banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 18:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Apr 2015, 15:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2013, 22:19
E. ovako ljudi. Prije 1,5 godinu sam kupio laptop Toshiba satellite c855. Laptop je odličan i radi stvarno dobro. Međutim u zadnje vrijem imam problem sa baterijom. Kada je napunjena 100% piše da će trajati samo 40 minuta ( traje i manje, 40 je ako imam sreće), dok je kada je kupljen laptop mogla bez punjača da izdrži i po 4, 4,5 sata
Šta da radim? Da li garancija pokriva i bateriju? Neki mi govore da je na bateriju garancija samo 6 mjeseci, dok drugi kažu da trgovci tu priču o 6 mjeseci mogu okačiti mačku o rep, jer je garancija jedna, a ona je 2 godine.
Pomoć :(

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 16:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Шта пише у гарантном листу?

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 16:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2011, 19:13
Ajd vidi model sta pise na njoj,imam ovu pa ako ti odgovara mogu ti dati poslije 20.juna,vrlo malo koristena.

Prikačeni fajlovi:
IMG_0617.JPG
IMG_0617.JPG [ 121.19 KiB | Pogledano 1790 puta ]
IMG_0615.JPG
IMG_0615.JPG [ 45.29 KiB | Pogledano 1790 puta ]
Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 17:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Vort_knotch je napisao:
E. ovako ljudi. Prije 1,5 godinu sam kupio laptop Toshiba satellite c855. Laptop je odličan i radi stvarno dobro. Međutim u zadnje vrijem imam problem sa baterijom. Kada je napunjena 100% piše da će trajati samo 40 minuta ( traje i manje, 40 je ako imam sreće), dok je kada je kupljen laptop mogla bez punjača da izdrži i po 4, 4,5 sata

Današnje baterije u laptopima (naročito u onim koji dolaze na naše tržište) imaju veoma kratak vijek trajanja (u odnosu na sam laptop). S obzirom na korisnikovo ponašanje (način opterećivanja baterije, način na koji je puni i kada je puni, na koji je prazni i kako je prazni, broj ciklusa punjenja...) baterije "slabe" tokom vremena i postanu potpuno neupotrebljive nakon nekih dvije godine (okvirno).
To je jednostavno tako i tu se teško šta može pomoći (osim da bateriju često ne koristite dok vam je laptop duži period na punjaču, ali ni to nije neko bogznakakvo rješenje). Ovo doba globalizacije je namijenjeno da oni koji se bogate rade to na principu "potrošačkog društva" u kojem si ti prisiljen stalno da trošiš novac smatrajući to kao normalan ekonomsko-društveni proces i to kupujući ono što ti najčešće ne treba. Da ne širim bez potrebe, proizvođači na sve načine nastoje natjerati potrošača da što je prije moguće rashoduje stari proizvod i što je prije moguće kupi (potroši svoj teško stečeni novac) novi proizvod. Baterija koja ne može pretjerano dugo da živi savršeno služi toj svrsi. Izdržaće garantni rok (i još malo), a nakon toga vaš laptop se pretvara u desktop (vezan je za mjesto/utičnicu). A slabo će se ko pomiriti s tim. Nova je papreno skupa i naravno, sve su različite od modela do modela, tako da morate da kupite baš "taj model", a ne da kupite od nekog drugog "koji odgovara". Ili to ili da kupite nov laptop.

Vort_knotch je napisao:
Da li garancija pokriva i bateriju? Neki mi govore da je na bateriju garancija samo 6 mjeseci, dok drugi kažu da trgovci tu priču o 6 mjeseci mogu okačiti mačku o rep, jer je garancija jedna, a ona je 2 godine.
Pomoć :(

Čitaj "sitna slova" pa ćeš shvatiti da ti tvoji savjetnici mogu svoju priču okačiti mačku o rep. Na deklaraciji proizvođača je sitnim slovima (najčešće), ali veoma jasno naznačeno da je garancija na laptop jedna, dvije ili tri godine (zavisno od proizvođača). dok je na bateriju garancija šest, osam ili dvanaest mjeseci (opet zavisno od proizvođača). Pitaj svoje "savjetnike" kako može automobil da ima jednu garanciju na motor, drugu na ovjes, a treću na limariju ako je garancija samo jedna?!

Imaš papir koji je validan i čitaj šta na njemu piše, ne slušaj šta drugi naokolo pričaju. Ne slušaj ni mene povodom cijele priče ako treba, ali poslušaj me u dijelu kojem ti skrećem pažnju da čitaš šta ti stoji u garantnom listu. to je jedino bitno.

Uzgred, ružno je to reći znam, ali 40 minuta trajanja baterije nakon jedne i po godine je i više nego prihvatljivo za današnje pojmove (pojma nemam kako ti je trajala 4 i po sata, vjerovatno neki ultra-štedljivi AMD-ov procesor ili neki slabi Intelov Celeron). Još ako uzmeš da se baš u tom periodu kad si kupio laptop pojavila serija Toshiba laptopa kojima se redom odumirale baterije u roku par mjeseci (serijski "umfal", hiljade i hiljade primjeraka) ti si "kao" dobro prošao...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 17:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 12:02
A zbilja, koliko dođe baterija za ovaj lap top? Imam isti. I evo nakon 3 godine je skoro pa neupotrebljiva.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 17:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Не претјерано јефтина - http://www.ebay.com/itm/Battery-for-Tos ... 3f385a56f0 поготово уз тренутни курс.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 17:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 12:02
Hvala. :) Tako sam nešto i mislila.
Nema veze, mogu ja i bez baterije. :D

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 17:47 
Ko ne radi nesto puno ozbiljnije tablet je zakon...govorim to jer sam vidjao likove koji uzmu laptop i sluzi im za surfanje i gledanje filmova...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 18:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
A tablet nema bateriju i dovoljan je za gledanje filmova? Za filmove jedino da kupi lenovo horizon. 8)

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 18:40 
Na tabletu bez problema pregledam dva filma (3-3.5 h) i ostane jos oko 25-30 % baterije. Daleko bolje rjesenje nego laptop na kojem ce nakon gofinu dana baterija jedva pola sata - sat izdrzati. Govorim o situacijama gdje nema tv-a, inace ustekam usb u TV kada hocu gledati filmove kuci.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 19:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Mene je izgleda potrefila neka falična. :)
Nakon malo više od dvije godine i 372 ciklusa punjenja/pražnjenja ima 78% originalnog kapaciteta. Izgura malo manje od dva sata.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 19:08 
Pricas o laptopu ili tabletu?

Mada i to mi je premalo sta god da je. Ja i jesam namjerno uzeo tablet samo zbog vece mobilnosti i dugotrajnije baterije. Nisam pozalio, svakodnevno se sluzim sa njim.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 19:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Laptop, najmanja baterija za moj model. Inače sa većom baterijom i dodatnom umjesto optike može preko desetke bez problema (probao i to, ali preteško za svakodnevno nošenje ). :)

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 19:39 
Kazem, mobilnost...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 19:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Jebiga, uvijek je kompromis između mobilnosti, brzine i onoga što oči diktiraju.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]