banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Avg 2025, 13:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 79  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Apr 2015, 14:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 20:25
Mr Jack Lumber je napisao:
Eto ja se bunim zbog bikova i Zmijanja i Manjače, šta je sa suprotnom stranom Vrbasa i Čemernicom. Meni 2 puta ljetos jedna zvjerka svraćala u pčelinjak, a imamo ih sada sigurno više nego bikova. Ja bi njega turio na grb.

Slika

медвјед је на грбу Берлина и Берна, два главна града (који медвједа имају и у свом имену). присутан је хералдици од најстаријих времена. немам ништа против медвједа.. под условом да ти убиједиш Бањалучане да то не схвате као ругање :D

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 14:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Па дефинитивно би боље "легао" на штит.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 14:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 21:40
800 je napisao:
uros_bl je napisao:
namučili ste me :)

A vi ste mene nasmijali. :)

Evo ovim:
uros_bl je napisao:
ako vidite tanka crvena linija uz srebrni vrbas, to je upravo to!

Vidite, uvjerena sam da 99,9% mojih sugrađana ne bi moglo da žmurećki nacrta stari grb, ili bilo koji od starih grbova našeg grada. Ali, da bi ipak mogli da kažu šta se na njemu nalazi i da tim nestručnim, laičkim, površnim zborovanjem kažu tačno sve što je tamo prikazano, a da ne izostave nešto od toga.
A vi nama napisaste "ako vidite... pa, "tanku crvenu liniju"! Ma naravno da ne vidimo, Uroše! Treba li nam lupa da tumačimo grb, i da par dana posvetimo proučavanju dostupnih nam heraldičkih tekstova na internetu?
I onda i kad je skontamo, onda treba da tačno pogodimo, nekom imaginacijom, ili (opet) heraldičkim znanjem (kojeg nemamo) da ta tanka crvena linija predstavlja tačno to i to. Meni predstavlja arterijsku venu. Jbg.

Vama svaka čast što imate i vremena i interesovanja da svoja znanja unaprijedite u tom smislu, ali većina naših sugrađana nema.

Autori su ispunili uslove konkursa, a u konkursu koji je raspisan, tražilo se tačno to to i to. I ako nekoga trebamo kriviti, to je, ne autore, nego raspisivače konkursa. (Pod uslovom da može drugačije)
Vjerujem da su oni napravili najbolje što su mogli. To što se nama ne sviđa, ne sviđa. Šta da se radi. I to opet, neki moj utisak je da nije istina da se ne sviđa svima, ali čitajući, pričajući s ljudima, osluškujući, stekla sam utisak da se većini ne sviđa.

uros_bl je napisao:
dalje. sam utisak jake geometrizacije grba, kad gledamo štit podsjeća na geometričnost zmijanjskog veza, a po kompoziciji i bojama podsjeća na prsluk-ječermu. autori to takođe kažu u opisu. dakle to je "sekundarno" značenje i "moguće" tumačenje grba ako to neko tako želi ili može da vidi, iako mu je drago da to tako vidi.

Da, i mene podsjeća na geometričnost Zmijanjskog veza, ali kad kažem da je odveć takvih motiva iz tog kraja na grbu, dobijem odgovor vezan isključivo za bikove.
Isto tako sam se ogradila time, da je to MOJ utisak, što nikako ne znači da je to utisak većine forumaša.

Hvala na objašnjenju za Vrbas, narodskim jezikom rečeno, Bog me ubio (:lol:) ako bih ikad sama došla do toga, da nisam pročitala da to predstavlja Vrbas.

Зоран Николић je napisao:
правило је да званични грбови буду дати у чистим тоновима без сјенчења. сјенчење ствара илузију треће димензије (облика) а то није хералдички манир примјерен званичним грбовима држава и градова. енглеска хералдика ту донекле одступа, међутим, ми припадамо хералдичкој традицији Средње Европе.

други разлог зашто сјенчење треба избјегавати су савремене графичке потребе, гдје се грб аплицира на мале формате (меморандум, визит-карта и сл.) па сјенке умањују читљивост грба.

да, сасвим је допуштено да се у мото не стави цијели стих, него само његов дио. иначе, мото не служи да би се на ленти исписало име грбоносца, него да се истакну идеје и вриједности које подсјећају и опомињу армигера чему треба да тежи. мото је путоказ. ми смо сматрали да су ријечи ''славна и света'' сасвим адекватне.

Hvala vam na odgovorima, sasvim su jasna i precizna i nude informacije tačno one na koje su se dva data pitanja odnosila. :)

Vidite kako svako pitanje na našem forumu ne nosi nužno sobom dozu sujete ili dokazivanja nečega. Neka su prosto informativnog karaktera.

од цијелог грба који је предложен, за Кочићево Змијање везани су само чувари штита (бикови), а чувари штита су параферналија другог реда. на самом штиту нема ничег што указује на Мањачу, нити тога има изнад штита, нити испод штита. ако је и тај један симбол превише, онда ви имате озбиљан проблем са Змијањем (које је иначе дио ваше општине, тј. града). а у том случају имате проблем и са Кочићем и његовим књижевним стваралаштвом. а то су већ ствари у које не желим да улазим.

Prosto je mene i još neke forumaše, uključujući i Uroša, podsjetilo i na Zmijanjski vez, ne samo na bikove.
Tako da 1+1=2. Dva motiva iz tog kraja prepoznajemo na grbu, to je sve. To je bilo takođe još jedno u nizu informativnih pitanja.

Spoiler:
Ja nemam ama baš nikakav problem sa Zmijanjem, ne bih znala ni otići do tamo, bez putokaza nekog. Ponosna sam što nam je taj kraj iznjedrio puno toga plemenitog i lijepog. I kroz moja pitanja se ne radi o tome, na krivom ste tragu.
Jedne godine sam vodila brata iz daleke nam Australije da vidi borbe bikova na Manjači, i ja sam tom prilikom prvi put gore bila, i za njega i za mene je to bilo potpuno novo iskustvo, nismo znali šta da očekujemo, par puta smo se iscimali, jer je ograda oko te travnate arene izuzetno niska, pa kad bi bik krenuo prema ogradi, i kengur i ja bi forsirali livadu u rikverc. :D Ipak, to je bilo iskustvo kojeg ćemo pamtiti, i lijepo je posjetiti tradicionalne i istorijske vrijednosti našeg šireg kraja. Nikad nisam bila protiv toga, niti vidim razlog zašto bih.

иначе код великих грбова (какви приличе граду ранга Бање Луке) уобичајено је да се кроз параферналије искаже шири контекст и мјесто града у оквиру шире заједнице, која превазилази оквире урбаног језгра.

Ovo je čak i meni jasno, kao potpunom laiku i običnom građaninu. Moje pitanje se nije odnosilo samo na urbano jezgro, nego na Krajinu. Prosto me interesovalo zašto baš taj kraj, zašto ne nešto iz drugih dijelova Krajine, te zašto ne i nešto iz grada. I to samo i samo ukoliko i još nekog sem mene na prvi pogled, bez heraldičkog predznanja, ovaj grb u cjelini podsjeća na motive kraja o kome pričamo.

на лична питања - у личном контакту :wink:
ако дођемо у Бању Луку, биће ми драго да се упознамо. није да нешто кријем, него сматрам да форум није примјерено мјесто за такав ниво приватности.

Nema problema, ko pita, ne skida. A ja primijetila, pa pitala. :) Mi na forumu smo ko porodica neka čudna, pa se nekad odomaćujemo i sa pridošlicama i bez kurtoazije idemo na gru i sa takvim pitanjima :D

draga moja 800 :) !!! dok cekam vrijeme rucku da napišem jos koju. mene zanima da li ste pročitali ovih nekoliko postova koje sam danas okacio? postovi na stranici jednoj unazad (london, amsterdam, rim, svajcarska). toplo vam savjetujem da ih lagano procitate. oni ce usmejriti i razmisljanja i razumjevanja. procitatje i post o pokrajini ticino u svajcarskoj gdje je data slika grada.

znam ja samo jedno, a to je ovo: da ste se rodili sa ovim grbom kao zvanicnim i vi i ti kojima smeta, voljeli bi ga i bio bi vam drag. vi bi tacno bi znali sta sta znaci, zapravo ne bi se ni pitali sta on znaci jer bi on za vas bezrezervno znacio banjaluku, bas kao sto krst i cetiri s nedvosmisleno vezu za srpstvo (ako ste srpkinja) :)

meni samo smeta ta "uskoca" uma kod ljudi da ne shvate da je to sve proces i da traje. kao sto sam rekao, navika je cudo, pogubna ali nekad i blagotovorna :)

(rucak!!! :D rigng, ringggg)))

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 14:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2009, 15:09
sinip je napisao:
Па дефинитивно би боље "легао" на штит.

Bi legao bolje da pricamo o likovnoj umjetnosti...

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 14:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ајде?

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 14:44 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
Malo sam istrazivao ,Bellinzona ima grb srednjovjekovne dinastije Visconti koja je vladala Milanom ,sjevernom Italijom i Ticinom oni su izgradili grad i tri kastela i njihov grb je ostao do danasnjih dana
Slika
Grb kuce Visconti

Znaci problem je sto mi nemamo istoriju,nemamo gradove jer da imamo nebi grbove mjenjali ko carape vec bi ko ovi u Bellinzoni imali istorijski grb,znaci zaostali smo ,ljudi su pravili grbove pre 500 god a mi sad izmisljamo toplu vodu

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 14:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2009, 15:09
ozna je napisao:
Malo sam istrazivao ,Bellinzona ima grb srednjovjekovne dinastije Visconti koja je vladala Milanom ,sjevernom Italijom i Ticinom oni su izgradili grad i tri kastela i njihov grb je ostao do danasnjih dana
Slika
Grb kuce Visconti

Znaci problem je sto mi nemamo istoriju,nemamo gradove jer da imamo nebi grbove mjenjali ko carape vec bi ko ovi u Bellinzoni imali istorijski grb,znaci zaostali smo ,ljudi su pravili grbove pre 500 god a mi sad izmisljamo toplu vodu

Banjaluka nema istoriju? Ima naravno samo nema heraldicki kontinuitet...tj. nikad nismo imali herladicki ispravan grb.
Ako je sad vec doslo vrijeme da se grb mijenja jer je ustavni su RS ukinuo postojeci (koji je bio neispravan), zasto onda on ne bi bio po pravilima heraldike?

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 15:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

800 je napisao:
Hvala vam na odgovorima, sasvim su jasna i precizna i nude informacije tačno one na koje su se dva data pitanja odnosila. :)

Vidite kako svako pitanje na našem forumu ne nosi nužno sobom dozu sujete ili dokazivanja nečega. Neka su prosto informativnog karaktera.

нема на чему. хвала теби на интересовању које си показала за ову тему :wink:

Citiraj:
од цијелог грба који је предложен, за Кочићево Змијање везани су само чувари штита (бикови), а чувари штита су параферналија другог реда. на самом штиту нема ничег што указује на Мањачу, нити тога има изнад штита, нити испод штита. ако је и тај један симбол превише, онда ви имате озбиљан проблем са Змијањем (које је иначе дио ваше општине, тј. града). а у том случају имате проблем и са Кочићем и његовим књижевним стваралаштвом. а то су већ ствари у које не желим да улазим.

Prosto je mene i još neke forumaše, uključujući i Uroša, podsjetilo i na Zmijanjski vez, ne samo na bikove.
Tako da 1+1=2. Dva motiva iz tog kraja prepoznajemo na grbu, to je sve. To je bilo takođe još jedno u nizu informativnih pitanja.

Spoiler:
Ja nemam ama baš nikakav problem sa Zmijanjem, ne bih znala ni otići do tamo, bez putokaza nekog. Ponosna sam što nam je taj kraj iznjedrio puno toga plemenitog i lijepog. I kroz moja pitanja se ne radi o tome, na krivom ste tragu.
Jedne godine sam vodila brata iz daleke nam Australije da vidi borbe bikova na Manjači, i ja sam tom prilikom prvi put gore bila, i za njega i za mene je to bilo potpuno novo iskustvo, nismo znali šta da očekujemo, par puta smo se iscimali, jer je ograda oko te travnate arene izuzetno niska, pa kad bi bik krenuo prema ogradi, i kengur i ja bi forsirali livadu u rikverc. :D Ipak, to je bilo iskustvo kojeg ćemo pamtiti, i lijepo je posjetiti tradicionalne i istorijske vrijednosti našeg šireg kraja. Nikad nisam bila protiv toga, niti vidim razlog zašto bih.

основно значење симбола из грба дато је у тумачењу- тло (''лука''), ријека Врбас, градске зидине. то што својим обликом и композиционом цјелином они подсјећају и на неке етнографске мотиве (јечерму, Змијањски вез или ћилим) то је намјерна ''случајност'', али ипак од секундарног (споредног) значаја. графички потенцијал грба огледа се управо у његовој употребљивости и препознатљивости (асоцијативности). о томе дизајнери и људи који се баве маркетингом и креирањем брендова могу рећи нешто више.

Citiraj:
иначе код великих грбова (какви приличе граду ранга Бање Луке) уобичајено је да се кроз параферналије искаже шири контекст и мјесто града у оквиру шире заједнице, која превазилази оквире урбаног језгра.

Ovo je čak i meni jasno, kao potpunom laiku i običnom građaninu. Moje pitanje se nije odnosilo samo na urbano jezgro, nego na Krajinu. Prosto me interesovalo zašto baš taj kraj, zašto ne nešto iz drugih dijelova Krajine, te zašto ne i nešto iz grada. I to samo i samo ukoliko i još nekog sem mene na prvi pogled, bez heraldičkog predznanja, ovaj grb u cjelini podsjeća na motive kraja o kome pričamo.

зашто баш Змијање, а не и други дијелови Крајине? па због Кочића. а и зато што је Змијање дио бањалучке општине. остале дијелове Крајине треба оставити за грбове Приједора, Градишке, Мркоњић Града, Шипова...

из града су кестенови, зато је кестенова грана у подножју штита.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 15:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ozna je napisao:

ми имамо историју, само је занемарујемо. као што су Висконти владали сјеверном Италијом и оставили свој траг у хералдици тих простора, тако су Стјепанића били кнезови средњовјековних Доњих Краја (данашње Крајине), а ово је њихов грб:

Slika

ми смо настојали да испоштујемо и то насљеђе, бар у тинктурама (колориту- црвена, златна, сребрна), с обзиром да су нам у погледу фигура биле везане руке.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 15:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Smijem se opkladiti da je od sinoc ljiljan/krim postao blizi prosjecnom forumaskom oku.
Vjerujem da bi isto tako odreagovala vecina populacije kada bi medijski bila upucena u pozadinu cijele price.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 15:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Prosjecno forumasko oko je izrazilo i vidnu, ostru, netrpeljivost prema trenutnom stanju u drzavi
Pa se na izborima nije desilo nista novo

Prosjecno forumasko oko je toliko daleko od prosjecnog oka stanovnika RS da sam gotovo siguran da to ne bi bio slucaj
Barem ne bez mukotrpnog i dugog, dugog, dugog kampanjisanja u tom pravcu

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 15:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Sa druge strane istine, prosjecno forumasko oko daleko teze pada na fore sa TV.a i novina od prosjecnog oka stanovnika Republike Srpske.

;)

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 20:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
A kad ja ovako nesto postavim, mnogi me popljuju :wink:
http://www.banjalukaforum.com/viewtopic.php?f=27&t=48027&hilit=+forumas

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 21:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Morel jedno pitanje?
Jel ovaj grb s bikovima prosao i jel nam to sad novi grb il sta se desava?

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 21:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Није (још) прошао. За остало прочитај задњих 10-15 или више страна. :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 21:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

kosicagf je napisao:
ozna je napisao:
Slika
Grb kuce Visconti

Banjaluka nema istoriju? Ima naravno samo nema heraldicki kontinuitet...tj. nikad nismo imali herladicki ispravan grb.
Ako je sad vec doslo vrijeme da se grb mijenja jer je ustavni su RS ukinuo postojeci (koji je bio neispravan), zasto onda on ne bi bio po pravilima heraldike?

bravo, tako je :)

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 21:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

sinip je napisao:
Није (још) прошао. За остало прочитај задњих 10-15 или више страна. :)

ja bih zelio da prodje jer je ovo sedmomiljski napredak u odnosu na sve, a mogao bi postaviti i nove standarde u okruzenju. zamislite cijelu RS ovako lijepo sredjenu (simbolima, grbovima), kao svajcarska, norveska, svedska, a federacija osta ubogaljena svojim nejasnim konceptom kojim sami sebe pokusavaju da obmanu :D hehe.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 21:50 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
To će nam baš donijeti toliko dugo čekani boljitak... :-?

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 22:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
To će nam baš donijeti toliko dugo čekani boljitak... :-?

ne znam zašto stalno to pominjete? :-?
misija grba i zastave nije da u prostor unesu ekonomski boljitak i riješe sve goruće probleme. ono što je važnojeste da se taj posao po kvalitetu uradi na svjetskom a ne lokalnom nivou, kad se već radi, a ne da se vrši opstukcija nastala kao poslijedica apatije uslovljene lošim stanjem na svim sferama i trećerazrednog politikanstva zanovanog na glasinama i kuloarskim pričama.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 22:12 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Autor grba je objasnio čemu sve ovo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 79  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]