banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 21:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 394 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 20  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: freelancing
PostPoslato: 06 Okt 2015, 22:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
Hvala na ideji Eudaimonia, inače u BL već postoji komjuniti. Održana su dva sastanka, jedan u julu i drugi nekidan, a biće svakog mjeseca bar jedan. Vjerovatno na nekom od sljedećih okupljanja bi trebalo da se predloži da se diskutuje o ovoj temi.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2015, 01:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Samo sto ne uzimas u obzir da za notara i advokata treba skola i dobro se namuciti da bi kasnije se probio i naplatio svoj rad. Developer moze skoro svako biti, sjednes u naucis online sta ti treba i obaras cijenu kako ti odgovara, ne moras ni osnovnu skolu imati.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2015, 09:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
#sehxor

upravo tako, teško je postavljati standarde u struci koja ne zahtjeva licencu. Za sve struke koje smo gore naveli (advokati, notari, arhitekti) mora se imati licenca i na taj način se održava neki standard i nema hiperprodukcije.
U ITu ne trebaju nikakve licence, iako postoje, niko ih ne šljivi ni pet posto kao ni diplomu tako da postoje određene razlike.

Mada, mislim da bi bilo moguće organizovati nekakav komjuniti koji bi na osnovu nekakvih radionica i projekata dokazao da ima kvalitetne članove i onda bi potencijalni klijenti mogli da biraju iz te grupe ko im treba zavisno od vrste projekata u kojem članovi imaju iskustva. Tako bi se moglo pomoći i početnicima da steknu potrebno iskustvo jer kako danas stvati stoje, jako je komplikovano početi.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2015, 09:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
I ne zaboravite da advokati i notari imaju zakonski definisane tarife, dogovaranje cijene o kojoj se ovdje piše nije baš zakonito. Ne kažem da toga nema, ali sigurno nije javno.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2015, 09:59 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Forty Two je napisao:
I ne zaboravite da advokati i notari imaju zakonski definisane tarife

A ko je i na osnovu cega donio te zakone? ;)
Lobi.

Forty Two je napisao:
dogovaranje cijene o kojoj se ovdje piše nije baš zakonito. Ne kažem da toga nema, ali sigurno nije javno.

Mi ovdje samo caskamo o stanju u bransi i sta bi trebalo da se uradi - ne stvaramo nikakav IT kartel. :D

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2015, 10:18 
Veteran
Veteran

Jeste lobi, ali su samo te dvije branše uspjele izboriti takav status, a ne treba zaboraviti ni značaj koji imaju u sudskom sistemu i da nije jednostavno ući u tu branšu.
Bilo je pokušaja i da se na sličan način regulišu i minimalne naknade u eksternoj reviziji (isto oblast koja podrazumijeva zakonski definisano licenciranje), ali bez uspjeha.
Ne mislim ja da hoćeš stvoriti kartel :-) , već samo da je pogrešno razmišljati u smjeru bilo kakvog regulisanja minimalnih cijena u vašoj branši jer nije realno.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2015, 10:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Postoji nacin.
Da se napravi zakonski okvir koji klijente obavezuje da koriste usluge osoba koje su na neki nacin licencirane od strane raznih auditorskih kuca.

Ugrubo nesto poput sistema CE oznake.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2015, 10:44 
Veteran
Veteran

Teoretski da, ali koliko je realno na takav način regulisati tu oblast? I na šta bi ličilo tržište programerskih usluga kada bi države na takav način vršile tu regulaciju. A da ne pričamo o dodatnim troškovima koje bi to donijelo programerima.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2015, 10:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Dovoljno je regulaciju donijeti na nivou EU i USA.
Upravo je caka u ulaganjima.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2015, 11:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Samo da dodam u svom slucaju, nisam obarao cijenu nego sam u nekoliko navrata nudio rijesenje besplatno, samo da dobijem pocetni feedback.

Inace imam dvije cijene; za lokalno i strano trziste. I radije cu napraviti nesto dzaba (ako me neko fino zamoli :D ) nego spustiti cijenu na "za toliko mi to moze uraditi komsijin mali" jer ima jedan univerzalni princip: ako ne cijenis sebe, nece ni niko drugi da te cijeni.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2015, 17:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Napravih profil na Upworku, i zasad sam 12 ponuda poslao... 1 je odbijena, 1 sam besplatno ponudio rjesenje... Ovo ostalo su po meni realne cijene, cak mozda i vise od toga... Budzet je definisan, lupam $500, ja cijenim da mogu zavrsiti za 3-5 dana, i stavim $200 dolara... Po meni to nije dumping, nego samo realno pristupanje... A satnicu sam stavio $15 trenutno, mada smatram da je 20-25$ realno...

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2016, 18:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2013, 14:00
Narode imam jedno pitanje.Kako stoje stvari sa porezom? Iznad koje cifre mjesecnih dohodaka bi bilo pametno prijaviti porez za rad preko interneta?Koliki je uopste taj porez?

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2016, 18:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Зашто би уопште пријављивао било шта? Макар има милион начина да паре уђу у систем овде тек након повлачења истих са најближег банкомата. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2016, 18:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

OK,ali kako se onda vrsi naplata,oni ti salju zahtjev za uplatom poreza ili sta? Izvini na glupom pitanju ali valjda si me razumio,nisam nikada ranije placao nikakav porez jer nemam imovinu na svoje ime niti sam bio zaposlen pa pitam.Ko pita ne skita :D

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2016, 19:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Чекај, не контам. Зашто би ти да платиш порез уопште? Урадиш неки "фриленсинг" паре ти легну на Пејпал рецимо, узмеш ону "Пајонир" картицу, уз њу добијеш одговараћу банковни рачун, паре ти буду тамо, повучеш их са банкомата, крај приче... Оно, ако су убо какву стипендију од државе, био на буџету на државном факсу, ок, хоћеш да плати порез, рад, ред, дисциплина и поштење... У сваком другом случају... :)

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2016, 19:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Recimo da neka osoba ima mjesecna primanja npr 2-3k KM ili jos bolje 5 cifara. Zar nije logicno da drzava hoce svoj dio kolaca?

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2016, 19:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Сасвим логично, ако држава сазна за толики колач. О томе ти ја причам. :) Иначе има онај неки формулар за пријаву пореза на приходе који би требало да се попуни некад у јануару/фебруару за претходну годину и преда до неког рока... Некад.

Ако те баш толико занима скочи до најближе пореске управе па питај, а можда има и на њиховом сајту.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2016, 19:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Izgleda da smo nasli zajednicki jezik :D
Mene zanima do koje cifre sigurno banka nece reagovati i prijaviti poreznoj velike prihode.Jer zamisli da 2-3 godine imas velike prihode i ne placas porez i nakon 3 godine ti dodju iz poreske i optuze te za utaju poreza.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2016, 19:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Мислим да се појединачне трансакције мање од 1000 КофолМарака не пријављују. Али како рекох, у данашње вријеме нема разлога да ти паре уопште долазе у нашу банку. 8)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2016, 20:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Znam,nego sam negdje procitao da drzava sklapa ugovore i sa pajonirom i svim ostalim servisima da se bukvalno svaki pfening isplacen nama zabiljezi u poreske registre...

Послато са Redmi Note 2 уз помоћ Тапатока

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 394 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]