Na zapadu je jos izrazenije zaposljavanje bez papira koliko sam cuo.Niko tamo ne trazi papir,vec znanje.E sad,generalno,kod velike vecine studenata (ukljucujuci i mene) izrazen je veliki uticaj roditelja.Vecina nas zivi od roditelja,a vecina roditelja nema sluha ni novca za neke nase zelje,pa smo na neki nacin prinudjeni da idemo po njihovom.Sta zelim reci? Ljudi su culi na TV-u da za elektro-inzinjere nema zime i to je to.Studiraj ti sine/kceri etf i imas zagarontavan posao i sigurnu buducnost.To je tacno.Medjutim,postoje i laksi nacini da se postane npr. dobar softveras (jos jedan primjer je ict akademija,ja msm da jedan forumas studira tamo).Kada starcima spomenes da bi mozda bilo lakse i bezbolnije uciti samostalno programiranje,pohadjati kurseve ili u krajnjem slucaju tu ict akademiju (ne reklamiram ih,cuo sam da su stvarno dobri) oni odmah kazu da je to tvoj izgovor da ne ides na etf,da ispravljas krive drine,da od toga sigurno nema vajde ako je lakse od etf-a ( sto je teze,to je bolje jeli ?

) .Ipak su to ljudi za koje je vrijeme stalo prije 20ak godina,bar vecina njih.Na kraju izaberes tezi put (etf) jer sa starcima ne mozes izaci na kraj. Drugi faktor koji koci vecinu je i cijena takvog skolovanja (kursevi i akademije su skupi). Generalno,vecina kolega kao i ja se slazemo u istom,a to je da bi svi izabrali ovaj laksi put kad bi imali novca i kad bi bili liseni uticaja roditelja,a malo je takvih. I jos nesto,ni samostalno ucenje nije lagano,jedina razlika je u tome sto se ne maltretiras sa hrpom gluposti i nepotrebnih stvari koje bi ucio na etf-u,a zbog kojih vecina i odustaje od ETF-a. Jos jednom,ovo je samo moje misljenje.Nadam se da nisam nesto zaboravio.