Da podijelim svoje iskustvo.
Polovinom februara sam imala rekordnih 70 kg (visina 165). Nikada dosad nisam vodila racuna o ishrani jer do prije par godina sam imala prilicno los apetit, uzivanje u hrani mi nije bilo na listi prvih 5 uzivanja na top listi, i bila sam poprilicno mrsava.
Shvatila sam da su stvari sa ovih 70 kg izmakle kontroli pa sam odlucila da nesto preduzmem.
Neko je ovdje preporucio
http://www.myfitnesspal.com. Pun pogodak, bar za mene!
Prvo sam se nekoliko dana hranila kao i do tada i upisivala sve sto unesem, ispostavilo se da ja nakon 22h svaki dan unesem visestruku dnevnu dozu potrebnih kalorija + ostali obroci u toku dana= stremim ka 100 kg.
Uvijek sam se uzasavala onih dijeta tipa: danas samo jabuke, sutra samo meso itd, za koje sam cula od nekih drugarica koje su se strasno mucile s tim, izgledalo mi je da samo treba da se dobro organizujem i da nema potrebe za nekim drasticnim dijetama.
Ovaj sajt mi je mnogo pomogao u tome. I pokazao se kao veoma pouzdan i precizan. Prvo sam napravila profil, unijela sadasnju tezinu i zeljenu tezinu za mjesec dana (2 kg manje). Dobila sam broj kcal koje mogu unositi dnevno da bih postigla taj cilj i priliku da sve sto jedem unaprijed unosim u izvjestan diary na sajtu. Prosto je fascinantna baza namirnica na tom sajtu, nije mi se desilo da nesto unesem sto nemaju tako da sam uredno dobijala broj kalorija za sve. Da, kupila sam i kuhinjsku vagu da bi sve bilo sto je preciznije moguce.
Prvi mjesec sam omrsavila malo vise od zadatih 2 kg -tacno 3 kg (sto me obradovalo

)- iskljucivo na osnovu ishrane, bez ikakvih jacih i redovnih fizickih napora. Drugi mjesec sam kombinovala i voznju bicikla svaki dan (1h-1,5h-2h), jednom sedmicno badminton (0,5h) i odbojku (1h), i za te aktivnosti postoji kalkulator na pomenutom sajtu tako da se srazmjerno tome povecava broj potrebnih kalorija. Na kraju drugog mjeseca ista stvar, omrsavila sam jos 3 kg (cilj je opet bio 2 kg).
Sad cu pokusati da skinem jos 2 kg do 20. maja (krajnja zeljena tezina 62 kg) bez koristenja pomenutog sajta jer ocekujem od same sebe da se sada spontano hranim bas onako kako sam morala sabirati i planirati dok sam se koristila sajtom.
Ne znam da li da sve ovo uopste nazovem dijetom...to je vise dovodjenje u red. Kada sad proanaliziram svoj nacin ishrane prije i sada, jasno je...sta je razlika i na sta se svodi promjena:
-drasticno smanjen unos slatkisa
-totalno izbaceno "nesvjesno" usputno jedenje, uz racunar, na pauzama na poslu...
-uzina je voce, a ne sendvici, pite, bureci
-smanjenje unosa hljeba na dvije snite dnevno
-ukidanje nocnih obroka (sendvici u pola 2 uvece itd...)
-veoma smanjen unos mesa, osim piletine i ribe koja dominira
-malo kolicinski smanjeni svi glavni obroci (samo sto stavim na tanjir, nema dodavanja), osim salate (svjeze povrce) koje se jede maltene neograniceno i kojeg srecom obozavam
I da, vagala sam se samo dvaput, oba puta nakon kratkorocnih jednomjesecnih ciljeva, da bih vidjela rezultat.
Ovaj drugi mjesec dana, kada sam uvela kretanje, je bilo mnogo ugodnije jer sam mogla vise jesti, ubaciti neke poslastice itd.