Citiraj:
Jebo zemlju koja oskara nema.
Iako znam da je ovo jedna vesela krilatica,moram ti reci da je kategorija dodjele oskara za Najbolji film sa neengleskog govornog podrucja,poprilicno velika farsa.Podsjeticu te da su u zadnjih petnaestak godina,oskara za ovu kategoriju dobili:
1990.godine ceski film Kolja jer kroz prizmu malog ruskog djecaka ostavljenog u postkomunistickoj Cehoslovackoj,zestoko kritikuje visedecenijsko rusko prisustvo u toj zemlji (stalna tema americkih medija tada i danas).
1991.godine Nikita Mihalkov dobija oskara za film koji govori o periodu staljinizma u SSSR-u (naravno negativno,opet stalna tema zapadnih medija)
Ovo su godine raspada Sovjetskog Saveza kada se umjetnici,koji su bili prozapadno orjentisani, moraju nagraditi!
Reziser Ang Li dobija oskara za Pritajenog tigra zbog svojih,blago receno,nekomunistickih stavova.
Kao sto vidis politika je izuzetno bitna pri selekciji dodjele oskara.
Citiraj:
Ne znam zasto ste toliko odusevljeni sa Kustom. Svaki njegov film je na isti kalup, sve neka socijala sa nekim crnim humorom. Najbolji njegov film (po meni, naravno) je Sjecas li se Dolly Bell, ostalo je katastrofa. Ni jedan njegov film se ne moze porediti sa Nicijom zemljom.
Dolazimo do Danisa Tanovica,koji je dobio oskara u godini napada na Svjetski trgovacki centar,kao reditelj muslimanske vjeroispovjesti,jer je Amerika tada zeljela reci da nije protiv muslimana.Inace anegdotska prica Nicija zemlja,osim neobicnog zapleta,ne nudi nista!Film je mogao da bude snimljen kao polucasovna epizoda nekog ratnosatiricnog serijala.To ostvarenje nece ostati zabiljezeno u istoriji kinematografije,osim sto je dobio oskara.
Da te podsjetim,te godine oskara su dobili i dva crna umjetnika za najbolju musku,odnosno zensku ulogu:Denzel Vosington za Dan obuke i prelijepa Hali Beri za Monsters Ball.Zanimljivo je to,da crni amerikanci nikada prije nisu dobili oskare u ovim kategorijama,a tada su dobili dva(sjecamo se emotivnog nastupa Hali Beri prilikom primanja oskara)!Razlog je jasno politicke prirode.
Inace,cijela dodjela oskara je sranje!Poznate su tvrdnje,da je dodjela oskara-Panamericke igre,a festival u Kanu-Svjetsko prvenstvo!
Zato,mislim da ne treba pominjati Danisa Tanovica jer su zasluge prenapuhane!
Slobodan Miloąević govori pripadniku OVK u Hagu