Helena je napisao:
ja i rekoh..prerasude ne mozhete da osudjujete.....jer nista dobro ne pokaza Amerika prema nama u zadnjih 10 godina....ili?
e tu smo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
lijepo sam u jednom svom postu rekla, ljudi nisu na nasoj strani, sta se moze, losa sreca. i bas zbog toga mi i stvaramo predrasude o OBICNIM amerikancima.
bilo ko od nas da kaze da su ameri jako fin i ljubazan narod, vi nas odmah docekujete " irak ", " mi "........... bla, bla..........
nije rijec o bushu i vladi , vec o ljudima koje svakodnevno mozes sresti na ulicama i koje blage veze nemaju sa politikom.
zato vas molim da se drzite teme.
niko od nas NIJE podrzao americku politiku.
ti si pitala na sta mi mozemo da se ugledamo na amerikance. postoji mnogo toga, trebalo bi mi sto godina da pisem. necu reci, redovne plate, beneficije, bla, bla, to je ipak visa sila, ljudi imaju bolji standard, ekonomiju.
ljubaznost, kultura ( mislim na rjecnik - nepsovanje ), i ono sto me posebno iznenadilo ( a mislila sam da je totalno drugacije prije mog dolaska ) velika kolicina NErasizma, i vjerske tolerancije.
vise se cijene neke druge ljudske osobine od npr toga u koju crkvu ide moj komsija , a u koju ja ( sto kod nas, moras priznati nije slucaj

)
mi zakljucujemo neke stvari ne dajuci prostora za nesto drugo, jednostavno se iskljucujemo. znamo za npr. jerry-ja springera i za oprah show. svi ce reci " a debilnih amerikanaca jesi vidio na sta lice i koji su debili kod jery-ja ". a niko " ameri su divan narod, jesi vidio/la kako su svi fini kod opre ". ovo je toliko bezvezan primjer , ali morala sam napisati.
cao