banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 20:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 134  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Apr 2015, 19:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
Istorija smrada: Inkvizicija je ljude progonila i zbog higijene

Spoiler:
Evropljani su zaudarali veći deo pisane istorije. Najmanje u rimsko doba, kada su javna kupatila bila mesta društvenog okupljanja, sklapanja poslova ili flertovanja. Uz njih su osnivane javne kuće, trgovine, tu su ordinirali lekari, ali i kriminalci.

Ljudi su najviše smrdeli u srednjem veku, kada je epidemija kuge desetkovala stanovništvo Evrope. Tadašnji “naučnici” s Univerziteta u Parizu objasnili su kralju Filipu IV da je za epidemiju kriv nepogodan položaj Saturna, Jupitera i Marsa. Najbolja prevencija, tvrdili su, jeste održavanje nehigijene. Kvašenje kože bilo je nepoželjno - toplota i voda otvaraju pore na koži, pa će zaraženi vazduh napasti celo telo, objasnili su mu.

Kuga se zbog katastrofalne higijene širila još brže, a broj godišnjih pranja počela je da određuje i religija. Plemstvo je tako počelo da se pere dvaput godišnje - na Božić i Uskrs. Da stvari budu još gore, to je bilo dvostruko češće od seljaka, koji su se obično prali samo na Božić.

Ljudski smrad je nazivan “mirisom svetosti”, a čistoća i kupanje počeli su da se povezuju s jeresi. “U čistom telu nečist duh” bio je svojevrsni slogan crkvenih redova tog doba. Kolike je razmere poprimila nehigijena potvrđuje i činjenica da je inkvizicija neretko ljude osuđivala na smrt jer je bilo poznato da su se često kupali.

Ali crkvene vlasti na taj način su došle u sukob s Biblijom, koja u nekoliko navrata spominje važnost higijene, jer je “telo hram božji”.

S druge strane, muslimani su oduvek izuzetnu pažnju posvećivali ličnoj higijeni i neretko su se prali i nekoliko puta dnevno, bilo iz potrebe, bilo iz ritualnih običaja. Uputstva za dobru higijenu zapisana su čak i u Kuranu, a pranje se smatralo svojevrsnim iskazivanjem poštovanja Muhamedu, osnivaču islama.

Higijena je i jedan od razloga zbog kojeg se muslimani obrezuju. Naime, zaprljanost urinom za vreme molitve strogo je zabranjena, a jedan od delova tela gde bi mogao da se nalazi upravo je kožica koja se odstranjuje.

Muslimani su bili napredni i u pogledu ekologije. Osim pranja ruku nakon nužde, Kuran propisuje da je vršenje nužde strogo zabranjeno u blizini tekućih voda. Nakon obavljanja nužde potrebno je oprati se vodom, a papir je dovoljan tek u situacijama kada nema vode.

Engleska kraljica Elizabeta, međutim, prala se jednom mesečno. Izabela Španska 1601. godine zavetovala se da se neće oprati ili presvući sve dok traje opsada Ostenda. Opsada je potrajala tri i po godine.

Luj XIV prvi se put oprao kada mu je bilo sedam godina, i to po savetu lekara. Kako mu se nakon toga zdravstveno stanje pogoršalo, zakleo se da se više nikada neće oprati. Njegov smrad postao je legendaran, tim više što je obožavao da mačuje, jaše i uopšteno se bavi fizičkim aktivnostima.

Po smrti Luja XIV plemstvo se i dalje nije pralo, ali je počelo da menja odeću i tri puta dnevno. U kakvim su uslovima plemići do tada živeli govori i činjenica da je tek Luj Avgust po smrti Luja XIV naredio da se svake nedelje barem jednom s hodnika kraljevskog dvora u Versaju uklanjaju nakupljene fekalije i mokraća.

Kupališta su još tada služila više kao bordeli nego kao mesta za opuštanje i održavanje higijene. Lekari su krajem 18. veka počeli da dele savete o ličnoj higijeni. Savetovali su da se znoj opere s tela “jer će se u suprotnom vratiti u telo i poremetiti telesne tečnosti”.

S Francuskom revolucijom na velika vrata predstavljena je ideja privatnosti, a ona se odnosila i na miris tela. Naime, ideja da neko može da oseti vaš smrad postala je neprihvatljiva. Ne pokazati miris tela postalo je pitanje dostojanstva.

Amerikanci su za vreme Prvog svetskog rata počeli mnogo da ulažu u ličnu higijenu, posebno na ratištima. Počele su da se grade i prve kuće s kupatilima.

S druge strane, Evropa je još mnogo opuštenije pristupala higijeni, posebno higijeni genitalija, što je bio posebno velik problem. Statistika i danas pokazuje da Sjedinjene Američke Države u ličnoj higijeni prednjače nad Evropom, napisao je prof. dr. Tvrtko Jakovina u svom pregledu istorije ljudskog smrada.

Krajem 19. veka na tržištu su se pojavili dezodoransi, a higijenu je dodatno “pogurala” seksualna revolucija u kojoj se propagiralo tuširanje pre i nakon seksualnog odnosa. Seks se još jednom pokazao kao fantastičan motivator.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2015, 19:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Michigenac je napisao:
Muslimani su bili napredni i u pogledu ekologije. Osim pranja ruku nakon nužde, Kuran propisuje da je vršenje nužde strogo zabranjeno u blizini tekućih voda. Nakon obavljanja nužde potrebno je oprati se vodom, a papir je dovoljan tek u situacijama kada nema vode.

Неки дан видјех вијест да је у Турској таригуз папир проглашен за "халал", значи сад могу и да се обришу "к'о људи". :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2015, 13:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/556117 ... i-hotelima

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2015, 14:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Ovakvu podelu potvrđuje i negotinski sveštenik Dragoslav Glišić.

- Imam petoro dece. Služim u Timočkoj eparhiji. Ta sela su pusta i ne možete od obreda da prehranite porodicu. Mesečno zarađujem 5.000 dinara - kaže Glišić.

Popu samo od obreda 16.000 evra godišnje

Prema saznanjima „Blica“, beogradski sveštenik koji u svojoj parohiji ima oko 200 domaćinstava samo od verskih obreda može godišnje da zaradi 16.000 evra.

- Taj novac nije mali i zbog toga se većina sveštenika bori da svoj radni vek provede u velikom gradu i parohiji. Pored tog novca, postoje i drugi prihodi koji se u crkvama u velikim gradovima mogu zaraditi. Tu se pre svega radi o prilozima vernika koji dnevno mogu da iznose i oko 50.000 dinara. Kada su verski praznici u pitanju, prilozi se utrostručuju. Deo tog novca treba da ide u sedište eparhije, ali se ti prihodi uvek umanjuju, odnosno deo završi i u džepovima sveštenika - objašnjava za naš list sveštenik D. M. iz Beograda.
On kaže da vladika utvrđuje koliko svaka parohija mora da unese u eparhijsku kasu.

- Za našu crkvu je to 12.000 evra mesečno. Ranijih godina bilo je manje, ali nakon što je vladika sproveo kontrolu i utvrdio da paroh krije deo zarade, podigao nam je eparhijsku taksu za 3.000 evra - kaže naš sagovornik.
Pored toga, svaka crkva ima i svoje donatore, koji uvećavaju prihode.
- Oni, da bi dobili pločicu donatora koja stoji u crkvi, daju ogromne sume. Radi se o biznismenima, ali i takozvanim kontroverznim biznismenima. Naša crkva je 2013. tako dobila 600.000 evra - kaže sagovornik „Blica“.

Slika

Ne mogu biti ljut na komuniste zbog ovoga. Mogu samo zamišljati koliko Vatikan i Ruska pravoslavna crkva obrnu sredstava.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2015, 16:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Вјерници донирају за долазак папе
За дочек папе Фрање 6. јуна у Сарајеву потребна је финансијска подршка државе, јер Црква нема довољно средстава да сама изнесе тај догађај, потврдио је Иво Томашевић, главни секретар Бискупске конференције БиХ.

Да је потребна и помоћ вјерника, показује то што су на званичној веб- страници за организацију и дочек папе у БиХ објављени и бројеви рачуна на које могу уплатити средства сви који желе из БиХ и свијета.
Томашевић напомиње да му спомињана цифра од два милиона КМ, колико се претпоставља да ће коштати дочек папе у БиХ, није позната. Ограђује се да није надлежна особа за прорачун, али напомиње да је Католичка црква нагласила и изричит захтјев папе у поводу финансијског приступа овој свечаности.
"Пракса која се његује када су овакви походи у питању јесте да долазак не буде трошак. Међутим, треба разликовати улагања и трошкове. Уколико ће се за ову прилику уређивати прилаз стадиону или набављати неке ствари у сегменту осигурања и безбједности, то нису трошкови, већ потреба државе, која ће се само реализовати овим поводом. Постављање бине за те потребе можемо подвести под трошкове", објашњава Томашевић.

Vatikan je još u srednjem vijeku.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2015, 17:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2012, 21:18
"crkva nema dovoljno sredstava"

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2015, 19:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
:D
Pa nije dotle doslo da nema za Papu!!

A mozda ce Papa donjet pare za most preko Save kao znak dobre volje i hriscanske suosjecajnosti sa svoje bliznje i svoju bracu.

Da licno da primjer zblizavanju naroda, da pomogne u obnovi pa neka se zove i Papin most nema veze prelazit ce se.
Kao mali doprinos za sve sto je ucinjeno ili nije ucinjeno... kako god..... ko razumije shvatice.
Jbg. mozda niko nije trazio!! A covjeku nezgodno sam se gurat i darivat da se ne pomisli na neku necasnu i skrivena namjeru u ovozemaljskoj raboti. :lol: :lol:

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2015, 18:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Brčko: Vjeronauka i u srednjim školama

Autor: SRNA

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić najavio je da će od naredne školske godine u srednje škole distrikta biti uvedena vjeronauka kao alternativni predmet za učenike prvih razreda.
20.05.2015. | 15:41 > 15:43 0
A- A A+

Prema njegovim riječima, srednjoškolci će pohađati po jedan čas sedmično, dok će učenicima osnovnih škola od četvrtog do devetog razreda nastava za ovaj predmet biti proširena na dva časa.

"U srednje škole vjeronauku ćemo sukcesivno uvoditi od septembra za prve razrede, tako da učenici starijih generacija neće biti obuhvaćeni ovim izmjenama", pojasnio je Domić.

On je rekao novinarima da je lokalna Vlada danas usvojila prijedlog odluke o povećanju obima nastave i uvođenju nastavnih predmeta vjeronauke za sve tri konfesije, kako bi Pedagoška institucija distrikta do septembra imala vremena da izradi adekvatne nastavne planove.

Novi nastavni plan i program zahtijevaće i obezbjeđenje dodatnog nastavnog kadra, kao i više finansijskih sredstava.

"Kolike će biti budžetske implikacije, znaćemo preciznije tek kad završimo nastavne planove i programe", rekao je Domić.

Učenici, odnosno njihovi roditelji, moći će umjesto vjeronauke da se opredijele za neki alternativni predmet, koji će takođe do septembra morati biti obezbijeđen.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2015, 21:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Kraljevi izbacuju geografiju, istoriju i jezik a ubacuju vjeronauku. Treba ovo sve poplaviti.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2015, 21:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Више пута, што је сигурно - сигурно.

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2015, 21:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2012, 21:18
Umjesto izbacivanja vjeronauke oni povećavaju broj časova....

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2015, 05:49 
Slika

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2015, 08:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
:roll:

Slika

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2015, 08:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Milan je napisao:
Slika

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2015, 08:34 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nekad je vojska bila savremeno naoružana, sad nose ikone i mole se za mir u svijetu.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2015, 11:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Јефтиније је.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2015, 11:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
_зока je napisao:
Nekad je vojska bila savremeno naoružana, sad nose ikone i mole se za mir u svijetu.

Podcjenjuješ moć vjere

Slika

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2015, 11:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

:lol:

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2015, 19:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_зока je napisao:

Slika
23.05.2012.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2015, 15:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika
Citiraj:
Izdao boga da bi spasio dijete
Izdao boga da bi spasio dijete26.05.2015 15:07 | Agencije
Ouklend - Dvadesetdvogodišnji sik Harman Sing, koji je dirnuo čitav svijet kada je skinuo turban da bi zamotao glavu dječaka koga su u Novom Zelandu udarila kola, dobio je nagradu za ovaj humani čin pošto mu je lokalna prodavnica poklonila namještaj za njegov skromno opremljen stan.

Sing, koji je živi u Ouklendu, istrčao je iz kuće kada čuo je škripu točkova i ugledao teško povrijeđenog dečaka Dejdžana Paiju. Vidjevši da dijete krvari, bez oklijevanja je odmotao turban, koji je kod sika važan vjerski simbol i nikada se ne skida na javnom mestu, i zamotao ga dječaku oko glave, prenosi nadralnu.com.

Kada su ga novinari lokalne televizije "One News " posjetili u njegovom stanu, vidjeli su da živi u veoma skromnim uslovima, spava na dušeku na podu i da ima samo dvije plastične stolice i mali plastični stočić. Inspirisana zabrinutim komentarima gledalaca, redakcija sajta "Good News Network " stupila je u vezu s vlasnikom lokalne prodavnice, koja je iznenadila Singa novim namještajem.

Mladi student nije mogao da vjeruje kada je ugledao kamion i ljude koji su istovarili garnituru za sjedenje, krevet i stočić. Bio je toliko dirnut da je jedva uspio da prozbori "hvala" i "veoma sam srećan" prije nego što se rasplakao. Kada se pribrao, rekao je da je ovo najveće iznenađenje u njegovom životu.

Sjetio se i svog oca koji je preminuo prošle godine.

"Kad bi sada mogao da me vidi, bio bi ponosan", rekao je on.

Četiri dana poslije nesreće Sing je posjetio Dejdžana u bolnici i donio mu balon i čestitku.

"Tako sam srećan što ga vidim. On je hrabar momak", rekao je je Sin za Dejli mejl.

Iako još hoda na štakama, dječačić se oporavlja i stanje mu je stabilno, a njegova majka je duboko zahvalna Singu.

"Veoma sam mu zahvalna, jer znam da njihova vjera brani skidanje turbana. Da nije bilo njega, moj sin više ne bi bio s nama", rekla je ona.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?t=43&v=SwCCUtRwjgY[/youtube]

Nisam znao da im je turban toliko važan, mislio sam da im je to dio nacionalnog folklora. Njemu svaka čast.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 134  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]