Ajmo redom razlika remi i bridz.
Remi 2 spila od 52 karte-bridz 1 spil
Remi se mogu igrati 2 ili vise igraca a bridz samo 4.
Remi svako za sebe igra i mislim da svi znaju cilj i nacin igre a bridz igraju 2 protiv dva.
To su osnovne razlike.
Bridz se igra toliko dugo da su se razvili razliciti sistemi koje koriste svi.
Da bi igrao moras poznavati barem jedan sistem igre koji moras znati da bi mogao komunicirati sa partnerom a i da bi znao objasniti protivnicima da bi na osnovu toga mogao zasnivati svoju odbranu.
Ja licno koristim sistem sayc-standard american yacoby system.
Dijeli se svakom igracu po 13 karata i slazu se po bojama tref,karo,herc i pik i to se zove list svakog igraca.
Svaka karta nosi odredjen broj poena As-4poena, Kralj-3 poena Dama-2 poena i J-1 poen ostali se ne broje.
Igra se na sistem licitacija a mogu se licitirati adutske boje(tref,karo,herc,pik) i da se igra igra bez aduta tj. ko vise uzme stihova.
U bridzu u igri nema ibera kako bi rekli igraci rauba ili bele ,ali se mora odgovarati na boju.Ukoliko se nema boje na tebi je hoces li u slucaju adutske igre igrati aduta i sjeci ili ces baciti bezveze kartu.
Da bi zapoceo sistem licitacije kad saberes poene koje si dobio da imas najmanje 12-14 poena.
Licitacije idu od 1 do 7.
Licitacija 1 znaci ja imam karte koje mi garantuju da mogu osvojiti najmanje 7 ruku( svi odigaraju po jednu svoju kartu)
Licitacija 2 znaci imam karte da mogu osvojiti 8
itd do svih 13 ruku.
Cilj je osvojiti sto vise tako da se najvise boduju odigrane igre na 7 nivou.
To je mali uvod za dalje koga interesuje cu nastaviti.
Pozdrav