banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 19:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 247 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Sep 2014, 13:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
TuNJel :D

Slika

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2014, 13:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Lijepo, sređen, primjetio sam to, primjetio sam dosta prodavnica suvenira kako za srpsku tako i za bošnjačku dijasporu.

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2014, 13:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ovakav je uvijek i bio nego svjetlost mu dava neku toplu patinu. :D

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2014, 13:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nisi ti zagledala u ćoškove i u taj luster, tu je bilo klupko viševjekovne paučine, mislim ima je i u mojoj sobi, ali što je mnogo, mnogo je. Pa onda fleke od žvaka na tom uglačanom pločniku, miris urina se takođe mogao osjetiti.

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2014, 13:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nisam osjetila nikad miris urina, tunel je frekventan tokom dana i noći, možda je neki ranoranilac istresao bešiku. :D

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2014, 20:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jun 2013, 19:03
Trebinje me baš privlači. Ako mognem, eto me opet tamo polovicom idućeg mjeseca. Ako Bog da.

Prikačeni fajlovi:
DSC04023.JPG
DSC04023.JPG [ 187.49 KiB | Pogledano 777 puta ]

PostPoslato: 24 Mar 2015, 22:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ideja je da se Starom gradu vrati nekadašnji sjaj. Kuće su oronule, ofarbane različitim bojama, stare žaluzine zamijenjene eloksiranom bravarijom.

Na mediteranski kastel , trebinjski Stari grad podsjeća još samo visokim zapuštenim bedemima i gradskom kapijom. Primjećuju to i turisti – koji iako se dive prirodnim ljepotama Trebinja imaju mnoštvo savjeta šta bi trebalo da se promijeni i poboljša.

A turistički potencijal Starog grada prepoznali su i gradski oci koji su ove godine odlučili da krenu sa popločavanjem i nastave rekonstrukciju gradskih zidina.

„Predviđena su novčana sredstva u vrijednosti od 154 hiljada maraka. Od toga za popločanje Starog grada 87 hiljada maraka, a za sanaciju zidina 43 hiljade maraka i sanaciju ljetnog kina u vrijednosti od 24 hiljade maraka“, rekao je Ljubo Milivojević, načelnik za urbanizam.

Za popločavanje čitavog Starog grada potrebno je 800 hiljada maraka, ali grad Trebinje taj novac ne može obezbijediti u jednoj godini, pa će obnova ići u fazama. Predviđeno je i da se osvijetle zidine, a oko Starog grada napravi hendek, kako bi Trebišnjica ponovo zagrlila najstariji i najinteresantniji dio Trebinja. Za ove projekte grad očekuje i pomoć od donatora iz svijeta – ove godine trebalo bi da im od turkse agencije TIKA za obnovu i osvjetljenje zidina na račun legne 150 hiljada maraka.

Hendek, zar se ne kaže jendek?

To me brine, šta kad Trebišnjica nadođe pa poplavi grad.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2015, 00:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

E ne znam i meni bode uši "hendek" al ko me šta pita. :D
Jendek postoji, zatrpan je i nije problem skinuti sloj asfalta i gomilu šuta kojim je popunjen. Zatrpan je zbog komaraca i malarije nekad davno... tako bar vele. Ne plavi nikad grad, niti se izlijeva u gradu voda iz korita ma kako puštali akumulaciju.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2015, 01:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To znači da će nestati i oko 20 parking mjesta?

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2015, 07:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To je parking taksista i parking hotela. 50m je udaljen veliki parking (onaj koji je služio kao privremena autobuska stanica dok nova autobuska nije napravljena)

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2015, 17:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
TREBINJE - Na konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja šire zone kompleksa Hercegovačke Gračanice na Crkvini u Trebinju kojim je planirana izgradnja kompleksa duhovne, kulturne, ugostiteljske i turističke namjene, do sada je pristiglo 25 rješanja, potvrđeno je Srni u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj u Trebinju.
U Eparhiji, koja je raspisala konkurs, ističu da će Komisija, koju čine eminentni stručnjaci iz oblasti arhitekture, do kraja aprila otvoriti prispjele radove i ocijeniti tri najbolja, te da očekuju još radova sa datumom slanja do 30. marta, do kada je trajao konkurs.
Ranije je najavljeno da proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica planira da kompleks Hercegovačke Gračanice pretvori u novu Svetu goru, a da Trebinje, kako je rekao, postane jedinstven grad u svijetu.
Cilj konkursa je bio bolje fizičko, funkcionalno i oblikovno povezivanje prostora sa urbanim jezgrom Trebinja, te oživljavanje lokacije i uvođenje novih sadržaja kako duhovnih, tako i kulturnih i turističko‐ugostiteljskih.
U tekstu konkursa navedeno je da su svi objekti osim hrama, zvonika, crkvenog doma i prodavnice predviđeni za uklanjanje, a na prostoru kompleksa planirana je izgradnja hotela sa 70 ležaja, restoranom, zatvorenim bazenom, saunom i spa-centrom, hostela sa 120 ležaja, više stambeno-poslovnih i prostora za administraciju i upravu, te multifunkcionalnog objekta edukativne namjene, za smještaj škole, fakulteta, akademije ili instituta.
Otvoreni prostori kompleksa biće arhitektonski uređeni trgovima i pješačkim stazama, zelenim površinama, drvoredima, cvijećnjacima, fontanama i spomenicima, a planirana je i izgradnja potrebne infrastrukture za posjetioce, kao što su parkinzi i javni toalet.
U konkursu je preporučeno da oblikovanje građevina bude "u duhu mediteranske i hercegovačke arhitekture, ali i u skladu sa modernim arhitektonskim izrazom, sa jasno definisanim odnosom prema tradicionalnom graditeljstvu sredine", te da se "posebno očekuje upotreba tradicionalnih materijala, kao što su kamen i drvo".
S obzirom na istaknutu poziciju Crkvine, od projektanata je zahtijevano da posebno pažnju posvete "opštem vizuelnom i estetskom utisku, silueti" cijelog kompleksa, odnosno "budućim vizurama i načinima sagledavanja ovog prostora iz različitih pozicija iz grada i oko njega", ali i "vizurama i pogledima sa kompleksa prema gradu".
Najbolja rješenja biće nagrađena sa po 9.000 KM za prvo, 5.000 KM za drugo i 3.000 KM za treće mjesto.

Ja sam protiv ovoga, jer sama Crkvina je dom kornjača i vjeverica i oaza zimzelenog drveća, koja svojim aromatičnim mirisima opijaju svakog šetača.

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2015, 08:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A neko je nekad dozvolio da ljudi prave kuće na pedalj od asfalta i da uzurpiraju polovinu ionako uske trake.
Autobusi jedva smotaju onim serpentinama. Pitam se gdje će to praviti. Čardak na nebu.
"...da će Komisija, koju čine eminentni stručnjaci iz oblasti arhitekture..." nadam se da nisu eminentni kao oni koji su birali grb BL... :roll:

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2015, 12:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Eno im ono brdo preko koga se ide na Strač, a na Crkvini bi svaki objekat pored crkve narušavao estetiku.

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2015, 12:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tamo bi moglo, mada je opet prilaz i tom dijelu kritičan jer prolazi kroz ono usko naselje podno Crkvine.

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2015, 13:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ako sam ja dobro skontao tuda blizu bi trebala ići zaobilaznica pa neka prvo putnu infrastrukturu riješe, a na to brdo bih ja pukao taj Kustin sadržaj, skupa sa Herecegovinom resort.

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2015, 08:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
http://www.lokoportal.com/index.php?option=com_content&view=article&id=7832:proradila-maina-za-ienje-korita-trebinjice&catid=39&Itemid=53
Trebinje, godinama muku muči sa podvodnim travama i algama u koritu najveće ponornice u Evropi. Kako svim mukama dođe kraj tako i ova muka ima svoj srećni završetak. Naime ni brod "čistač" ni akcije najboljih veslača BiH, koji svoje vrijeme provode u treningu baš na ovoj rijeci, godinama nisu davali nikakve rezultate u borbi sa opakim podvodnim travama koje pored toga što ometaju veslače ničemu drugom ni ne služe.
Naime, krajem juna ove godine u trebinje su stigli, širom mediterana odlično poznati, specijalisti Podvodni kosci iz Šipova. Rezultati u borbi sa cvjetanjem mora širom mediteranskih obala koje je ova volonterska grupa ostvarila poznati su, što je tragično, bolje i prepoznati u gradovima i mondenskim ljetovalištima širom Evrope, Afrike i Australije, ali to nije slučaj ni kod nas.
Milorad, inače vođa volontera, popularno prozvan "kosibaša" od strane drugara iz udruženja "Podvodni kosci iz Šipova", a koqa su u svojim pjesmama opjevali na daleko čuveni izvođači krajiške narodne pjesme Žara i Goci koja se u Šipovu, Janju i Kupresu pjeva još od dolaska rimljana na ove prostore, nam je u veoma opuštenom tonu saopštio plan za ovu sezonu što se Trebišnjice tiče. Poznato je, kaže Milorad, da oni naši kosci pokose čitavo Kupreško polje za jednu nedelju. Istina radi se o brigadama izvrsnih kosaca i kosača, a ovdje nas je jedva deset. Ne, nemojte se brinuti, u šali govori Milorad, i kaže kako su on i njegove kolege u prošlosti kosili veće i kompleksnije podvodne površine od korita rijeke trebišnjice.
Napomenuo nam je i to da im posao olakšava veoma dobro uređena obala kao i usko korito što će dobro doći jer neće morati da koriste teške boce sa kisikom nego će prvi put baš na trebišnjici obaviti podvodno košenje ručnom kosom, koja se koristi i na kopnu, košenje na dah.
Inače mašinsko košenje korita rijeke Trebišnjice ne dolazi u obzir jer bi to značilo potpuno uništenje žive i nežive prirode na dnu korita.

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2015, 23:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

"Podvodni kosci iz Šipova"??? :lol:
Ne znam o čemu pišu, ova skalamerija je koštala grdne pare, usisava sjemenje, sad sa mosta se vidi svaki kamen na dnu korita.

Slika

Dovoljno je da puste malo više vode iz brana, voda oduva sve.

Vrh

PostPoslato: 30 Jun 2015, 11:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Juče sam sjela na klupu i sat vremena gledala šta radi baumspezialisten iz Nirnberga sa platanima.

Citiraj:
Ovih dana u našem gradu boravili su stručnjaci njemačke kompanije "Nirnberška njega stabala" i iz beogradskog "Gradskog zelenila" i na radost svih nas zaključili da "starcima" ipak ima lijeka.

Pod njihovim nadzorom danas je započela rezidba i uklanjanje oštećenih i oboljelih dijelova stabala i suvih grana, a sutra će biti urađeni završni testovi koji treba da pokažu kako će se stabla ponašati u prirodnim uslovima kod udara jakog vjetra, a sve u svrhu zaštite građana, učesnika u saobraćaju kao i okolnih spomenika koje platani natkrivaju.

U cilju postizanja što veće sigurnosti, stabla svih 16 platana biće orezana, a iznad spomenika Njegošu biće urađeno i dodatno "sidrenje" kako bi bezbjednost dodatno bila povećana.

Predviđeno je da sve radove u narednih sedam dana dovrši navedena njemačka kompanija, koja je za cijeli projekat sanacije oboljenja i oštećenja izradila i elaborat, a cijena "liječenja" vremešnih gradskih simbola biće 30.000 evra.

Pa, stogodišnjaci, živjeli nam makar još 100 godina!

Slike
http://www.lokoportal.com/index.php?opt ... &Itemid=53

Vrh

PostPoslato: 30 Jun 2015, 11:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
ja ako ne popijem kavu ispod platana kao da i nisam bio u Trebinju :D

Vrh

PostPoslato: 30 Jun 2015, 13:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dakako, pogotovo izjutra, tišina, hladovina, oprano sve, mir i svježina.

Donijeli su neku aparaturu, povežu na stablo sonde (šta li) i na monitoru vide kakvo je stanje stabla. Dijagnostika.
Dosta grana su uklonili duž cijele krošnje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 247 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]