banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 23:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 901 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 46  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Jan 2016, 18:41 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
Treba obiljeziti logicno i proslaviti, ali ovdje najvise se spominju politicari, ko oni su tu neko i nesto, ustv su to vecinom profiteri obicni.. a borci nemaju za hljeb.. al dobro, niko nam drugi nije kriv no mi sami

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 18:54 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
800 je napisao:
Ja ne dozvoljavam da bilo ko u moje ime kaze da sam prvi Bozic i Slavu slavila 1992. Takodje, bila sam svjedok, postoje slike, dokumenta, ziva svjedocenja kako je to izgledalo u kuci moje bake, u centru Banja Luke, i kucama njihovih prijatelja.
Nemoguce da smo toliki izuzetci. Deda i baka su radili u Matexu, zar je samo Matex bio izuzetak? Najvise prijatelja su imali iz firme, pa zato navodim konkretno.
Nesmetano smo isli u crkvu i niko nam branio nije. Ne znam da li sam ja bila mala, pa mi je sve bilo veliko, ili ima istine u tome, ali crkva je znala biti punija tada, nego je sada.

Niko nije branio ni da se slavi, ni da se ide u crkvu. Al' većina nije. Mogu oni pričati sad šta hoće, odrastao sam i ja u Banjaluci i do rata nisam upoznao nikoga ko je slavio slavu (il' bar spomenuo da slavi), vjenčao se u crkvi i sl. Za "srpsku" Novu godinu sam čuo u ratu i nema pi*ke da me ubjedite da ste je slavili prije rata zato što to nije vjerski praznik i ne postoje vjerski obredi tim povodom niti se ona svečano obilježavala do rata u SPC. Isto kao što svi sad imaju dedu u četnicima, tako su svi slavili slave i Božiće.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 19:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Maj 2008, 14:32
Moji su slavili iako je djed bio u partizanima, a za "srpsku" novu smo svi čuli u ratu prvi put, mada je ispravnije reći pravoslavnu novu ili po julijanskom kalendaru. Ja se kao klinac sjećam da je u selu bila jedna kuća gdje nisu htjeli pustiti popa u kuću dok je nosio vodicu, iako su i oni slavili. Moj otac je počeo sam slaviti u kući 87, dvije godine od kako smo preselili od djeda, to jest uselili u kuću, samo nismo svještavali koljivo, negdje u ratu smo to počeli.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 19:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Dec 2015, 00:07
nepokoreni je napisao:
Realno, nemamo zašto da ga slavimo. Izgubili smo nadležnosti, grb, himnu, vojsku, dostojanstvo....ko hoće neka slavi ja protiv Sv. arhiđakona i prvomučenika Stefana nemam ništa. I on je primjer stradanja....

Изгубили смо 30 хиљада живота у последњем рату, још најмање 1500 мајки не зна гдје су њихови најмилилији, толико синова, кћери....
Ако изгубе и један од симбола за који је дата највећа могућа жртва, онда та жртва и није значила.
Итекако имамо.
И то апсолутно нема никакве везе са инатом. Нити би требало имати. Већ са нама самима.
Нити под слављем мислим да се опијамо, живимо као да је последњи дан или обијамо туђе кафиће и продавнице само зато што нису српске.
9. јануар је један од симбола наше отаџбине Републике Српске. Не симбол СНСД-а или СДС-а. 9. јануар је само један у низу датума које требамо поштовати, јер симболишу нешто што се зове Република Српска. За мене она живи и живјеће док ме има. А на мени је да свом поколењу, наследнику или како већ укажем на значај очувања Републике Српске, али и поштовања онога што су урадиле десетине хиљада погинулих, више од 50 хиљада рањених и више од 100 хиљада преживјелих бораца.

И да не давим, ако те не мрзи, послушај овај видео запис покојног Данила Лазовића, без обзира што се ради о политичком митингу, има ту добрих закључака.
Када човјек изгуби идентитет, изгубио је себе. Идентитет се не једе, не купује и њиме се не треба ликовати. Треба га штитити, чувати и поштовати.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yUE6AjR5KZc[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 19:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Sep 2013, 15:21
Bas to, sad svi kazu da su oduvijek slavili. No nebitno, ne prozivam nikoga licno, samo konstatujem.
Medjutim, sto kaze zoka, cinjenica je da nije bilo isto prije rata i poslije. Bar u BL. Sjecam se svog oca koji je sa tetkom nosio koljivo svakog 1.1. U 17 h u crkvu Svete trojice. Pa je pricao kako se svake godine sretne sa nekim ljudima koji slave istu slavu, i uvijek ih je bilo par. A onda u ratu je kaze odjednom nastala guzva u crkvi, svi su donosili koljivo, nisi mogao uci od ljudi, i to je trajalo intenzivno 3-4 godine i onda opet prestalo. Broj ljudi 1.1. U 17h koji su donosili koljivo je prepolovio.
Nije to mjerilo nicega, ali da je odjednom u ratu postala bitna i slava i pravoslavlje i srpstvo, naglo, sa krstovima oko vrata velicine onih s groblja, cinjenica je. Kao da mnogi nisu znali ko su do tada..
A mozda i nisu.. :/

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 19:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ja nisam slavio, ali sada slavim duplo zesce, da nadoknadim

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 19:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Meni nisu cudni politicari koji koriste bas sve, u dnevnopoliticke svrhe, i koji koriste 9. januar za svoju promociju.
Ja ih ignorisem. Nije 9. Januar ni predsjednik, ni stranka, ni politicar..

Meni nisu jasni oni koji 9.januar vezuju za Dodika, Snsd, Bosica, ili bilo cim slicnim. Nije individua drzava, drzava je cijeli narod.

Nije bitno ko jest a ko nije hertz, vec je cinjenica da je rat dao doprinos tome.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 19:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Malo rat, malo promena sistema...

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 19:28 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
_зока je napisao:
Za "srpsku" Novu godinu sam čuo u ratu i nema pi*ke da me ubjedite da ste je slavili prije rata zato što to nije vjerski praznik i ne postoje vjerski obredi tim povodom niti se ona svečano obilježavala do rata u SPC. Isto kao što svi sad imaju dedu u četnicima, tako su svi slavili slave i Božić.

Ja se sjećam da se tad slavio mali Božić i pravila popara... o srpskoj (pravoslavnoj, nazovite je kako hoćete) Novoj godini nije bilo pomena. Moj djed je bio partizan i slavio je Božić.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 19:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I po meni je gore to sto je taj osjecaj za svoje opet opao kako je rat odmicao.
Ne mislim na nacionalizam, i ne mislim da treba zaboraviti tesku ekonomsku situaciju i sve ostalo, ali patriotizam ne bi trebao varirati u tolikom obimu. Usudim se reci da je kod srba to posebno izrazeno.

Da, i ja sam prvi put cula za srpsku n.g. u ratu.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 19:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
mali Božić se i sad slavi..14. januara i to nema veze ni sa kakvom Novom godinom

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 19:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Dec 2015, 00:07
Lolly mangup je napisao:
Ja ih ignorisem. Nije 9. Januar ni predsjednik, ni stranka, ni politicar..

Meni nisu jasni oni koji 9.januar vezuju za Dodika, Snsd, Bosica, ili bilo cim slicnim. Nije individua drzava, drzava je cijeli narod.

8)

Управо.
Као што смо и сами одговорни за властиту судбину. Дух тоталитета нашег народа је практично постао кабл за пренос информација БН ТВ-а и РТРС-а. (барем његовог једног дијела)

Генерал Младић је још у Власеници 1995-те рекао реченицу које би се сви итекако требали држати, а неки и постидјети (ово се односи на нас као народ, не на неке од форумаша који имају супротне ставове)

Citiraj:
Опстали смо на нашим огњиштима, иако је на нас оволико мало колико нас је било, насрнуло нажалост скоро пола Међународне заједнице. Народе, војско, за нашу судбину српску само можемо бити одговорни ми. И док нас има бранићемо и одбранићемо наше гробове и наша огњишта

Нажалост и током оних година било је неслоге. Ратко је издан.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 19:37 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
_зока je napisao:
800 je napisao:
Ja ne dozvoljavam da bilo ko u moje ime kaze da sam prvi Bozic i Slavu slavila 1992. Takodje, bila sam svjedok, postoje slike, dokumenta, ziva svjedocenja kako je to izgledalo u kuci moje bake, u centru Banja Luke, i kucama njihovih prijatelja.
Nemoguce da smo toliki izuzetci. Deda i baka su radili u Matexu, zar je samo Matex bio izuzetak? Najvise prijatelja su imali iz firme, pa zato navodim konkretno.
Nesmetano smo isli u crkvu i niko nam branio nije. Ne znam da li sam ja bila mala, pa mi je sve bilo veliko, ili ima istine u tome, ali crkva je znala biti punija tada, nego je sada.

Niko nije branio ni da se slavi, ni da se ide u crkvu. Al' većina nije. Mogu oni pričati sad šta hoće, odrastao sam i ja u Banjaluci i do rata nisam upoznao nikoga ko je slavio slavu (il' bar spomenuo da slavi), vjenčao se u crkvi i sl. Za "srpsku" Novu godinu sam čuo u ratu i nema pi*ke da me ubjedite da ste je slavili prije rata zato što to nije vjerski praznik i ne postoje vjerski obredi tim povodom niti se ona svečano obilježavala do rata u SPC. Isto kao što svi sad imaju dedu u četnicima, tako su svi slavili slave i Božiće.

Ovo sto zoka pise nije bas najtacnije....malo sam stariji od vas a poticem iz partizanske i policijske porodice pa pamtim kako je to hodalo.....nije se branilo da se slavi i ide u crkvu...onima koji nisu clanovi sk.....moj djed iako partizan je slavio...otac kao inspektor tadasnjeg rsup je vodio kolege na slavu kod oca ali su na vjerski obred izlazili iz sobe...baba to nije jebavala ni 2 posto....djeca su pijukala i ona je do tih stvari drzala maximalno....cetvrtkom se nije radilo i na crveno slovo nije dala nista da se radi.....mrsno smo slavili nikoljdan a popovi su to tolerisali jer im je bilo bitno samo da se slavi.....u mojoj porodici je baba ta koja nista nije jebavala ni s glave i drzala je do vjere...vjerujem da je takvih baki bilo u svim porodicama koje su sve to i ocuvale

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 19:39 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
U JeBoTe ala se ovdje zakuvalo od15h.........

Ovo je tacno na selu se vise drzalo do obicaja......

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 19:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2015, 18:05
Meni se čini da su babe puno više držale do običaja, jer su dede obično bili partizani i komunisti.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 19:46 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
djedo spomenicar, komunjara al je kukurikao za badnje vece, baba kvockala a mi klinci po slami fatali bombone..za porodicnu slavu taek umratu sam cuo, primjetio..

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 19:48 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
_Krol_ je napisao:
Ovo sto zoka pise nije bas najtacnije....malo sam stariji od vas a poticem iz partizanske i policijske porodice pa pamtim kako je to hodalo.....nije se branilo da se slavi i ide u crkvu...onima koji nisu clanovi sk.....moj djed iako partizan je slavio...otac kao inspektor tadasnjeg rsup je vodio kolege na slavu kod oca ali su na vjerski obred izlazili iz sobe...b

Moj deda je bio podoficir JNA, samim tim i član partije i čitao je ljudima slavu po Surjanu.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 20:00 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Postujem....kod nas je stari dovodio te svoje i izlazili su jer koliko se sjecam pricali su kako je neki iz Sipova najebao na partijskom sto je prisustvovao obredu i mozes misliti prekrstio se.....naravno protivteza je odmah nadjena pa je najebao i neki musliman iz Celinca zbog bajrama...od tad su samo krkali....znam da je pokojna baba Milena bjesnila zbog toga....kao ako izlazite nemojte se ni vracati....al nisu je konstatovali uopste

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 20:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
srda83 je napisao:
Meni se čini da su babe puno više držale do običaja, jer su dede obično bili partizani i komunisti.

Jok,grijesis nije zbog toga.
Nije ih bilo.

Muski glava nije puno ostalo na ovim prostorima ni da slave ni da tuguju.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 22:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Ne znam zašto ušuplje toliko polemišete, kome se slavi slaviće, a kome ne neće. Isto kao i odnos prema društvu i 9. Januaru, ko ga iskreno voli, davaće, a koga boli q polagaće vijence i držat govore ;-)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 901 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 46  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]