i prema riječima mještana, poštari se jedva snađu kad raznose poštu", kazao je Dražen Milosavljević, zamjenik predsjednika Savjeta MZ Starčevica.

U prigradskom naselju Kuljani pored Prve kuljanske, inače najduže ulice u Banjaluci, ima ukupno 27 ulica, koje su obilježene brojevima Kuljanska 2, Kuljanska 3...

Bojan Kovačević, predsjednik Savjeta MZ Kuljani, kaže kako su našli solomonsko rješenje, te nazive ulica podijelili po brojevima.

"Imamo ukupno 27 ulica koje su imenovane po brojevima, te su kompletni Kuljani pokriveni numeracijom", kazao je Kovačević.

U mjesnoj zajednici Priječani kažu kako su prije 11 godina pokrenuli imenovanje ulica, te kako ovo naselje ima 33 ulice, ali dvije su još bez imena. Kako su naveli iz Gradske uprave, u toku 2015. godine nije bilo novih naziva.

"Ostale su nam još dvije ulice bez imena jer je jedna na granici s opštinom Laktaši, u drugoj postoji svega četiri do pet kuća, ali to je i dalje naš prioritet", kazao je Nebojša Tojagić, predsjednik Savjeta MZ Priječani.

Dodao je da je od svih novih ulica samo jednu imenovao grad i dobila je naziv Olgica Spiridonović, i to je, dodaje, predmet spora jer mještani ne žele da im ulica nosi taj naziv jer mnogi nisu čuli za tu glumicu.

Kosovska ulica, kao jedna od najvećih u naselju Lauš, pored brojeva obilježena je i slovima, kažu iz ove mjesne zajednice i dodaju kako se Hitna pomoć i policija ovdje ne snalaze baš najbolje. Smatraju da se zbog brojnih ogranaka mogu izvesti nove ulice zbog lakše orijentacije.

"Ulica Franca Šuberta je takođe veoma kompleksna i tražili smo da neki ogranci dobiju nazive po poginulim borcima", kazao je Nebojša Matić, predsjednik Savjeta MZ Lauš.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9588 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 480  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]