banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 22:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 79  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Jul 2015, 23:49 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Tekst je smješan, reference (slike) na stub i zmijanjski vez su... pa jadne. Da je ovaj tekst nastao prije ove teme, možda bi i imao neku težinu, ovako su upotrebljeni svi argumenti koji su proizišli iz ove diskusije, a nastali su kao workaround za neprepoznatljive simbole. I toliko se poziva na hrišćanstvo da bih ga ja, da sam pripadnik islamske vjerske zajednice, osporio na osnovu napisanog.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2015, 00:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2009, 15:09
Ja bih rekao da je tekst zapravo samar upucen prije svega odbornicima pa onda i gradjanima.To je naravno moje misljenje. Poziva se na hriscanstvo jer je heraldika hriscansko nasledje. Islam ne poznaje i ne priznaje heraldiku...

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2015, 04:10 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
ja bih rekao da je tekst kvazi nacionalna a vise fasisticka papazjanija koju ni pas s maslom ne bi pojeo

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2015, 19:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Tekst je smješan, reference (slike) na stub i zmijanjski vez su... pa jadne. Da je ovaj tekst nastao prije ove teme, možda bi i imao neku težinu, ovako su upotrebljeni svi argumenti koji su proizišli iz ove diskusije, a nastali su kao workaround za neprepoznatljive simbole. I toliko se poziva na hrišćanstvo da bih ga ja, da sam pripadnik islamske vjerske zajednice, osporio na osnovu napisanog.

Na javnoj prezentaciji jos u martu, autori su sve pojasnili vise-manje ovako kao sto i pise u ovom tekstu...

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2015, 20:07 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
ako je to sto ti navodis istina onda su autori srpski fasisti koji misle da je Banja Luka bila samo srpski grad

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2015, 07:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Chils, pobogu kako si to zakljucio?? Niko to nigdje nije ni rekao niti bilo gdje to pise. Trebao bi znati, ako si procitao opis grba, da se u kompletnom kulturno istorijskom nasledju grada pominje džamija Ferhadija i sat (sahat) kula. Na samom grbu nema nikakvih eksplicitnih nacionalnih simbola i kao takav ne vrijedja nikoga. Ako uzmemo simbole federacije u obzir, ovaj grb je vrlo je korektan i tolerantan. Sasvim je logicno da se autori pozivaju na hriscanske tekovine jer je heraldika utemeljena u njima. Iz tog razloga su simboli u federaciji pretezno isti. Svaki ima neku kulu, neku rjecicu, neko brdo...svi su isti jer ne priznaju heraldiku i za razliku od grba BL, svaki ima vrlo izricite nacionalne simbole. Prije bi se reklo da da su autori tih grbova zapravo fasisti. Dakle potpuno je ne relevantno reci da se u grbu BL favorizuje bilo sta. Problem je to sto svi zele Kastel i Banski dvor u prvom planu a ti simboli nemaju ama bas nikakvu posebnu heraldicku vrijednost. Glavni simbol grada je rijeka Vrbas i to bi moralo biti osnovna figura na stitu.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2015, 07:59 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

A već smo konstatovali da je Vrbas preprepoznatljiv na predlogu grba... i da je zmijanjski vez sa obe strane Vrbasa. Ili to bijahu zidine, koje simbolizuju građevine na obe obale rijeke? Zidine Kastela (taaadaaa, evo ga na grbu) koji je samo sa jedne strane...
Ček, sad se sjetih da je ono ustvari stub od crkve, a ne rijeka... a u PM...

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2015, 08:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Hahah, pa naravno da je tako kad grb posmatras kao slikovnicu. :) Zapravo, sve si naveo bas onako kako treba. Zar nije divno imati toliko simbolike u grbu, to zapravo pokazuje koliko smo bogati tradicijom. Nego daj ti Kastela neka na grbu sto veceg i koju valovitu linijicu da znamo brate da je rijeka. I jos obavezno neka je zelena, pobogu pa rijeka je. A Bez Banskog dvora nema ni govora o grbu! I to je to, 2 gradjevine, malo vode...nigdje nikakvog kulturnog nasledja koje je zapravo i najvaznije. Nista, za 50-100 godina cemo staviti zgradu vlade na grb...pa pobogu prepoznatljiva je u BL. Kruna, hahaha sta ce nam kruna nemamo mi kralja. A onda cujes sa druge strane: "deder kokardu metni, nema tu nista nase".

I tako iz dana u dan...

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2015, 08:54 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Juče,prvi put u životu,odem do rodne kuće Petra Kočića,i volio bih da nisam :(

Korov i trava od metar,ne možeš od jedne do druge one kućice ni doći koliko je zaraslo...Kažu da se pokosilo zadnji put pred prošli Kočićev zbor,i da će vjerovatno tako biti i sada,jer tad neka likovna kolonija dođe tu :(

Mi kao nešto baštinimo Kočića,stavljamo ga u grb,a samo sam gledao kako da me zmija ne ujede juče...a pogled i predio je jedan od najljepših koje sam vidio...

Mi smo kurac na biciklu.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2015, 08:56 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

kosicagf, jašta, već si rekao da se ponavljaš ko papagaj. A koliko je prepoznatljiv - već je rečeno, nema potrebe da se ponavljamo. Slavna i sveta - e to je tek tradicija! Vodene površine, pa i rijeke, se obilježavaju plavom, ne zelenom bojom... baci ponekad pogled na neku kartu.
Nema šta, svojim pisanjem na forumu si pokazao da si idealan za političara... moj savjet ti je da se baciš u te vode (ako već nisi), imaš potencijala da zaradiš mnogo para i još više ojadiš ovu državu.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2015, 09:01 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Imam ja tri kose kovanice....trimer i kosilicu....hrabalja i vila koliko hoces pa ako je ko raspolozen da se okrci Kocic

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2015, 09:04 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
znaš da mi je i to palo na pamet :( ...ako već grad ne zna napraviti rutu od toga,zaposliti gore jednog čovjeka da održava to i prodaje suvenire (samo kroz to bi se ladno moglo samofinansirati :( ),kako se bar niko drugi ne sjeti da malo upristoji ono...

ako bude kakve akcije,ja sam za...jer me oduševio predio i sve ostalo...doduše,sad pred zbor će garant pokositi i bez nas :(

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2015, 09:09 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Ma sta ti se svidjelo....predio ko povrsina mjeseca......taj predio je fantastican samo vece prije kocicevog zbora pod satorom baje malog knindze i cane

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2015, 09:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

@Enter_name

1. Slavna i sveta: DA, naravno da je tradicija i nasledje. Sloboda koju smo krvavo platili. Procitaj pjesmu.
2. Vodene povrsine se u geografiji oznacavaju plavom...ali koga briga za geografiju, heraldika ima svoja pravila. Šarni ponekad "heraldika" na google ako nista.
3. Ti si svojim pisanjem pokazao da si primjer klasicnog Banjalucanina koji samo pljuje i kritikuje a nekog ko se bori argumentima smatras za politicara.

Ako si voljan, mozemo opet povesti diskusiju, nema problema. Sto puta smo iste stvari rekli ovde ali dzaba. Nije meni cilj nikome mijenjati misljenja ili nametati druga.
Postoje neke stvari koje se postuju, podrazumijevaju i jednostavno je tako. Takve stvari je sasvim ok ponavljati kao papagaj dok onaj drugi ne shvati da on tu moze samo iznijeti svoje misljenje i to je u redu ali ne ista drugo. Grb nije ono sto vidis na crtezu, nego ono sto procitas u opisu. To jednostavno tako...

@Schlager, sto se tice uredjenja...jasan je to pokazatelj koliko je nama stalo do nasledja i tradicije. Niko nama nije kriv sto ne postujemo i ne poznajemo svoju tradiciju kako bi trebalo. Drugi znaju mnogo vise i ne razumiju zasto se mi stidimo toga.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2015, 10:25 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pročitao prvi put davno, poslije toga više puta. Da li si je ti pročitao ikad prije? Mislim da tom stihu nije mjesto na grbu.
Heraldika se svodi na sledeće: mi smo u pravu, boli nas q za ostatak svijeta. To nije egzaktna nauka niti nešto što se može dokazivati. Ne podcjenjujem, ali sve te svoje argumente možeš okačiti mačku o rep.
Jeste, ja sam klasični banjalučanin, štoviše ponosan banjalučanin. Za razliku od nekih koji su voljni da se popišaju (izvinjavam se na izrazu) na nju, da bi bili u pravu.

S tobom se ne može voditi diskusija, tvoje diskusija je jednosmjerna cesta, nema se tu šta počinjati. Sa autorom grba se može normalno pričati (za razliku od tebe)... njemu zamjeram samo jedan post, to sam već naveo. Ovo nije tema za nabijanje veličine muda (tebi očigledno jeste) i ne vidim načina kako da te shvatim ozbiljno... jadno i smješno, to je moj dojam.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2015, 10:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ne vidim sta je ovde za nabijanje velicine muda?? Samo sam htio reci da je sasvim u redu da se nekome nesto ne dopada ali to ne znaci da je i ispravno.
Argumenti nisu moji nego su napisani jos u 11 vijeku...ti kazes da ih okacim macku o rep. Ok :) Za razliku od mene, autori su davno prestali da odgovaraju na svaku poruku, ali to neka meni ide na obraz :). Nije meni cilj da budem u pravu u bilo cemu, nisam ja poslat od boga da sirim "jevandjelje"...Samo pokusavam shvatiti zasto se nije niko do sad pojavio ko bi rekao, pa cekaj, jbg postoje neka pravila aj da vidimo sta je to, zasto je to tako propisano...pa onda jbg da se povede rasprava. Nakon sto je i sam Zoran pojasnio sve, komentari su opet isti. Zasto? Nemoj me pogresno shvatiti, ja znam da sam naporan ponekad, povuce me, ali zanimljivo je da ne postoji nekakva sredina. Nego samo udri kontra onog drugog ne vazno ko kome.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2015, 10:56 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Tvoj problem je što ti misliš da ja (mi) ovdje udaram(o) kontru. Ne, ja to uopšte ne radim, samo iznosim neke činjenice i svoja lična mišljenja. To što se kosi sa tvojim poimanjem grba - poprilično normalno, imaš pravo na to. Autor je poprilično normalno odgovarao na "kritike" i iznosio objašnjenja (ono što ti nazivaš argumentima). Opet, za razliku od tebe... ne znam kako da shvatim to što ti moraš da ogovoriš na svaki post koji se ovdje napiše.
Što se tiče srednjeg vijeka, tada su spaljivali ljude koji su govorili da je zemlja okrugla... jel to znači da je ona ravna, tad tako rekoše, to mora da je validan argument?!?

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2015, 11:02 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Je l' vami vrućo?

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2015, 11:06 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Klima radi uredno, hvala na pitanju :) Kod vas?

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2015, 11:07 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
I kod mene al' vidim smarate pa kontam da se na taj način rješavate frustracije zbog vrućine.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 79  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]