ђомла82 je napisao:
Мишљења сам да нема смисла да се поред тако бизарног аргумента (не уклапа се у композицију, па га нећемо), изостави тробојни стег као и стег града са великог грба, јер без поменутих елемената као што рекох, нема великог грба.
Млађо, хвала што си својим примједбама скренуо пажњу на неке детаље које сам пропустио да објасним у претходним постовима.
што се тиче стегова, тачно је да су они у српској муниципалној хералдици уобичајена параферналија на великом грбу. међутим, далеко од тога да су и нужан елемент и да без њих нема великог грба. узми за примјер велики грб Београда (који је радило управо Српско хералдичко друштво):

као што видиш, овдје нема стегова.
прије би се могло рећи да је постојање градског грба у три нивоа (мали, средњи и велики) оно што је наш особен и препознатљив хералдички стандард.

зашто смо их изоставили из предложеног грба Бање Луке? за то постоји више разлога:
- у композиционом смислу сматрали смо их сувишним (овдје прихватам одговорност за ''злочин'' што смо сопствено поимање естетике ставили испред постојећег хералдичког обрасца)
- стегови (десно национални, а лијево градски) ремете савршену симетрију којој смо тежили у стилском изразу
- не уклапају се у три тинктуре на којима смо досљедно инсистирали
- и са елементима које смо унијели у велики грб, он је за укус стручне комисије био већ довољно садржајан- на ивици да га сматрају пренатрпаним и оптерећеним детаљима (да не причам о томе како су сматрали и сам велики грб непотребним и сувишним)
Citiraj:
Можда је проблем баш тај у примјени боја око саме композиције предложеног грба, чак бих рекао да је сигурно проблематичан одабир...а то да би плава боја тробојног стега кварила композицију читавога грба јер се не уклапа, само зато што нема плаве боје на истоме, додатно ојачава моју примједбу у вези одабиру предложених тинктура. Мислим да би и бикоби требали бити мало оплемењени додатним шаражама, као и бојама.
већ смо чули коментаре да би стуб, који представља Врбас, требао бити зелен. а по могућности и грана кестена, са све симболиком коју зелена боја носи. ако додамо и твоје инсистирање на плавој, замисли само на шта би такав грб личио. дакле, негдје се морала повући граница. ми смо је повукли на три тинктуре које смо одабрали (црвена, сребрна и златна), а за то смо имали врло важан разлог- оне су једина веза са хералдичком баштином и самим тим минимум преко кога нисмо хтјели прећи. ја сам ту био врло категоричан.
но, то су све детаљи који су можда значајни или занимљиви уском кругу људи који се баве хералдиком, али за сам град Бању Луку сасвим су ирелевантни, јер градоначелник Гаврановић уопште не жели било какав грб. он жели амблем, и ту је врло јасан. сва ова прича око грба, обична је фарса.
GrbGLAS: Već dugo grad bira novi grb. Kako ste zadovoljni dosadašnjim procesom?
GAVRANOVIĆ: Nezadovoljan sam što imamo takvo stanje, ali odluku Ustavnog suda RS moramo poštovati. Imali smo tri pokušaja izbora novog grba, a prema raspoloženju javnosti ni ovaj posljednji neće biti uspješan, ali sačekaćemo sud javnosti.
Smatram da u kreiranju izgleda grba grada treba poći od postojećeg, jer u njemu postoji najveći stepen saglasnosti. U njemu treba tragati za korekcijama da bi se samo dogradila ona rješenja koja je osporio Ustavni sud RS.http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 80980.htmlон уствари жели ово десно: