iako je sam kraj godine dosta filmova koji ce se sigurno naci na top listama najboljih se jos nisu pojavili na netu...bilo da su to 'povratnicki' filmovi provjerenih autori kao sto su Haynes i
''Carol'', novi Kaufman i
''Anomalisa'', dugo ocekivani povratak tajvanskoga bogaoca Hsiao-Hsien Houa i njegov
''The Assassin''... Justin Kurzel ide putem Andrew Dominika i John Hillcoata te ako je vjerovati trejleru (a kad nije?)
''Macbeth'' ima potencijala...
''Spotlight'' ce ispuniti kvotu onoga
maloga filma koji ce pokupiti oskarovskih nominacija, nesto kao Alexander Payne filmovi... ja sam se ozbiljno pripremao za novi Mann film i kako stvari stoje umjesto u
''Blackhatu'' novog Manna je snimio Villeneuve u vidi jednoga od iscekivanijih filmova godine,
''Sicario''... kriticari se u sustini slazu oko pojedinih favorita, u hororu to je
''It Follows'', u SF-u to je
''Ex Machina'', visokobudzetna animacija i njeni osjecajni osjecaji u
''Inside Out'', ljetni blok baster
''Mad Max''...
dokumentarci izgledaju jako kao i uvijek...od Oppenheimera i njegovoga
''The Look of Silence'' se mnogo ocekuje....ekipa koja je radila
''Amy'' obecava sama po sebi da ce film biti dobar i ljudima koji i nisu pratili zivot pokojne pjevacice...
''Cartel Land'' je podrobniji pogled u naizgled poznatu tematiku,
''Going Clear'' je spooky uvid kult sajentologije....
''The Wolfpack'' je bizarna prica za koju se na momente nadam da je donekle fabrikovana...
Evropa ni ove godine nije zakazala....Andersson, onaj evropski, sa dva S, je zaokruzio svoju trilogiju sa
''A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence'', tri filma zbog kojih mi je drago sto su izasli za naseg vremena, prijeko potrebni filmovi u danasnje vrijeme... Ukrajina ima svoj
''The Tribe'', Bela Tarr je odgovoran za pojavljivanje Laszla Nemesa ciji je
''Son of Saul'' smjesten u Ausvic, snimljen pretezno u krupnim kadrovima, na cijoj se tonskoj slici radilo skoro godinu dana... ako je Villeneuve snimio film dostojan Manna, Assayas sa svojim odlicnim
''Clouds of Sils Maria'' je film kakav bi moderni Bergman snimio... Audiard je uzeo Kan sa svojim
''Dheepan'' koji izgleda veoma zanimljivo...Grcka i Italija sa svojim najreprezentativnijim pulenima imaju svoje filmove engleskoga govornoga podrucja u vidu Lanthimosa i Sorrentina tj.
''The Lobster'' i
''Youth''...potonji je veoma stilizovana dobra ideja koja u par navrata upadne u prevelike rupe umjesto da preleti preko njih ali ako nista vrijedi pogledati zbog Maradona scena...
ima tu jos mnogo filmova, ovo su oni koji ce se protezati po vecini TOP lista ali...