banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 13:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2310 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 116  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: SNSD
PostPoslato: 28 Okt 2014, 20:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
:lol: :lol: :lol:

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2015, 22:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
http://prnjavorski.net/vasic-porucio-ra ... dnik-snsd/

Vasić poručio, Radojičić se složio: Dodik više ne treba da bude predsjednik SNSD-a

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2015, 08:51 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Citiraj:
Obojica su, međutim, sve ovo znali i dok nisu bili bivši, i dok su imali i odgovarajuću moć. Tada nisu govorili ništa, bili su najvjerniji saučesnici gospodara u svim njegovim radnjama.

Svojom tastaturom, Rajko Vasić je godinama pravdao svako ponašanje objekta svog obožavanja. U svojoj štampariji odštampao je desetine izdanja u slavu Predsjednika. U jednoj emisiji išao je tako daleko da je izgovorio da je njega Milorad Dodik stvorio. Većinu negativnih stvari koje sada pripisuje svom stvoritelju, pravdao je sa mnogo većim žarom i nebiranim riječima.

Igor Radojičić svojim čekićem zapečatio je svaku odluku Skupštinske većine SNSD-MD, bez ikakvih javnih dilema ili sumnji u njih. Većina tih odluka dovela je Republiku Srpsku na rub ekonomskog sunovrata, a njeno stanovništvu na rub egzistencije. Igor Radojičić se od juče slaže sa stavovima Rajka Vasića o tajkunima u stranci, a bio je slijep na proteste zbog bespravne gradnje osuđenog SNSD tajkuna koji su se odvijali samo pedeset metara od zgrada Narodne Skupštine RS, u kojoj je godinama stolovao, šepureći se u svojoj česterfild fotelji. Tu nekolicinu građana Banjaluke vrijeđao je i prozivao tih dana da rade za interese političkog Sarajeva.

http://www.6yka.com/novost/72634/aleksa ... ise-milosa

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2015, 03:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Slika
Citiraj:
Vlada Republike Srpske odlučila je potrošiti 26,6 miliona KM na kupovinu zgrade površine 9.077 kvadratnih metara u Istočnom Sarajevu za smještaj predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH.

Kupoprodajni ugovor je potpisan 16. januara sa privatnom firmom „Megasan“ Pale, koja se prema registru preduzeća Republike Srpske pretežno bavi pogrebnim i pratećim djelatnostima.

„Na javni poziv za kupovinu objekta raspisanog 29. septembra prošle godine prijavila su se dva ponuđača firma ‘Megasan’ d.o.o. Pale i ‘Marvel’ Istočno Sarajevo. ‘Marvel’ je odustao uz navode da zbog tehničkih problema nije u mogućnosti udovoljiti zahtjevima tražioca. Ugovor je o kupoprodaji je potpisan sa ponuđačem ‘Magasan’ Pale 16. januara 2015.godine“, navodi se u pisanom odgovoru Biroa za informisanje javnosti Vlade Republike Srpske na pitanja portala CAPITAL.ba.

Iz Vlade su potvrdili da cijena nepokretnosti koja se kupuje sa uračunatim porezom na dodatnu vrijednost iznosi 26.609.000 KM.

„Prethodno je Služba za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske bila zadužena da u ime Vlade Republike Srpske pregovara sa ponuđačem ‘Megasan’ o smanjenju cijene za ponuđeni objekat i 01.12.2014. godine ponuđač je dostavio korigovanu cijenu u iznosu 26.609.000 KM, što je u odnosu na prvobitnu ponudu razlika od 2.500.000 KM“, kažu u Vladi.

Objekat koji se nalazi u Ulici Vojvode Radomira Putnika bb, Bijelo Polje, Istočno Sarajevo, imaće poslovni i reprezentativni dio.

Ukupna neto površina kompletnog objekta je 9.077 m2, a Vladi će biti predat po sistemu „ključ u ruke“.

„Prodavac je saglasan da promjenu namjene objekata izvrši u cjelosti o svom trošku i preda u posjed kupcu. Vlada se obavezuje da cijenu plati prodavcu ‘Megasan’ u roku od 30 dana od dana kada joj prodavac preda sledeće dokaze: pravosnažnu upotrebnu dozvolu za objekat, zemljišno-knjižne uloške, listove nepokretnosti i Izvod iz knjige uloženih ugovora o prodaji poslovnih zgrada, poslovnih prostorija i garaža u kojima nema upisanih tereta i ograničenja (osim ograničenja koje se odnosi na već zasnovano pravo službenosti na parceli označenoj kao k.č. br. 25/12 upisana u List nepokretnosti br. 93/1 k.o. Kasindo preko koje je dana 19.06.2013. godine upisana trajna službenost nesmetanog prolaza u korist k.č. br. 25/13) i u kojima je izvršen upis izgrađenog objekta i zapisnik o izvršenoj predaji u posjed objekta“, navodi se u dopisu iz Vlade RS.

Vlada se ugovorom obavezala da će isplatiti 26,6 miliona KM u roku od 30 dana od predaje posljednjeg dokaza kupcu.

Objekat pretplaćen 4,4, miliona KM?

Preračunato, kvadratni metar koštaće građane Republike Srpske blizu tri hiljade KM (2.931 KM), što je za oko 550 KM skuplje nego što su u istoj opštini kupovale poslovni prostor zajedničke institucije BiH. Savjet ministara BiH 11. februara usvojio odluku o kupovini, između ostalih, i objekta površine 407 metara kvadratnih u Istočnom Sarajevu za 997.370 KM (2.450 KM po kvadratu) za smještaj Agencije za prevenciju korupcije i Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Ukupno, Vlada će ugovoreni objekat platiti 4,4 miliona KM više nego institucije BiH, ne uzimajući u obzir da se radi o znatno većem objektu čime bi cijena po kvadratnom metru trebala biti niža.

Kupovina nije predviđena Budžetom RS za 2015.

Nejasno je iz kojih izvora će Vlada izdvojiti 26,6 miliona KM, jer u Budžetu Republike Srpske za 2015. godinu pod stavkom „Izdaci za izgradnju i pribavljanje zgrada i objekata“ predviđen je iznos od tek 3.049.000 KM.

Cijena od 26,6 miliona KM nije konačna, ukoliko se Vlada odluči na kreditno zaduženje za kupovinu. Pored kamate, narednih godina za održavanje objekta biće potrebno izdvojiti znatna sredstva, od grijanja, troškova električne energije, telefonskih, komunalnih i ostalih usluga.

Troškovi smještaja predstavnika Republike Srpske u zajedničkim organima, plaća se iz Budžeta BiH. Kupovinom zgrade, izvršna vlast Republike Srpske omogućiće značajnu uštedu Budžetu BiH, a na teret građana Srpske.

Zgrada Tome Kovača

Firma „Megasan“ od koje se kupuje zgrada postala je poznata široj javnost kada je dobila 12 miliona KM vrijedan posao izgradnje Studentskog doma na Palama, kojeg je šest dana pred opšte izbore u BiH otvorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prema informacijama CAPITAL-a, zgradu u Istočnom Sarajevu koju Vlada kupuje, firma „Megasan“ je neposredno pred potpisivanja, preuzela od Tome Kovača vlasnika kompanije „Aleksandrija“ iz Istočnog Sarajeva.

Izvor:

CAPITAL

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2015, 04:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
EKSKLUZIVNO: Rajko Vasić se razdužio i napustio SNSD!
nedelja, 01 mart 2015 00:07 font size decrease font size increase font size Print Email

Slika
Poslije više od decenije požrtvovanog rada i odane službe, SNSD se odrekao svog bivšeg sekretara Izvršnog odbora. Istinito saznaje da je Rajko Vasić prije desetak dana razdužio pečat i ključeve od kancelarije u centrali stranke u Petra Kočića br. 5 u Banjaluci.
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je, kako saznajemo, na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora Glavnog odbora SNSD, održanog 10. februara u prostorijama banjalučke Gradske uprave, rekao da je Rajko Vasić njegovo „najveće lično razočarenje“.
Da li je najviši izvršni organ partije tokom višečasovne noćne sjednice donio odluku o Vasićevoj eliminaciji, ili je pak u pitanju lična odluka Milorada Dodika, koji po statutu stranke ima visoka ovlašćenja, nije poznato. U svakom slučaju, prvi korak je bio Dodikov.
Rajko Vasić je ponovo poslušao partijski nalog i, kako tvrde izvori Istinito, predao pečat i ključeve od kancelarije u kojoj je radio desetak godina. Naime, on je i nakon podnošenja ostavke na funkciju izvršnog sekretara, praktično nastavio da radi isti posao koji je radio i do tada, samo se nije potpisivao na zvanična dokumenta. Sasvim je moguće da se Rajko Vasić sam povukao i da je ličnim primjerom htio da pokaže kako se ponašaju odgovorni ljudi u politici, i da funkcija nije važnija od života.

Vasić, koji je ranije bio sekretar Izvršnog odbora, više nije član ovog organa, ali je član Glavnog odbora SNSD. Da li će nakon svega ostati u GO pitanje je na koje samo on može dati odgovor, ili predstojeći izborni i statutarni Sabor SNSD na kojem će se birati novo rukovodstvo.
Posljednji sabor održan je 9. oktobra 2011. godine na kojem je Milorad Dodik ponovo izabran za predsjednika. Jedan od razloga što je Rajko Vasić pao u nemilost lidera SNSD je upravo ta funkcija. Naime, Vasić je polovinom januara ove godine na svom blogu objavio tekst u kojem je izričito zahtijevao „da se Milorad Dodik povuče sa mjesta predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata i preuzme mjesto počasnog predsjednika“.
-Taj zahtjev je utemeljen potrebom da se Dodik mora odvojiti od organizacije i od kadrovske politike. Savez nezavisnih socijaldemokrata je liderska stranka koja je nadrasla taj oblik organizovanja i nadrasla ulogu svog predsjednika, zaključio je Vasić u svom blogu.
Valja podsjetiti da je Dodik 9. juna 2013. godine prihvatio ostavku Rajka Vasića, koju je on podnio na mjesto izvršnog sekretara stranke, nakon što je ranije na svom blogu banjalučke studente koje je na protestima predvodio Nikola Dronjak, nazvao "kopiladima" i "instruisanim statistima u probi masovnih scena". ovo je bio početak Vasićeve silazne putanje u SNSD-u.
-Pošto se moje ime i dužnost u stranci posljednjih dana u javnosti nastoji iskoristiti za nanošenje štete Savezu nezavisnih socijaldemokrata, juče sam predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku podnio ostavku na funkciju izvršnog sekretara, a predsjednik je jutros ostavku prihvatio, naveo je Vasić tada u svom saopštenju koje je žurno objavila novinska agencija SRNA.
Vasić je ostavku, kako sam priznaje, podnio „bez riječi“, kada je Dodik poslao visoku delegaciju da to traži od njega, „ne želeći da u godini izbora nanosi štetu Stranci“.
Istina je da je Rajko Vasić, što je i sam iznio u blogu u kojem je zatražio odlazak Milorada Dodika s čela partije, pola radnog života proveo u SNSD-u.
-Više od 10 godina na razne načine se bavim gradnjom stranačke organizacije, još od vremena kad sam bio portparol Stranke nezavisnih socijaldemokrata. Nikada od Stranke nisam tražio bilo kakvu poziciju, ni izbornu ni imenovanu, podsjetio je Vasić na svoje zasluge, prije nego što je izrekao istorijsku rečenicu - da se Dodik mora odvojiti od SNSD-a i od kadrovske politike.

Milorad Dodik je navikao da bude jedina zvijezda političkih vodvilja u SNSD i Republici Srpskoj
Vasić je podsjetio i da je došao na dužnost izvršnog sekretara kada je stranaka imala 70.000 članova, a da danas broji 170.000. I ovo je istinit podatak, kojem se mora dodati i činjenica da je on lično vodio i organizovao mnoge izborne procese.
Naslijedio je funkciju od Stanislava Čađe koji je pravio dvostruko veće troškove SNSD-a u izbornim kampanjama, dok je Rajko „od jednog dinara pravio dva“, držeći stranačke troškove pod strogom kontrolom. Depeše iz stranače centrale koje su u arhivi naše redakcije, govore da je izvršni sekretar čvrsto držao na uzdi i opštinske organizacije SNSD, strogo propisujući njihov način rada.
Iako zbog svog oštrog jezika nije bio omiljen u javnosti, niti u medijima koji nisu pod kontrolom SNSD-a, još manje su ga voljele stranačke kolege koje je označio kao „feudalno-menadžerske profile ličnosti“. Njih, kako se iščitava iz njegovih tekstova, uz Dodika, smatra najodgovornijim za debakl partije u posljednja dva izborna ciklusa.
Posljednjih nekoliko mjeseci, a naročito nakon opštih izbora u BiH, Rajko Vasić je sebi počesto davao oduška na blogu, otvoreno kritikujući i vlast i opoziciju u RS. Signali koje je upućivao, u SNSD-u, nažalost, nisu shvaćeni na pravi način. Vasić, umjesto da bude zaslužan za pokušaj ukazivanja na greške u radu partije i njenih predstavnika u vlasti, postao je u očima vrha SNSD-a odgovoran za negativni stav javnog mnjenja prema stranci. Jedina pohvala njegovoj analizi izbornih rezultata stigla je od potpredsjednika SNSD Igora Radojičića, koji je to nazvao najboljom analizom stanja u SNSD-u, koja je ikada napisana.
I opet je Rajko Vasić, iz samo njemu znanih razloga, otišao tiho. Bez riječi. A to mogu samo najodaniji vojnici Partije.
Istinito

http://www.istinito.com/index.php/aktue ... -snsd.html

Citiraj:
Evo priznajem nije mi lako
al' nije slavno plakati javno
ti me ostavljas tek onako
al' nema placa ispod pokrivaca

Od tebe bolestan bezuspesno lecen
ne, suze moje ne postoje
malo sam zbunjen i zatecen
meni se samo oci znoje

Ref. 2x
Ne, nisam ni suzu pustio
a moje srce na dlanu je
samo sam tiho izustio
socijaldemokratija ovde vise ne stanuje

Seo sam u cosak i nisam plakao
nista iz ociju nisam istakao
sem jedne suze koju sam ti posvetio
valjda me niko nije primetio

Nadam se da će Vasić naći neki novi angažman, ponekad se zna okomiti sa razlogom na sarajevsku političku čaršiju.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2015, 08:19 
Administrator
Korisnikov avatar

E baš će SNSD ofaliti Rajkovim odlaskom :lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2015, 10:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Pa ovo im je plus.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2015, 13:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Još da otjeraju Špirića i ja im se pridružujem

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2015, 13:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Ili je oćeran :) stranka će samo biti u plusu

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2015, 13:35 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
...na ovoj temi "prociscavanje" nije nimalo predmet podsmjeha,kao na jednoj drugoj :D ...naprotiv,ovdje je to "veliki korak naprijed" i "veliki plus"...zanimljivo,zanimljivo 8)

nastavljam pratiti.. 8)

ps ja mislim da rajko uopste nije napustio snsd

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2015, 13:37 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa vidi, da SDS istjera Obrena ili on samoinicijativno napusti stranku ja bi isto rekaod da SDS zbog toga može biti sam u plusu...

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2015, 13:38 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

i ja! 8)

al stvarno,nigdje,ni uzivo ni u medijima nisam cuo da je rajko napustio snsd...mozda samo tu pomenutu kancelariju,ili funkciju....

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2015, 13:41 
Administrator
Korisnikov avatar

Čini mi se da ne piše ni u ovom tekstu...

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2015, 13:49 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

i smijte se koliko hocete,ali rajko je jedan od najpostenijih i nekorumpiranijih ljudi tamo...samo ima pogan i otrovan jezik (zato ga ne volim),pa su ga gurali da javno laje dok su mnogi,za siru javnost anonimni, mudro cuteci u pozadini obezbjedili svoje 15. koljeno....

mislio sam da ovi sto pisu na politici bar o snsd-u zanaju nesto vise,kad vec o sds pojma nemaju :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2015, 16:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Sudeći po tvojoj priči Rajkan je štih za SDS...takav neukaljan i pošten,bez krimi repova bio bi vam bezbeli pojačanje

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2015, 04:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika

O Nadi Tešanović sve naj naj ili ništa loše na njen rad, ali ovo je sjedenje na dvije stolice. Njen glas za ili protiv nije bitan, ali ovo jednostavno nije prirodno.

Ona šaka Alijinih Srba u Sarajevu ima Srpsko Građansko Vijeće, ali nijedan čestiti Srbin povratnik ili neko iz RS ne učestvuje u njegovom radu ili promoviše njihove ideje.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2015, 20:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 20:10
Citiraj:
Kemal Čaušević propjevao: Šta su od Čauševića tražili Dodik i Špirić!?
Ponedeljak 02. Mar 2015 11:17

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemal Čaušević, kojeg zajedno sa još 53 lica sumnjiče da je budžetu BiH nanio štetu veću od dvije milijarde konvertibilnih maraka (KM), u svom iskazu optužio je neke od vodećih političara u BiH za nezakonitosti koje su se dešavale preko UIO.

U faksimilu Čauševićevog iskaza koji je objavila novinska agencija Patria,navedena su imena političara koji su od njega tražili ogromne finansijske povlastice za određene firme ili druge usluge, a među njima su: Nikola Špirić, Dragan Čović, preminuli lidera SDA Sulejman Tihić, Milorad Dodik, Aleksandar Džombić, Vjekoslav Bevanda, v.d. ministra bezbjednosti Mladen Čavara, aktuelni poslanici SDA u Predstavničkom domu PS BiH Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović, te sadašnji direktor UIO Miro Džakula.

Dodik postavio Zdravku Cvjetinovića

Čaušević je u svom iskazu naveo da je Milorad Dodik dugo vremena od njega tražio da na mjesto pomoćnika direktora Sektora za carine postavi Zdravku Cvjetinovića koji je u akciji ''Pandora'' uhapšen kao drugi najvažniji čovjek u aferi teškoj preko dvije milijarde KM.

-Milorad Dodik dugo vremena je vršio pritisak na mene da na mjesto šefa carina stavim Cvjetinovića, a na mjesto šefa Odjeljenja za kontrolu velikih poreskih obveznika Dubravka Prstojevića. U tim pritiscima učestvovao je i Velibor Šotra, osoba vrlo bliska Miloradu Dodiku- izjavio je Čaušević.

On tvrdi da Dodiku nije izašao u susret po pitanju Prstojevića jer za tako nešto nije bilo zakonskih mogućnosti, ali da je jedna od prvih odluka njegovog nasljednika u direktorskoj fotelji Mire Džakule bila upravo postavljenje Dubravka Prstojevića na poziciju koju je tražio Dodik.

Mito ili povrat poreza u Špirićevoj režiji?

Dobar dio Čauševićevog iskaza odnosi se na ''usluge'' koje je od njega tražio Nikola Špirić, a koje su se odnosile na povrat poreza, oslobađanje od carine i zapošljavanje.Čaušević je, takođe, optužio Špirića za uzimanje mita.

Odmah nakon imenovanja na poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara, Špirić je od Čauševića zatražio da Goranu Marinkoviću, odnosno njegovom preduzeću ''Marinković Comerc'', vrati porez od 500.000 KM.Akt Poreske uprave RS kojim se zahtijevao povrat PDV-a bio je nečitko potpisan i nije se vidjelo ko je njegov potpisnik,pa je Čaušević zadužio svog pomoćnika Dževada Nekića da provjeri o čemu se radi.

-Vrlo brzo, možda poslije pola sata,nazvao me Špirić i verbalno me napao i stavio mi do znanja da nije zadovoljan mojim ponašanjem. Obratio mi se riječima:''Nisam to očekivao od tebe, lijepi moj direktore!''Bilo mi je jasno da nešto nije uredu, jer što bi se on brinuo o nečemu što je zakonito, a ukoliko je sve čisto, zašto bi bilo kome smetalo da se provjeri-naveo je Kemal Čaušević u svojoj izjavi.

Pola miliona je, priznao je, nakon Špirićeve intervencije vraćeno bez dodatnog problematizovanja firmi ''Marinković Comerc'' jer ''nije želio da remeti dobre odnose sa premijerom''.

-To je osoba (Marinković, op.a.) koja ima specijalan odnos sa Nikolom Špirićem i Špirić mu koristeći svoj položaj konstantno pomaže.Marinković je bio predmetom naše istrage u isto vrijeme za praktično iste stvari kao poznati slučaj ''Čago'' (utaja poreza i pranje novca,op.a. ) u kojem je podignuta optužnica- tvrdi Čaušević,objašnjavajući da je i u slučaju Marinković UIO podnijela izvještaj, ali da istraga nikada nije završena i provedena jer je ''bio zaštićen''.

Prema navodima bivšeg direktora UIO, na zahtjev Nikole Špirića i bivšeg pravobranioca BiH Dragice Miletić, u hotelu Šeher primio je Marinkovića koji je pokazao zabrinutost za svoju sudbinu i strah da će ''odmah nakon Čaga i on biti uhapšen''.

-On je meni tada priznao da ima nešto njegove krivice, a da je to manje u odnosu šta radi Kekerović (Mladen Kekerović i još osam lica optuženi su za organizovani kriminalm, poresku utaju i nezakonit povrat PDV-a u iznosu od 10 miliona KM, op.a.) -stoji u izjavi.

Interesantno je da se odmah nakon ovog susreta, prema sopstvenom priznanju, Čaušević u hotelu Holiday in, sastao sa pravobraniocem Dragicom Miletić i tužiocem Dragicom Glušac koja je zadužila Marinkovićev predmet koji nikada nije završen.

-Bojim se da iza svega stoji Nikola Špirić. Goran Marinković mi je otvoreno rekao da plaća Nikolu Špirića, jer mu se isti nameće-kazao je Čaušević.

Afera ''Šećer''

Drugi interesantan slučaj vezan za Špirića, prema Čauševićevim riječima,vezan je za ''aferu šećer'', tj. pravna lica ''Studen Agram'' i ''Bimal'' koja su oslobođena 60 miliona KM plaćanja carine i što Čaušević dovodi u vezu sa kupovinom stana u Beču za Špirićevu kćerku.

Čauševiću se, kako tvrdi, obratio vlasnik ''Studen Agrama'' Ilija Studen čija je želja bila da se nerafinisani šećer tretira kao sirovina za proizvodnju i oslobodi carine.Nakon što je dobio objašnjenje da je to u nadležnosti Savjeta ministara, zahvalio se na ''informaciji kuda dalje da ide do postizanja svoga cilja''.

-Ubrzo je zaista dobio mogućnost da uvozi sirovinu bez carine u količini od 50 miliona kilograma, što dovodi do štete od 10 miliona KM za BiH na godišnjem nivou ili 60 miliona za ovih šest godina.Ovaj slučaj je doveo do monopolskog položaja na tržištu, a o svemu ovome bi mogao posvjedočiti Mladen Zirojević iz Ministarstva spoljne trgovine u to vrijeme ( ministar iz SNSD za spoljnju trgovinu i ekonomske odnose u Špirićevom Savjetu ministara ) i koji se posvađao sa Špirićem, a mogao bi svjedočiti i Senad Svraka...- naveo je u svom iskazu Kemal Čaušević.

Govoreći o ovoj aferi, on je konstatovao da je ''simptomatično da drugima nije dozvoljena mogućnost ovakvog uvoza'', te da je jasno da se u ovom slučaju radilo o favorizaciji.

-Ono što je meni indikativno na ovaj način samo je Studen uvozio toliku količinu sirovina koje daleko premašuju potrebe cijele BiH.Na ovaj način su se varali investitori i EU koja isplaćuje značajne podsticaje za proizvodnju šećera, što je u konačnici dovodilo i do friziranja same proizvodnje kroz ogroman uvoz maltene gotovog proizvoda, pa do proizvodnje veće količine od potrebne. Upitno je da li je ta količina i proizvedena. – izjavio je Čaušević.

BiH je godišnje gubila i 100.000 do 200.000 KM na paušalnu procjenu, kroz nejasne normative, gubitaka šećera kroz propadanje robe, kaliranje, curenje, oštećenje ambalaže itd.

Koliko je šećer sladak, govori Čauševićeva izjava:

-Prema mojim saznanjima, Ilija Studen se dobro odužio Nikoli Špiriću u Beču gdje živi Špirićeva kćerka Jovana sa svojim vjenčanim ili nevjenčanim mužem... Koliko se ja mogu sjetiti, moguća kupovina stana od novca koji je dobio od pravnog lica ''Studen'', mogla se desiti u periodu kada je Savjet ministara donio odluku kojom se omogućava povlašćen uvoz šećera... Vremenski, čini mi se da je to moglo biti polovinom 2008. Godine, ali se dobro sjećam da je Fuad Kasumović oko tog pitanja nešto talasao. Ta odluka je objavljena u Službenom glasniku BiH.

Zanimljivo je da je 6.juna 2008. Godine upravo Špirić otvorio ovu Rafineriju šećera u Brčkom i tom prilikom im u ime Savjeta ministara uručio ček vrijedan 260.000 KM kao nagradu za ''najbolju grinfild investiciju u 2007. godini''. (http://www.capital.ba/u-brckom-otvorena ... en-agrana/ )

Nepotizam

Pored Gorana Marinkovića, vlasnika firme ''Marinković Comerc'' kojoj je izdejstvovao povrat PDV-a od 500.000 KM, prema Čauševićevom iskazu, Špirić je imao još jednog prijatelja sa istim imenom – Goran Marinković, ovaj put šefa Carinske ispostave Banja Luka koji je trebao biti smijenjen jer je firmama ''Janus'' i ''Nono'' omogućavao brže carinjenje, a ''bilo je i informacija da prima novac'', kako tvrdi Kemal Čaušević.

-Nikola Špirić me zvao telefonom i zahtijevao mi da ne smjenjujem Marinković Gorana dok se on ne vrati sa puta... Dolazio mi je takođe i Sadiković Anes (nekrunisani kralj tekstila hapšen zbog carinskih utaja u akcijama ''Bos'' i ''Pandora'', op.a.) i molio me da ne smjenjujem Marinkovića, odnosno ''da mu ne razvaljujem posao'', kako mi je rekao-piše u Čauševićevom iskazu.

Bivši direktor UIO tvrdi da je Špirić imao ''dosta uloge i oko nezakonitog zapošljavanja u UIO'', te da je on morao osmišljavati kako da zaposli ljude čija imena mu je dostavljao Špirić.Tako su, prema ovom priznanju, u Tuzli zaposlena dva rođaka Špirićeve supruge koja se prezivaju Salković, ali i desetak osoba iz Drvara čiji je spisak imena potpisao Špirić i za koji Čaušević tvrdi da ga je sačuvao. No, kod ovih zapošljavanja bilo je problema jer se ispostavilo da lica sa Špirićevog spiska primaju platu u UIO, ali da im je radno mjesto – čuvanje i održavanje Špirićeve kuće!

http://www.rtvbn.com/335371/Kemal-Cause ... k-i-Spiric
Eto kakvi su nasi mediji. Ova vijes je bila samo na Dnevniku Bn-a, a kod ostalih nista.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2015, 21:03 
Administrator
Korisnikov avatar

Ako je samo deset posto ovoga tačno sve pobrojane treba zatvoriti i baciti ključ.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2015, 21:09 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ja ocekujem izjave da ovo nije napad na njih,vec na Republiku Srpsku.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2015, 21:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
A sta ces... Srpska posla... :lol:

Onijeh drugih, cudo jedno, nema... :D

Patria, a? :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2310 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 116  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]