banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 22:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 79  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Maj 2015, 15:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2009, 15:09
:) Znao sam odmah! Grb je zaista sjajan ali za moj ukus poprilicno "šaren".
Sam autor nam ovde moze reci vise o samom grbu :) Radi se o potpuno drugacijem pristupu tj. stilu ako ga poredimo sa prijedlogom za grb Banjaluke.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 15:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Maj 2015, 14:36
ђомла82 je napisao:
kosicagf je napisao:
Pretpostavljam da mislis na grb Jasenice autora Grujica?

Да, баш сам на taj мислио...грб Мјесне заједнице Јасеница, општина Зворник, аутор г. Љубодраг Грујић:

Slika

kosicagf je napisao:
:) Znao sam odmah! Grb je zaista sjajan ali za moj ukus poprilicno "šaren".
Sam autor nam ovde moze reci vise o samom grbu :) Radi se o potpuno drugacijem pristupu tj. stilu ako ga poredimo sa prijedlogom za grb Banjaluke.

Шаролик јесте и биће ти све јасно због чега је такав прегледом следећег линка:
http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=670.msg6671#msg6671

Poslednji put menjao ђомла82 dana 13 Maj 2015, 16:03, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 16:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

citao sam opis prije, hvala svakako za link.
Nije mi samo jasno sta si htio reci ovim primjerom, u odnosu na prijedlog grba BL?

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 16:06 
Početnik
Početnik

kosicagf je napisao:
Nije mi samo jasno sta si htio reci ovim primjerom, u odnosu na prijedlog grba BL?

Ти си почео причу о "рјечитим грбовима", или боље речено да не постоје грбови који алудирају на град...па сам овај јасенички навео као примјер рјечитог знамења као алузија на име мјеста/села.

kosicagf je napisao:
Pa oba ta grba Srbije su ispravna...razlika je jedino u stilizaciji. Ni jedan grb na svijetu ne aludira na grad. Ne mozes reci ime grada kad vidis bilo koji grb...eventualno pretpostavka.
To i nije poenta heraldike. Grb treba biti sto jednostavniji a da sto vise prica...Jos jedna vrlo vazna stvar jeste da se nigdje u svijetu grb ne bira u skupstinama nego se on dodjeljuje od strane strucnjaka a narod/gradjani se vremenom poistovjecuju. Nemaju sta odbornici da odredjuju kakav ce izgled grba biti. Njihova duznost jeste da procitaju blazon i opis grba te dovedu autore na javnu raspravu i nakon upoznavanja sa znacenjem prihvataju ili odbijaju. U suprotnom, pljuvanje po grbu je klasicno nepostovanje struke koja se time bavi i odraz malograđanstva.

Ko su poslanici da udlucuju sta zadovoljva ili ne zadovoljava na grbu? Oni nemaju pojma o tome i treba ih biti sramota sto iznose maliziozne komentare na grb bez prethodnog upoznavanja."

Мислим да је симболика јасеничког знамења веома занимљива, експлицитна, без умотавања и скривања било чега...наравно без националних обиљежја...а резултат се види.

Poslednji put menjao ђомла82 dana 13 Maj 2015, 16:25, izmenjena 14 puta

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 16:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Па то да лик није имао лењир. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 16:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Ova tema se može sažeti u tri riječi "jedno te isto". Kako vam ne dosadi više? Bilo je zanimljivo diskutovati prije mjesec dana, ali brate, ko pokvarena ste ploča.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 17:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ђомла82 je napisao:
kosicagf je napisao:

Ти си почео причу о "рјечитим грбовима", или боље речено да не постоје грбови који алудирају на град...па сам овај јасенички навео као примјер рјечитог знамења као алузија на име мјеста/села.

kosicagf je napisao:
Pa oba ta grba Srbije su ispravna...razlika je jedino u stilizaciji. Ni jedan grb na svijetu ne aludira na grad. Ne mozes reci ime grada kad vidis bilo koji grb...eventualno pretpostavka.
To i nije poenta heraldike. Grb treba biti sto jednostavniji a da sto vise prica...Jos jedna vrlo vazna stvar jeste da se nigdje u svijetu grb ne bira u skupstinama nego se on dodjeljuje od strane strucnjaka a narod/gradjani se vremenom poistovjecuju. Nemaju sta odbornici da odredjuju kakav ce izgled grba biti. Njihova duznost jeste da procitaju blazon i opis grba te dovedu autore na javnu raspravu i nakon upoznavanja sa znacenjem prihvataju ili odbijaju. U suprotnom, pljuvanje po grbu je klasicno nepostovanje struke koja se time bavi i odraz malograđanstva.

Ko su poslanici da udlucuju sta zadovoljva ili ne zadovoljava na grbu? Oni nemaju pojma o tome i treba ih biti sramota sto iznose maliziozne komentare na grb bez prethodnog upoznavanja."

Мислим да је симболика јасеничког знамења веома занимљива, експлицитна, без умотавања и скривања било чега...наравно без националних обиљежја...а резултат се види.

Pa ovde je specifican slucaj u pitanju, grana jasena simbolise Jasenicu. Kao npr. za BL da stavis svetog Luku zbog onog drugog dijela imena tj. "Luka" . ne mogu nikako da pofatam sta zelis reci :) jesi procitao opis grba za BL? nekako nisam siguran u kom pravcu trebamo voditi polemiku :)

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 17:39 
Početnik
Početnik

kosicagf je napisao:
ђомла82 je napisao:
kosicagf je napisao:

kosicagf je napisao:

Pa ovde je specifican slucaj u pitanju, grana jasena simbolise Jasenicu. Kao npr. za BL da stavis svetog Luku zbog onog drugog dijela imena tj. "Luka" . ne mogu nikako da pofatam sta zelis reci :) jesi procitao opis grba za BL? nekako nisam siguran u kom pravcu trebamo voditi polemiku :)

Нема потребе да полемишемо, с тобом се на овој теми макар може дискутовати.
Јасеницу сам ставио као примјер у коме се, на овим нашим просторима, грб може осмислити без да се нужно трапају и те неке националне компоненте...што је за мене лично и више него од апсурда.
Хералдика не познаје нације нити било какву националну заступљеност.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 18:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pa tu se slazemo...steg/zastava za prijedlog grba BL postoji samo nije prikazan na velikom grbu, slicno kao I kod Jasenice.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 18:16 
Početnik
Početnik

kosicagf je napisao:
Pa tu se slazemo...steg/zastava za prijedlog grba BL postoji samo nije prikazan na velikom grbu, slicno kao I kod Jasenice.

Насеља немају велики грб, само средњи...па тако и није могуће поменути стег приказати...општине имају велики грб и на њему се та знамења могу, или боље речено, требају приказати.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 18:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Dobro, da, u pravu si...ovde stegova nema I sumnjam da ce ih biti. E sad, ja ne mislim da moraju biti, mada licno ne bih imao nista protiv da se pojave. Naprotiv...

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2015, 11:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Како то раде Новозеланђани: https://www.govt.nz/browse/engaging-wit ... e/gallery/

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2015, 11:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Posebno ovoj bi se mnogi obradovali

https://www.govt.nz/browse/engaging-wit ... esign/4251

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2015, 11:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Има правих "бисера" на листи. :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2015, 14:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Najjači prijedlozi:

https://www.govt.nz/browse/engaging-wit ... esign/4138

https://www.govt.nz/browse/engaging-wit ... esign/3246
(pročitati opis :lol: )

https://www.govt.nz/browse/engaging-wit ... esign/4090

https://www.govt.nz/browse/engaging-wit ... esign/2811

Što trolaju izbor :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2015, 14:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Још два "класика" са истим таквим описима. :lol:

https://www.govt.nz/browse/engaging-wit ... design/297

https://www.govt.nz/browse/engaging-wit ... esign/3724

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2015, 12:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 20:25
ђомла82 je napisao:
Мишљења сам да нема смисла да се поред тако бизарног аргумента (не уклапа се у композицију, па га нећемо), изостави тробојни стег као и стег града са великог грба, јер без поменутих елемената као што рекох, нема великог грба.

Млађо, хвала што си својим примједбама скренуо пажњу на неке детаље које сам пропустио да објасним у претходним постовима.

што се тиче стегова, тачно је да су они у српској муниципалној хералдици уобичајена параферналија на великом грбу. међутим, далеко од тога да су и нужан елемент и да без њих нема великог грба. узми за примјер велики грб Београда (који је радило управо Српско хералдичко друштво):

Slika

као што видиш, овдје нема стегова.

прије би се могло рећи да је постојање градског грба у три нивоа (мали, средњи и велики) оно што је наш особен и препознатљив хералдички стандард.

Slika

зашто смо их изоставили из предложеног грба Бање Луке? за то постоји више разлога:

- у композиционом смислу сматрали смо их сувишним (овдје прихватам одговорност за ''злочин'' што смо сопствено поимање естетике ставили испред постојећег хералдичког обрасца)
- стегови (десно национални, а лијево градски) ремете савршену симетрију којој смо тежили у стилском изразу
- не уклапају се у три тинктуре на којима смо досљедно инсистирали
- и са елементима које смо унијели у велики грб, он је за укус стручне комисије био већ довољно садржајан- на ивици да га сматрају пренатрпаним и оптерећеним детаљима (да не причам о томе како су сматрали и сам велики грб непотребним и сувишним)

Citiraj:
Можда је проблем баш тај у примјени боја око саме композиције предложеног грба, чак бих рекао да је сигурно проблематичан одабир...а то да би плава боја тробојног стега кварила композицију читавога грба јер се не уклапа, само зато што нема плаве боје на истоме, додатно ојачава моју примједбу у вези одабиру предложених тинктура. Мислим да би и бикоби требали бити мало оплемењени додатним шаражама, као и бојама.

већ смо чули коментаре да би стуб, који представља Врбас, требао бити зелен. а по могућности и грана кестена, са све симболиком коју зелена боја носи. ако додамо и твоје инсистирање на плавој, замисли само на шта би такав грб личио. дакле, негдје се морала повући граница. ми смо је повукли на три тинктуре које смо одабрали (црвена, сребрна и златна), а за то смо имали врло важан разлог- оне су једина веза са хералдичком баштином и самим тим минимум преко кога нисмо хтјели прећи. ја сам ту био врло категоричан.

но, то су све детаљи који су можда значајни или занимљиви уском кругу људи који се баве хералдиком, али за сам град Бању Луку сасвим су ирелевантни, јер градоначелник Гаврановић уопште не жели било какав грб. он жели амблем, и ту је врло јасан. сва ова прича око грба, обична је фарса.

Grb
GLAS: Već dugo grad bira novi grb. Kako ste zadovoljni dosadašnjim procesom?

GAVRANOVIĆ: Nezadovoljan sam što imamo takvo stanje, ali odluku Ustavnog suda RS moramo poštovati. Imali smo tri pokušaja izbora novog grba, a prema raspoloženju javnosti ni ovaj posljednji neće biti uspješan, ali sačekaćemo sud javnosti. Smatram da u kreiranju izgleda grba grada treba poći od postojećeg, jer u njemu postoji najveći stepen saglasnosti. U njemu treba tragati za korekcijama da bi se samo dogradila ona rješenja koja je osporio Ustavni sud RS.
http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 80980.html

он уствари жели ово десно:

Slika

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2015, 13:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 20:25
препоручујем да погледате ово занимљиво предавање о естетици застава:

Roman Mars: Why city flags may be the worst-designed thing you've never noticed

Roman Mars is obsessed with flags — and after you watch this talk, you might be, too. These ubiquitous symbols of civic pride are often designed, well, pretty terribly. But they don't have to be. In this surprising and hilarious talk about vexillology — the study of flags — Mars reveals the five basic principles of flag design and shows why he believes they can be applied to just about anything.

http://www.ted.com/talks/roman_mars_why ... d#t-498493

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2015, 13:37 
Početnik
Početnik

Зоран Николић je napisao:
ђомла82 je napisao:
Мишљења сам да нема смисла да се поред тако бизарног аргумента (не уклапа се у композицију, па га нећемо), изостави тробојни стег као и стег града са великог грба, јер без поменутих елемената као што рекох, нема великог грба.

Млађо, хвала што си својим примједбама скренуо пажњу на неке детаље које сам пропустио да објасним у претходним постовима.

што се тиче стегова, тачно је да су они у српској муниципалној хералдици уобичајена параферналија на великом грбу. међутим, далеко од тога да су и нужан елемент и да без њих нема великог грба. узми за примјер велики грб Београда (који је радило управо Српско хералдичко друштво):

Slika

као што видиш, овдје нема стегова.

прије би се могло рећи да је постојање градског грба у три нивоа (мали, средњи и велики) оно што је наш особен и препознатљив хералдички стандард.

Slika

зашто смо их изоставили из предложеног грба Бање Луке? за то постоји више разлога:

- у композиционом смислу сматрали смо их сувишним (овдје прихватам одговорност за ''злочин'' што смо сопствено поимање естетике ставили испред постојећег хералдичког обрасца)
- стегови (десно национални, а лијево градски) ремете савршену симетрију којој смо тежили у стилском изразу
- не уклапају се у три тинктуре на којима смо досљедно инсистирали
- и са елементима које смо унијели у велики грб, он је за укус стручне комисије био већ довољно садржајан- на ивици да га сматрају пренатрпаним и оптерећеним детаљима (да не причам о томе како су сматрали и сам велики грб непотребним и сувишним)

Зоране,
Ацовић је својевремено ебмлазонирао велики грб Београда са стеговима, данас их нема не зато што то није у традицији српске хералдике, него зато што су тада исти глат одабачени као пратећи елементи великог грба...то данас што видимо јесте непотпуно и не баш добар примјер за аргумент који би ишао у корист тезе да "стегови нису дио традиције".

Мени је ваш предлог савршен и све ми је јасно...уз дужно поштовање, није ми јасно да у "стручној комисији" која је била позвана да "бира" пристигле предлоге, не буде нико од струке...тамо хералдичара очигледно није било.

Poslednji put menjao ђомла82 dana 19 Maj 2015, 14:02, izmenjena 5 puta

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2015, 13:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Gavranović se izgleda nije edukovao.
Kad bi došao na forum, video bi svakog vragca.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 79  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]