Evoga ono što sam vam sinoć obećao. Dva dana sam čitao i „obrazovao“ se o nekim stvarima o heraldici, i slijede moja zapažanja o tri grba koje mogu porediti sa ovim prijedlogom, a koja su po meni odlični grbovi:
Grb Amsterdama:
Crveni štit, crni stub, tri srebrna rotirana ravnokraka krsta svetog Andrije.
Značenje: crni stub predstavlja rijeku Amstel, stri srebna krsta predstavljaju tri velike nesreće koje su zadesile grad crveni štit predstavlja vjerovatno neko tlo jer je na njemu data rijeka (nema zvaničnog tumačenja).
Tumačenje: GENERIČKI GRB – može biti grb svakog grada koji ima rijeku, a svaki su zadesile neke nesreće tokom istorije, a svaki ih ima bar tri ako ne i znatno više.
Autentičnost: ovo je ipak grb Amsterdama jer su oni to tako odlučili a ne nekog bilo kog grada na koji se svakako može primjeniti.
Kategorija: Apstraktan (po tumačenju forumaša i običnog stanovništva jer nema nijedan prepoznatljiv gradski simbol, ali objašnjenje postoji i može se prepričati svima koji pokažu interesovanje, poenta je i mističnost a ne sve na prvu loptu).
Identifikacija: identifikacija je proces. Iako apstraktan i opšti ovaj grb je vremenom postao BREND Amsterma; ljudi ovaj grb tetoviraju po leđima, rukama, listovima, grudima.
Upotrebna vrijednost: velika uslijed jednostavnog izraza, zadržavanja čitljivosti prilikom umanjenja i aplikatibilnosti.
Zašto ti je jasno da je to grb Amsterdama? : zato što si ga prethodno vidio jer je lak za komercijalizaciju, ostao ti je u pamćenju jer je grafički upečatljiv i autentičan a ne zato što na grbu ima prepoznatljivu arhitekturu ili spomenike grada.
Grb Londona:
Srebrni štit sa crvenim krstom svetog đorđa, u kantonu crveni mač.
Značenje: krst svetog Đorđa predstavlja zaštitnika Engleske čiji je London glavni grad, a mač predstavlja svetog Pavla koje je zaštitnik Londona.
Tumačenje: GENERIČKI GRB – može biti grb svakog grada koji se oslanja na tradiciju i patronstvo svetog Đorđa (takvih je na hiljade), kao i na prikaz slobode, časti i vojne moći .
Autentičnost: ovo je ipak grb Londona jer su oni to tako odlučili a ne nekog bilo kog drugog grada na koji se svakako može primjeniti.
Kategorija: Apstraktan (po tumačenju forumaša i običnog stanovništva jer nema nijedan prepoznatljiv gradski simbol, ali objašnjenje postoji i može se prepričati svima koji pokažu interesovanje, poenta je i mističnost a ne sve na prvu loptu).
Identifikacija: identifikacija je proces. Iako apstraktan i opšti ovaj grb je vremenom postao BREND Londona; ljudi ovaj grb tetoviraju po leđima, rukama, listovima, grudima.
Zašto ti je jasno da je to grb Londona? : zato što si ga prethodno vidio jer je lak za komercijalizaciju, ostao ti je u pamćenju jer je grafički upečatljiv i autentičan a ne zato što na grbu ima prepoznatljivu arhitekturu ili spomenike grada.
Grb Rima
Crveni štit sa dijanogalnim zlatnim natpisom SPQR koji započinje ravnokrakim vizantijskim krstom u dimenzijama slova.
Značenje: abrevacija latinskog natpisa „senata(S) naroda (PQ) rimskog (R)“, krst predstavlja centar hrišćanstva.
Tumačenje:GENERIČKI GRB – može biti grb svakog grada koji na grb postavi slova koma u njegovoj tradiciji nešto znače, nismo dužni da imamo predznanje u značenju tih slova, za nekog ko nije sklon informisanju ova slova na grbu ne znače ništa.
Autentičnost: ovo je ipak grb Rima jer su oni to tako odlučili budući da je specifičnost parole dovoljna da se ukaže na grad, što ovaj grb čini jedinstvenim, a samim tim i jasno prepoznatljvim.
Kategorija: Apstraktan (po tumačenju forumaša i običnog stanovništva jer nema nijedan prepoznatljiv gradski simbol, ali objašnjenje postoji i svakom ko je obrazovan to postane jasno čim čuje priču).
Identifikacija: identifikacija je proces. Iako apstraktan ovaj grb je vremenom postao BREND Rima; ljudi ovaj grb tetoviraju po leđima, rukama, listovima, grudima. Neki ga tetoviraju zbog identifikacije pripadnosti, neki zbog identifikacije sa snagom nekadašnje imperije…
Zašto ti je jasno da je to grb Rima? : zato što si išao u školu, imaš elementarno predznanje i izložen si komercijalizovanim informacijama 21. vijeka(putovanja, sport…), zbog jednostavnosti je lak za komercijalizaciju, ostao ti je u pamćenju jer je grafički upečatljiv i autentičan a ne zato što na grbu ima prepoznatljivu arhitekturu ili spomenike grada.
identifikacija:

a evo ga i grb podgorice među grbovima tetoviranim na tjelu

hehe, zorane d ali je vaš kolega vidio ovo? ja bi se ponosio na njegovom mjestu
tu su i grbovi svajcarskih gradova:
Data je godina usvajanja svakog od grba. Pogledjate koji su to ogrmni vremenski razmaci a grbovi svi izgledaju doslijedno. O kakvoj tradiciji ili "modernizmu" pričamo? Nas je u percepciji heraldike sje.ebao komunizam. Ovi svajcarski grbovi po meni svi imaju savremeni i cak minimalisticki izraz pa je zaključak da je rana heraldika bliska savremenom grafičkom izrazavanju...
Sva dobra i prepoznatljiva rješenja su jednostavna. Po značenju nisu na prvu, čak ni na drugu, već na treću loptu, a to ih čini posebnim. To kodiranje ih čini mističnim a kasnije i dragim kad ih jednom shvatite. To što neki od ovih simbola sad jasni i ne zahtjevate uopšte njihovo tumačenje i postali su brend je prvestveno zato što su ti gradovi dali dosta na polju svoje prepoznatljivosti i sveprisutnosti (Rim, London).
Za mene je ovaj prijedlog grba Banjaluke upravo nešto što ima potencijal posebnosti i autentičnosti, za 10ak godina može postati banjalučka šara? Što da ne! Dovoljno je apstraktan ali ipak samo naš, jer smo se mi (pardon, ovi autori) toga sjetili! Identifikacija je proces, na primjeru grba Podgorice se on jasno čita, nešto protiv čega su ljudi bili, sad su usvojili baš kao i u Amsterdamu ili drugim gradovima. U ovom prijedlogu vidim približavanje nečemu što uzor ima u vrhunskim heraldičkim vrijednostima, a ne nekim osakaćenim, mutiranim. U ostalom, ni prvi Srbi sa tada novim grbom nisu osjećali nikakvu idetifikaciju sa njim, ali se ona do danas razvila maltene do nivoa nacionalne histerije i obožavanja

. kao što sam rekao sve je to proces i zahtjeva vreme a ne trenutnost, ataj proces traje čak i manje nego što mislimo. Psihologija kaže da se živ čovijek navikne na sve za maksimum 14 dana.
nadma se da će vam biti zabavno čitati, pardon, nadam se da vam
je bilo zabavno čitanje