Država: Bosna i Hercegovina.
Grad: Zvornik.
Vrijeme radnje: godina 2015 - ta.
Tema: terorizam ili osveta.
Ideja: ponovo, zavadi, pa vladaj, izblijedila IM predizborna retorika.
Glavni likovi: političari (čast RIJETKIM izuzecima).
Sporedni likovi:
1. Nerdin
Dijete sa tragedijom u ratu ubijenog oca, do danas nenađenog, a o otkrivanje i procesuiranje počinioca da i ne spominjem, vehabija, ubica, osvetnik, terorista...(ko će ga znati, ali svi u horu ,,znali smo mi,,)
2. Dragan
Takođe, u ratu ubijen otac, policajac za primjer, osumnjičen za ratni zločin, ubica, heroj...(ko će ga znati, ali svi u horu ,,znali smo mi,,)
Kratak sadržaj: Ne postoji kratak, traje od 1992, ma kakvi još od Osmanlijskog crastva, preko I svjetskog rata, pa II svjetskog rata...od ameba !!!
Ali varijanti sam se naslušala i načitala danas od predstavnika vlast, predstavnika opozicije, političara u pokušaju, analitičara, kvazinovinara i novinara u pokušaju, stručnjaka za terorizam, ups antiterorizam...zbogom pameti.
Epilog: krv i smrt, sve sa brojanjem krvnih zrnaca i DNK poređenjima.
Najupečatljiviji citat: ,,pucanj u Republiku Srpsku,, (da nije tragedije i Nerdinove i Draganove, a s tim i SVIH NAS, bilo mi smiješno)
Dojam: Ne postoji država, ne postoje institucije čije zaposlene iliti uposlenike debelo plaćamo, a sad PONOVO mrtvima.
Zaključak: Održivi mir ili kontrolisani rat u Bosni i Hercegovini...do prvog sledećeg puta!
Je li Zvornik poruka da je ćutati o istini i onom što se događalo od 1992. do 1995. u cijeloj Bosni i Hercegovini isto što i lagati? Nadajući se da puno puta ponovljena laž može jednom postati istina!
Je li Nerdinu iko rekao da ne može uzimati pravdu u svoje ruke i šta mu je ponudio za sve ove godine na pitanje gdje mu je otac ili ono bitnije zašto ga nema?
Je li Draganu trebalo već odavno biti suđeno, ako jeste učestvovao u ratnim zločinima ili skinuti ljagu sa njegovog imena za sve ove godine ako nije kriv, jer danas bi bio živ? Koliko su to godina trebali čekati ili se meni samo čini da je 2015 - ta ???
Je li Zvornik poruka da smo se prerano demobilisali ?!? E, toga se najviše bojim.
A ONI znaju, onako horski, svi, ama baš sve. Dok ćemo se mi opet simfonijski poklati uz već viđene dirigente. I ne boje se. Ja, priznajem da, bojim se, jer imam djecu koju nemam namjeru slati u bijeli svijet.
A ovde se polako ,,gase svijetla,,.