banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 20:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Nov 2015, 18:52 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2010, 23:39
Pozdrav svima!

Imam velike probleme sa vlagom u stanu. Gradnja je stara ali je stan u potpunosti renoviran te je urađena niva izolacija. Problem je jer smo blizu rijeke te je vlaga neizbježna. Čitala sam o isušivačima vlage te da su odlicni bar u najgorem periodu (jesen, zima kad je postotak vlage veći).

Imate li iskustva sa tim i koji isušivač je najboljii?

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2015, 19:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Kako se manifestuje vlaga? Kakva je stolarija?
Mora postojati razlog zasto se vlaga pojavljuje.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2015, 20:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

ferdinand je napisao:
Kako se manifestuje vlaga? Kakva je stolarija?
Mora postojati razlog zasto se vlaga pojavljuje.

Pojavljuje se plijesan vecinom zelene boje i na nekim mjestima crne. Interesantno je to da se miris vlage ne osjeća. Stan je u pizemlju i ispod ovog stana nema podruma sto znači da je praktično na zemlji. Sve je renovirano i bivši vlasnik stana je rekao da je uradio unutrašnju izolaciju stiroporom. Znam da je plijesan jako opasna za zdravlje i ne znam šta da radimo. Čitala sam za isušivače vazduha i mnogi ih hvale ali ne znam gdje uopšte pogledati?

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2015, 20:07 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
roserbud je napisao:
Sve je renovirano i bivši vlasnik stana je rekao da je uradio unutrašnju izolaciju stiroporom.

Sve rečeno.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2015, 20:09 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
roserbud je napisao:
Sve je renovirano i bivši vlasnik stana je rekao da je uradio unutrašnju izolaciju stiroporom.

Sve rečeno.

To je problem? Šta da radimo???

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2015, 20:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Ne moze vlaga biti tek onako u kuci.
Negdje mora probijati i treba otkriti gdje.

Sa isusivacem neces rijesti problem nego ces ga samo odloziti (ako ga i odlozis).
Uz to pro isusivaci su jako skupi, za te pare mozes platiti i majstora i materijal da ti srede.
Mi u firmi placamo rentanje isusivaca od 8-10 KM za dan.

Dakle, majstora za ruku, objasniti kako sta gdje odakle pa ce ti on reci gdje bi moglo biti i na sta obratiti paznju.
Masu tih izolacionih masa imas u firmi Interdom. Imaju SIKA proizvode koji su po tom pitanju jedni od najboljih. A svakako ce ti dati dobar savjet.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2015, 20:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Sep 2013, 15:21
Ja imam te isusivace UHU. Nekad sam imala vlagu u jednom cosku, u onom periodu kisa i poplava se pojavila. To smo sanirali i nema vise, ali sam ipak kupila taj isusivac i sasvim je ok. Koristim ga u kupatilu takodje, mada ni tamo nemam neki pretjeran problem s vlagom, ali kako nemam prozor shvatila sam da ne bi bilo lose i tamo staviti.
Ispocetka se voda vise nakupljala, a sad ne. Mijenjam te "kesice" u tim kutijama kada se istrose.
Moja drugarica kaze da npr. Vise nema miris vlage u ormaru od kad ima tu kutiju. One se rade u 3 velicine, zavisno od velicine prostorije.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2015, 20:18 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ja sam pričao sa par ljudi koji se bave tim stvarima (da ne kažem da su završili škole za to) i svi su kategorično rekli NE za stavljanje stiropora sa unutrašnje strane. Na pitanje zašto, odgovor je bio vlaga.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2015, 20:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Al to nije istina. Ja sam u stanu koji iznajmljujem, vlagu rijesila tako sto sam na taj dio sobe stavila unutrasnju izolaciju, stiropor i rigips i nikad se vise nije vratila. Sad ce skoro 8g.

Mi smo u kuci, vlagu tu u tom cosku rijesili nekim premazima i emulzijama koje idu na takav zid, koji ni malo nisu jeftini bili, ali su se isplatili jer se vlaga nije vratila do sada. Kazem to je bilo kad su bile one kise i poplave. Nadam se da i nece.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2015, 20:27 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Nisam te struke, ali mi učeni ljudi rekoše da stiropor spriječava "disanje" zida i da će se hvatati kondenz (vlaga) zbog toga. Naletiće valjda mirdza na ovu temu, pa reći koju pametnu :)

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2015, 20:29 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Ja sam pričao sa par ljudi koji se bave tim stvarima (da ne kažem da su završili škole za to) i svi su kategorično rekli NE za stavljanje stiropora sa unutrašnje strane. Na pitanje zašto, odgovor je bio vlaga.

Znaci to je problem :( Cijeli stan je rađen sa takvom izolacijom. Sad tek ne znam sta da radim. To bi sve trebalo mijenjati a ne znam ni koliko bi to kostalo. Stan ima 66m2.

Meni i nije bilo logično da se stiropor stavlja unutra ali ljeti nam e u stanu hladno (klima nije potrebna), tako da je taj stiropor imao neki efekat.

Sta sad????? Koliko bi kostalo da se to riješi???? :( :( :( :(

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2015, 20:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Nisam te struke, ali mi učeni ljudi rekoše da stiropor spriječava "disanje" zida i da će se hvatati kondenz (vlaga) zbog toga. Naletiće valjda mirdza na ovu temu, pa reći koju pametnu :)

Hoce. To je istina. Kao i kad stavis pvc stolariju. Ali zato vjetris prostoriju, otvaras prozor i zracis redovno, i ne moze biti kondenza.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2015, 20:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Lolly mangup je napisao:
Al to nije istina. Ja sam u stanu koji iznajmljujem, vlagu rijesila tako sto sam na taj dio sobe stavila unutrasnju izolaciju, stiropor i rigips i nikad se vise nije vratila. Sad ce skoro 8g.

Mi smo u kuci, vlagu tu u tom cosku rijesili nekim premazima i emulzijama koje idu na takav zid, koji ni malo nisu jeftini bili, ali su se isplatili jer se vlaga nije vratila do sada. Kazem to je bilo kad su bile one kise i poplave. Nadam se da i nece.

Ili je ima ali je ne vidis...izmedju zida i stiropora.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2015, 20:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Na tim starim kucama problem zna biti pod, tj plioca ispod poda.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2015, 20:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja licno vam preporucujem da uzmete u nekoj od tih radnji sto prodaju te boje, jupol i slicno, tu emulziju sto smo mi. I to se onda prekreci normalno. I da provjetravate prostoriju redovno.

Ferdinand
Moguce da postoji i da se ne vidi. Mi taj stan izajmljujemo a vlaga se ne osjeti. Ne znam..

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2015, 20:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ferdinand je napisao:
Na tim starim kucama problem zna biti pod, tj plioca ispod poda.

I da. Mi kada smo to u sobi rijesili tim premazima i krecenjem, izbacili smo sve stvari, oprali sta se moglo i vratili, a pod i krevetic stavili novi. Vlaga udje u namjestaj, tepih, pod i ako ne mozes oprati, i vratis takvo u prostoriju, ono se opet siri.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2015, 20:37 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Lolly mangup je napisao:
<Enter_name> je napisao:

Hoce. To je istina. Kao i kad stavis pvc stolariju. Ali zato vjetris prostoriju, otvaras prozor i zracis redovno, i ne moze biti kondenza.

Ovo je rjesenje....provjetravaj.....hermeticki zatvorena prostorija i mora se pojaviti vlaga

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2015, 20:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
roserbud je napisao:
Stan je u pizemlju i ispod ovog stana nema podruma sto znači da je praktično na zemlji.

Moje skromno mišljenje je da je ovo problem.
Stiropor je ok izolator i nije škodljiv, džaba izolacija zidova ako nije urađena izolacija "odozdo" odakle i vuče najvjerovatnije vlagu.
Ja živim u krškom podneblju pa rijetko ko pravi kuću direktno na podlozi.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2015, 20:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Zaboravih reći, ljudi koji su ovdje živjeli su svaku sobu grijali i to maximalno jer su imali malu bebu...mi ne grijemo toliko već umjereno i ne u svakoj prostoriji. Može i to dodatno pogoršavati sve...

Trenutno nisam primjetila da ima vlage na drugim mjestima, bar je ja ne vidim (na ormarima, odjeci) ali prodavci stana se kunu da nisu imali vlage. Kažem možda je zbog toga što su grijali vise.

I konstantno otvaram sve prozore ii prozračujem stan ali ne pomaže

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2015, 20:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Postavljanje stiropora tj izolacije sa unutrasnje strane ne znaci uvijek katastrofu ili nesto lose.
Vlaga se moze stvarati i dva razloga.
Jedan je kada ne postoji termika na zidu. Tada usljed velike razlike u temperaturi vani i unutra dolazi do skupljanja kondenza na zidu ili unutar maltera. To se manifestuje stvaranjem budji. Kada se stavi stiropor sa unutrasnje strane smanjuje se prolazak "razlicite temperature" kroz zid i stvaranje budji.
Drugi i gori problem je kada negdje kroz zid curi voda/kondenz ili kad kroz neizolovan pod prolazi hladniji vazduh. To stiropor na zidu ne rjesava.

Najcesci problem kod starih kuca je pod.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]