banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 12:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 158 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Avg 2015, 14:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
hadzidado je napisao:
Jakako! Po kile slanne je rana za 2 dana.

Ako vam zafali slanine ,u ponudi imam dobru krmaču 8)

Slika

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2015, 23:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 00:25
apokalipto je napisao:
Peta strana i jako malo informacija na temu.Ovaj prostor još uvijek nije spreman za rat(prostor bivše Juge) za sada se čuju manje više pomirljivi tonovi(BiH) tako da bi do kraja ove godine trebali biti mirni(valjda).Ako(kada) i krene koškanje prvo će pući u Makedoniji(šiptarski dio) tamo su uslovi dosta povoljniji dok za BiH bi trebalo malo vremena i par događaja koji bi pokrenuli lavinu.Ako(kada) započne u Makedoniji veliki broj muslimana iz BiH će krenuti u džihad kao ispomoć šiptarima a naravno povući se se i znantne snage iz ID prije svega kao instruktori i kao "političko vjerski" komesari.Zašto kažem džihad,jer današna borba,borba muslimana sve manje ima obrise nacionalnog konflikta i sve više se utemeljuje na ideologiji globalnog islamskog rata.Dakle granice BiH su porozne Makedonija,Kosovo su relativno blizu.Druga stvar je ono što EU odavno priželjkuje a to je da nas skinu sa q.... drugim riječima pod izgovorom ratne zone odbacit će se ideja ulaska u EU(na "veoma dug period") i time će nas se napokon riješiti i politički(naravno zemlje koje su planirane kao saveznici su već ušle i za ostatak Balkana vrata su zatvorena),te zemlje su mahom katoličke i samim time podobne za "zapadnu civilizaciju" u svakom aspektu.Naši političari su sve pare uložili na zapad kockali se i izgubili(izgubit će) ali ne oni nego mi. Za zapad je ovo idealna kombinacija ratom na Balkanu će prvenstveno biti pogođeno islamsko i pravoslavno življe(nepoželjni faktori zapada) i time ćemo biti unazađeni još barem deceniju dvije čime bi se ostvario cilj "spržene zemlje" drugim riječima mogući partneri Rusije koja sve više kuca na vrata Balkana bi bili desetkovani i degradirani,bačeni u haos i u krvi do grla.Kako će tačno krenuti rat u BiH sa ovog aspekta teško je zamislivo i za sada jako malo realno da ne upotrijebim izraz nerealno ali dakako potrebno je posložiti veoma mali broj kockica na Balkanu kako bi i kod nas "krenulo veselje".Prvi će(uvjeren sam) započeti Bošnjaci jer ni mi niti Hrvati(BiH Hrvati) nemaju kapacitet niti saveznike za tako nešto(što nije slučaj sa Bošnjacima),dakle osuđeni smo da drugi vučemo potez ostajući veoma ranjivi na prvi jer će on biti veoma bitan i uticat će umnogome na ishod "utakmice" kako u BiH tako i na Balkanu općenito.
Dalje neće se desiti konvencionalna priprema za rat,tj neće biti mobilizacije,raspodjele naoružanja niti evakuacije civila počet će(po mom mišljenju) iz nekih protesta,nezadovoljstava sa jedne strane moguće podstaknute teškom ekonomskom situacijom ili pak međunacionalnim skandalom(teroristički napad,likvidacija povratnika i sl) dalje će prirodni tok mržnje koja se pumpa unazad 20(i puno puno više) godina odraditi svoje.Očekujem eskalaciju sličnu onoj u Ukrajini,a ne računam na eskalaciju po (Libijsko,Sirijskom šablonu),realno za nju i nema uslova u BiH.

Јако добра, тачна и реална анализа.

И ево још једна, треба се добро замислити и проследити свима нашима који су у ОС БиХ.

http://www.politika.rs/pogledi/Miroslav ... ku.sr.html

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2015, 19:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
dukicas je napisao:
apokalipto je napisao:
Peta strana i jako malo informacija na temu.Ovaj prostor još uvijek nije spreman za rat(prostor bivše Juge) za sada se čuju manje više pomirljivi tonovi(BiH) tako da bi do kraja ove godine trebali biti mirni(valjda).Ako(kada) i krene koškanje prvo će pući u Makedoniji(šiptarski dio) tamo su uslovi dosta povoljniji dok za BiH bi trebalo malo vremena i par događaja koji bi pokrenuli lavinu.Ako(kada) započne u Makedoniji veliki broj muslimana iz BiH će krenuti u džihad kao ispomoć šiptarima a naravno povući se se i znantne snage iz ID prije svega kao instruktori i kao "političko vjerski" komesari.Zašto kažem džihad,jer današna borba,borba muslimana sve manje ima obrise nacionalnog konflikta i sve više se utemeljuje na ideologiji globalnog islamskog rata.Dakle granice BiH su porozne Makedonija,Kosovo su relativno blizu.Druga stvar je ono što EU odavno priželjkuje a to je da nas skinu sa q.... drugim riječima pod izgovorom ratne zone odbacit će se ideja ulaska u EU(na "veoma dug period") i time će nas se napokon riješiti i politički(naravno zemlje koje su planirane kao saveznici su već ušle i za ostatak Balkana vrata su zatvorena),te zemlje su mahom katoličke i samim time podobne za "zapadnu civilizaciju" u svakom aspektu.Naši političari su sve pare uložili na zapad kockali se i izgubili(izgubit će) ali ne oni nego mi. Za zapad je ovo idealna kombinacija ratom na Balkanu će prvenstveno biti pogođeno islamsko i pravoslavno življe(nepoželjni faktori zapada) i time ćemo biti unazađeni još barem deceniju dvije čime bi se ostvario cilj "spržene zemlje" drugim riječima mogući partneri Rusije koja sve više kuca na vrata Balkana bi bili desetkovani i degradirani,bačeni u haos i u krvi do grla.Kako će tačno krenuti rat u BiH sa ovog aspekta teško je zamislivo i za sada jako malo realno da ne upotrijebim izraz nerealno ali dakako potrebno je posložiti veoma mali broj kockica na Balkanu kako bi i kod nas "krenulo veselje".Prvi će(uvjeren sam) započeti Bošnjaci jer ni mi niti Hrvati(BiH Hrvati) nemaju kapacitet niti saveznike za tako nešto(što nije slučaj sa Bošnjacima),dakle osuđeni smo da drugi vučemo potez ostajući veoma ranjivi na prvi jer će on biti veoma bitan i uticat će umnogome na ishod "utakmice" kako u BiH tako i na Balkanu općenito.
Dalje neće se desiti konvencionalna priprema za rat,tj neće biti mobilizacije,raspodjele naoružanja niti evakuacije civila počet će(po mom mišljenju) iz nekih protesta,nezadovoljstava sa jedne strane moguće podstaknute teškom ekonomskom situacijom ili pak međunacionalnim skandalom(teroristički napad,likvidacija povratnika i sl) dalje će prirodni tok mržnje koja se pumpa unazad 20(i puno puno više) godina odraditi svoje.Očekujem eskalaciju sličnu onoj u Ukrajini,a ne računam na eskalaciju po (Libijsko,Sirijskom šablonu),realno za nju i nema uslova u BiH.

И ево још једна, треба се добро замислити и проследити свима нашима који су у ОС БиХ.

http://www.politika.rs/pogledi/Miroslav ... ku.sr.html

:lol:
Da Lazanski pravo zna nekad zasmijat, ma ne pali on mase on je meni vise onako kao dzambolaja.

Ma nema straha za ove mladolike i zelene da ce se napalit.

Mene brine ova generacija malo starija.
Ove bebe danas, ovi mladi ne sisaju mame vise, nisu zadojeni, oni iz bocice dudlaju. :D

Ma vise su problem ovi malo stariji njih je navuklo majcino mlijeko. :D

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2015, 22:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
dukicas je napisao:

l

Hehe,polako lave. :D
Ništa od ovoga što sam ja napisao ne mora biti tačno,izneseno je MOJE viđenje a ne nešto što treba uzeti zdravo za gotovo.LP. ;)

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2015, 16:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Moje misljenje oko ovog pitanja je poznato koje citao moje postove prije ali komentarista cu konkretno ovo ponovo.

Uzimajuci u obzir komentare koji analiziraju moguci rat i situaciju kod nas i sire na Balkanu vidim da se jos uvijek provlaci religijski faktor i njegova refleksija kao uticaj na uzroke i mogucnosti izbijanja novih sukoba.
Po mom misljenju za mogucnost izbijanja i startovanja novih sukoba ovdje treba gledat sire od regiona i uzimati u obzir globalna zbivanja, interese i kretanja kako u Evropi tako i sire. Mi jesmo mali ali nismo mimo tokova.
Opet se moram vracat na pocetak i osnove da iza svakog rata prvenstveno i osnovno u korijenu stoji ekonomski faktor i interes u bilo kojem vidu vezano direktno geografski za to podrucije ili njegovo okurzenje. Od Platona pa do Comskog svi aminovali to, zato ne treba uvlacit Islam, Pravoslavje, Katolicanstvo i slicno u uzroke, usputno dobro dodju ali nikad ili vrlo vrlo rijetko kao glavi ili odlucjuci razlog.

Pet zemalja koje su u svijetu najveci proizvodjaci oruzja sjede u savjetu bezbjednosti. :D
Od deset dolara sto dodju u SAD 4 dolara su od vojne industrije i prodaje oruzja i tehnologija, ma kakav Islam kakvi Katolici.

U postojecim medjunarodnim odnosima gdje se odmjeravaju tzv. Zapadna alijansa ili Sjeverno Atlanski savez a predvodnik i glavni nosioc je SAD protiv ostatka svijeta koji pokusava da se otima tu prevenstveno spadaju Kina i Rusija sa Evro Azijskom semom uz pomoc par zamalja Juzne Amerike nema mjesta za druge igrace da odlucuju.

Apokalipto, Ideologija globalnog Islamskog rata ne postoji u smislu i mjeri kako je nama predstavljaju i ubjedjuju nas da u to vjerujemo.
Od svih islamski zemlja koje vode nezavisnu politiku kako unutrasnju tako i spoljnu ostao je jedino Iran.
Svi ostali slusaju.
Da ne vodi mozda Saudijska Arabija samostalnu vanjsku politiku, Pakistan ili Turska? :wink: :wink:

Male zemlje ili sicurija nemaju saveznika u smislu ravnopravnih partnera. Pa i u nasom regionu vidim neki koriste taj termin "saveznici" koji ce pomoci ovom ili onom ili koji stoje iza ovog ili onog. Tako ispada da Jemen ili Nigerija, Tunis, Panama... imaju za saveznika SAD ili recimo Ukrajina ili bilo ko od ove sicurije.Nema tu partnera tu je gazda i naredbodavac koji se slusa.

Globalna prijetnja i strah od narastajuceg ekstremnog Islamskog militarizma se organizuje, pravi i dirigira u jednoj kuhinji i ta kuhinja nije Iran. Mislim da danas vise ne treba to objasnjavat bilo kome.

Jedan Japan,jedna Francuska ne mogu samostalno odlucivat o svojoj suverenosti i teritoriji.
A mi govorimao o ratovima koje ce neko od sicurije da pocinje ili ne pocinje sam od sebe i samostalno uz "saveznistvo" - "pomoc" velikih.

Pocet ce kad se kaze, onako kako se kaze i odobri a ne kako ko ima sanse ili kome je potaman ili nije.
Dajmo malo budimo realni ne mozemo kupit toalet papir ako nam ga ne prodaju a hocemo biti faktor u odlukama o ratu.

Naravno ne znaci da rata neci bit ali mi o tome vise ne odlucujemo.
Recimo sarkasticno, imamo manje jednu brigu i glavobolju.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2015, 23:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Fakat,zadnji put smo odlučivali o ratu za Dušanovog vakta.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2015, 16:09 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
Brale001 napisa rat i mir
Rat je samo politika drugim sredstvima.I normalno da ga zapocinje onaj ko je jaci i ko ima jace saveznike.
Sve dok svoje ciljeve moze ostvariti politikom nema bojazni da ce zapoceti rat.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2015, 20:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ozna je napisao:
Brale001 napisa rat i mir
Rat je samo politika drugim sredstvima.I normalno da ga zapocinje onaj ko je jaci i ko ima jace saveznike.
Sve dok svoje ciljeve moze ostvariti politikom nema bojazni da ce zapoceti rat.

Ozna, ja jesam pravopisna nakaza i lingvisticki ateista ali nisam valjda toliko nerazumljiv.

Ne procita ti ili neces da shvatis sto ja napisa...
Prica se o ovim nasim prostorima rejonu Balkana a ti opet po starom ..zapocinje onaj ko je jaci i koji
ima jace saveznike.

Nema tu veze ko je jaci,slabiji.
Kako ja to tebi u dvije rijeci da objasnim.

Ne radi se o tome gdje je lopta u tvom ili komsijinom dvoristu.
Ti si lopta. Ti nista ne zapocinjes. :)

A jesi nedokazan, al nema veze budi to sto jesi jer svi ostali su zauzeti. :)
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2015, 22:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Brale001 je napisao:

Male zemlje ili sicurija nemaju saveznika u smislu ravnopravnih partnera. Pa i u nasom regionu vidim neki koriste taj termin "saveznici" koji ce pomoci ovom ili onom ili koji stoje iza ovog ili onog. Tako ispada da Jemen ili Nigerija, Tunis, Panama... imaju za saveznika SAD ili recimo Ukrajina ili bilo ko od ove sicurije.Nema tu partnera tu je gazda i naredbodavac koji se slusa.

Brale,cijenim tvoje mišljenje mada jedino ti zamjeram što previše gledaš stvari globalno.Uredu treba pratiti politička kretanja u globalu jer se i nas tiču ali mnogo više treba gledati svoje dvorište.Ja gledam sa našeg stanovišta a ti opet sa nekog globalnog,maltene neutralnog.Da ulazim na ovaj forum po prvi put bio bih ubjeđen da pišeš negdje iz Japana. :D
Citiraj:
Brale001 je napisao:
.

Jedan Japan,jedna Francuska ne mogu samostalno odlucivat o svojoj suverenosti i teritoriji.
A mi govorimao o ratovima koje ce neko od sicurije da pocinje ili ne pocinje sam od sebe i samostalno uz "saveznistvo" - "pomoc" velikih.

Pocet ce kad se kaze, onako kako se kaze i odobri a ne kako ko ima sanse ili kome je potaman ili nije.
Dajmo malo budimo realni ne mozemo kupit toalet papir ako nam ga ne prodaju a hocemo biti faktor u odlukama o ratu.

Nisam ni mislio da će neko na svoju ruku započeti bilo šta na Balkanu,naravno i ne trebam valjda to da naglašavam pa to se podrazumjeva. :)
Ali realnost je da svako na Balkanu ima neku veću ili regionalnu silu uz sebe koja opet preko naših leđa vidi i svoju korist,nama samo ostaje to da odaberemo onu stranu uz koju možemo najviše da dobijemo.A da sami odlučujemo o svojoj sudbini(koliko toliko),e jbg-a te korisne stvarčice smo se davno(svojevoljno) odrekli. ;)

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2015, 19:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

apokalipto je napisao:
Brale001 je napisao:

Brale,cijenim tvoje mišljenje mada jedino ti zamjeram što previše gledaš stvari globalno.Uredu treba pratiti politička kretanja u globalu jer se i nas tiču ali mnogo više treba gledati svoje dvorište.Ja gledam sa našeg stanovišta a ti opet sa nekog globalnog,maltene neutralnog.Da ulazim na ovaj forum po prvi put bio bih ubjeđen da pišeš negdje iz Japana. :D
Citiraj:
Brale001 je napisao:
.

Nisam ni mislio da će neko na svoju ruku započeti bilo šta na Balkanu,naravno i ne trebam valjda to da naglašavam pa to se podrazumjeva. :)
Ali realnost je da svako na Balkanu ima neku veću ili regionalnu silu uz sebe koja opet preko naših leđa vidi i svoju korist,nama samo ostaje to da odaberemo onu stranu uz koju možemo najviše da dobijemo.A da sami odlučujemo o svojoj sudbini(koliko toliko),e jbg-a te korisne stvarčice smo se davno(svojevoljno) odrekli. ;)

:)

Apokalipto, dobro, dobro malo si se popravio u objasnjenjima.
Vidim sluzis se manje sa mi, mi. Mi cemo, mi cemo a vise nas ce, nas ce... to je vec realnije.
A na kraju, sto jest jest i mi cemo ucestvovat. :)

Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2015, 21:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Brale001 je napisao:
A na kraju, sto jest jest i mi cemo ucestvovat. :)

Pozdrav.

Mislim da će ovaj put cijeli svijet učestvovati,ako ništa za razliku od 90-tih nećemo se osjećati usamljeno. :D

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2015, 09:52 
Majstor
Majstor

Nino Raspudić: 20 godina (ne)mira

Ni dvadeset godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma na njegovim temeljima nije stvorena samoodrživa, stabilna i funkcionalna država, već stanovništvo BiH tavori u poluprotektoratu međunarodne zajednice, u tegobnom stanju koje je još uvijek bolje od najboljeg rata, ali je gore od najgoreg mira.

Nitko 1995. nije očekivao da će nekoliko potpisa preko noći riješiti konflikte, ali ni da će se njihovi uzroci tako duboko konzervirati, da će nakon 20 godina i dalje, netaknuti, biti tu. Sporazum je sklepan u američkoj vojnoj bazi, svi akteri su ga potpisali jednom rukom, dok je druga bila s figom u džepu. Postalo je opće mjesto reći kako je glavna zasluga Daytona što je donio mir, no taj se mir u BiH od 1995. uglavnom živi kao nastavak rata drugim sredstvima.

Očito je da nijedan akter nije Daytonski sporazum kao takav uzimao zaozbiljno, već kao provizorij i odskočnu dasku za ostvarenje svojih ciljeva u "drugom poluvremenu".

Srbi su ga prihvatili kao spas od potpunog vojnog poraza na zapadu zemlje i formalnu potvrdu Republike Srpske, s jasno iscrtanim unutarnjim granicama. Bošnjaci kao definitivno očuvanje državnog okvira, a unutar njega, kako je još u vrijeme referenduma 1992. govorio Izetbegović, neka se "burka", nadajući se da će procesi ići u bošnjačku korist. Hrvati iz BiH u Daytonu nisu predstavljali nikakav faktor. Republika Hrvatska je sudjelovala u pregovorima i dogovarala sporazum, gledajući prije svega svoje partikularne interese, a ne interese Hrvata u BiH, što se kasnije jasno i pokazalo. Preslabi da bi bili samostalan faktor, a tada i još uvijek s jakom graničarskom sviješću koja se svodi na tezu - neka je Hrvatska osigurana, a nama će nekako već biti, Hrvati iz BiH su najviše izgubili u Daytonu, a pogotovo u postdejtonskom procesu.

Daytonski sporazum je poput slona u priči o slijepcima. Jedan slijepac je napipao surlu i rekao: slon je poput zmije, drugi koji je dohvatio nogu - slon je kao stablo, treći koji je zgrabio kljovu poistovijetio ga je s kopljem itd. Bošnjaci su u Daytonu napipali opstanak države, a trudili se ne vidjeti priznanje Republike Srpske, Srbi su vidjeli RS, a žmirili na ostanak u BiH, misleći da je ionako neodrživa. Hrvatskoj je također primarni cilj bio opstanak BiH kao geostrateškog tampona prema Srbiji i učvršćivanje mira, budući da je na svom teritoriju dobila rat. Hrvate u BiH se ionako ništa nije pitalo.

Europskoj uniji, koja je i danas, nakon dvadeset godina, vanjskopolitički jednako nejedinstvena, troma i neodlučna, kao i Europska zajednica devedesetih, što pokazuje primjer Ukrajine, tada je prije svega bio važan mir u njenom prvom susjedstvu. SAD su se dejtonskom čarolijom potvrđivale kao jedina svjetska sila, prije svega pred nesposobnom Europom, kojoj su pokazali - evo, mi možemo riješiti sve probleme, pa i ovo što vi niste bili u stanju u vlastitom dvorištu. Istovremeno, dejtonskom BiH dobiven je i poligon za socijalno eksperimentiranje - mutanti eu-administracije su prve zametke imali u BiH. Rusija je te 1995. bila u kaosu i na prostoru BiH irelevantna.

Što se dogodilo u međuvremenu? Prije svega, nije došlo do rekonstrukcije bosanskohercegovačkog društva. Do značajnijeg povratka izbjeglica nije došlo, osim donekle Bošnjaka, posebno na područja koja su ostala pod kontrolom HVO-a na području Federacije, koja je sve više postajala bošnjački entitet. Opstruiranje održavanja popisa stanovništva, a potom i objavljivanja rezultata proizlazi odatle, tj. iz neprihvaćanja stvarnosti etničkog homogeniziranja na terenu, prije svega u nekadašnjim modelima multietničnosti, poput Sarajeva.

U odnosu na 1995. bitno su se promijenile vanjskopolitičke okolnosti. Svijet je 2015. drugačiji od onoga prije dvadeset godina. Amerika više nije jedina svjetska sila. Rusija se na području Istoka Europe vratila u igru, što ide na ruku Srbima u BiH. Nakon terorističkog napada 11.9.2001., i niza kasnijih američkih intervencija, bitno se promijenio odnos Zapada i islamskog svijeta. Iako je bošnjačko/građanska opcija i dalje američki favorit u BiH, njihov odnos se usložnjava zbog sve veće preokupacije oko terorizma.

Kombinacijom EU-mrkve i haške batine Hrvatska je od 2000. potpuno isključena iz procesa u BiH, što je bio jedan od preduvjeta započinjanja procesa nasilne unitarizacije na prostoru Federacije. Daytonski sporazum je bitno izmijenjen nizom odluka visokog predstavnika koje su dovele do dokidanja pariteta u Federaciji i izmjena izbornog zakona, čime se od 2000. potencira konflikt između Bošnjaka i Hrvata. Američka politika protežiranja tobože građanske scene u simbiozi s bošnjačkim nacionalizmom i uz hrvatske marionete, od tzv. Alijanse do zadnje Platforme, pretvorila je Federaciju u problematičniji dio zemlje. Proces transformacije dejtonskog okvira u Federaciji u smjeru unitarizma, što u praksi znači dominaciju brojnijeg naroda, bio je pokazatelj Srbima kamo vode takvi procesi.

No izvan Federacije proces je bilo teže nastaviti jer dogodilo se da se glavna politička investicija međunarodne zajednice u RS, rušenje ratne SDS-ove strukture i instaliranje Dodika, kao čovjeka zapada, takvoj politici, prema onoj - tjerali lisicu, istjerali vuka, obila o glavu. Dodik se pokazao još žešćim u obrani ovlasti RS, a za razliku od SDS-ove ratne ekipe nije bio ucjenjiv Haagom. Deklarativno se u priči oko promjene dejtonskog okvira najviše buke dizalo oko RS, no bez ikakvih bitnih posljedica. Dodik zateže, svako malo prijeti referendumom jačajući bošnjački unitaristički refleks, a bošnjačko vodstvo svojom propagandom o ukidanju entiteta jača njega. U tom uzajamnom sado-mazo odnosu Dodika i političkog Sarajeva, dejtonski okvir je što se tiče RS ostao uglavnom netaknut, dok se, uz katastrofalne političke posljedice nasilno mrvio u Federaciji.

Danas je dejtonska BiH institucionalna i društvena razvalina. Izgubljeno je puno dragocjenog vremena. Umrlo je dvadeset generacija ljudi koji su imali iskustvo suživota, a rodilo se i stasalo dvadeset novih generacija u tri odvojena društva, s tri različite memorije koje je nemoguće uskladiti. Uz to su se i vanjske okolnosti promijenile. "Mrkva" euroatlantskih integracija koja bi prije 20 godina bila jako privlačna svima, u međuvremenu je u percepciji većine ljudi sagnjila, zbog unutarnjih problema EU, a i primjera poput Hrvatske koji pokazuju kako sam ulazak automatski ne znači blagostanje.

Dvadeset godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma BiH se održava na okupu isključivo zahvaljujući vanjskom pritisku. Odlaskom međunarodnog faktora, država bi se istog trenutka raspala. Osnovni problem je što dejtonski okvir nije zaživio kao istinski temelj države. Sam po sebi ne proizvodi nikakav kohezivni učinak, već ista ona sila koja je zavrnula ruke na potpis 1995. drži i danas zemlju na okupu, a sporazum je ostao mrtvo slovo na papiru.

Osnovna pogreška međunarodne zajednice u BiH, čitaj SAD, ako su uopće i željelo stvoriti stabilnu i funkcionalnu državu, nakon Daytona bilo je podržavanje bošnjačkog unitarizma u Federaciji i traženje i podržavanje pulena u RS, iz naivnog vjerovanja da među Srbima postoji relevantna politička snaga koja bi po dolasku na vlast ispunjavala njihove želje, tj. smanjivala ovlasti entiteta.

Ako bi se kojim čudom u bliskoj budućnosti stvorila atmosfera i spremnost za promjene u pozitivnom, konstruktivnom smjeru, što je vrlo malo vjerojatno, prvi korak bi trebao biti saniranje raskola u Federaciji, prije svega izmjenama izbornog zakonodavstva koje bi garantirale da svaki konstitutivni narod sam bira svoje predstavnike. Sljedeći korak bi bio harmoniziranje odnosa s RS, čiju se javnost više ne bi moglo plašiti unitarizmom na primjeru Federacije.

Na bošnjačkim liderima je danas najveća odgovornost, jer suprotno starom uvjerenju da im politika sabur patnje jamči uspjeh, tj. da vrijeme, prije svega demografski i vanjskopolitički procesi, idu njima u korist, pokazuje se da nije tako. Vanjskopolitičke okolnosti su se zadnjih godina bitno promijenile. Rasterećena Hrvatska sve snažnije staje uz Hrvate BiH, Rusija je postala važan faktor, a sjena nekadašnje babaroge "sukoba civilizacija", tj. Zapada i islamskog svijeta, bivat će sve teža i nad BiH. Brzo iznalaženje održivog rješenja stoga bi danas najviše odgovaralo Bošnjacima.

Ako je moguće, ono je vjerojatno negdje na tragu izvornog Daytona i euroatlantskih integracija. No ovo sve je manje vjerojatan scenarij. Izvjesnije je, ako se postojeće tendencija nastave, da nas čekaju još godine već viđenog mrcvarenja i daljnje propadanje na svim stranama i na svim razinama, sve do prestanka vanjskog interesa za održavanjem ovakve države.(NN)

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2015, 09:58 
Majstor
Majstor

Eto Raspudic predvidja nema rata ,rahat patnja se nastavlja

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2015, 17:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Manje više sve je ovo ovako,da dodam da su se Bošnjaci zahvaljujući zapadnoj propagandi pozdravili sa pameću,njihov pogled na bih nema veze sa zdravim mozgom,čast izuzetcima.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2015, 18:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nebse ja bas slozio.

Od svega da kazem ponesto tacno od opisa sadasnjeg stanja. Ali samo to i nista vise.
Nino ne uspijeva kad govori o Dejtonu da analizira sustinu i da bar u grubo da ocijenu ili bar pomisao na pravac iz koga je dosao i gdje lezi pravi uzrok i razlog sadasnjeg stanja haosa u BiH.

Dovoljno je samo procitat kako autor opisjue ulogu SAD u sudbini BiH pa i Dejtonu kao :

"SAD su se dejtonskom čarolijom potvrđivale kao jedina svjetska sila, prije svega pred nesposobnom Europom, kojoj su pokazali - evo, mi možemo riješiti sve probleme, pa i ovo što vi niste bili u stanju u vlastitom dvorištu"

Za imalo ozbiljnog analiticara upucenog u svijetska zbivanja zadnji 25 godina ovo je totalno neprihvatljiva recenica, naj blaze receno.
Kad govori o Dejtonu autor koristi izraz "akteri" ali nisu svi prisutni u Dejtonu bili "akter" u bilo kojem znacenju trebao je rasclanit aktere na statiste - aktere i aktere kreatore.
Autor to propusta da uradi.
Ukratko ako je BiH recimo bolesnik Nino se ne bavi uzrocima bolesti istog.
On jednostavno prikazuje pacijenta koji umire a ne kaze zasto i od cega vec navodi kako se ko ponasao kod doktora u ordinaciji.

Autor se bavi posledicama i trenutnom situacijom kao proizvodom Dejtona ispada da je Dejton kao nesto sto je doslo iz oblaka ili donjeto vjestom Merlinovom rukom ili mozda kao posledicom rata koji je dosao od odnikuda.

U vremenskom razvoju projekta pod imenom "nastanak nove BiH" kojeg Nino naziva propala BiHa, Dejton se nalazi u sredini ne kao uzrok sadasnjeg stanja vec kao posledica pocetka tog projekta i uzroka iz istog tog pocetka.
Treba ici na izvoriste.
Amerika je napravila Dejton.
Dejton je blago receno implemented - nametnut a nije proizvod ovog ili onog Ninovog "aktera" tj nasih ucesnika tamo prisutni.
Ne pita se zasto je America isla sa takvom planom za BiH i zeljom da se stvore uslovi za ovo sto se danas desava.
Nije SAD upala u Dejton iz vremeskog vakuma ili vrtloga. Autor kompletno zanemaruje kako je doslo do nastanka BiH u sadasnjem obliku.
Jos da povjerujemo da je cijeli projekat vodjen od neznalica i neupuceni i eto otiso je u krivom smjeru. :wink: :wink:
Vidis kako se desi iz dobre namjere sta slucaj donese ..esss, jos da neko povjeruje u to. :D

Svakako da je dobro prekinut rat bilo koji i da je Dejton bolji od bilo kojeg rata. Ko god to napravi treba mu za to odat priznanje. Ali treba odat priznanje i za dogadjaje od prije toga a i za dogadjaje poslije toga isto tako.

Poslednji put menjao Brale001 dana 12 Avg 2015, 18:20, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2015, 18:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pazi Brale previđaš nešto,autor ovo piše za domaću publiku a ne za strance.Da bi strancu objasnio šta se ovdje dešava/dešavalo/dešavat će se treba ti roman.Pazi ovako stranci su učenici prvog razreda i njima bi morao sve polako i natenane a mi smo učenici 8 razreda i nama piše oslanjajući se na to da smo pazili na časovima 7 godina unazad. Pa nekako mislim da u tome leži kvaka zašto nije išao previše opširno. :)

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2015, 20:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

apokalipto je napisao:
Pazi Brale previđaš nešto,autor ovo piše za domaću publiku a ne za strance.Da bi strancu objasnio šta se ovdje dešava/dešavalo/dešavat će se treba ti roman.Pazi ovako stranci su učenici prvog razreda i njima bi morao sve polako i natenane a mi smo učenici 8 razreda i nama piše oslanjajući se na to da smo pazili na časovima 7 godina unazad. Pa nekako mislim da u tome leži kvaka zašto nije išao previše opširno. :)

:)
Nema tu domace strane publike kad pises za nekoga i taj te placa. :wink:

Ma ne zamjeram mu puno, ako si kulumas naj bolje je za te i naj bezbolnije ces proci ako mozes pisat o tome zasto vesele krave daju vise mlijeka od tuznih krava ali i to je bez veze ako pricas da je do trave a ne do bika! :)

Naravno da je ovo sarkazam ali ocekujes od nekog ko se prikazuje za nekog pozanavaoca prilika da zagrebe malo dublje a ne da mi radi glanc papir prelaz.

Inace procitao sam par njegovih tekstova i slusao ga par puta nikakvih novih ideja, nikakve vizije pise i prica ocekivano.

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2016, 14:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
"Svastikama fašističke Ustaše -
Hrvati provociraju svoje
muslimanske sugrađane.
Radikalni muslimani, na drugoj
strani, veličaju Islamsku državu.
Glasine o navodnim terorističkim
kampovima dodatno unose
osjećaj nesigurnosti u javnosti.
Propaganda i međusobno
provociranje obilježavaju
svakodnevnicu. Klima je 20
godina nakon okončanja rata i
dalje otrovna", prenosi "Kurir"

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Be ... BiH/346621

je li ovaj becki kurir poput ovog naseg?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 158 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Sva vremena su u UTC [ DST ]